Garcia Calavera

Casatorie in Anglia UK – Procedura si Transcriere Certificat Casatorie

Expat Marriage in England UK – procedure and costs – English Article

Spre deosebire de Romania, procedura de Casatorie in Anglia UK e una foarte simpla ce nu presupune multa bataie de cap. Mai tineti minte articolul despre cat de complicat era sa faci PACS sau sa te casatoresti in Franta? Cam la fel de complicat e si in Romania din pacate. Am vrut initial sa facem cununia civila in Romania dar am aflat cu stupoare ca in tara noastra pe langa mormanul obisnuit de hartii, ti se cere in plus si un “Certificat Medical Prenuptial“.

Aceasta idiotenie suprema se cere numai la noi in tara, si consta intr-o hartie obtinuta pe baza de analize de sange care sa ateste ca nu suferi de vreo boala serioasa de genul HIV, Sifilis sau TBC. Certificatul emis de clinica e valabil 14 zile dar trebuie depus in maxim 24 de ore! Mergi repede cu el la Casa Casatoriilor, depui cererea, si dupa trebuie sa astepti minim 10 zile ca sa te casatoresti, dar nu mai mult de 14 zile pentru ca iti expira certificatul medical prenuptial! Are logica perfecta nu? Doar intr-o republica bananiera ca Romania da.

Per total se pare ca trebuia sa ne luam concediu minim 3 saptamani pentru acest eveniment, asa ca am decis sa facem casatorie in Anglia UK.

In Anglia UK, procedura de casatorie este extrem de simpla pentru cei ce sunt stabiliti si au rezidenta (Settled Status) in UK: ai 3 pasi de urmat , platesti 2 taxe, vii cu pasaportul si dovada de adresa si in curand vei fi casatorit.

Pentru cei care nu au rezidenta (adica settled status) , daca vor sa se casatoreasca in UK, trebuie mai intai sa obtina viza de Vizitator in scopul Casatoriei in UK (Marriage visitor Visa). Viza costa 100 de lire, si trebuie obtinuta INAINTE SA AJUNGETI IN UK! Dupa ce v-ati rezolvat aceasta problema legala, si pentru restul care au deja rezidenta, haideti sa vedem pasii necesari pentru casatorie in Anglia si UK:

  • Porniti de la site-ul de informare https://www.gov.uk/get-married-in-england-or-wales . Pentru cetateni din UE, nu exista nici o cerinta aditionala decat pasaportul si o dovada de adresa ca locuiti in UK (factura de utilitati sau hartie de la City Council cu numele la ambii parteneri).
  • Mergeti la biroul local de casatorii al orasului in care locuiti (Register Office) , si faceti o notificare de casatorie (Give Notice). Veti fi intrebat ce fel de ceremonie vreti: o ceremonie mica cu 2 martori (martorii sunt maxim 2 din cauza dimensiunii incaperii si sunt obligatorii) in birou la ei, care costa 46 de lire, ceremonie in biserica care costa deobicei minim 86 de lire sau o ceremonie in sala de festivitati mare a primariei unde pretul variaza in functie de oras. La noi daca luam sala mare de festivitati ne-ar fi costat 150 de lire.
  • Cand depuneti notificarea de casatorie (Give Notice) , trebuie sa aduceti pasapoartele UE, dovada de rezidenta si dovada de divort tradusa daca este cazul. (daca aveti facut PACS in Franta nu va faceti griji, el nu este legal recunoscut in UK decat in cazul cuplurilor de acelasi sex). Va trebui si sa platiti o taxa de 35 de lire de persoana pentru rezervare. Nunta poate avea loc dupa minim 29 de zile de la data depunerii a Notice-ului si in decurs de maxim 12 luni de la depunere. Pentru cei din afara UE, taxa e de 47 de lire de persoana, si exista cerinte aditionale de prezentare a vizei sau permisului de rezidenta.
  • Vi se va da la birou un formular de completat cu datele personale si in care veti semna pe propie raspundere ca sunteti apt de casatorie, nu aveti vreo boala serioasa si ca nu sunteti deja casatorit (nu sunt dementi ca la noi sa iti ceara analize si certificate medicale , de celibat, cutuma sau alte aberatii) dar tineti cont ca semnatura aia e proba penala in orice tribunal in caz ca mintiti in privinta acestor lucruri.
  • Inainte sa mergeti la birou, ganditi-va cand vreti sa faceti casatorie in Anglia UK, luand in considerare cele spuse mai sus. Luati de asemenea in considerare sarbatorile legale din UK, si faptul ca daca faceti ceremonia in timpul saptamanii este mai ieftin decat daca o faceti in weekend. Orice sarbatoare legala aici, se pune deobicei in prima zi de Luni de dupa sarbatoare pentru a fi legata cu weekendul.
  • Veti fi programati in urmatoarele saptamani la un mic interviu de cei de la primarie , unde veti fi intrebati separati pe rand cateva intrebari despre sederea voastra in Anglia, si despre partenerul vostru. Absolut nimic complicat sau de facut griji. Tot acum veti fi rugati sa confirmati data cand vreti sa faceti ceremonia si sa platiti taxa de ceremonie de 46 lire + taxa de eliberare a certificatului de 11 lire.
casatorie UK documente

Tot ce va ramane acum de facut e sa veniti la data, locul si ora stabilita, impreuna cu martorii pentru a semna. Ceremonia in sine e una foarte scurta: ofiterul de la starea civila va intreaba daca vreti sa va luati partenerul in casatorie, puneti inelul pe degetul partenerelui (daca le aveti, nici o problema daca nu), cititi si verificati daca datele sunt corecte pe certificat, semnat in doua locuri si gata sunteti casatoriti.

notice casatorie Anglia UK

Din pacate nu ati scapat in intregime de birocratia Romaneasca. Certificatul de casatorie tot trebuie transcris in tara sau la Consulat / Ambasada Romaniei din UK. Asa ca mergeti frumos pe site-ul www.econsulat.ro , alegeti sectiunea de “Acte Starea Civila” si dati pe “Inscriere Certificat de Casatorie Strain in registrele de stare civila Romane”. Completati cu atentie formularul si in functie de adresa unde locuiti in UK veti fi arondat la cel mai apropiat consulat, in cazul nostru Manchester. Trebuie sa va faceti programare si tineti cont ca nu veti fi primit la consulat fara acea programare deci nu incercati sa mergeti acolo ca mergeti degeaba! Timpii de asteptare sunt deobicei in jur de 30 de zile, dar pentru ca noi am prins perioada cu alegerile prezidentiale, a trebuit sa asteptam mai mult de 2 luni pana la programarea noastra.

Pentru Inscrierea Certificatului de Casatorie strain, trebuie sa aveti cand va prezentati la Consulat:

  • Buletinele partenerilor + 2 copii de buletin;
  • Certificatul de Casatorie emis in strainatate in original cu Apostila pe spate, si 2 traduceri legalizate facute de un Traducator Autorizat de Ambasada Romaniei (gasiti lista celor autorizati aici: http://ambasada-romaniei.co.uk/files/userfiles/lista_traducatori.pdf ). Apostilarea si 2 traduceri autorizate ne-a costat 75 de lire la un traducator in Leeds, si inca 7 lire curierul postal pentru a le primi acasa. + 2 copii fata verso a Certificatului.
  • Certificatele de Nastere ale partenerilor Original + 2 copii dupa fiecare certificat. Daca aveti modelul nou de Certificat de Nastere care este plurilingv sunteti in regula. Daca il aveti pe cel vechi de model carnetel galben care este doar in Limba Romana, va trebui de asemenea apistolat si tradus de un traducator autorizat. Noi ne-am scos duplicate ale certificatelor de nastere multi lingve ultima oara cand am fost in tara si a fost o decizie foarte buna.
  • Declaratie notariala conform careia declarati ca vreti sa va supuneti Regimului de Stare Civila Romanesc in care specificati si sub care regim al bunurilor vreti sa va incadrati (comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala). Tot in aceasta declaratie puteti specifica cine si ce nume va purta dupa Casatorie. Daca nu se specifica altfel, sotia va lua numele de familie al sotului.

Eu am intrebat in repetate randuri si la consulat si in alte parti daca trebuie aceasta declaratie facuta in avans in tara, si am fost asigurat ca nu e nici problema daca nu o ai, pentru ca o vor face cei de la consulat. Am avut intentia de a o face la un notar in tara dar toti ne puneau sa asteptam cu zilele pentru a ne da aceasta bucata de hartie. Asa ca in chestionarul de pe site-ul Econsulat am specificat ca nu o avem si ni s-a comunicat electronic ca nu este nici o problema. Cand am ajuns la ghiseul consulatului, am aflat ca de fapt ne trebuia si aceasta Notariala facuta in Romania, daca vrem sa ne supunem legilor Romanesti de stare civila. Dar nu e nici problema daca nu o avem, ne pot face ei repede o declaratie cu mentiunea ca ne vom supune Legilor de Stare Civila Britanice. Zis si facut. Din cate am citit pana acum, Regimul de Stare Civila Britanic este foarte asemanator cu Regimul matrimonial al separaţiei de bunuri din Romania.

Odata ce aveti si Certificatul de Casatorie Romanesc eliberat de Consulat, tot ce va ramane de facut este ca sotia sa se apuce de facut actele cu noul nume de familie. Asta se poate face in tara sau de la departare cu procura de imputernicire obtinuta tot de la consulat.

Nu e complicat nu? Succes atunci. Daca aveti intrebari suplimentare legate de Casatorie in Anglia UK, va astept la sectiunea de comentarii sau mesaj pe pagina de fb GarciaCalavera.com. Daca va place pagina ii puteti da un like si share la articol pentru a ajuta si pe altii in aceasta situatie.

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte articole din Romania: 

Vezi si alte calatorii:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.