WHAT ARE THE MOST SHOCKING FACTS ABOUT UK? – ENGLISH ARTICLE HERE
Locuiesc în Marea Britanie de mai bine de doi ani. Iată ce am am gasit șocant în Marea Britanie pentru mine ca străin (venit din Franța și născut în România):
- Marea Britanie este una dintre puținele țări din lume în care impozitele locale pe propietate sunt plătite de chiriaș și nu de proprietar. Dacă sunteți chiriaș în Marea Britanie, veți plăti 130 de lire sterline pe lună (sau mai mult) ca impozit pe proprietate, autorităților locale pentru o proprietate care nu vă aparține (cunoscut ca Council Tax). Dacă sunteti chirias și nu plătiți impozitul pe proprietate, puteți fi urmărit penal și aruncat în închisoare pentru asta!
Înainte de a spune că nu este un impozit pe proprietate, hai să analizăm faptele: se calculeaza in functie de valoarea proprietății și dacă casa este liberă de chiriasi, acesta revine si este plătit de proprietar. Indiferent cât de mult incearca ei sa va zica ca nu este o taxa pe propietate, este totuși un impozit pe proprietate care susține serviciile locale pentru rezidenții permanenți ai orașului, nu pentru ocupanții temporari ai proprietății. În calitate de chiriaș, nu folosesc 90% din serviciile pe care le plătesc (parcuri, școli, transport public, biblioteci, centre comunitare, proiecte pe termen lung pentru îmbunătățirea orașului), dar proprietarul casei in care stau, și copiii lui care locuiesc în oraș, folosesc toate aceste servicii. Si vor continua sa le foloseasca in continuare mult timp după ce eu voi părăsi orașul, e corect nu? În Franța plăteam 10 Euro pe lună pentru colectare gunoi și cam atât. Restul serviciilor sunt finanțate din impozite locale plătite de proprietarii caselor. Așa este în toată lumea. Folosesc serviciile de urgență, da, dar acestea sunt taxate separat în factură (aproximativ 21% din factură), nu am nicio problemă în a le plăti pe acestea. Restul de aproape 80% care merge exclusiv catre consiliul local sunt cele cu care am o problemă.
- Marea Britanie are unele dintre cele mai mici suprafețe de case din Europa. Apartamentul meu cu un dormitor din Franța avea aproape aceiași metri pătrati ca și casa mea semi-detașată cu doua dormitoare din Anglia, Marea Britanie. O casă cu 2 dormitoare de 55 de metri pătrați este destul de comună aici în Marea Britanie. Acesta este un dormitor secundar obisnuit pentru copii sau oaspeți din Marea Britanie. In el puteți pune un pat de o persoană, o mică piesă de mobilier pentru haine și …cam atat:
- Marea Britanie are unele dintre cele mai scumpe gradinite de copii din Europa. Media națională pentru o grădiniță cu normă întreagă este de aproape 1000 de lire sterline pe lună! Oamenii de aici nu prea par sau nu vor să înțeleagă că acest serviciu este GRATUIT în Franța (și cam în toată Europa), la fel ca școala primară. Da, e adevarat ca, dacă ambii părinți lucrează, veți primi 30 de ore pe săptămână gratuit la grădiniță de la stat, dar tot trebuie să plătiți diferența de aproximativ 500 de lire sterline pe lună din buzunarul propiu.
- Marea Britanie are printre cele mai scumpe trenuri din Europa (dacă nu chiar cele mai scumpe). Prețurile de călătorie pe calea ferată sunt pur și simplu ridicole. Un abonament lunar pentru a folosi metroul în Londra costă până la 360 de lire pe lună! O călătorie într-un singur sens, de doua ore cu trenul de la Leeds la Londra (aproximativ 200 de mile) vă va costa 122,5 lire sterline. In comparație, o călătorie de distanță similară în Franța de la Marsilia la Lyon cu trenul de mare viteza TGV, în aceeași zi și aceeași oră vă va costa doar 51 EUR (46,4 lire sterline).
- Toate casele arată la fel aici. Indiferent în ce parte a țării vă aflați (cu excepția Scoției), este probabil să vedeți aceleași 4 modele de case peste tot. În afară de casele mici, cam orice altceva pare mic și arată la fel pe această insulă. Aceasta este o strada tipică din oraș, doar rânduri nesfârșite umplute cu acelasi model de case insiruite și mașini înghesuite între ele. Exista si cateva cartiere cu case mai aerisite (dar la fel de mici) pentru cine isi permite bineinteles.
- Sa vezi flori, biletele de amintire și semne cu linii telefonice de prevenire a sinuciderii atârnate pe fiecare pasaj, pod sau ponton. A fost într-adevăr șocant să ne dăm seama câți oameni deprimați sunt aici. Nu știu dacă se datorează vremii sau stării actuale a tarii, dar mulți tineri raman fără speranță și recurg la astfel de acțiuni tragice.
- Care e treaba cu amenajarea băilor? În primul rând, cele mai multe ghiuvete au 2 robinete separate, într-unul vine apă fierbinte clocotită, în celalalt apă înghețată! Genial! Și tot in baie avem un duș care este activat tragand de un fir. Motivul presupus pentru acesta este evitarea introducerii întrerupătoarelor electrice în baie și reducerea riscului de electrocutare. Ar fi o idee bună dacă nu s-ar tine cont de faptul că majoritatea dușurilor din Marea Britanie sunt electrice! Deci da, aparatul care vă încălzește apa de duș se află la mai puțin de 10 centimetri distanță de corpul tau gol si ud, și ei sunt îngrijorați de faptul că vă lipiți degetele umede într-un întrerupător electric. Are sens nu? (nu e poza mea)
- Pensia de stat maximă în Marea Britanie este de 175,20 Lire pe săptămână (700,8 lire pe lună). Nu sunt sigur cum anume ar trebui să supraviețuiești cu această pensie. Am fost destul de șocat să aud acest lucru într-o țară bogată dezvoltată, ca Marea Britanie, care are o pensie atât de mică. Adică în Germania media pensiei este undeva la 1800 de Euro, în Franța este de aproximativ 1400 de Euro, chiar și în Spania e cam 1143 de euro pe lună. Știu că mulți in Marea Britanie au pensii private și compensează această pensie mică de stat, dar totuși, este ridicol de mică.
- Oamenii de aici laudă NHS (Serviciul Național de Sanatate), dar aici durează in medie două săptămâni pentru a obține o programare la clinica locală. Și chiar și atunci nu te vede un medic, ci doar o asistentă! Povestile Romanilor care iti zic ca la doctor nu iti da decat paracetamol le auzi des. Mai jos puteți vedea cum arată sistemul de rezervare online de la clinica noastra locala (și nu, nu are legătură cu Covid, a fost așa de când ne-am mutat aici). Acest lucru ar fi nemaiauzit în Franța sau chiar si în România. Asistența medicală o fi gratuită aici, dar si calitatea e pe masura platii (în apărarea lor înțeleg că în alte regiuni este mult mai bine decât aici în Nord-Est)
Voi ce parere aveti? Daca am ratat vreun aspect important, lasati-mi un comentariu sau mail si voi adauga in articol.
Daca v-a placut articolul sau aveti intrebari suplimentare va astept la sectiunea de comentarii sau mesaj pe pagina de fb GarciaCalavera.com Daca va place pagina ii puteti da un like si share la articol pentru a ajuta si pe altii in aceasta situatie.
Vezi si alte articole despre viata in strainatate:
- Cum cumpar casa in Anglia UK – procedura mortgage
- Cum e viata in Anglia? Impresii dupa 5 ani in UK
- Cum arata de fapt Rusia in spatele cortinei, impresii din vizita mea
- Cum e viata in Hull, Anglia UK ? Impresii dupa trei ani aici ca expat
- Cum e viata in Romania fata de Anglia UK?
- Teapa in Anglia UK – Cum sa recunosti si sa te feresti de cele mai dese tepe
- Cum caut casa de inchiriat in Anglia? Cum faci ca sa fii sigur ca iti da casa?
- Ce zic cei intorsi din Anglia in Romania? E mai bine acasa in tara ta sau vor reveni in UK?
- Cat Costa o casa in Anglia in 2022 – Comparatie Nordul tarii fata de Londra si Romania
- UK – Cum sa iti schimbi permis de conducere Romanesc in permis de conducere Britanic UK
- Cum se compara taxele din Romania cu cele din Vest? Platim mai mult ca cei din Franta, Anglia sau Germania?
- Imigrare Anglia 2021 dupa Brexit cu Contract de munca sau Reintregire Familie – Cine poate si cum?
- Germania sau Anglia UK? – Unde e viata mai buna si de ce?
- Cum e cu Bicicleta in Anglia UK?
- Cat de socanta e vremea in Anglia UK pentru straini ca noi?
- UK – Cum sa iti schimbi Tax Code – castiga pana la 1000 de lire doar pentru ca esti casatorit
- UK – Care sunt cele mai socante chestii in Marea Britanie?
- UK – Imigrare pe baza de punctaj din 2021 – Cum functioneaza?
- Amintiri de la primul si ultimul voiaj pe nava scoala Albatros
- UK- Cat costa viata in Anglia? – Ce salariu iti trebuie pentru un trai decent?
- Care tara este mai buna de locuit UK Anglia sau Franta? De ce?
- UK – Cat costa mancarea in Anglia fata de Romania- e mai ieftin aici?
- UK cum sa iei permis de rezidenta SETTLED sau PRE SETTLED STATUS
- Ce zic Romanii din UK despre viata aici – despre Brexit si daca se mai merita sa vii in UK
- Casatorie in Anglia UK – Procedura si Transcriere Certificat Casatorie
- UK Cum sa obtii permis de conducere provizoriu Anglia
- Recalificare Profesionala Navigatori: Ce poti face la uscat daca te lasi?
- UK NINO – Cum se face si cat dureaza?
- Emigrare in Anglia – cat te costa sa te muti din Romania in Anglia
- Primele 30 de zile in Hull Anglia UK ca Expat
- Impresii dupa un an in Marseille Franta
- Cum sa faci PACS in Franta?
- Ghidul imigrantului de mutare in Franta
- Primele 48 de zile in Marseille Franta ca expat
- Dupa sase ani pe mare
Vezi si alte calatorii:
- Doua saptamani in Hong Kong,
- Londra sau Paris? Care e cel mai bun oras de vizitat ca turist? ,
- Top 10 cele mai unice si interesante atractii din Romania ,
- Las Palmas – Gran Canaria 2020,
- Valletta – Malta ,
- Cracovia – Polonia ,
- TOP 10 cele mai frumoase si autentice orase din Europa ,
- Lisabona vacanta – Portugalia ,
- O saptamana in Londra – UK ,
- Saint Tropez – Franta ,
- Circuit Romania – 7 zile cu masina,
- Budapesta cu masina ,
- Praga – vacanta de vis ,
- Excursie Dobrogea: Enisala, Ibida, Histria ,
- Vacanta Madrid – Spania,
- Doua zile in Jacksonville SUA,
- Paralia – Grecia cu masina,
- Brasov 12.2014 ,
- Buzau quick stop ,
- Lepsa & Vrancea county ,
- Chisinau – Moldova ,
- Nesebar – Bulgaria cu masina ,
- Bucharest weekends 2014 ,
- Busan – Korea ,
- 40 de zile in Cluj Napoca ,
- Hunedoara Castle ;
- Singapore 2013 ,
- Brasov 02.2014 ,
- Istanbul 01.2014 ,
- Cluj Napoca 08.2013 ,
- Sibiu 07.2013 ,
- San Pedro – Africa ,
- Bucharest 2013 ,
- Varna 2012 ,
- Los Angeles 2012 ,
- Budapest & Viena ,
- Salerno ,
- Cluj Napoca 2012 ,
- Florenta – Italia ,
- Brasov 02.2012 ,
- Amsterdam – Olanda ,
- Antofagasta-Chile,
- Valencia- Spania ,
- Lima – Peru ,
- Bremen – Germania ,
- Istanbul 2009 ,
- Valletta – Malta ,
- San Juan- Puerto Rico ,
- Barcelona ,
- Singapore 2010 ,
- Los Angeles 2010 ,
- Transilvania road trip ,
- La Spezia – Italia ,
- Stramtoarea Bosfor Istanbul – de pe nava ,
- Sydney – Australia , Melbourne ,
- Auckland – Noua Zeelanda ,
- San Francisco – SUA ,
- Tauranga Noua Zeelanda
Vezi si alte articole din Romania:
- Top 10 cele mai unice si interesante atractii din Romania
- Poze unice cu tramvaiul si troleibuzul Constanta in 1991
- De ce Romanii inca plang dupa comunism dupa 29 de ani?
- Poze unice cu ce a fost Constanta in 1991
- Macel spatiu verde Constanta
- Dupa sase ani pe mare
- Cursuri IMO 2016 sau jefuirea navigatorilor
- Vizita medicala obligatorie – o surpriza placuta
- Legea fumatului in Romania – greseala majora
- Propaganda ridicola a Constantei ,
- RATC Constanta- o mare rusine a orasului
- Cu masina la service
- ANR – SSO Endorsement
- Trenuletul din parcul Tabacarie
- Abuzul Vodafone
- Mafia Navigatorilor
- Brevet ofiter punte 2011- cat a ajuns toata afacerea
- Legi locale
- Taxi Constanta
- Birocratia 2
- Black Friday
- Policlinica 2
- ANR Bucuresti
- Bancile in RO
- Let’s do it Romania -But why?
- Rovinieta in oras
- Inmatriculare auto
- Aviz psihologic
- Proiecte abandonate dupa ’89 de incompetenti
- Sea service cadet
- Joburile in RO
- TVA-ul
Leave a Reply