Cat costa o casa in Anglia? Londra si Sud versus Nordul tarii

How much does a house cost in England? London & South vs the North – ENGLISH Article here

Desi unii Romani au ales sa se intoarca in tara (vedeti aici povestile celor intorsi din Anglia in Romania), am observat ca multi Romani in Anglia trag tare sa isi ia casa propie. Si de ce nu? De ce sa platesti chirie unui landlord, cand iti poti plati rata la casa propie, investind in viitorul propiu. Banii lunari oricum ii dai nu? Haideti sa vedem cat costa o casa in Anglia in momentul de fata , August 2022.

Preturile au crescut foarte mult in ultimii doi ani, chiar si cu 40% in unele zone. Brexit , Covid, razboiul din Ucraina, dobanzile mici la credite si incertitudinea viitorului , toti acesti factori au determinat pe multi sa isi doreasca siguranta unei propietati propii in Anglia. Astfel creand o cerere extraordinara ce depaseste cu mult oferta. In momentul de fata, Banca Angliei creste dobanzile de referinta pentru a reduce inflatia. Dobanzile la credite ipotecare deja au crescut de la 1% la 4%, dar se pare ca piata este in continuare incapatanata si cererea nu vrea sa scada. Desi a incetinit simtitor avantul cresterilor preturilor la case.

Haideti sa vedem cat costa o casa in Anglia. Din start observam pe site-urile mari de imobiliare, ca in Sudul tarii, in special in zona Londra, preturile care erau deja ridicol de mari, au atins cote alarmante. Deja am explicat in articolul “Cat costa viata in Anglia” ca salariile nu sunt chiar uimitoare in capitala pentru omul de rand, si ca multi sunt nevoiti sa locuiasca in casa la comun (la share house). Ce sanse au acesti oameni sa isi cumpere o casa?

Ma voi uita doar la case cu 3 dormitoare, consider ca orice mai mic de atata e insuficient pentru o familie pe termen lung si pur si simplu nu merita investitia si efortul. Dupa cum ziceam si in articolul “Lucruri socante din Marea Britanie” , casele in Anglia sunt printre cele mai mici din Europa. Al treilea dormitor este deseori doar o camera de 1.7 metri pe 2 metri… o cutie practic , folosita de majoritatea doar ca spatiu de depozitare.

O casa in Nordul capitalei Londra, in zona 3 a orasului langa Gladstone Park la 10 kilometri de centru, cu 3 dormitoare si aprox 80 mp, costa in jur de 575000 lire. (nu stiu cat de buna e zona, daca sunteti de pe acolo spuneti-mi va rog).

Pentru aceasta casa , cu un depozit de 10%, ar trebui sa dati lunar la banca, timp de 30 de ani, nu mai putin de 2412 Lire! E mult? Da! Aceasta cifra e aproape salariul mediu NET in Londra (2556 lire pe luna in 2021)… Dar se pare ca sunt destui care dau si alimenteaza cererea.

Rata lunara la credit casa in Anglia – Londra

E adevarat ca in Londra sunt si foarte multi “investitori” Arabi, Rusi, Indieni, Rusi, Chinezi, etc care isi baga banii in propietati ca sa ii aiba in piata sigura, si le dau la inchiriat sau pur si simplu stau goale. Dar per total aceste propietati sunt relativ putine. Nici nu ne uitam la zonele 1 sau 2 pentru ca nu are rost (vorbim de milioane in zona 1). Haideti sa vedem ceva mai ieftin mai spre marginea capitalei Britanice.

O casa la periferia capitalei langa autostrada inelara M25, zona 6, la 20 de km de centru (45 de minute cu metroul), e cam 400000 de lire, dar cine cauta gaseste si un pic mai ieftin. Rata pe 30 de ani ar fi cam 1800 de lire. Deja ne apropiem de niveluri acceptabile pentru o familie cu venit combinat in casa de 4000 lire.

Cat costa o casa in Anglia? periferie Londra

Si o casa in afara Londrei, dar in zona metropolitana, gen spre coasta in zona Tilbury, Essex, langa portul Londrei , unde sunt multe depozite uriase precum cel de la Amazon, se gaseste si la 325000 lire. O rata pe 30 de ani ar fi cam 1350 de lire.

Casa Essex Anglia , semidetached 3 bedroom 325000 Lire

O casa cu 3 dormitoare la 300-350 de mii, e in general pretul mediu al unei case decente in Sudul Angliei, adica gasiti ceva decent la acest pret si in zona Cambridge, Oxford, Milton Keynes, dar si in Southampton, Portsmouth sau Bournemouth. La acest pret se gaseste chiar casa noua, semi detasata , gradina, si parcare in fata casei. Chiar decent as putea zice pentru coasta de Sud a Angliei unde vremea e mai buna si salariul mediu net e undeva la 2300 de lire.

Casa zona Portsmouth , Anglia , semidetached, pret 350000 lire

Cam acestea ar fi preturile la case in Sudul Angliei, dar tema articolului este Cat costa o casa in Anglia. Anglia nu inseamna doar Sud, aceea e doar cea mai cunoscuta si cea mai aglomerata parte a tarii. Daca vi se par ridicole preturile pana acum, veti avea placuta surpriza sa aflati ca in Nord , sunt mult mai mici preturile si chiar se apropie de Romania.

In conglomeratul Liverpool – Manchester, o zona dezvoltata cu port, aeroport international, industrie, universitati si orice altceva ti-ai dori de la Anglia, o casa similara cu cea de deasupra, in zona buna cu 3 dormitoare se gaseste si la 165000 Lire! In Romania , intr-un oras mare e deja e foarte greu sa gasesti o asemenea casa sub acest pret.

Casa semidetached Anglia Liverpool 3 dormitoare – pret 165000

Rata lunara pe aceasi perioada de 30 de ani, si cu 10% depozit ar fi de 692 lire pe luna, adica aproximativ cat e si chiria pentru o astfel de casa in Liverpool.

Rata lunara casa in Anglia – Liverpool

Casa semidetached 3 dormitoare Hull , Yorkshire, UK , pret 140000

Exemplu comparativ cu orasul meu natal, Constanta, intr-o zona decenta, o casa cu 3 dormitoare , costa in jur de 160000 Euro.

Casa Romania Constanta pret 160000 EUR

In orase ca Manchester, Liverpool, Leeds, Newcastle , Hull, Sheffield sau Nottingham deja de la 250000 lire te poti uita la zonele bune din oras, aproape de faleza. Tot in astfel de orase, daca nu ai pretentii prea mari la ce fel de casa vrei, se gasesc case “terraced” (modelul acela in linie, sir continuu pe toata strada) chiar si sub 100000 lire! Aceste case nu sunt cele mai mari, si au decat o curte mica, nu gradina. Nu sunt in zonele cele mai bune , dar nici in cele mai rele. Dar oricum, asigura tot confortul necesar pentru o familie cu copii.

Cat costa o casa in Anglia? Liverpool terraced, 3 dormitoare 95000 Lire

In Romania gasesti o asemenea casa la banii acestia doar in afara oraselor mari. Vedeti exemplu demonstrativ , casa cu 3 dormitoare la Valul Traian, 13 kilometri distanta de centrul orasului Constanta.

Cat costa o casa in Romania , zona Constanta 3 dormitoare 82000 EUR

Salariul mediu net in Liverpool este cam 2100 lire adica 2500 EUR, salariul mediu net in Constanta este aprox 3300 Lei adica 670 EUR. Deci nu stiu cum se face ca in Romania casele costa cam la fel dar salariile sunt de 3 ori mai mici.

In concluzie, preturile in Nord pentru cei care doresc sa cumpere o casa in Anglia, sunt mult mai accesibile, mai ales celor cu salarii medii sau reduse. Tineti cont, ca diferenta de salarii intre capitala Britanica Londra si alte orase mari nu e mare in majoritatea domeniilor. Dar Londra ramane totusi atractiva pentru anumite categorii speciale (de exemplu cei care lucreaza in sectorul financiar , guvern, constructii sau cercetare). Sper ca v-a fost de ajutor articolul.

Daca v-a placut articolul sau aveti intrebari suplimentare va astept la sectiunea de comentarii sau mesaj pe pagina de fb GarciaCalavera.com. Daca va place pagina ii puteti da un like si share la articol pentru a ajuta si pe altii in aceasta situatie.

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte articole din Romania: 

Vezi si alte calatorii:

Published by

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.