Care tara este mai buna de locuit: UK Anglia sau Franta? De ce?

WHICH COUNTRY IS BETTER TO LIVE IN: UK OR FRANCE? WHY? [ENGLISH Article]

Eterna întrebare și rivalitate de pe bătrânul continent: Care tara este mai buna: UK Anglia sau Franta? Ei bine, am locuit in ambele, prima oara în Marseille Franța și dupa m-am mutat cu jobul în Hull, Anglia, UK. Este greu de spus in care este mai bine să trăiești și depinde foarte mult de ce limbă vorbești, de regiunea în care te afli și de circumstantele fiecaruia.

Ambele sunt orașe oarecum problematice, cu cifre mari de șomaj și reputație locală proastă, așa că s-ar putea să nu fiu în cea mai bună poziție pentru a judeca aceste țări. (Sau s-ar putea să fiu în poziția perfectă pentru a arăta adevărul fiecărei țări, depinde cum privești problema)

În general, dacă te uiți doar la numere și statistici, viața în Franța (dacă vorbești franceza) este într-adevăr mai bună decât viața în Marea Britanie. Totul, de la vreme la salarii, geografie, locație, infrastructură și beneficii sociale sunt într-adevăr mai bune pe continent. Nu era o diferență atât de mare înainte, dar diferenta s-a marit considerabil de la rezultatul referendumului Brexit din 2016 și din pacate trendul va continua si in 2021. Să vedem de ce:

 • Serviciul national de Sanatate NHS este subfinanțat cronic și conducerea este incompetentă, în timp ce sistemul medicul Francez a arătat rezultate mai bune în timpul pandemiei, precum și în viața de zi cu zi. In Franta niciodată nu a trebuit să aștept 2 săptămâni pentru a avea o programare la medicul general. In UK Anglia daca nu e vreo urgenta, se pare ca ca e timpul de asteptare standard (și chiar și după 2 săptămâni, vezi doar o asistentă, nu un medic propiu zis, care doar te va reprograma daca considera ea la un doctor peste alte 7 sau 14 zile). La Francezi ca si la noi, pur și simplu mergi la cabinetul medicului și aștepți la coadă până când e rândul tău.
 • Salariile în Franța erau traditional puțin mai mici decât în ​​Marea Britanie. Asta pana la referendumul Brexit, care a dus la o scădere a valorii Lirei Britanice, dar acum nu mai este cazul. Și această tendință va continua în 2021. În 2018, salariul mediu anual în Franța a fost de 37162 EUR (Salariile medii anuale Franța 2000-2017 | Statista.) In UK Anglia, media anuala este aproximativ 30000 lire sterline pe an sau 33700 EUR la cursul zilei de azi (1 GBP = 1.12 EUR). Unii dintre voi vor spune probabil că impozitele sunt mai mari în Franța și că primiți mai puțini bani în mână … adevarat dar nu chiar: în UK, la salariul mediu, primesti NET in mana lunar aproximativ 2.003 GBP (2228 EUR), iar în Franța daca castigi salariul mediu mentionat, vei primi lunar NET 2398 EUR. Și trebuie să țineți cont în Franța, impozitele dvs. vă asigură acoperirea completă a sănătății (inclusiv serviciciu stomatologic și oftalmologic), o pensie decentă similară cu venitul net, gradinita gratuită și universitatea gratuită. În UK Anglia, ai muri de foame fara o pensie privată (la pensia de stat primești maximum 700 de lire pe lună), gradinita cu program complet costa injur de 1000 de lire pe lună, plătești din buzunar o gramada la stomatolog și la oftalmolog și la universitate plătești în medie 9.250 de lire sterline pe an. Toate acestea se platesc din venitul tau net din UK Anglia. Deci cine o duce mai bine?
 • Dacă esti chiriaș în UK Anglia, vei plăti pe langa chirie si o taxă de proprietate suplimentară de 130 de lire sterline pe lună (sau mult mai mult, depinde de zonă) către autoritățile locale pentru o proprietate care nu este a ta (cunoscuta ca Council tax). În Franța, ca chirias am plătit doar 10 Eur pe lună pentru colectarea gunoiului și alți 10 EUR pe lună pentru asigurarea locuinței. Si doar atat! Pe partea cealaltă a monedei, dacă sunteți proprietar de casă data in inchiriere în Franța, veți plăti voi această taxă, în timp ce în UK Anglia o veți da mai departe în mod convenabil chiriașului dumneavoastră. Nu este prea corect pentru pentru chiriaș nu?
 • Inca un lucru important în ceea ce privește impozitele în Franța: O diferență foarte mare: În Franța, impozitele sunt calculate pe venitul familiei, nu pe persoană. Deci, dacă vă aflați în situația în care lucrează doar unul dintre parteneri, se va calcula doar un procent din venitul celui care lucreaza împărțit la 2 unități, iar cifra rămasă va fi impozitată. Fiecare adult din familie se pune ca o unitate întreagă și fiecare copil reprezintă 0,5 unități. (de exemplu, o familie de 2 părinți cu un singur copil, unde lucrează doar soțul, va fi impozitata cu un procent din venitul soțului după ce a fost împărțit la 2,5). Deci, de fapt, la sfarsitul anului am reusit să păstrez destul de mult din venitul meu brut. Aceasta este de departe cea mai utilă și mai încurajatoare măsură de a incepe o familie în Franța. Există ceva similar în Marea Britanie, în cazul în care dacă soția dvs. câștigă mai puțin de 12500 pe an, vă poate transfera 1250 de lire sterline catre suma neimpozitabila a sotului, ceea ce in practica nu va salveaza decat vreo 250 de lire pe an de la impozit (adica peanuts dupa cum zic Englezii)
 • UK Anglia: care e faza cu robinetele de apă separate ?? Ori iti frigi mana de la apa firbinte, ori iti ingheata de la cea rece … Nu am văzut astfel de lucruri în Franța sau oriunde in lume.
 • Plângerea omniprezentă a tuturor imigrantilor din Anglia UK: Vremea! Din păcate clișeul este adevărat: ploaia, vântul și ceața sunt noii vostri prieteni cei mai buni, care s-au autoinvitat in viata voastra si numai pleaca. Dacă sunteți o persoană care ii place afara la aer liber si căreia îi place să facă sport în aer liber, veți fi foarte dezamăgiți. Acum știți motivul pentru care imbatatul în pub-uri este principala activitate de agrement aici. Mereu mi-am imaginat că voi lua o casă lângă faleza râului și voi face jogging și naveta la munca cu bicicleta pentru a ma mentine. Gen te bucuri bucura de viață și te menții în formă în același timp. Am obtinut macar casa lângă râu, dar cam atata a fost sa fie. In practica, adevarul e ca din cauza ploii și a vântului, este imposibil să mergi pe faleza râului în majoritatea zilelor, așa că pur și simplu ajungi in situatia să conduci la muncă zilnic, la fel ca toți ceilalți, … și te joci pe PS4 în majoritatea zilelor libere. Nu-mi pot imagina nici copiii tai făcând altceva când este asa afara:
Rain in England UK

Imi place si mă bucur de o plimbare sau o bere afară la terasa într-o zi însorită pe faleza râului aici in Anglia UK dar asta se întâmplă destul de rar din cauza vremii. În Franța mergeam destul de des seara după muncă, la o plimbare în portul vechi și stateam la cateva beri afara la terasa.

Marseille usual afternoon
 • Care e faza cu casele mici din Anglia UK?? Apartamentul meu cu un dormitor din Marseille Franța avea cam aceasi suprafata ca și casa semi-detașată cu 2 dormitoare din Marea Britanie. O casă cu 2 dormitoare de 50 de metri pătrați este ceva foarte comun aici în Anglia UK. Acesta este un dormitor standard pentru copii sau oaspeți din Marea Britanie, unde puteți pune un pat și o mică mobila de depozitare și ….. cam atata:
UK Anglia – dormitor standard , single bedroom UK
 • V-am zis de costurile ridicole pentru gradinita din Anglia UK???? Imi pare rău, dar trebuie să o menționez din nou. Salariul soției mele abia poate acoperi costurile pentru o gradinita cu normă întreagă (aproximativ 1000 de lire sterline pe lună!) nu este de mirare că multe mame pur si simplu renunță la muncă sau ajung sa fie dependente de ajutor social dacă sunt părinți singuri. Acest serviciu este GRATUIT în Franța și cam în toată Europa! (la fel ca școlile primare). La fel se întâmplă și la universitate. Este ridicol de scump în Marea Britanie, chiar și pentru localnicii Britanici. (in medie 9000 GBP pe an)
 • Pașaportul francez este mai puțin puternic decât cel Britanic, dar odată încheiat Brexit-ul, cel Britanic va pierde accesul nestingherit in toate cele 27 de țări ale blocului comunitar UE, si lucrurile se vor schimba.
 • Infrastructură: Franța are 11882 km de autostradă (7383 mile), în timp ce Marea Britanie are de 3 ori mai puțin decât cifra aceasta. Doar 2173 mile (3497 km) într-o țară care este de 2,2 ori mai mică. Trenurile TGV circulă în Franța la 325 km / h, Marea Britanie are câteva autostrăzi aglomerate și linii de tren din secolul XX care abia pot atinge 125 de mile pe oră sau (o mica excepție exista in conexiunea scurtă cu tunelul catre Franta).
TGV Train France
 • Ca tot vorbim de trenuri: de ce naiba sunt asa ridicol de scumpe trenurile in Anglia UK??? E jaf la drumul mare ce se intampla aici. Un bilet dus la o calatorie cu trenul obisnuita de 2 ore intre Leeds si Londra (200 de mile) , costa dimineata cand ai treaba, numai putin de 115.5 lire. In comparatie pe o distanta similara in Franta, un bilet de tren intre Marseille si Lyon, pe aceasi data si la aceasi ora cu TGV-ul , costa doar 51 Euro (46.4 lire GBP).
preturi ridicole tren Anglia
Pret tren TGV Franta
 • Geografie: cea mai mare parte a Regatului Unit este campie plata cu dealuri usoare, numai atunci când vă îndreptați spre nord spre Districtul Lacurilor și Scoția devine interesant. Cel mai înalt munte din Marea Britanie are 1345 m inaltime, iar cea mai mare parte a insulei este acoperită de ploaie. Puteți sa va luati la revedere de la orice gând să mergeți la schi iarna sau la stat la soare pe plajă vara (există o stațiune de schi în Scoția, dar probabil că veți ajunge mai repede în Alpi decât poți ajunge acolo). În timp ce în Franța aveți muntii Alpi la doi pasi (cel mai înalt vârf la Mont Blanc 4.800 m), iar dacă acest lucru nu este suficient pentru voi, veti fi întotdeauna la o scurtă distanță cu mașina de stațiunile de schi din Elveția, plajele din Spania și Italia, orașe minunate din Europa, precum Milano, Amsterdam, Bruxelles, Barcelona, etc. Îmi pare rău Marea Britanie, dar nu poți concura cu asta:
Alps France, Munti Alpi Franta
 • Mancarea! – Deși mâncărurile tradiționale Britanice, cum ar fi Peștele cu cartofi prajiti, cârnații, plăcinta de rinichi și Micul dejun Englezesc nu sunt oribile (cu excepția plăcintei de rinichi – aia e oribila), ele nu sunt cu nimic deosebite. De fapt, în Marea Britanie ai șanse mai mari de a gasi in meniu burgeri, curry, kebabs, hot dog și orice altceva, in afara de un fel de mâncare tradițional Britanic.
Which country is better: UK or France?

Asta în comparație cu bucătăria franceză care se bazeaza pe ingrediente pure si proaspete, pare pur și simplu o glumă proasta. Voi lua oricând un platou de charcuterie (carnuri și brânzeturi) cu o sticlă de vin peste oricare dintre felurile de mâncare menționate mai sus. Ca să nu mai vorbim de superba lor Ratatouille, Moules Frites (scoici), fructe de mare, Cassoulet, tartes, supe – * cu mențiune specială a felului specific de Marsilia – Bouillabaisse.

Charcuterie, UK Anglia sau Franta?
 • Oamenii sunt în general mai bine îmbrăcați în Franța, iar femeile cu siguranță au grijă de corpul lor mai mult acolo (îmi pare rău Anglia UK, dar numărul femeilor obeze aici este ridicol de mare).
 • Oamenii se plâng constant de toate, atât în ​​Franța, cât și în Marea Britanie. Diferența este că Francezii se plâng de câteva luni și, dacă nu se întâmplă nimic, ies si fac grevă, indiferent dacă opresc producția, transportul public sau colectarea gunoiului. Îmi amintesc de un incident când consiliul municipal din Marseille a încercat să ia o parte din bonusurile de muncă de noapte și de weekend ale celor de la serviciul de colectare gunoi și pur și simplu au intrat în grevă și au încetat să mai colecteze gunoiul până când bonusurile au fost renegociate și puse înapoi într-o formă redusă . În Marea Britanie, oamenii se plâng ani si ani la rand, dar nu fac nimic în acesta privinta. Aici, în Anglia UK, e ceva normal să lucrezi nopți și weekenduri fără vreo compensație speciala. Pacat ca Britanicii suporta astfel de abuzuri… Aceasta a fost aleea din spate a cladirii noastre din Franta, dupa 14 zile de lipsa colectare a gunoiului. Din fericire era iarnă și nu mirosea prea tare.
Garbage collection strike in Marseille France/ Greva gunoierilor in Marseille Franta
 • Stil de viață in general: în timp ce în țări precum Anglia UK sau Germania atentia este in general directionata catre cariera ta, cumpararea unei case, de a face ceva in viata și de a lucra cat mai mult pentru a plăti acea casă cât mai repede posibil, sau doar de a lucra pentru a supravietui pana la salariul de la luna următoare, in Franta, oamenii merg mai mult mentalitatea „Eu muncesc pentru a trăi, nu trăiesc pentru a munci”. Mentinerea rutinei zilnice de a merge dimineata pe terasa si savura o ceasca de cafea, prioritatea de a menține relații cu familia și prietenii, de a ieși să mâncați cu colegii în timpul pauzei de o oră (sau chiar 2 ore în unele cazuri), sunt lucruri mai importante decât obtinerea unei promovari, o creștere de salariu sau o casă mai mare. A face o prioritate din a te bucura de viață și de a-ți construi viața în jurul ideii de a face acest concept fiabil este o idee pe care eu unul o admir.

Care tara este mai buna: UK Anglia sau Franta? Acum, înainte ca toți cei de pe insula Britanica să scoată furcile ascutite si tortele aprinse și să înceapă să comenteze la articolul meu, să vedem si câteva dintre problemele pe care le veți intalni în Franța:

 • Dacă nu vorbiți franceza, veți avea zero viață socială în Franța. Localnicii nu știu sau nu doresc să vă vorbească în Engleză și acest lucru este adevărat din păcate. Dar pe de alta parte, locuiești în Franța, asa ca na …
 • Chiar dacă suntem în UE și am lucrat cu normă întreagă și am plătit taxe statului francez, partenera mea nu avea dreptul să beneficieze de asistență sau de cursuri de franceză gratuite. Scuza oficială este că provenim dintr-o țară bogată și dezvoltată (vorbim despre România da?) Și nu ne calificăm pentru o astfel de asistență. În schimb, refugiații și imigranții din afara UE au prioritate pentru beneficii și clase gratuite. Buna treaba, nu? Nu sunt sigur care este procedura pentru clasele de Engleză în Marea Britanie.
 • În ceea ce privește mașinile și traficul: este, fără îndoială, de un milion de ori mai bun și mai civilizat în Marea Britanie. Șoferii Englezi sunt foarte răbdători și calmi și, de obicei, iti fac semn sa te bagi dacă te vă așteptând să ieși de pe o stradă laterală. Pot să vă spun că Francezilor nu le pasă nici de propria lor mașină, nici de cele parcate în fața sau în spatele ei. Aproape toate mașinile de acolo sunt zgâriate, bare indoite, au oglinzi sparte sau parbrize crăpate. Francezii preferă mașinile mici, la un preț scăzut, iar atunci când le parchează, folosesc celelalte mașini parcate ca repere solide pentru a isi face sa parcheze. Asta a fost destul de socant sa vezi.
 • Ieșirea in oras și cumpărăturile alimentare zilnice generale pot fi destul de scumpe în Franța. Îmi amintesc că un pahar mare de bere costă la barul local în jur de 7 Euro (5 Euro dacă prinzi Happy hour). Aici, în Marea Britanie, la orice pub, costa cam 3,5 lire sterline (aproximativ 4 EUR). De asemenea, multe articole din supermarket care costă in Anglia doar o lira, pot costa chiar și dublu în Franța. La un coș de produse alimentare saptamanal, va puteti astepta sa platiti cu 10 – 25% mai mult in Franta decat in Anglia UK.
 • Să vorbim despre serviciul pentru clienți la restaurante sau terase. Este de la rău la foarte rău în Franța. Cliseul chelnerului leneș este adevărat în 90% din cazuri. Vii, te așezi la masă si daca nu incepi sa te agiti si sa faci semne, poti sa aștepți lejer 15-20 de minute până când cineva chiar îți recunoaște prezența și îți aduce un meniu. După asta, este nevoie de încă 20 de minute pentru a lua comanda și așa mai departe. Îmi pare rău să spun, dar în Anglia, imediat ce te așezi la masă, cineva vine să se ocupe de tine.
 • Punctualitatea si respectarea timpului sunt de obicei absente în Franța, comparativ cu Marea Britanie. Această mentalitate relaxată pare să fie prezentă în toate aspectele vieții. E ceva normal în Franța să spui că te vei întâlni cu cineva la o anumita ora și dupa vei întârzia la acea întâlnire cel puțin 20-30 de minute. Îmi amintesc clar de un eveniment când am avut boilerul stricat în apartament, iar agentia a chemat un tehnician pentru a-l repara. Programarea era pentru ora 14:00, am așteptat acasă pana la 14:25. Am presupus că nu mai vine și am părăsit apartamentul pentru a merge la supermarket. La 14:35 am primit un apel de la agenție de la o persoană foarte supărată care a spus că tehnicianul tocmai a bătut la ușa noastră și nimeni nu a răspuns și a trebuit să plece frustrat pentru că a batut drumul la apartamentul nostru degeaba, acuzându-ne că nu suntem oameni serioși! Îmi pare rău, dar asta nu s-a întâmplat niciodată în Marea Britanie (până acum).
 • Birocrație excesivă și inutilă. În Franța, la fel ca si in Romania, vei avea dureri mari de cap în timp ce închiriezi un apartament sau cand îți obtii cardul de sănătate verde. Există niste reguli și reglementări cu adevărat idioate în această țară. Vă voi oferi un singur exemplu: pentru a anula un contract de internet cu o companie de telecomunicații în secolul 21, trebuie să le trimiteți prin poștă o cerere scrisă si semnata în care să spuneți că doriți să reziliați contractul. Dacă anulați acest contract din cauza faptului că vă mutați într-o altă țară, trebuie să furnizați dovezi că veți locui în țara respectivă sau veți lucra acolo, pentru a demonstra că plecați cu adevărat! Pur și simplu te confrunți cu anumite situații absurde care credeam ca numai in Romania sunt posibile. Prin comparație în Anglia UK, am făcut aproape totul online sau la telefon, a trebuit să mă prezint în persoană doar de 2 ori: la un birou guvernamental când am solicitat NINO și la bancă când am deschis cont bancar.

Deci, care tara este mai buna: UK Anglia sau Franta? Ei bine, așa cum am spus anterior, totul depinde de ceea ce căutați în viață și de circumstanțele dvs. particulare. Dacă mergeți doar după cifre, atunci ar trebui să fie Franța …Voi ce parere aveti?

Sunt curios sa aud si o parere din Spania daca are cineva experienta atat in Spania cat si in UK, as aprecia.

Daca v-a placut articolul sau aveti intrebari suplimentare va astept la sectiunea de comentarii sau mesaj pe pagina de fb GarciaCalavera.com Daca va place pagina ii puteti da un like si share la articol pentru a ajuta si pe altii in aceasta situatie.

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte calatorii:

Vezi si alte articole din Romania: 

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Share daca iti place / Share if you like

Published by

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.