Garcia Calavera

Budapesta excursie cu masina

Budapest road trip English article HERE

Daca tot am vrut sa evitam tigania de la ziua Marinei de acasa am zis sa plecam in weekendul prelungit, cateva zile la Budapesta. Ca orice idee buna , trip-ul asta ne-a venit in cap la o bauta in Vama Veche.

Zis si facut , Sambata la 5 dimineata eram in masina 2 cupluri in drum spre granita cu Ungaria. De la Constanta la Budapesta sunt cam 1050 kilometri , dintre care doar 218 km sunt pe drumuri nationale si nu pe autostrada , respectiv Valea Oltului  intre Pitesti si intrare Sibiu , si bucata lipsa A1 intre Deva si Faget – Dumbrava. Teoretic ar trebui sa faci acest drum in 11 ore, in practica traim in Romania si e jaleeee mare de tot. Va recomand multa rabdare si sange rece. Pe Valea Oltului am pierdut pe putin 3 ore in trafic bara la bara blocati intre tiruri autocare si un sir infinit de masini pe ambele sensuri, aducand timpul traseului la 15 ore.

Odata ce treci de centura Bucurestiului si de Valea Oltului si ai ajuns la autostrada de la Sibiu se merge foarte bine. Noua autostrada continua si la granita de la Nadlac si catre Budapesta. Noul punct de trecere de pe austrada la Nadlac are destule benzi si se merge ca la drive-in: doar prezinti buletinul din masina si mergi mai departe. Imediat dupa granita la prima parcare de pe autostrada M43, se opreste si se cumpara rovinieta. Pe 10 zile costa 2975 Forinti (10 EUR) si daca o cumperi de pe internet o platesti la pretul acesta, daca o cumperi de la ghiseul din parcare vei da 14 EUR (dupa cum am descoperit si noi). Drumurile si autostrada in Ungaria sunt impecabile. Nu iti rupi masina la podete si viaducte ca pe Autostrada Soarelui A2. Si se circula foarte civilizat doar pe banda 1, banda 2 fiind folosita pe intervale scurte doar cand depasesti un autovehicul mai incet de pe banda 1. Banda 2 nu este ocupata in permanenta de smecheri si cand te afli pe ea nu o sa iti vina nimeni in spate sa iti dea flashuri si claxoane, ci vor astepta calmi pana iti termini depasirea si revii pe banda 1 sau in cel mai rau caz isi activeaza semnalizarea pe stanga ca sa te atentioneze ca tii banda ocupata. GPS-ul a fost sfant si de data asta , mai ales in oras.

[Citeste mai departe dupa poze]

Fiindca toata excursia a fost planificata foarte din scurt, cazarea a fost problematica. Spre deosebire de vizita din 2012 Budapesta , cand tot pachetul a costat 100 EUR cu tot cu transport, acum a trebuit sa cautam in varf de sezon ceva comvenabil. Faptul ca ne-am gasit sa vizitam exact in weekendul in care are loc si festivalul Sziget probabil ca nu a ajutat. Dupa ce am incercat la toate hotelurile si pensiunile din oras, am prins in ultimul moment pe Booking.com un apartament central superb cu 110 EUR / noapte.

Apartamentul cu tavan inalt aflat intr-un imobil vechi cu curte interioara amenajat in stil modernist si-a meritat toti banii si a fost mai mult decat incapator pentru 2 cupluri. Exista chiar si al treilea pat in una din camere situat deasupra usii si unde ajungeai pe o mica scarita. Imobilul ofera si o bucatarie complet echipata dar si wifi gratuit. In schimb nu asigura parcare.

Parcarea in Budapesta , la fel ca in orice oras civilizat din Vest, este destul de problematica. Locurile sunt rare si se platesc cam oriunde pe domeniul public in functie de zona. Noi eram in zona 2 si o ora de parcare ne-a costat 265 Forinti (0.9 EUR) in intervalul 0800 la 1800. Dupa ora 1800 si in weekend parcarea pe strada este gratuita. Atentie , parcarea se face in regim de autotaxare, la numeroasele tonomate de pe strazi iar tonomate care functioneaza doar cu fise. Atentie si daca stati in zonele centrale: in zona 1 parcarea este de maxim 3-4 ore, dupa care trebuie sa reveniti sa inlocuiti bonul din bord. Exista bineinteles si parkinguri supra si subterane pazite unde puteti parca pe termen lung.

[Citeste mai departe dupa poze]

Budapesta este la fel de frumosa ca in vizita din 2012, poate doar mai scumpa un pic. Daca atunci preturile erau aproximativ ca in Romania, acum pot zice ca sunt considerabil mai mari. Un bilet la metrou costa 350 Forinti (1,15 EUR / 5.3 LEI), o bere cam 700 Forinti (10.6 LEI) si o masa in oras in doi cam 7000 Forinti (106 LEI). Ceea ce pana la urma nu e asa mult fata de Romania, mai ales ca vorbim totusi de o tara unde salariul mediu pe economie e aproape dublu fata de cel de la noi.

Doua zile petrecute in oras sunt destule pentru a vizita principalele atractii: Piata Eroilor , plimbare cu cel mai vechi metrou din Europa continentala, plimbare pe Dunare, Castelul , cetatea si biserica Sf. Matei de pe dealurile din Buda , traversati Dunarea pe podul cu lanturi , plimbati-va pe strazile pietonale din cartierul comercial din Pesta si o vizita sus in turla catedralei Sf. Stefan este obligatorie. Pentru plimbare pe Dunare ca alternativa la croazierele scumpe va recomand Ferry-urile mult mai ieftine care sunt pe regim de transport public. Dar tineti cont ca au un traseu si un program destul de haotic.

Parlamentul Ungariei a suferit mici modificari, acum se face accesul prin noul “Visitors center” care este o constructie subterana noua ce trebuia amortizata pe carca turistilor. Astfel ca astazi numai este vizitat gratuit de catre cetatenii UE cum era inainte. O vizita cu ghid la Parlamentul Ungariei costa pentru cetatenii UE 2200 Forinti (33 LEI) , dar exista reduceri pentru studenti si pensionari. Seara recomand neaparat un pub crawl din bar in bar, sunt foarte multe, foarte frumoase si berea lor nu e deloc rea (daca o nimeresti pe aia buna).

[Citeste mai departe dupa poze]

In concluzie dupa ce tragem linie , toata distractia ne-a ajuns : 330 EUR cazarea +  600 LEI (131 EUR) motorina (consum mediu 6%) + 14 EUR vinieta + 200 EUR cheltuiala pe muzee, mancare , alcool , alcoool , mancare  alcool , adica de cuplu  430 EUR, sau 2000 de lei pentru 3 nopti la Budapesta toata distractia.  Mie mi se pare foarte decent tinand cont ca a fost in varf de sezon. Vom reveni cu siguranta.

Daca ti-a placut articolul da-i share, iti recomand si unul din celalte articole despre calatorii din lista de mai jos si Vezi de asemenea si pagina de Fb GarciaCalavera.com  , care daca va place ii puteti da un like.

Vezi si alte calatorii:

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte articole din Romania: 

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.