Cum arata Rusia de fapt in spatele cortinei

[How Russia really looks like behind the curtain – English Article HERE]

Am vizitat Rusia în 2015 în timp ce eram la bordul unei nave, în Regiunea de Est pe coasta Pacificului, lângă Vladivostok. Navigam acolo doar cu scopul de a lua combustibil ieftin pentru nava noastră (pentru asta veneau toate navele de acolo). Nu exista trafic adevarat de containere pentru a merita oprirea în portul principal al orașului, așa că în schimb mergeam fie la portul satelit din Slavyanka (la sud-vest de Vladivostok) sau la Nakhodka (la sud-est de Vladivostok).

Din pacate . Ambele orașe au lăsat impresii groaznice! Poate că aveam așteptări mari și aveam in cap o versiune de vis a orasului Vladivostok, pe care mi-l imaginam ca un far al civilizației Europene în Orientul Îndepărtat al Siberiei, sau poate că aveam ștacheta deja foarte sus după ce fusesem recent cu nava la Pusan ​​(Coreea de Sud) și Yokohama in Japonia…

Aici in partea asta din Rusia te simți cu adevărat ca într-o țară din lumea a treia, o zonă cu foarte puțină infrastructură (doar drumurile principale erau asfaltate). Ne-am dus la un supermarket local să luăm provizii. Mi-a amintit de vechile magazine mixte din satul bunicii mele din România, stiti voi genul ala de magazin din sat care vinde de toate de la lenjerie intimă, găini vii pana la pâine si guma Turbo.

Continue reading Cum arata Rusia de fapt in spatele cortinei

Cum e viata in Hull? Anglia UK – impresii dupa trei ani ca expat

[How is life in Hull? England UK – Impressions after 3 years as Expat – English Article HERE]

Au trecut patru ani de cand am plecat din Franta si am imigrat in Anglia UK. Despre viata in Hull am mai scris odata AICI, erau primele impresii dupa prima luna de viata in Hull. Nu planuiam pe vremea aceea sa raman in orasul Hull, dar pandemia si Brexitul au redus mult oportunitatile de munca si relocare. Acum la momentul scrierii acestui articol, am plecat de ceva timp din Hull dar nu pot sa zic ca tineam neaparat sa plec daca reuseam sa prind locul de munca dorit acolo. Nu am plecat ca o duceam rau sa zic asa, dar se poate si mai bine. Cred ca asta e definitia scurta a orasului.

Sa nu ma intelegeti gresit, orasul Kingston upon Hull cunoscut simplu doar ca Hull dupa râul Hull care il strabate, nu e nici de departe cel mai rau loc din Anglia, dar este destul de … limitat si ca marime si ca mentalitate. Au votat totusi in proportie de 67.6% pentru Brexit, si la scurt timp dupa implementarea rezultatului de la referendum, una din cele doua linii de ferry spre Europa din port (Hull – Zeebrugge) s-a inchis permanent si cealalta a concediat fara nici un preaviz 800 de angajati Britanici prin video comferinta ca sa ii inlocuiasca in aceasi zi cu Asiatici asa ca….

Continue reading Cum e viata in Hull? Anglia UK – impresii dupa trei ani ca expat

Cum este viata in Romania fata de Anglia UK?

[How is living in Romania compared to UK? – English article HERE]

Ca Român nativ, am locuit în România, apoi m-am mutat în Franța și acum suntem în Anglia, Marea Britanie in Hull, așa că cred că pot compara cum e viata în România fata de Europa de Vest.

Ei bine… avand in vedere ca salariile locale sunt de 3-4 ori mai mici in comparatie cu Occidentul, majoritatea Romanilor ar spune ca viata in Romania este SCUMPĂ ! Avem o vorbă în România: „ Avem prețuri ca in Vest, dar salarii din Est ”. Puteți vedea cu ușurință de ce spunem asta:

  • Mâncarea costă mai mult sau mai puțin la fel ca în Occident, am deja făcută o analiză in detaliu a preturilor în articolul intitulat „ Cât costă mâncarea în Anglia Marea Britanie fata de România, e mai ieftin aici? ” disponibil AICI ;
  • Mașinile costă la fel, de fapt in majoritatea cazurilor sunt considerabil mai ieftine în Anglia UK fata de România, iată un exemplu dedesubt, aceeași mașină, același an, același kilometraj, costă cu 2500 EUR mai mult în România , în ciuda faptului că salariile sunt de 3 până la 4 ori mai mici acolo;

Continue reading Cum este viata in Romania fata de Anglia UK?

Teapa in Anglia UK – Cum sa recunosti si sa te feresti de cele mai dese tepe

Din pacate numarul celor care isi iau teapa in Anglia este in continuare foarte mare. Acesti tepari profita de naivitatea si disperarea Romanilor plecati in UK, si de multe ori te lasa nu doar fara bani, dar si cu informatiile personale furate si vandute mai departe altora. Aceste informatii pot fi folosite pentru a infiinta firme si lua imprumuturi consistente pe numele tau. Din pacate multi s-au trezit cu inspectorii fiscului si politia la usa, fiind investigati pentru firme si afaceri care nici nu stiau ca le au. Haideti sa vedem cele mai dese tepe in Anglia si cum sa ne ferim de ele:

  • Ofer rezidenta PRE SETTLED fara dovezi

teapa cu rezidenta in UK Pre settled

Probabil cea mai des intalnita teapa de cand cu Brexit-ul. Am postat de nenumarate ori in trecut si pe multe grupuri: Daca nu ai fost in Anglia inainte de 31 Decembrie 2020 sau nu ai rude de gradul 1 deja stabilite in UK, nu mai poti lua rezidenta in Anglia si UK! Fara rezidenta nu poti inchiria, nu poti locui si nu poti munci in Anglia UK! E foarte simplu, Brexit-ul a inlaturat acest drept tuturor Europenilor, nu doar Romanilor. Am explicat foarte clar in articolul despre IMIGRARE ANGLIA 2021 DUPA BREXIT, cine mai poate veni acum in Anglia si care sunt caile legale de a veni acum cu viza de lucru.

Continue reading Teapa in Anglia UK – Cum sa recunosti si sa te feresti de cele mai dese tepe

Cum caut casa de inchiriat in Anglia UK

[How to find a house to rent in England – UK – English article here]

“Caut casa de inchiriat”, “caut flat de inchiriat” – acestea sunt de departe mesajele cele mai des intalnite pe grupurile de Romani din Anglia / UK. Intotdeauna m-am intrebat de ce acesti oameni nu se uita niciodata la agentii pentru casa, in loc sa apeleze la diferiti combinatori si samsari care le dau case la suprapret, fara contract si fara nici un drept legal. Raspunsul nu e intotdeauna simplu. Multi pur si simplu nu stiu Engleza si ezita sa apeleze la agentii, multi nu au de gand sa stea mult in UK si vor ceva repede sezonier, multi nu au sau au impresia ca nu au actele necesare sa inchirieze legal o casa, si multi pur si simplu nu stiu cum se face sa inchirieze o casa prin agentie. Pentru cei din urma va voi arata dedesubt pas cu pas cum sa cauti o casa de inchiriat in UK si cum sa o si iei.

Nu va faceti griji in privinta actelor, de cele mai multe ori aveti deja actele necesare si nici nu stiati ca le aveti. Daca nu cumva abia ai aterizat in Anglia si nu ai nici un act, (practic e aproape imposibil dupa Brexit) sigur vei avea un fluturas de salariu, un carnet de conducere, o scrisoare de la doctor sau de la consiliu, o factura sau un extras bancar cu numele tau si o adresa de Anglia UK. Oricare dintre acestea sunt dovezi de rezidenta in Anglia si pot fi date la agentie. Tinand cont ca ne-am mutat de 3 ori in tara asta, cred ca am ceva experienta in domeniul. Iata procedura completa cum sa cauti casa in Anglia si sa o si iei:

Continue reading Cum caut casa de inchiriat in Anglia UK

Ce zic cei intorsi din Anglia in Romania? E mai bine acasa in tara ta?

THE ROMANIANS THAT LEFT THE UK FOR ROMANIA – WHAT DO THEY SAY? IS IT BETTER HOME OR WILL THEY COME BACK? – EN Article

I-am intrebat in articolul anterior pe Romanii din Marea Britanie UK despre viata lor aici – despre Brexit si daca se merita sa mai vii in UK , oficial in 2021 suntem aproape un milion de Romani aici, veniti nu doar din Romania, multi chiar din Spania sau Italia. M-am gandit ca ar fi corect sa ii intreb si pe cei care zic ca e mai buna viata totusi acasa in Romania, pe pamantul tau natal. Haideti sa vedem cum se descurca cei intorsi din Anglia in Romania, care au plecat din Regatul Unit (UK) inapoi acasa, ce fac ei astazi si cum e viata lor in Romania.

V.P. – stat 6 ani in Marea Britanie UK

-Ce te-a facut sa pleci din Marea Britanie UK si sa te intorci in tara?

  • Nu mi-a placut atitudinea oamenilor, discriminarea, nivelul de trai. Ca sa poti trai decent in UK … nu prea mai ai viata personala.

Continue reading Ce zic cei intorsi din Anglia in Romania? E mai bine acasa in tara ta?

Cat costa o casa in Anglia? Londra si Sud versus Nordul tarii

How much does a house cost in England? London & South vs the North – ENGLISH Article here

Desi unii Romani au ales sa se intoarca in tara (vedeti aici povestile celor intorsi din Anglia in Romania), am observat ca multi Romani in Anglia trag tare sa isi ia casa propie. Si de ce nu? De ce sa platesti chirie unui landlord, cand iti poti plati rata la casa propie, investind in viitorul propiu. Banii lunari oricum ii dai nu? Haideti sa vedem cat costa o casa in Anglia in momentul de fata , August 2022.

Preturile au crescut foarte mult in ultimii doi ani, chiar si cu 40% in unele zone. Brexit , Covid, razboiul din Ucraina, dobanzile mici la credite si incertitudinea viitorului , toti acesti factori au determinat pe multi sa isi doreasca siguranta unei propietati propii in Anglia. Astfel creand o cerere extraordinara ce depaseste cu mult oferta. In momentul de fata, Banca Angliei creste dobanzile de referinta pentru a reduce inflatia. Dobanzile la credite ipotecare deja au crescut de la 1% la 4%, dar se pare ca piata este in continuare incapatanata si cererea nu vrea sa scada. Desi a incetinit simtitor avantul cresterilor preturilor la case.

Continue reading Cat costa o casa in Anglia? Londra si Sud versus Nordul tarii

Cum se schimba permis de conducere Romanesc in permis de Anglia UK

How to change your EU driving license to a British UK driving license – english article here

Pentru cei stabiliti in Anglia UK, actiunea de a schimba permis de conducere Romanesc in cel Englezesc sau Britanic este deseori un pas obligatoriu datorita cerintelor de munca. De asemenea posesia unui permis de conducere Britanic UK, este la inceput singurul si cel mai usor mod de a obtine o dovada de rezidenta cu poza si adresa in Anglia UK, fiind unul din putinele documente acceptate la banci, la agentii imobiliare sau la aplicatii de munca. Celelalte sunt mai greu de obtinut (card bancar, factura consiliu local / utilitati sau pasaport Britanic).

Procedura de schimbare permis de conducere in Anglia UK, este din fericire foarte simpla si relativ rapida. Toate informatiile oficiale se gasesc pe site-ul guvernului Britanic aici. Dupa cum scrie clar si pe site-ul Britanic, cetatenii oricarui stat din UE, nu au nici o obligatie legala sa isi preschimbe permisul de conducere si au voie sa conduca cu cel European pana la varsta de 70 de ani. Pentru cei care au permis de conducere obtinut intr-o tara din afara Uniunii Europene, trebuie obligatoriu schimbat permisul de conducere in permis Britanic in maxim 12 luni de la sosirea in Anglia UK.

Continue reading Cum se schimba permis de conducere Romanesc in permis de Anglia UK

Cum se compara taxele si salariile in Romania cu cele din vest?

How are taxes and salaries in Romania compared to the West? ENGLISH Article HERE

Cum se compara taxele si salariile din Romania cu cele din Vest, e adevarat ca platim mai mult si castigam mai putin? Haideti sa vedem:

Anglia, Marea Britanie salariul mediu anual 31300£ (37250€). Primii 12570£ castigati nu sunt impozitati. Doar din ce e peste 12 mii, pana la 50270 se ia impozit 20%. Daca unul din partneri castiga mai putin de 12570 pe an, celalalt are o reducere la taxe. Salariul minim national: 9.5£ pe ora (11.3€) , adica cam 1600 lire pe luna;

Taxe pe venit in Anglia, Marea Britanie

Franta , salariul mediu anual in 2021 a fost 39300€. Primii 10084€ nu se impoziteaza, din ce e peste 10 mii pana la 25710 se ia 11%, si din ce e peste 25 de mii pana la 73 de mii se ia 30%. In Franta impozitul se calculeaza pe venitul combinat al familiei, fiecare adult se ia ca parte intreaga, si fiecare copil ca jumatate de parte. Astfel ca daca intr-un cuplu cu un copil, doar sotul munceste, se va imparti venitul lui anual la 2.5, si dupa se observa unde se incadreaza in grila de impozitare, fiind posibil sa nu plateasca nimic. Salariul minim pe economie 10.25€ pe ora , adica cam 1763€ pe luna;

Continue reading Cum se compara taxele si salariile in Romania cu cele din vest?

Canada in timpul pandemiei, A meritat?

Aveam de mult in plan sa mergem in vacanta Canada, inca de pe vremea cand locuiam in Franta. Nu parea ca mergem nici anul acesta datorita pandemiei. Dar intr-o zi am vazut o stire cum ca se dau drumul la vacante in Canada pentru cei vaccinati de pe 7 Septembrie 2021. Asa ca am programat din timp concediu la munca pe 15 Septembrie, asa sa nu fim chiar primii in aeroport la deschidere.

Prima problema de rezolvat: in caz ca nu ati observat este o pandemie globala in desfasurare. Dar suntem dublu vaccinati si avem si certificat de recuperare Covid. Conform site-ului guvernului Canadian nu o sa avem nici o problema, dar unii angajati de la aeroport au alta opinie, vom reveni mai tarziu. Oricum cerem certificatul verde de pe aplicatia NHS , vedeti aici cum. Aplicatia genereaza un certificat digital cu QR code, valabil 30 de zile deci puteti cere documentul oricand inainte de zbor. La cerere puteti obtine prin posta si o hartie oficiala care sa ateste ca ati fost vaccinat. Noi le-am luat pe amandoua sa fim siguri. In Canada pe langa faptul ca nu veti fi admis in tara sau in avion daca nu sunteti dublu vaccinat, nu veti putea intra in nici o cafenea, restaurant, bar, cinema etc daca nu aveti dovada ca sunteti dublu vaccinat cu un vaccin autorizat (Pfizer-BioNTech, Moderna ,AstraZeneca/COVISHIELD, Janssen/Johnson & Johnson) – vedeti mai multe aici.

A doua problema de rezolvat: concediul nostru este la mijlocul lui Septembrie, realizez ca pasaportul meu expira pe 1 Noiembrie. Ma uit repede pe internet daca este o problema, cateva site-uri de agentii de voiaj zic ca trebuie sa ai minim 6 luni valabilitate pe pasaport. Evident sunt niste idioti si scriu niste afirmatii care sunt de fapt mai mult sfaturi. Intreb pe chat un consultant de la British Airways. Dupa 45 de minute de asteptat raspunde Raji din India, si imi zice sa ma uit pe site-ul oficial al guvernului Canadian sau pe siteul Asociatiei Internationale a Transportatorilor. Acordam lui Raji si echipei de suport British Airways premiul pentru cei mai inutili oameni de pe fata pamantului. Din pacate nu e ultima oara cand se va intampla asta, si chiar observam un tipar in acest comportament.

Continue reading Canada in timpul pandemiei, A meritat?