Oficial in 2021 suntem aproape un milion de Romani in Anglia si UK (si neoficial mult peste), veniti nu doar din Romania, multi chiar din Spania sau Italia. M-am gandit ca ar fi corect sa ii intreb si pe cei care zic ca e mai buna viata totusi acasa in Romania, pe pamantul tau natal. Haideti sa vedem cum se descurca cei intorsi din Anglia in Romania, care au plecat din Regatul Unit (UK) inapoi acasa, ce fac ei astazi si cum e viata lor in Romania. Tin sa mentionez (dupa ce am auzit zvonuri) ca nu am selectat nici o poveste aici, toata lumea e binevenita sa isi zica experienta aici! Daca doriti sa va impartasiti povestea, lasati-mi va rog mesaj pe pagina de Facebook Garciacalavera.com, sau comment la articol aici , multumesc.
Anonim – Intors dupa 8 ani in UK
Dupa 8 ani de UK regret decizia de a reveni in Ro. Daca veniti la sigur e o treaba dar daca veniti “ca poate s-a schimbat ceva si voi reusi si aici” , ei bine aflati ca s-a schimbat dar nu in bine.
Cine s-a invatat cu furatul sau cu spaga tot o face dar sub alte forme “mai legale” sa zicem asa. Romanii de aici majoritatea (cine se simte se va supara, imi cer scuze in avans) parca le place sa fie prostiti pe fata, nu au nici un cuvant, nu riposteaza, nu comenteaza, stau in banca lor si se plang pe la colturi de cat de greu e fara sa realizeze ca ei sunt de vina ca e greu, ca accepta tot ce se impune de la guvern, sefi, sefuti etc.
Dragi romani, parerea mea Personala dupa 1 an jumate inapoi e sa va gasiti o tarisoara mai civilizata, neindoctrinata unde sa va puteti bucura de viata pe care o aveti impreuna cu familia, asta daca tot vreti sa plecati din UK.
Daca nu, in alta ordine de idei, vand casa la 15 minute de centrul Iasului. Cine se incapataneaza sa vina sa ma contacteze ca eu abia astept sa plec 😀.
Succes in tot ce faceti!
Anita Morari – Intorsi dupa 4 ani in Anglia
-Ce te-a facut sa pleci din UK si sa te intorci in tara?
- Noi ne-am acomodat foarte repede in UK. Limba engleza stiam dinainte sa ajungem acolo. Am reusit sa ne integram si chiar sa avansam in joburile pe care le aveam DAR, exista un DAR, la un moment dat ni s-a parut ca alergam prea mult pentru o situatie financiara si ne bucuram prea putin de viata, de lucrurile marunte dar pline de farmec. Am realizat ca anii trec si pierdem Timpul: timpul petrecut impreuna ca familie, timpul petrecut cu parintii aflati in Romania, timpul petrecut cu prietenii. Timp pe care niciodata nu-l mai putem recupera. Asa ca am decis ca dorim altceva. O viata in slow motion alaturi de cei dragi sufletului nostru.
-Ce ti-a placut in UK?
- Multe! Anglia este frumoasa. Multe posibilitati. Oportunitati de a avansa la locul de munca.
-Ce ti-a displacut in schimb in UK?
- Nu ne-a placut ca nu aveam aceleasi zile libere, in afara de concediu. Cateodata, eu si sotul, abia ne vedeam. I-am rugat pe sefii nostri sa ne dea liber aceasi zi, in timpul saptamanii, dar am fost refuzati. Apoi ne-am schimbat locul de munca, dar am intampinat aceasi problema. Un alt lucru ce nu mi-a placut a fost ca legumele si zarzavaturile nu aveau acel gust cu care eu am crescut.
-De cat timp te-ai intors si cum te simti in tara acum?
- Uite, cand ne-am intors in Romania, in 2019, noi nu am avut asteptari. Ne-a fost usor sa ne readaptam. Nu ne-am gandit niciodata la ce ne poate oferi Statul ci ce putem face noi pentru noi si altii. Nu ne-am focalizat pe lipsurile tarii noastre, care nu-s putine, nici pe coruptie, ori pe neputinta. Am venit acasa cu un scop in minte, cu o viziune, si ne-am luptat sa ne implinim scopul. Noua ne este bine aici, ne simtim liberi, linistiti si impliniti sufleteste. Dorul de casa, de vatra parinteasca, dorul de cei ce ne-au crescut, nu mai este pentru ca acum suntem aici, avem ce ne lipsea.
-Crezi ca te vei mai intoarce in UK?
- In UK vom mai merge dar doar in vizita. Nu avem nici cea mai mica dorinta sa ne restabilim acolo.
– In momentul de fata iti e mai bine in Romania ca familiei, financiar?
- Financiar e ok. Daca esti harnic si muncesti reusesti. Cand ne-am intors in Romania, o parte din banii economisiti i-am investit in pamant si solarii. Suntem producatori de legume si zarzavaturi si in fiecare an afacerea noastra creste; legumele noastre sunt apreciate pentru gustul lor autentic. Momentan, nu castigam mai mult decat in Uk dar trebuie sa luam in considerare urmatoatele: aici nu platim chirie, jumatate din hrana provine din gospodaria noastra, impozite mici, ajutor de la stat pentru producatori (ii drept ca suma e mica dar putin cu putin se face mult).
- In ce priveste traiul de zi cu zi, daca ar fi sa fac o comparatie intre Romania si Uk, nimic nu s-a schimbat. In Uk tot salariul meu se ducea pe cele mentionate mai sus. Ramanea salariul sotului sa-l punem deoparte, cum zice romanul. Dar exista o chestie interesanta aici si de multe ori m-am gandit la acest aspect si anume: in Uk, prin munca ce o prestam, ajutam afacerea cuiva sa prospere. Aici, in Romania, ma ajut pe mine sa prosper si pentru asta se merita sa muncesc.
- Viata de familie s-a schimbat. Avem timp sa petrecem impreuna, sa iesim, sa ne vizitam prietenii. Duminica suntem liberi, nu trebuie sa mergem la munca. Ne vizitam parintii, mergem la picnic, la biserica. Suntem mai conectati unul cu altul dar si cu cei din jur. Si pentru toate acestea s-a meritat sa ne intoarcem.
-Ce le recomanzi celor care au ramas in UK sau celor din UK ce doresc sa se intoarca in Romania?
- Fiecare sa faca ce simte. Celor e au decis sa ramana acolo le doresc sanatate, putere si sa fie demni. Sa dovedeasca Englezilor ca Romanul nu e sluga si nici inapoiat. Suntem un neam puternic, demn si priceput in multe lucruri. Sa le dovedeasca Englezilor ca ei au nevoie de Romani nu invers😉
- Pe acei ce doresc sa se intoarca acasa,ii sfatuiesc sa nu se uite in urma. Sa nu se uite la ce au avut in UK sau ce au putut face in Uk deoarece vor fi frustrati tot timpul. Acasa e diferit. Sistemul e diferit. Daca te intorci fa tot posibilul sa reusesti. Sa mergi inainte. Sa nu te dai batut. Daca o usa ti se inchide in fata, bate la alta. Cei care doresc sa se intoarca insa se tem ca nu vor reusi, vreau sa va spun atat: Frica este o reactie. Curajul este o decizie. (Sir Winston Churchill)
Lacramioara – Intoarsa de un an in Romania
- Noi am incercat timp de un an sa ne ridicam, e foarte greu. Mergem acum inapoi in Londra, si regretam ca nu am pastrat locuinta acolo. Aici parca in Romania nu ne mai regasim (oameni bagaciosi, laudarosi, totul scump si totul e pe interes) cel putin in zona de unde suntem noi in Romania.
- Noi cel putin, in cazul nostru regretam ca am decis sa venim definitiv si am taiat orice legatura cu Anglia.
Oana Stanciu – Intoarsa in Romania dupa 10 ani in UK
-Ce te-a facut sa pleci din UK si sa te intorci in tara?
Decizia nu am luat-o isor, dar tanjeam dupa o viata mai domoala si dupa apropierea de natura, pe care in UK nu o poti avea. Vreau sa ne crestem fiica nascuta in UK in 2016 intr-o armonie cu Dumnezeu si natura, ne-am reintors la sat sa ii oferim asta. Pe langa preturile care au explodat dupa Brexit, stresul continuu financiar. Eu si sotul ne-am spus in felul urmator… “Daca strangem banut pe banut si aproape toate vacantele le facem in Romania, care mai este rostul sa stam aici?”
-Ce ti-a placut in UK?
- In UK mi-a placut multitudinea de posibilitati si sanse care se acorda tinerilor; tot felul de cursuri, traininguri, joburi unde poti intra fara experienta…Eu am studiat in UK la o universitate regala, mi-am construit o cariera, aveam un job de inginer geolog care progresa bine. Dar toate astea nu conteaza cand vezi ca familia ta nu e fericita.
-Ce ti-a displacut in schimb in UK?
- Nu eram fericiți datorita: stresului financiar, alimentatiei proaste, vremii urate si mohorate dar si datorita tensiunilor pe fond rasist si religios care exista la momentul actual in UK.
– In momentul de fata iti e mai bine in Romania ca familiei, financiar?
- Noi credem ca ne va fi mai bine in Romania, cel putin sufleteste. Nu alergam dupa bani. Suntem oameni modesti care nu au construit vile si nu au masini scumpe. Ne-am dorit mai mult decat banii din UK, pacea interioara si am ales sa revenim in Romania, la sat. Cel mai mult ma bucur ca fetita noastra de 8 ani rezoneaza cu noi intr-un mod fantastic. Desi a venit doar de cateva ori in Romania, isi iubeste tara atat de mult si a vrut sa se mute acasa cu tot suflletelul ei. Ne-am intors pe 10 august 2024. Am muncit la camara de iarna si ne-am pregatit ceva borcane, iar acum ne pregatim de treburile toamnei (curatat gradina, taiat coceni etc). Am stat 2 saptamani cu rulota in vama veche unde am cunoscut oameni de isprava si am legat noi prietenii.
- Ca si joburi in Romania, vrem ceva total diferit. Avem o mini ferma din care ne intretinem momentan si eu am un job de acasa in domeniul IT.
-Crezi ca te vei mai intoarce in UK?
- Nu ne am intoarce in UK. Daca am intampina dificultăți, am alege o tara din sudul Europei probabil sa ne relocam dar sper sa nu fie cazul.
-Ce le recomanzi celor care au ramas in UK sau celor care vor sa plece din UK sa se intoarca in Romania?
- Cei care se gandesc sa faca pasul, in inima lor deja au facut-o… le doresc doar curaj, rabdare si multa sanatate!
Claudia – Intoarsa dupa 5 ani in UK si reintoarsa in Anglia dupa o luna in Romania
-Ce te-a facut sa pleci din UK si sa te intorci in tara?
- Faptul ca abia născusem. Dorul de țară a fost unul foarte puternic, nu de țară neapărat , ci dorul de a simții ca sunt iar in siguranță, lângă familie și ca pot primii ajutor, ca bunicii își pot vedea nepotul crescând. Am ales să plec din UK din multe motive. Odată cu Brexitul a apărut un val al tuturor românilor, mai mult un trend în care toți plecau acasă , asta mă făcea să simt și eu ca vreau înapoi cu toate ca, oarecum simțeam ca nu e tocmai cea mai bună alegere…
-Ce ti-a displacut cel mai mult in UK?
- Uk e o țară care îți oferă multe posibilități, cu toate ca noi ca și Români suntem văzuți foarte prost, mai exact , hoți ! Dar nu asta m-a deranjat cel mai mult. Mă deranjează și ma terifiaza nivelul de criminalitate foarte ridicat … înjunghierile de pe stradă , “gang-urile” formate din copii de pe la 12 ani pana pe la 17. îi vezi pe biciclete, cu cagule pe față și cu cuțite la ei, mi se pare inacceptabil, îmi e frică pentru copilul meu, nu aș vrea să crească lângă așa exemplu.
-Va simteati mai in siguranta in Romania ca femeie singura pe strada?
- În România ma simțeam mult mai în siguranță, ieșeam seara la magazin, mă duceam îmi făceam treburile prin oraș fără nici o grijă. în uk în schimb după ora 5 nu mai ies din casă decât dacă sunt nevoită să vin de la muncă și în general, mă ia oricum soțul ca îi e frică pentru mine. În Uk am stat în zona Essex , Southend on sea iar după întoarcerea înapoi în UK tot aici .
-Ce ti-a placut in schimb?
- îmi place mult lipsa ipocriziei în UK. Oamenilor nu le pasă cum te îmbraci , ca ai louis Vuitton pe tine sau ca ești îmbrăcat de la charity shop (magazin de caritate). Nu există discriminare pentru ca ești ,, sărac “ sau “bogat“. Tin minte ca ma duceam după paine în pijamale cu tweetie și lumea îmi zâmbea, în România în schimb, am mers până la magazinul de la colț și se uitau la mine ca la felul 4, mă credeau probabil vreun om al străzii…
-De ce crezi ca iti va fi mai bine in Romania?
- Nu am nici un motiv clar și răspicat pentru care să zic ca e mai bine în România, dar inima mă trage la pământul meu, la mama mea pe care o am în viața și la bunica mea.
-Cat timp ai fost “intoarsa” in Romania si cum te-ai simtit in tara?
- Da , m-am Întors în UK după o lună și jumătate de România. Suntem de doi ani ani inapoi in UK acum. Nu m-am putut adapta deloc… lumea era rea, rece, cumva egoistă și invidioasă. Primirea nu a fost cea pe care am așteptat-o. Nu am simțit (in afara de familie) fericire din partea nimănui, erau în genul: “ah, tu mai lipseai, du-te în Anglia pe care o lauzi atât de mult, acum nu mai e bună?” Sau primeam comentarii de genul: “Doamne ferește, dar de ce te-ai întors, să mori de foame?!”
-In afara de comentariile rautacioase, cum ati gasit Romania dpdv financiar fata de Anglia? Aveati vreun plan de angajare sau idee de afacere? Sau cum planuiati sa va intretineti in tara?
- Din punct de vedere financiar , nu apucasem să muncesc deoarece bebe avea 2 luni , urma să muncesc , clar ,dar după primul an de viață. În schimb a mers la muncă soțul , ca și livrator de pachete. I s-a oferit cică cel mai competitiv salariu, … 2.500 lei! Nu mi-a venit să cred, în condițiile în care mergeam la magazin, luam strictul necesar și nu ieșeam fără un 500 600 de lei din magazin, asta pentru o săptămână sau două, în cel mai bun caz. Cheltuielile pe luna aia la gaz au fost de 1.000 de lei, în condițiile în care am lăsat centrala pornită la 22 de grade pentru bebe, iar cu gătitul nu m-am omorât deloc , mâncăm ce prindeam de prin frigider pe fugă. Plănuiam să stau pana la 1 an acasa cu copilul, apoi sa îmi caut ceva de muncă. Aveam Facultatea de Relații cu clienții și inițial, nu m-ar fi deranjat un job la call center, sau orice pana avea copilul sa crească mai mare. Apartament aveam , dar cu toate astea nu ne-am putut adapta nici cu oamenii nici cu prețurile. Este greu și trist si aici, dar parcă nu te scuturi în buzunar de o liră când vrei o ciocolată sau un corn pentru copil , cum ar fii în România …
-In momentul de fata iti e mai bine acolo ca familie, bani , etc?
- în UK îmi e bine , îl am doar pe soț si copilaș , mă întristez mereu cand vorbesc pe video call cu mama și îi mai apare un rid , ma întristez , sufăr , dar mai apoi știu ca ea imi vrea binele și nu și-ar dorii sa mă știe ca o duc greu doar pentru a fii în România , lângă ea .
-Ce le recomanzi celor care au ramas in UK sau celor care vor sa plece din UK sa se intoarca in Romania?
- Ce le recomand? Le recomand să își asculte inima, dar să nu ia alegeri doar cu inima, să gândească și să pună în balanță tot de la copii; salarii , familie , daca copilul s-ar putea adapta? Dacă vor sta în chirie, sau vor avea casa lor? Ca noi aveam casa noastră , dar tot , ceva lipsea … le recomand să nu lase inima să îi conducă 100% ci să gândească de 2 ori înainte să ia o decizie.
Claudia – Intoarsa de 2 luni dupa 8 ani in UK
-Sub ce nume vrei sa apari in articol?
- Aleg să îmi pui numele real,Claudia ! Ca nu am nimic de ascuns și sper să mă număr și eu printre oamenii ce ar putea încuraja pe altii să se reîntoarcă în țară . Este loc sub soare pentru fiecare.
-Ce te-a facut sa pleci din UK si sa te intorci in tara?
- Primul motiv CLIMA ÎNGROZITOARE la care nu m-am putut adapta,apoi discriminarea care chiar dacă nu ți-o spun în fața,te fac să o simți ! Iar după pandemie nici măcar mirajul banilor nu a mai fost un motiv întemeiat de a mai sta. Iar cine nu vrea să recunoască, economia din UK s-a dus în jos, iar după un simplu calcul cu familia mea, ne-am dat seama ca dacă nu facem ceva, vom ajunge să luăm din ce am pus deoparte pt cheltuielile lunare. Așa ca mai bine ne întorceam în țara noastră, și trăim aici la un nivel mediu,dar fericiți !
– Ce ti-a displacut cel mai mult in UK?
- Modul lor de viață, exemplele probate pe care copilul meu era obligat să le vadă și să le accepte (alcoolul, drogatii, discriminările, sistemul medical, modul lor de a percepe viața, etc)
-Ce ti-a placut in schimb?
- Mi-a plăcut sistemul lor, totul e online, nu sunt cozi interminabile; Empatia autorităților si a oamenilor (chiar dacă stai sa te gândești, empatia lor este una din obligațiile angajaților, dar e un criteriu ce se respectă, chiar dacă după o perioadă îți dădeai seama ca ei chiar empatizau din obligație. Dar macar nu te simțeai mereu un “imigrant “)
-De ce crezi ca iti va fi mai bine in Romania?
- Pentru ca e tara mea natală, și cu asta am spus tot! In nici o alta tara, nu te vei simți ca în țara ta!
-Crezi ca te vei mai intoarce in UK sau vei ramane acolo?
- Niciodată n-am să mă mai întorc în UK !!!
-Cum e inapoi in tara, iti e mai bine acolo ca familie, bani , etc?
- Treaba cu banii este cu dus și întors. Cat ai, atâta cheltui! De sărăcie, nu mi-e frică, știu cum este. Dar după o perioadă îți dai seama ca anii petrecuți în țări străine a fost o minciună îndelungată, iar după cum știm cu toții, minciuna nu are picioare lungi și la un moment dat, te trezești cu adevărul în față și îți dai seama ca ești intr o nefericire continuă de ceva timp. Oricâți bani ai avea în UK,ii ai pt ca acolo NU AI UNDE sa ii cheltui, pentru ca acolo pentru noi, Romanii nu este viață socială!! Munca, casa, și ca sa te mai păcălești, îți mai cumperi una/alta… Dar dupa ce trece și “fericirea” cumpărăturilor revii iar la nefericirea ce deja a devenit parte din viata ta !
-Ati spus ca “pentru noi Romanii nu este viata sociala in UK”, puteti elabora? Adica cu ce difera viata sociala a unui Roman fata de cea a unui Britanic aici? Amandoi pot sa iasa in oras si sa socializeze cu prieteni la o bere de exemplu nu?
- Păi,cum să ieși intr un oraș după-masa spre seară, de exemplu, fără copii,când ți-e frică în casă? Iesi intr-un club unde aia sa taie, se bat, se îmbăta?? Acolo NU ai unde sa te duci. Noi ca și Români suntem altfel învățați sa petrecem! Sa nu mai vorbim de parcurile pentru copii, care sincer le gasesti și puține la număr, și foarte sărac amenajate. De copii în părculeț, nici sa nu mai vorbim! Deci unde este viata sociala ?
-Va era frica in casa? Pot sa va intreb in ce zona locuiati?
- Am locuit doar in Doncaster. La inceput un orășel ca intr-o poveste, iar mai apoi,un oraș de groază. Anul trecut după masa pe la ora 16, in luna Iulie, copilul meu a ieșit cu cățelul la plimbare, stăteam in centrul orașului, și 3 băieți Englezi l-au oprit pe stradă, văzând-ul cu telefonul în mână, i-au dat un pumn in stomac și i-au furat telefonul. Poliția, i-a văzut după camerele de pe stradă, dar “nu pot face nimic pentru ca în momentul jafului, camerele au fost “obstrucționate de un copac” și practic nu au probe reale “ să acționeze… Surorii mele i s-a spart casa de 3 ori in 2 ani! Asta este Anglia!!!
-Imi pare rau sa aud. Noi nu am patit nimic in 6 ani aici, dar na, experienta fiecaruia difera.
- Sa va ajute Dumnezeu sa va fie bine si fara incidente!
-Am vazut ca ati spus ca in UK aveati doar munca si casa, pot sa va intreb ce va impiedica aici sa faceti si altceva in timpul liber? Banuiesc ca nu munceati 7 zile pe saptamana 🙂
- In afara de a te duce la “shopping” și de a face un grătar cu prietenii tot in casa (curte)… vremea este un mare dușman acolo, nu prea ai ce face ! Te duci intr-un oraș sa vizitezi ce? Ca sa fim realiști, te duci odată de două ori în Londra, și e ca și aici, capitala e capitala, dar noi ne raportăm la orașele mai micuțe, unde sunt majoritatea Românilor. Da, mai ieșeam cu prietenii, dar România are locuri frumoase, restaurante cu mâncare diversificată, sunt multe exemple de PRO România, și prea puține pt UK. Iar ipocrizia Românilor intr-o tara străină a ajuns la cote înalte!
-Ati spus ca de saracie nu va e frica, sa inteleg ca financiar vorbind nu va e asa bine in Romania? V-ati gasit acolo de munca, sunteti pe plus sau inca folositi economiile cu care ati venit din Anglia?
- Când am menționat de sărăcie, nu m-am referit ca aici ne este greu, m-am referit ca asa am gândit-o când am luat decizia de a ne reîntoarce. După 2 luni de România, am un job de o luna si jumatate, câștig un salariu mediu ,soțul face taxi, și nu simt nici o diferență ca și nivel de trai între România și UK! Ne permitem grătare, ne permitem ieșiri, am fost și la mare de 2 ori și crede-mă ca ne am întors cu bani puțini. Pentru ca intre timp ne-am luat o casă cu chirie (550€ chiria) ne-am cumparat o mașină 14000€ ,adică am cheltuit ceva bănuți. In plus tot ce am strâns acolo am trimis aici, bani dati pe firmele de curierat.
-Cum vi se pare Romania dupa 8 ani de strainatate?
- Romania mi se pare mai minunată ca niciodată !!! Am ajuns la concluzia ca m am întors unde odata eram fericită și nu știam ! Iar unde ești fericit,te adaptezi ușor.
-Ce le recomanzi celor care au ramas in UK sau celor care vor sa plece din UK sa se intoarca in Romania?
- Celor rămași ce sa le recomand eu? Sa puna cat mai mulți bani deoparte ca ii așteaptă vremuri grele! Și putere sa se minta in continuare ca viata e frumoasă acolo și ca Englezii ii accepta și pe ei tot ca și Englezi. Si sa aiba grijă de oasele lor ca au nevoie la munca de acolo! Iar celor ce doresc sa se întoarcă, CURAJ ca nu e asa de grea viata in Romania, salariile au mai crescut, oamenii s-au mai schimbat, fericirea o vor simți de la granița cu Romania!!! Si ca o sa ma bucur pentru fericirea fiecăruia care s-a întors acasă! P.S: Daca ne-am descurcat noi intr-o tara straina, sa fiti siguri ca ne vom descurcă fără doar și poate si în țara noastră!
Lacramioara – intoarsa de un an de zile in Romania
- Noi, dupa un an de Romania, sotul a plecat acum marti in Londra si speram sa reușim sa plecam (inapoi in UK) și eu cu copiii în toamna.
- Am ramas fara fonduri, cam asta s-a intamplat. In mare, venisem cu o urgenta medicala la fetita (pentru ca sistemul Englezesc au diagnosticat si tratat gresit) si am hotarat sa ramanem aici, in Romania. Noi am venit in mai 2023, sotul in August. El a deschis un garaj de mecanica auto si lucra pe preturi corecte, lucra corect si la masini dar castigul foarte putin. Sfat de la alti mecanici – bagi probleme imaginare la masina si incasezi mai mult – sotul a zis ca asa ceva el nu face. Copiii nu prea s-au adaptat, spun ca aici in scoala copiii se lauda mereu cu telefoane noi (noi nu le-am cumparat decat cate un samsung simplu sa putem vorbim cu ei) si putin cate putin s-au golit conturile, s-au imputinat banii, noi locuim cu chirie ca nu aveam nimic facut in tara…etc si sotul nu a mai rezistat, si-a luat bilet si a plecat.
Alex – Intors in Constanta, Romania dupa 8 ani in UK
-Ce te-a facut sa pleci din UK si sa te intorci in tara?
- Eram singur și costurile de întreținere erau foarte mari. In Nord era OK ca imi puteam permite sa platesc un studio flat si sa stau singur fata de unde stateam inainte in Londra, adica scapasem de share house.
–Ce ti-a displacut cel mai mult in UK?
- Vremea si sistemul de sanatate NHS… te trateaza doar cu paracetamol. Singurul avantaj la ei e ca, e curat in spitale. Ca sa fac o programare la GP (doctorul de familie) dura o saptamana, doua, trei, o luna… doua luni.
-Ai avut de a face si cu spitalele in timpul tau din UK sau doar cu GP?
- Am asteptat salvarea odata cateva ore bune … era in perioada pandemiei. Au venit intr-un final, si cand le-am spus ca ma durea stomacul foarte tare …mi-au spus sa iau gaviscon. Abia a doua sau a treia oara mi-au dat ceva medicamente. Aici daca am o problema sunt 1000 de clinici private… am platit si am rezolvat problema. In UK clinicile private erau foarte rare si foarte scumpe. La dentist pentru detrartraj si doua probleme mici , am platit vreo 350£.
- Mancarea ….alt aspect…cautam 10 magazine Turcesti sau Poloneze sa gasesc doi castraveti ok si o rosie mai ok. Aici ai piete …sau tarani pe marginea drumului.
– Ce ti-a placut in schimb in UK?
- Civilatie, respect, corectitudinea, un sistem bine pus la punct, infrastructura.
– De ce crezi ca iti va fi mai bine in Romania?
- Familia e aici, dorul dispare. întemeierea unei familii e posibila aici. Iar salariile mici din Romania te fac sa cauți noi oportunități de a face bani, te fac sa iesi din zona ta de confort pe care o aveai în UK.
-Pot sa intreb pentru articol, ce faci si cat se mai castiga acum in Romania (la Constanta)?
- Nu toate salariile sunt mici, depinde unde lucrezi. Eu momentan sunt gestionar la un depozit de piese auto… pe 2500 lei (430£ / 500 €) , plus bonuri 600 de lei (103 £ /120 €), plus bonus. Dar de exemplu daca merg pe camion … e peste 5000, 6000 lei , chiar 7000 Lei (860 £ – 1200£)
– Cu un astfel de salariu de 3100 Lei (530£), te-ai descurca in Romania daca nu ai avea unde sa stai si ajutor de la familie?
- Daca ar trebui sa platesc chirie ar fi greu… dar tocmai de asta spun, sistemul de aici te face sa cauti noi oportunitati. Aici majoritatea platesc odata pe luna… in UK aveai confortul banului saptamanal. Ai putea sa faci ca extra venit Bolt sau Uber. Faci 400-500 de lei pe saptamana, depinde cate curse faci. Vara poti sa faci si 1000 de lei pe zi.
-Mai ai timp si de al doilea job pe Uber daca ai deja un job principal cu normal intreaga?
- Da, lucrez 8 ore si pot face Uber 2-3 ore seara si in weekend.
-De cat timp te-ai intors si cum te simti intors in tara acum?
- De 7 luni. În țară trebuie timp sa te acomodezi, totul aici este: goana după oferte și reduceri….și oamenii se uita și la 1 Leu….deci mare grija de la un salariu la altul…o data pe luna. Cu toate astea sunt obișnuiți și merg înainte.
-Crezi ca te vei mai intoarce in UK sau vei ramane acolo?
- Poate la un moment dat cu un job bine plătit și cu cazare asigurată. M-as intoarce sa fac 10 ani de munca acolo pentru pensie, cred ca mai imi trebuiesc vreo 3. Vom vedea.
-In momentul de fata iti e mai bine acolo ca familie, bani , etc?
- Momentan sunt OK… si cu familia … si ca bani sunt OK pentru ca nu am cheltuieli foarte mari, si pentru ca fac ceva extra. In UK cheltuiam mult mai mult, uitasem notiunea de economie. Aici revii cu picioarele pe pamant. Dar din pacate orasul e varza, e spart tot… dar asta e. In UK dadeam mai mult pe mancare …haine, ceasuri, Amazon… tot timpul pe ceva online… Dupa aia era asigurarea la masina, chirie, facturi, mancare, dadeam 150 numai pe Council Tax, 20-30 lumina, 20-30 gaz, se adunau destule…
-Si in opinia ta, aveai un standard mai bun al vietii pentru ca iti permiteai aceste cheltuieli in plus?
- Era un confort asa… stiai ca ai tot timpul bani pe card, chiar daca ramaneai pe zero sa spunem, vinerea urmatoare intrau banii… nu trebuia sa astepti o luna.
-Cum ti se pare orasul tau natal Constanta si lumea acolo dupa o absenta de 7 ani de cand ai plecat?
- Abia acum incep sa simt pulsul. Fata de acum 7 ani … salariile au mai crescut , parca si mentalitatile s-au mai schimbat. Daca s-ar misca lucrurile mai Nemteste ar fi bine… Se lucreaza si la Stadionul Farul si la Sala Polivalenta, Cazinoul de prin 2020 cica o sa fie gata anul asta …deci cam minim 5 ani ne trebuie sa terminam ceva… Oamenii ….inca le iau pulsul. In UK chiar daca o faceau fals …dar iti zambeau.
- Si aici traficul e jungla … pentru ca nu avem amenzi si camere. Aici daca ridici mana sa saluti pe trecerea de pietoni se uita ciudat la tine… Te vede ca vrei sa treci si trece cu 100 la ora. Nu se agita nimeni sa opreasca. Problema e ca politia te verifica de altele ….filtre aiurea …dar ce ar trebui sa vada nu vad. Toti parcheaza aiurea … avarii si gata. Daca am avea cateva camere de viteza prin oras s-ar schimba situatia.
-Preturile cum ti se par acum in tara? Va permiteti sa iesiti in oras?
- Nu e foarte scump …dar daca ai fi cu sotia …si ai vrea sa mananci in fiecare seara, da, ar fi scump. Dar asa e… 30 de Lei (5£ / 6€) o portie de paste , o shaorma 25 Lei (4.3£ / 5€) , un mic dejun 15 – 18 Lei (3£ / 3.6€), la Starbucks m-a rupt 20 de Lei (3.5£ / 4€) un Cappuccino. La Supermarket preturile sunt asemanatoare ca in UK, la Lidl mi se pare cam la fel. Gazele sunt mai scumpe aici pe timp de iarna, si apa, depinde de consum. Vara e OK.
-Ce le recomanzi celor care au ramas in UK sau celor care vor sa plece din UK sa se intoarca in Romania?
- Celor care au rămas…sa caute o varianta ieftina de chirie și sa aibă de la 3000 £ în sus.. cei care vor sa vina sa încerce sa găsească un job sau doua cumulat sa ajungă aproape de 1000 £ in tara (5800 Lei) și e ok zic eu.
Andreea S – Intoarsa in Romania dupa 10 ani in UK
-Ce te-a facut sa pleci din UK si sa te intorci in tara?
- Faptul ca am un bebe si un copil de 3 ani si nu aveam pe nimeni in UK, niciun ajutor, dar sunt sigura ca financiar mi-ar fi fost mult mai ok, pe de alta parte
-Ce ti-a displacut cel mai mult in UK?
- Nu pot spune ca e ceva care mi-a displacut asa mult, eu am trait in Londra si pot spune ca e o problema cu casele, ei au un “poor housing standard” si e cam greu sa gasesti o casa care sa arate decent, nu vorbesc de lux aici, dar nici casele pe care le gasesti in Londra, cu bai si bucatarii ca in anii ‘90.
-Ce ti-a placut in schimb?
- Sistemul, totul sau aproape totul este online, nu stai la cozi, infrastructura, si empatia autoritatilor si oamenilor. Gradinitele!Aeroporturile si zborurile catre ORIUNDE in lume. Salariile care desi lumea spune ca-s mici, iti permiteai sa-ti faci vacante prin alte tari si sa-ti iei si o masina bunicica.
- As mai avea de adaugat ca desi lumea se plange ca salariile nu le ajung, tot iti mai permiti o haina mai buna, in Ro ma indoiesc ca iti permiti asta
- Si ce mi-a placut cel mai si cel mai mult si nu stiu cum dracu am uitat sa mentionez asta, SHOPPINGUL, the best, cele mai bune preturi la haine sincer mai ales in perioada reducerilor, nu are egal UK, inca si acum imi iau haine tot de acolo. Si parcurile din Londra frate… Am omis astea doua. Ah si restaurantele smechere, si varietatea lor. Nevermind, e prea mult. Gata ma opresc. Cred ca mi-e dor si d-asta
-Nu aveti access la shopping in Romania?
- Sunt nascuta, crescuta in Bucuresti. M-am intors tot in Bucuresti (nu as putea sa stau intr-un oras mai mic) . In UK am stat in Londra, am trait si intr-un orasel mai mic, dar nu m-am putut adapta.
-Tot despre shopping, sa inteleg ca e mai ieftin sa faci shopping in UK decat in Romania? Ai mentionat ca ti se pare Romania scumpa, scumpa in general fata de UK, sau scumpa doar raportat la salariile locale
- Da, CLAR. Daca e vorba de cumparaturile obisnuite, mancare etc, si maicamea spunea ca unele produse sunt mai ieftine in UK. Mie hainele mi s-au parut mai ieftine in UK poate din cauza ca aveam salarii mai mari? Dar calitatea mancarii si a hainelor E MAI buna in UK si a detergentului. Dar majoritatea hainelor le gasesti cam la acelasi pret si in Romania, ceea ce nu e ok, pentru ca salariile sunt mai mici. E jale. Ma apuca groaza cand stiu ca va trebui sa ma angajez. Nu stiu daca o sa fac fata.
-De ce crezi ca iti va fi mai bine in Romania?
- Nu-s convinsa sincer ca imi va fi mai bine in Ro, deocamdata stau inca acasa, pentru ca am copilul foarte mic, as putea sa imi dau cu parerea dupa ce ma voi angaja. Dar financiar ca mama singura. Eram mai bine acolo. In Romania ma apuca groaza. Nu stiu ce voi face dar am siguranta ca nu platesc chirie.
-De cat timp te-ai intors si cum te simti intoarsa in tara acum?
- De 3 luni, ma simt ca acasa sincer, am familie si prieteni aici, dar simt totusi ca nu ma pot adapta in unele privinte.
-Crezi ca te vei mai intoarce in UK?
- Nu stiu ce sa zic momentan, desi am un feeling ca ma voi intoarce! Nu stiu ce sa fac sincer. L-am dat pe cel mic la gradinita aici si sunt asa …putin dezmaagita. Chiar nu stiu ce voi face dar simt ca ma duc inapoi, ca nu stiu daca ma pot descurca financiar.
-Urma sa va intreb, ati avut ocazia sa comparati sistemul de invatamant?
- Pai cel mare are trei anisori, deci va dati seama nu pot sa vorbesc decat pana la nivelul ala. Dar mie gradinitele In UK MI SE par super. Nu stiu… fiecare cu parerea lor dar mi s-au parut mult mai atenti. Acolo nu intrai frate in gradinita, asteptai copilul la usa, la poarta. Nu statea poarta aia descuiata. Educatoarele iti dadeau mereu feedback (informatii despre progresul copilului) cand luai copilul. Aveai feedback scris, poze pe aplicatie tot ce a mancat ce a facut tot.
-La gradinita in Romania nu va da feedback?
- Aici este la o gradinita privata, educatoarele niciodata nu spun nimic. Nu da, doar daca intreb eu. Nu exista aplicatii nimic. Nu stiu ce sa zic. Si ma ingrozeste usa aia la curte. Dimineata sta deschisa, nu stiu ce sa va zic. Plus copilul meu intr-o dimineata mi-a spus ca ii e frica sa mearga
-La privat banuiesc ca, costa. Multi lauda gradinitele din Romania ca sunt gratuite si nu dai “o avere” ca in UK, ati ales dumneavoastra la privat in Romania?
– Am ales la Privat pt ca nu am actele necesare pentru stat dar am inteles ca la stat e mai ok? Am fost sa vorbesc si la una de stat dar nici nu te lasa sa o vezi Cica poti vizita gradinita doar de zilele portilor dezchise…si a fost ziua portilor deschise o data doar. Desi nu gasesti informatie nicaieri. Am sunat dupa masa cand am aflat in ziua respectiva si mi-au zis ca nu mai e, ca a fost dimineata la 10. Ce fel de ziua portilor deschise a fost aia nu stiu. Dar mi-a placut ca avea portar care tot statea la poarta, si nu lasa pe nimeni sa intre
-La cea de stat avea portar si la privat nu au?
- Da, la cea de stat arata mult mai ordonata pe dinafara( ca inauntru nu ai nici o sansa sa intri) si aveau portar. La privat mi s-a parut jale sincer. Era o educatoare azi dimineata la grupa mare cred ca erau copiii, tipa de o auzeam de afara. Nu mi se par educatoarele asa instruite. Nu stiu cum sa va spun. Par asa ca niste gospodine de pe scara blocului. Una singura mi se pare ok la grupa fiului meu.
- Nu stiu dar si la stiri, vad din ce in ce mai des scandaluri la gradinite. Copilul meu a zis intr-o dimineata ca ii e frica sa mearga. Nu stiu pare speriat, nu stiu ce sa fac. Nu stiu ce sa va sfatuiesc daca aveti copii si vreti sa veniti. Dar eu l-am dat pe cel mare la gradi in UK de cand avea un an jumate, deci nu e prima data acum.
-Cum vi se par preturile la private nursery in Romania?
- Raportat la salariile de aici? Scump
-In momentul de fata iti e mai bine acolo ca familie, bani, etc?
- in UK Imi era mai bine financiar, clar, dar eu nu aveam pe nimeni din familie cu mine.
-Ce le recomanzi celor care au ramas in UK sau celor care vor sa se intoarca in Romania?
- Nu stiu ce sa zic, poate doar celor care vor sa vina in Ro le pot recomanda sa vina doar daca au casa si nu au de platit chirie aici, macar mai scutesc din bani asa, ca sincer si Romania mi se pare cam scumpa.
ANONIM – INTORSI de 4 ani in ROMANIA DUPA 15 ANI IN Londra UK
“Am tot citit pe grup (de Facebook), succese si esecuri si vreau sa va spun, ca niciodată dar niciodată nu va mai luați dupa experienta altora, toti suntem diferiti, alt statut, alt job, alta experienta… etc… Va puteti doar informa din mare daca va incadrati in tot ceea ce scrie unul sau altul!
Vreau sa va vorbesc despre experienta mea personala cu UK si Romania… poate mulți se regasesc!
Aveam in gand sa ne intoarcem in tara noastra de cand am plecat in strainatate (la 18 ani)..ca asa pornesc toti Romanii sa revina acasa! Si in partea mea total greșit! Am plecat din UK dupa aproape 15 ani, in care am realizat foarte multe! Doua firme in afara Londrei care aduceau bani frumoși si eram foarte bine din toate punctele de vedere! Dar… casa din Romania ma astepta si eram mereu trista ca plec in UK si las casa visurilor in urma si vremea buna! (cica)
Ne-am intors de patru ani (mare greseala). E frumos in Romania, cand esti in vacanta, ca nu te lovesti de problemele de zi cu zi, oameni rai, profitori si tristi! Am incercat sa facem si o afacere aici, esec total, in Romania nu sunt bani, doar datorii!
Ne-am descurcat foarte bine, pentru ca in UK nu am inchis firmele si aveam venit lunar stabil, dar alfel era vai de noi!
Locuim in afara orasului, copii la scoala acolo, deci naveta si cheltuieli enorme! Nu mai vorbesc de dascali si de bullying (hartuire) si droguri, ca nu are rost! Am fugit de dracu si am dat de ma-sa!
Sunt multe de spus si nu exista termen de comparatie intre Romania si nici o alta tara! Nu imi pare rau, am vazut cum e, am venit dar nici in vacanta nu mai vreau!
Preturi duble fata de UK, oameni de toata jena, obositi de viata si frustrati (ii inteleg). Nu contest si in UK este greu pentru cei care stau cate 10-15 in casa și așteaptă la rand la WC, ca la supermarket, doar ca sa strângă un ban sa se intoarca acasa!
Greșit dragilor, din punctul meu de vedere oriunde dar nu in Romania … nu se va schimba nimic niciodată. In Romania esti sclav pe 500 de Euro…in UK pe 2000 de lire, dar ai drepturi, ai ajutor, ai voce, ai viața, iti permiti o vacanta macar pe an!
Eu nu ma regasesc aici nicicum! Daca nu mai vreti UK, mergeti in orice alta tara dar nu Romania!🙏🙏
Va doresc sănătate tuturor si numai bine! Sper sa va inspire povestea mea. Ar mai fi multe, dar v-as plictisi!😂 Din mare, cei care vor, inteleg!
Marius – 7 ani in UK , revenit in Anglia dupa 3 luni in Romania
-Ce te-a facut sa pleci din Marea Britanie UK si sa te intorci in tara?
- Dorul de Romania , familie
-Pot intreba ce ti-a placut si ce nu in Regatul Unit?
- Ce nu mi-a placut? As spune vremea … dar in unele zone ale Angliei nu ploua asa des ca in restul tarii (Devon , de exemplu), in schimb imi place sistemul , infrastructura, economia , iti permiti altfel lucrurile in Uk , si poti avea un trai mai bun decat in Ro
-De ce crezi ca in Romania iti va fi mai bine decat aici in UK?
- Nu cred ca imi va fi mai bine , motivul pentru care (am plecat din Romania si) ne-am reintors in Uk , toate sunt foarte scumpe, salarii mici … Dupa 3 luni de Romania ne-am reintors in Uk (in alt oras unde stateam inainte ). Dupa cativa ani de trait in afara incepi sa compari lucrurile fara sa vrei … si iti dai seama ca Anglia castiga teren pe toate domeniile
- Am plecat din cauza sistemului, preturile exagerate , salariile nu mai zic … exagerat de mici pentru nivelul de trai, plus ca efectiv iti imparti salariul cu statul si platesti de doua ori TVA la cumparaturi… tva A si tva B. Taxa pe masina, cumparata din banii mei, munca mea, platesc la stat taxa de bun personal, si orice chichițe numai taxe …
- Cand ne-am dat seama de nivelul de viata pe care l-am avut in UK si cum era dupa 2 luni in Romania … am zis gata … E imposibil sa nu compari dupa ce ai trait un numar de ani in alta țară si ai vazut / lucrat alt sistem … Decat in tara … sa am casa mea si sa ajung sa am rate pentru toate lucrurile, si sa platesc taxe peste tot si sa dau si jumatate din ce castig eu statului … mai bine in UK platesc un mortgage si nu am grija zilei de maine! Nici o groaza de taxe de platit pt tot felul de non sens chestii 😅
-Credeti ca ati abandonat prea rapid Romania dupa doar 3 luni, ar fi facut vreo diferenta daca stateati mai mult?
- Nu ar fi facut nici o diferenta ! Ajungeam sa lucrez in Austria 😅 Dar decat la Deutch mai bine la English. Engleza o vorbesc fluent , Germana … mi se incalceste limba. Am stat trei luni in Romania. Doua saptamani m-am simtit bine….dupa ca un strain
-Te vei mai intoarce in Romania?
- M-am reintors in Uk, iar in Romania o sa merg in concediu doar o data la 3-4 ani.
-Crezi ca ti-ar fi fost mai bine in Romania daca ramaneai acolo?
- Nicidecum ! Preturile din Romania sunt la fel de mari ca si in UK , salariile lasa de dorit, sistemul … nu mai zic ca imparti salariul 50/50 cu statul!
-Ce le recomanzi celor care au ramas in UK sau celor care vor sa plece din UK sa se intoarca in Romania?
- Pentru cei care sunt in Uk si vor sa se restabilească in tara … pentru ca se gandesc … “Am casa mea acolo si de foame nu vom muri …” asa este pentru o perioada scurta de timp … ganditi-va de 5 ori inainte sa luati o decizie! Si aduceti-va aminte … cu totii suntem in tari straine datorita guvernului Romanesc! Daca sunteti in Uk, intr-un oras in care simtiti ca rutina te doboara … schimbati orasul intr-o zona strategica, mai linistita , si explorati! Anglia este o tara frumoasa.
V.P. – stat 6 ani in Marea Britanie UK
-Ce te-a facut sa pleci din Marea Britanie UK si sa te intorci in tara?
- Nu mi-a placut atitudinea oamenilor, discriminarea, nivelul de trai. Ca sa poti trai decent in UK … nu prea mai ai viata personala.
-Pot intreba si ce ti-a placut in Regatul Unit?
- Faptul ca am putut face studii si lucra in acelasi timp, mai ales in domeniul meu. Avantajul a fost ca intr-adevar aveam alocat timp pentru studii de la serviciu. A fost singurul lucru pozitiv din cei aproape 6 ani petrecuti acolo.
(dupa ce vad poza cu nava) – Lucrezi in domeniul maritim?
- Medical, in afara pe offshore … fac si consultari si medicina de la distanta, zone de conflict, etc. Dar sunt si pe naval, la urma urmei am si carnet de marinar, numai ca am o pozitie aparte. In general sunt al doilea sau al treilea in ierarhie cam peste tot, comercial, pasagere, platforme.
-De ce crezi ca in Romania iti va fi mai bine decat aici in UK?
- Daca ai o meseria stabila, studii adecvate, deja vad cat de mult mi s-a imbunatatit nivelul de trai. Sunt de un an acasa si e super.
-Locuiesti efectiv in Romania tot anul, sau navigi si esti plecat cateva luni pe an de acasa?
- Contractele mele sunt pe 2-3 saptamani pe mare, 2-3 liber acasa. Am avut inainte contract cu o firma Daneza si baietii faceau 5 cu 5 saptamani. Adica se poate.
-Crezi ca te vei intoarce vreodata in UK? sau vei pleca in alta tara, nu neaparat Marea Britanie?
- Gandeste-te ca am avut oferte cu tot cu pachet de relocare substantial, aproape oriunde pe glob : SUA, Canada, Noua Zeelanda, Australia iar in Europa le numar lejer pe degetele de la o mana. Puteam sa ma mut oricand in tara de origine a sotiei dar amandoi am ales sa traim in Romania
-Nu te-a tentat America, Canada sau Australia?
- Sa merg in alta tara din nou? Doar pentru cursuri de specializare , sa locuiesc acolo nu. Nu m-au tentat deloc, din multe puncte de vedere.
-Ce le recomanzi celor care au ramas in Marea Britanie UK? Mai ales celor care au ganduri sa se intoarca in Romania permanent si sa renunte la viata din Anglia / UK?
- Daca vor sa se intoarca in Romania, le recomand sa isi faca ceva studii si sa aiba o meserie pe care stie sa o faca bine. Nu e usor nici in Romania, ca si aici dai de niste mentalitati. Dar altfel te raportezi la conationalii tai. Si chiar si in Romania sunt joburi in domenii nisa … important e sa stie unde sa se orienteze si cum sa ajunga la acea nisa. Nimanui nu i-a fost usor in Romania, nici in strainatate. Dar mai bine muncesti pentru tine decat sclav la altul.
-Daca muncesti la o firma in Romania, nu e cam acelasi lucru ca si cand ai munci la o firma in Anglia?
- Depinde ce muncesti ca nu e acelasi lucru. Una e sa muncesti la depozit in Anglia, alta e sa muncesti la o multinationala de exemplu.
-Multumesc frumos pentru timpul acordat, e bine sa vezi si pe cineva care a reusit sa ramana in tara si e fericit
- Dintre toti prietenii si rudele ce le aveam in UK, atat eu cat si sotia , toti s-au intors in Romania. Doar doua cupluri mai ramasesera cand am plecat anul trecut. Si acum se gandesc si ei sa plece.
-Am inteles, succes si lor in tara.
- Bine … nu toti au ramas in tara. Au ales sa mearga sezonier ori prin Germania, ori prin tarile de Nord
-Ce le-ai spune Englezilor dupa ce te-ai intors?
- Inca mai lucrez cu Englezi …si mereu le spun ca “I f..ed off back to my own country” (m-am carat in tara mea) si e cea mai buna decizie care am luat-o …mereu ii vad verzi de invidie
-Invidie pe Romania?
- Invidie ca o putem duce bine la noi in tara
Adina – intoarsa in UK dupa 2 luni in romania
- Am vrut sa renuntam la UK (Marea Britanie), am lasat casa, munca, tot si m-am intors acasa cu cativa bani stransi in ultimele 6 luni, suficient pentru a trai in Romania inca alte 6 luni fara munca pana te pui pe picioare. Dar ce sa zic, nu era asa in Romania. In mai putin de doua luni, banii au disparut si a trebuit sa o iau iar de la capat in UK.
- Sincer va spun ca este ultima oara cand mai incerc sa plec in Romania. Mai bine plec in Spania sau alta tara Europeana decat tara mea natala. De ce? Totul este scump, munca se gaseste pe salarii de nimica in comparatie cu cele de aici. Acolo nu iti vei putea permite orice si plus ca, copiilor acolo la scoala te costa foarte multi bani sa ii tii. Aici e diferit sistemul la scoala , e ca in orice tara de Europa (de Vest). La noi in Romania am ramas un pic in urma.
- La noi in tara sunt numai hoti, ajuta oameni de alte nationalitati si nu ajuta saracii din tara noastra. Rusine Romania, frumoasa tara dar fara viitor. Sunt multe de spus si povestit, ceea ce am trait pe pielea mea. Dar zic atata: nu renuntati la UK (Marea Britanie)!
ELENA – intoarsa de 2 ani in Romania dupa 3 ani in UK
-Ce te-a facut sa pleci din UK si sa te intorci in tara?
- Covid și brexit. Și distanta mare de familie. Gândul ca ar putea pati ceva și eu sunt la mii de kilometri distanta.
-Ce ti-a displacut si placut cel mai mult in UK?
- Cel mai mult prietenia colegilor de munca. Mi-e dor de ei. Cel mai puțin, stresul, chiria, lipsa perspectivelor de a fi home owner. (propietar de casa) – Nu aveam cash suma inițială, avansul.
-De ce crezi ca iti va fi mai bine in Romania?
- Am casa mea. Și câștig la fel ca în UK. Sunt de 2 ani in Romania si ma simt minunat, m-am întors la jobul meu, de English teacher (profesor de Engleza), pe care nu puteam sa îl practic în UK, ca deh, nu eram native speaker (nu era prima mea limba)
-Daca in Romania nu aveai casa ta si plateai chirie la fel ca in UK, ai mai fi raspuns la fel ?
- nu, as fi gasit o cale sa nu mai dau chirie – aka get a mortgage (credit la banca)
-pai si nu ai fi avut aceasi problema a lipsei avansului care te-a impiedicat in UK sa iti faci mortgage?
- Pai aici nu e 30,000 de euro avansul, atata e toata casa. (in zona Petrosani). Cred ca atunci cand vrei sa ramai, iti cauti toate variantele sa o faci. Atunci cand vrei sa pleci, iti cauti toate motivele sa faci asta.
-Crezi ca te vei mai intoarce in UK sau vei ramane acolo?
- Nu. Poate in vizita.
– In momentul de fata iti e mai bine acolo ca familie, bani , etc?
- Da, clar.
– Ce le recomanzi celor care au ramas in UK sau celor care vor sa plece din UK sa vina in Romania?
- Sa isi caute intai oportunitati de munca acasa, ca sa evite frustrarea de a ajunge si a sta degeaba, moment in care regreta ca nu au ramas in UK.
Luiza – intoarsa de un an in Romania dupa 6 ani in UK
-Cat ai stat in UK (Marea Britanie)?
- In total 6 ani si 6 luni. 3 luni cat sa-mi dau seama ca nu vreau sa ma stabilesc definitiv acolo si inca 6 ani ca sa ma conving ca, chiar nu vreau.
-Ce te-a facut sa pleci din UK si sa te intorci in tara?
- Uffff. Eu nu iau aproape niciodata o decizie cu un impact major asupra vietii mele motivata de un singur lucru. Sunt o gramada de motive. Vremea. Ploaie, vant, si iar ploaie. Si maine ce crezi? Ei, surpriza! Ploua iar. Stiu ca iernile in Romania sunt mai friguroase decat cele din Anglia, dar eu am simtit ca mi-e frig aproape tot timpul. Mi-era dor de o vara romaneasca, de-aia de mori de cald de la-nceputul lui iunie pana la jumatatea lui septembrie.
- Dorul de familie si prieteni. Ii vezi ca traiesc fara tine in peisaj. Tu esti la munca in Anglia. Si pe tura de noapte te uiti la pozele pe care le-au facut ei la cea mai recenta reuniune de la care tu ai lipsit, caci esti in Anglia, in excursia de la munte, unde tu n-ai fost cu ei caci esti in Anglia, de la masa aia imbelsugata de Craciun, din care tu nu te-ai infruptat, caci erai in tura. Tot in Anglia. Sa mai spun si de arta culinara englezeasca? N-as sti ce. Caci nu exista. Sa spun ca mi-era dor de prajiturile din tara? Alea nesanatoase care mustesc de sirop. De sarmalele facute cu carne grasa? Nu aia cu 5%, 10% sau, tine-te sa nu lesini, 15% din galantarele din Anglia.
- Faptul ca munceam mult si la bani nu se simtea deloc. Cum sa se simta cand muncesti ture de 12 ore, 14 zile la rand, si dupa cateva luni de astfel de abuzuri te trezesti cu o depresie de doar o zi de shopping pe amazon te mai vindeca. Nu de tot. Da, pe amazon. Caci nu ai nici timp si nici energie sa mergi prin magazine. Cand pleci singur in strainatate este destul de greu sa pui bani deoparte. Nu imposibil, dar greu. In doi, e altfel. Cand ai un partener, sau familia cu tine, te descurci altfel. Iti gestionezi si viata si banii altfel.
- Toata nebunia si isteria asta cu pandemia care a adaugat si mai multa presiune la presiunile deja existente de la locul de munca. Nesiguranta creata si gandurile negre aferente. Intr-o stare de alerta continua incepi sa-ti creezi scenarii si sa-ti pui tot felul de intrebari. Daca se-ntampla ceva cu cei dragi, cum ajung la ei? Cat de repede ajung la ei? Daca mi se-ntampla ceva mie? Am pe cineva aici caruia chiar sa-i pese de mine? Lockdown-ul nu e bun pentru sanatatea mentala a nimanui. Asadar, eu am plecat din Anglia cu depresie si anxietate.
- Planuiam sa plec in iunie 2020. Acum nu-mi pare rau ca am intarziat un an. Mi se pare ca totusi englezii au fost mai rezonabili cu masurile de precautie decat romanii nostri. Acum ca a inceput si razboiul in tara vecina, ma bucur si mai mult ca sunt acasa cu ai mei.
-Ce ti-a displacut cel mai mult in UK?
- Eu am plecat in Anglia cu idei destul de nerealiste. Am plecat ca sa gasesc Anglia lui Jane Austen, si-am gasit-o pe-aia a lui Dickens. Dupa 3 luni de stat acolo stiam deja ca nu vreau sa raman definitiv. Mi-a displacut ignoranta si aroganta unor englezi care inca nu iesisera din era colonialismului si traiau cu acelasi sentiment de self-entitlement pe care l-au avut stramosii lor pe cand Anglia era imperiu. Daca ai studiat un pic de istorie stii ce s-a-ntamplat cu englezii pe-atunci si din banii si resursele cui e Anglia la nivelul la care e. Mi-a displacut rasismul frumos imbracat si coafat al unora. Mi-a displacut Brexit-ul si toata atmosfera care s-a creat in Anglia la vremea respectiva. Mi-a displacut clima. Mi-a displacut sa ma simt intotdeauna ca un strain. Mi-a displacut frica pe care o simteam cand mergeam pe strada si se-ntampla sa treaca pe langa mine un grup de adolescenti. Nu mi-era teama de cei sariti de 24-25 de ani. Dar multi adolescenti in Anglia sunt scapati de sub control.
-Ce ti-a placut in schimb?
- Mi-a placut in schimb infrastructura destul de bine pusa la punct. Mi-a placut respectul pe care autoritatile locale il arata fata de platitorii de taxe si preocuparea lor pentru siguranta cetateanului. O lucrare in strada la ei nu dureaza mult. E gandita si organizata bine si eficient astfel incat sa nu afecteze nici circulatia autovehiculelor, nici bunul mers al afacerilor, nici viata si siguranta cetateanului de rand. Spre comparatie pot oferi Strada Stefan cel Mare din Constanta, care e in sapaturi de anul trecut din octombrie. Nu sunt amenajate pasarele pentru siguranta pietonului. Pentru un batran care merge ajutat de un cadru, sa traverseze 3 metri de strada e deja sport extrem. Poate oricine sa se impiedice, sa cada, sa-si rupa ceva. Toate micile afaceri de pe strada asta au avut de suferit crunt in ultimul an. Si inca nu au terminat. Mi-a placut customer service-ul in Anglia. Spre deosebire de Romania, unde esti tratat de parca ai venit sa cersesti, in Anglia, in calitate de client, beneficiezi exact de tratamentul cuvenit unui om care a platit un serviciu/ produs, sau care urmeaza sa cumpere un serviciu/ produs. Cu respect, cu politete, dar in primul si-n primul rand cu un zambet. Daca esti norocos si cu o gluma buna. Pentru ca englezii au un simt al umorului tare misto. Parca s-au nascut sa faca haz de orice, oriunde, oricand si oricum. De-asta o sa-mi fie dor toata viata. Mi-a placut faptul ca aveam acces usor cam la orice aveam nevoie, orice-mi dadea prin cap. Dar cel mai mult si mai mult mi-a placut multiculturalismul din Anglia. M-a incantat sa intru in contact cu oameni de pretutindeni, sa incerc tot felul de mancaruri din diferite tari, sa aud vorbindu-se in jurul meu si altceva in afara de engleza sau romana. M-a incantat sa le aud povestile, sa le ascult filozofiile de viata. Eram fericita sa cunosc oameni din alte tari si sa-mi povesteasca despre tara lor, despre oamenii lor, despre traditiile lor, despre superstitiile lor. E ca si cum ai vizita o lume intreaga fara sa treci granita. Mi-a placut stilul easy-going si carefree al englezilor, faptul ca oricat de ciudat esti tot se gaseste unul mai ciudat ca tine in Anglia. Si nu te judeca. Decat daca esti foreigner. Atunci da, risti sa fii judecat. Mi-a placut respectul pe care il au pentru istoria si patrimoniul lor, grija pe care o au pentru muzee, case memoriale, castele, etc. Stiu sa faca misto unii de altii, de ei insisi, dar au o identitate clar definita pe care si-o respecta. Probabil peste vreo inca 900 de ani o s-o avem si noi. Ce sa mai spun? Mi-au displacut destule in Anglia, nu le-am enumerat pe toate, dar mi-au si placut foarte multe. A fost o experienta pe care nu o s-o regret niciodata
-De ce crezi ca iti va fi mai bine in Romania?
- Nu cred ca-mi va fi mai bine in Romania. Nici nu cred ca-mi va fi mai rau. Depinde din ce punct de vedere privesti lucrurile. Sunt minusuri si plusuri oriunde te-ai duce in lume.
-De cat timp te-ai intors si Cum te simti intoarsa in tara acum?
- M-am intors de un an si 3 luni. Ma simt mai linistita, mai in siguranta (stiu, suna ridicol, dar asa ma simt). Cand esti departe de casa, de familie, de prieteni, ai o stare de neliniste continua. Nu o sesizezi imediat, dar e acolo. Esti printre straini. Nu vreau sa generalizez, poate altii au avut o experienta diferita in Anglia, dar eu printre englezi am fost facuta sa ma simt ca nu apartin si nu o sa apartin vreodata. Sunt un musafir tolerat. Probabil si din vina mea, caci nu sunt prea sociabila.
-Crezi ca te vei mai intoarce in UK sau vei ramane acolo?
- Nu stiu daca ma voi intoarce in UK. Am settled status, dar sincer, in momentul acesta, nu ma atrage deloc optiunea asta. Nici ca voi ramane in tara nu pot spune cu siguranta. E posibil ca pe viitor nevoia sa ma-mpinga inapoi pe drumul imigrarii, e posibil sa nu. E la fel de posibil sa fiu inspirata sa plec in alta parte. Deocamdata nu am nici un plan.
-In momentul de fata iti e mai bine acolo ca familie, bani , etc?
- In momentul de fata mi-e bine unde sunt. Am familia aproape, am prietenii de suflet aproape. Nu mai plang de dorul lor. Nu mai stau cu grija lor. Ca bani nu stiu. Inca nu am reintrat in campia muncii. Am un an sabatic prelungit. Dar un lucru mi-e clar. Prefer sa nu mai muncesc ca nebuna, asa cum am facut in Anglia. La final tot nu am avut bani. La asta a contribuit si amazonul cu siguranta. Eu sunt un caz fericit. Deocamdata inca nu trebuie sa ma preocupe plata cheluielilor, chiriei, etc.
-Ce le recomanzi celor care au ramas in UK sau celor care vor sa plece din UK sa se intoarca in Romania?
- Nu stiu daca sunt cea mai in masura sa recomand cuiva ceva. Cred ca fiecare ar trebui sa-si urmeze inima si visele. Indiferent daca ramai in UK sau te-ntorci in tara, fa ce este mai bine pentru tine. Stiu ca e trendy sa spui ca traiesti intr-o tara straina, stiu ca familia ta se lauda ca are pe cineva in Anglia, si vecinii si rudele mai mult sau mai putin indepartate mor de invidie. Daca nu ti-e bine in UK, intoarce-te sau cauta-ti norocul in alta parte. Daca ti-e bine, ramai. Tu esti persoana cea mai importanta din viata ta, tu stii care iti sunt prioritatile, tu decizi. Dar in primul si in primul rand, asculta-ti inima si urmeaza-ti visele.
Elena – intoarsa de 4 ani in Romania
- E aiurea. Adica nu stiu, daca as da timpul inapoi m-as intoarce maine acolo (in Anglia). Si regret ca nu ne-am intors cand inca puteam. Aici (in Romania) sunt toate exagerat de scumpe. Sunt niste scumpiri de ne-a terminat. Ar fi ok daca gen lucrati si dvs si sotul/sotia dumneavoastra. Cu un salariu destul de maricel, nu minimul pe economie. Ca nu reusesti sa te intretii cu facturile, si mai ales daca aveti si copilas
-E mai bine in Romania , sau credeti ca va veti intoarce in Anglia?
- Nu e mai bine in Romania. Si exista posibilitatea sa ne intoarcem. Nu stiu ce va fi pe viitor.
-Ce v-a facut sa plecati din UK si sa va intorceti in tara? Banuiesc ca nu v-a fost usor sa faceti acest pas…
- Copilul
-Nu e bine aici in UK (Anglia) pentru copii?
- Ba da. Cred ca este mult mai bine pentru ei acolo. Doar ca al meu era foarte mic cand a ramas cu maicamea in tara
-Nu v-ati gandit sa il aduceti aici?
- Ne-am gandit, si ne-am razgandit, si din nou ne-am gandit. Pana cand in prezent suntem tot aici, in Romania.
-Sunteti de mult intorsi din Anglia in Romania? Cum vi s-a parut viata acolo dupa ce ati locuit in Anglia?
- Suntem de 4 ani intorsi. La inceput a fost ok. In ultima perioada ni se pare foarte greu.
-V-ati gasit usor de munca? Stiu ca la noi la Constanta se gaseste foarte greu ceva bine platit.
- Eu nu lucrez. Sotul meu este sofer pe tir. Eu stau cu copilul momentan. Si la noi e destul de greu cu locurile de munca. Stam la tara. Plus ca vacantele de iarna si de vara nu am cu cine sa il las, sa pot sa lucrez cum vor ei aici.
-Pentru cei care sunt in Anglia si se gandesc sa se intoarca in tara, ce le recomandati?
- Sa se gandeasca de 2 ori
Alexandra – intoarsa de 2 ani si jumatate in Romania
-Ce te-a facut sa pleci din UK si sa te intorci in tara?
- Eram nefericita. Nu intram in decor. Nu faceam parte din cultura lor. Nu imi faceam prieteni…devenisem retrasa, printre betoane. Am stat aproape 5 ani in UK. A fost un moment in care am simtit ,,gata! Plecam peste 2 luni!”. Si dusa am fost. Nu m-am uitat inapoi si nu regret nimic. As face-o inca o data daca as fi in aceeasi situatie
-Ce ti-a placut si displacut placut cel mai mult in UK?
- Mi-a placut respectul in trafic. Mi-a displacut automatismul pe care functioneaza oamenii…
-De ce crezi ca iti va fi mai bine in Romania?
- Imi este mai bine in Romania pentru ca este pamantul meu stramosesc. Vine un moment in care te cheama stramosii si simti cu toata fiinta. Copiii sunt liberi…eu am o mica afacere cu tatal lor, nu e perfect dar sunt bogata!
- De 2,5 ani m-am intors si am invatat atatea! Ma simt ACASA!
-Crezi ca te vei mai intoarce in Anglia – UK sau vei ramane acolo?
- NU!!! Definitely no! Aici este casa mea. Nici macar in vacante nu simt ca as mai avea ce sa vad. In schimb as vizita Irlanda.
-In momentul de fata iti e mai bine acolo ca familie, bani , etc?
- Castigam aici cat castigam si acolo. Da, imi este bine. Bineinteles ca sunt momente si momente, dar nici in UK nu o duceam perfect.
-Pot sa intreb in ce domeniu sunteti de castigati la fel de bine in Romania ca in Anglia – UK?
- In Romania lucram in mica noastra ferma. Alte Job-uri nu avem. In Anglia eu stateam cu cei mici, nu puteam munci. Sotul pe Uber (sofer).
-Ce le recomanzi celor care au ramas in UK sau celor care vor sa plece din UK sa vina in Romania?
- Haideti acasa cu totii! Romania este a noastra si doar prin noi si cu noi va inflori.
BT – intors in Romania de 3 ani dupa 5 ani petrecuti in Anglia
-Ce te-a facut sa pleci din UK si sa te intorci in tara?
- Am cunoscut pe cineva (in Romania) cu care am făcut o familie;
-Ce ti-a displacut cel mai mult in UK?
- Vremea și mai ales sistemul NHS din UK, cel din urmă fiind de fapt si motivul principal pentru care ezit să mă intorc in UK. Pentru că mulți dintre colegi nu știau Engleza trebuia să mă duc cu ei , fie la interviu să-și facă “actele de ședere”, fie la spital în diverse cazuri. De fiecare data, indiferent de situație, de spital sau de pacient, acestuia nu i se dădea decât o aspirina sau cel mai bun caz ibuprofen și era trimis acasa. La fel am pățit și eu, in UK dar și în Scotia când am fost trimis la doctor cu tensiune foarte mare, mi-au dat o aspirina și m-au trimis acasă. In plus și în Scotia dar mai ales în spitalele din Londra se sta la urgente cate 7-8 ore, chiar și mai mult
-Ce ti-a placut in schimb?
- Ce mă atrage să mă intorc. Pai sunt mai multe. In primul rand faptul că aici munca chiar e plătită și asta nu doar că să-ți plătești ratele sau (și) chiria cum e in România. Odată stabilită familia mea in UK, cresc și perspectivele educaționale ale copilului meu, foarte important e și faptul că pentru el exista o șansă unica de a studia la Universități de prestigiu și în același timp să poată și locuii cu părinții lui, daca vrea. Bursele de merit pentru cei care chiar vor să învețe sunt foarte consistente, uneori echivalentului unui salariu mediu. Istoria și cultura Britanicilor este un alt aspect deloc de neglijat. Aici m-am simțit mult mai respectat la locul de munca decât oriunde in România unde am lucrat (Constanța, București), iar agențiile de recrutare a forței de muncă funcționează excelent in UK. Este per total un sistem care-ți conferă mult mai multă stabilitate și încredere pt tine, familia ta și perspectiva voastră de viață
-De ce crezi ca iti va fi mai bine in Romania?
- In Romania nu-mi va fi mai bine!
-De cat timp sunteti intorsi din Anglia in Romania si cum te simti intors in tara acum?
- De aproape 3 ani m-am întors și mă bucură gândul că sunt cu familia dar totuși cred că mai bine ne-ar fi in UK cu toții.
-Crezi ca te vei mai intoarce in UK sau vei ramane acolo?
- Sper să reușesc să mă întorc, de data asta cu familia, singur este exclus sa vin.
-In momentul de fata iti e mai bine in Romania ca familie, bani , etc?
- Cred ca pentru fiecare familia înseamnă acasă dar în cei 5 ani de UK cred că m-am dezrădăcinat cumva de Romania. In UK am descoperit un sistem diferit de al nostru, care la început pare ciudat pentru noi dar care după ceva timp descoperi că el funcționează mult mai eficient comparativ cu Romania.
-Ce le recomanzi celor care au ramas in UK sau celor care vor sa plece din UK sa se intoarca in Romania?
- Mda, este subiectiv ce as putea sa recomand, cert că am avut colegi romani care nu s-au adaptat deloc în UK și după doar câteva 2-3 luni s-au întors pe meleagurile natale. Alții și-au adus familiile acolo și nici gând să se mai întoarcă în România. Celor care sunt de puțin timp în UK le-aș recomanda sa mai aibă răbdare, personal mi-a trebuit mai bine de un an să mă decid că viața în UK, deși diferită, îți poate creea destule oportunități de muncă și chiar afaceri
Mihaela Veronica – Intoarsa in Romania dupa 7 ani in UK
-Ce te-a facut sa pleci din UK si sa te intorci in tara?
- Familia din România si confortul casei mele.
-Ce ti-a displacut cel mai mult in UK? Ce ti-a placut in schimb?
- Libertatea adolescentilor, care este complet exagerata. Acesta e motivul pentru care mi-am dorit ca fetita mea sa nu creasca in acel mediu. Rata de criminalitate, deja aveam vreun an de cand ma temeam sa mai merg singura pe strada, noaptea.
- Mi-a placut in schimb: Infrastructura, verdeata, un fel de egalitate intre oameni, stiu ca era doar aparenta, insa pentru mine conta, plus amabilitatea englezului care zambea mereu (se spune ca zambetul englezesc e fals, dar eu il preferam si asa fals).
-De ce crezi ca iti va fi mai bine in Romania?
- Nu cred neaparat ca imi va fi mai bine sau mai rau, insa ce apreciez la Romania este faptul ca mai exista credinta in Dumnezeu, care pentru mine cantareste mai mult decat orice lucru material. Se spune ca acolo unde incepe civilizatia, se pierde credinta (exemplu, tarile vestice). Chiar daca Romania nu e atat de evoluata, stam bine asa cum suntem deocamdata, comparativ cu alte tari.
-Cum te simti intoarsa in tara acum?
- M-am intors in tara de 2 ani si 2 saptamani. A fost foarte grea adaptarea inapoi, mai ales din cauza birocratiei si din cauza comportamentului Romanului in general. Dupa 2 ani, pot spune ca incep, in sfarsit sa ma adaptez “acasa”. Simt ca o parte din inima mea a ramas in tara mea adoptiva, cum imi place sa o numesc.
-Crezi ca te vei mai intoarce in UK sau vei ramane acolo?
- Am mai fost doar in vacanta acolo si ultima oara am stat 6 saptamani doar ca sa ma conving ca nu mai vreau sa ma intorc, chiar daca mereu va fi in inima mea. In Londra s-au schimbat foarte multe dupa pandemie si rata de criminalitate a crescut si mai mult.
-In momentul de fata iti e mai bine acolo ca familie, bani , etc?
- Sincer, e mai bine in Romania din mai multe puncte de vedere, sunt doua lucruri pe care mi-as dori sa le pot schimba: oamenii (Romanii) si birocratia;
-Ce le recomanzi celor care au ramas in UK sau celor care vor sa plece din UK sa se intoarca in Romania?
- Sa nu isi piarda credinta in Dumnezeu fugind dupa lucruri materiale. Nu acestea din urma, ne aduc linistea si fericirea. (Doar unii vor intelege). S-auzim numai de bine!
Anonim – in tranzitie din Anglia spre Romania
-Locuiti in Anglia / UK sau in Romania in momentul de fata?
- Eu merg des în România, dar momentan încă locuiesc în Anglia. Practic, în decurs de 10 ani, am avut 3 perioade de stat în Anglia, alternând cu 3 perioade de timp de stat în România. Din 10 ani, am petrecut 5 ani în UK, 5 în România. Momentan sunt încă în UK, dar nu simt că e locul potrivit pentru a fi pensionar și nici nu vreau să îmi rămână oasele pe aici. Datorită incertitudinii războiului din Ucraina, momentan mă simt mai în siguranță în UK decât în România.
-Ce te-a facut sa vrei sa pleci din UK si sa te intorci in tara?
- Absența unor creșe/grădinițe pe care să ni le putem permite, cu îngrijire de calitate a copiilor. Soțul se recupera greu după un accident de mașină ce l-a lăsat amputat. Eu nu puteam munci și să am grijă de copilul mic și de soț. Alt motiv pentru a doua plecare: urgență familială- mama mea a fost diagnosticată cu cancer. Am lăsat tot și am mers să fiu alături de ea. Alt motiv: decesul mamei. Ca motive secundare: dorul de dealurile de acasă, de Sfânta Liturghie, de comfortul de a vorbi limba maternă, accesabilitate rapidă a serviciilor medicale și dentare în România, imposibilitatea de a rezolva anumite probleme online sau prin telefon de la distanță. Pandemia a făcut însă ca ultimul motiv să fie rezolvat, digitalizarea serviciilor financiare/ oferite de primării acum e realitate.
-Ce ti-a displacut cel mai mult in Anglia UK?
- superficialitatea oamenilor, lipsa unor valori de calitate, rezistența redusă a majorității în fața greutăților, rasismul și discriminarea resimțite direct, bullying-ul, răceala oamenilor, spiritualitatea redusă sau absentă.
-Ce ti-a placut in schimb?
- politețea rece și dorința de a rezolva problemele după priceperea fiecăruia, liniștea de la țară (locuiesc într-un sat, aproape de mare), vegetația mereu verde, grădinile îngrijite și pasiunea pentru grădinărit, faptul că soțul meu, amputat, poate munci cu normă întreagă și poate să se plimbe pe stradă în pantaloni scurți fără ca să se uite lumea la el ca la urs din cauza amputației piciorului- cu proteză, și a piciorului rămas reconstruit, munca în echipă la locul meu de muncă (spital) unde toți suntem egali și ne ajutăm unii pe alții, reducerea formalismului, egalitatea șanselor, posibilitatea de a progresa la locul de muncă prin calitățile avute, interviu corect și competent la angajare, accesabilitatea bună a serviciilor online.
-De ce crezi ca iti va fi mai bine in Romania?
- Nu e locul meu în UK. Sufletul își găsește greu liniștea și locul într-o lume în care Dumnezeu e cvasi inexistent, iar materialul e superior spiritualității, care e redusă/absentă. Sănătatea mentală în UK se degradează alarmant de repede, iar sănătatea fizică e adesea neglijată. În România sunt rădăcinile mele, toți dragii mei adormiți întru Domnul. Acolo e locul meu, lângă ei. Cât trăiesc, vreau să-i port în suflet și să le mențin vie pomenirea. Pentru copil, de asemenea, din punct de vedere sufletește, ar fi mai bine în România. Pâinea de acasă e cea mai gustoasă.
- De fiecare dată când m-am întors acasă am remarcat progrese și îmbunătățiri ( provin din Cluj-Napoca, Transilvania; născută în Bistrița). Partea aceasta a țării progresează în direcția potrivită și mă bucură ce văd. De fiecare dată când revin, îmi vine să sărut cimentul aeroportului. De fiecare dată când plec, mi se rupe sufletul. Sincer, mă simt ca un om între două lumi.
-Ce planuri veti avea in Romania cand va mutati definitiv?
- Doresc să îmi cumpăr o căsuță bătrânească în satul natal și să o amenajez după confortul actual, păstrându-i caracterul, dar și ținând cont de mediu (panouri solare, izolare bună, etc), și să locuiesc acolo la pensie și până mor. Sunt în UK doar din dragoste pentru soțul meu și pentru a fi familia unită. Eu am aflat că am moștenit pădurea bunicului, gândul meu e să izolez casa complet, pentru a păstra căldura și să folosesc energiile regenerabile. Visul meu e să fiu off grid (deconectat complet de reteaua energetica). Vreau să-mi reduc la maxim cheltuielile, dar să continui să mă bucur de experiențe, nu de lucruri.
- gândul meu e așa: lucrez câți ani pot, ca să am vechime la pensie. Oricum, îmi plătesc toate dările către stat și în România. Mâine dacă vin acasă, pot munci direct. Vreau să ajung să pot primi o pensie din UK, și să locuiesc la țară și să lucrez ca medic în spitalul din apropiere sau în privat
-In momentul de fata iti crezi ca iti va fi mai bine in Romania ca familie, bani , etc?
- Mi-e mai bine pentru că suntem împreună ca familie. Financiar, nu simt diferența față de Anglia. Nu am plecat pentru partea financiară. Am lucrat și lucrez în sistemul medical în ambele țări. Am câștigat cât mi-a fost necesar și în România. Am fost mai fericită în România, sufletul era complet acolo.
- în UK am mai mult timp pentru familie; în România munceam mult mai mult, dar cu mult mai mare drag și nu atâta stres. Există totdeauna avantaje și dezavantaje. In România eram mai ‘bogată’ și mai liniștită sufletește.
-Ce le recomanzi celor care au ramas in tara sau celor care vor sa plece din Romania si sa vina in UK?
- Le recomand să facă rai din ceea ce au. Să nu plece din România și să uite de unde au plecat, să nu arunce la gunoi valorile strămoșești. Sunt mândră că sunt româncă. Deși am posibilitatea, refuz să devin cetățean britanic și să fiu exponentul unui popor ce a asuprit și cucerit pe alții de-a lungul istoriei. Să nu își uite limba- să vorbească românește acasă, să-și învețe copiii românește, să nu își uite credința și nădejdea în bunul Dumnezeu.
Gabriel Stoica – intors dupa 7 ani de slujit la o biserica in UK
-Ce te-a facut sa pleci din UK si sa te intorci in tara?
- Am simțit că Dumnezeu ne cheamă înapoi într-un oraș mic (Târgu-Jiu) unde eu am copilărit, ca să deschidem o biserică așa cum era cea în care am slujit în Marea Britanie timp de 7 ani , eu terminând teologia acolo (9 ani in total in UK). O biserică ce vrea să aducă generația tânără înapoi la Dumnezeu și să fie implicată în comunitate prin diferite proiecte umanitare.
-Pot intreba la ce biserica ati slujit? Vi s-a parut la fel de devotata comunitatea Ortodoxa Romaneasca in UK fata de cea din Romania?
- Cu mare plăcere, am slujit la o biserică apostolică. Era o biserică pentru toate națiile pământului, aveam Africani, Englezi, Asiatici, Români și așa mai departe. Foarte implicați în comunitatea în care eram amplasați.
- Nu. Cei care vin din ortodoxism din Romania tind, din ce am observat în acești 9 ani petrecuți acolo, să urmeze trendul britanic de a se îndepărta de Dumnezeu și de a deveni atei. Lucrul ăsta este valabil cu precădere la generația sub 45 de ani.
-Ce ti-a displacut cel mai mult in UK? Ce ti-a placut in schimb?
- Îndepărtarea Britanicilor de Dumnezeu, lucru ce a dus la o creștere alarmantă a criminalității, a depresiei, a oamenilor singuratici și triști (deși pot ascunde asta când te salută fără să-i cunoști).
- Ce mi-a placut in schimb? Sunt multe lucruri pe care aș putea să le enumăr, lucruri bune pe care le-am învățat din cultura lor și altele de care ne-am bucurat cât am trăit acolo(infrastructură, National Trust(o organizație de caritate EXTRAORDINARĂ, cu peste 500 de locuri minunate de vizitat, noi plătind doar 10 lire pe luna pe familie pentru acces la toate astea, faptul că am născut toți copiii acolo și a fost foarte bine, plus multe altele)
-De ce crezi ca iti va fi mai bine in Romania?
- Pentru că prefer să fiu acolo unde mă vrea Dumnezeu decât să fiu oriunde altundeva în lume.
-De cat timp te-ai intors si Cum te simti intors in tara acum?
- Ne-am întors de 1 an și jumătate și încă ne acomodăm cu multe lucruri din România. Înainte de a pleca în UK, noi am trăit în București, de unde și este soția, așa că adaptarea o facem mai mult la un oraș mic, unde problema cea mai mare este cu mentalitatea oamenilor.
-Crezi ca te vei mai intoarce in UK sau vei ramane acolo?
- “Never say never”. Dacă Dumnezeu va voi vreodată să ne întoarcem, noi suntem deschiși și cu siguranță am zice un mare DA, la întoarcerea acolo.
-In momentul de fata iti e mai bine acolo ca familie, bani , etc?
- Ca familie, desigur, din cauza libertății pe care o avem în România, ca bani, nu se poate compara din punctul nostru de vedere, însă banii nu sunt totul în viață.
-Ce le recomanzi celor care au ramas in UK sau celor care vor sa plece din UK sa se intoarca in Romania?
- Celor care au rămas acolo le recomand să se bucure de viața de acolo să nu mai tânjească după întorsul în țară, să se apropie de Dumnezeu pentru că doar în El găsesc fericirea adevărată, și să nu încerce să “se îmbogățească” lucrând 12-14 ore pe zi, ci să mai și trăiască și să se bucure de ce le poate oferi Marea Britanie( National Trust ar fi unul din aceste locuri) P.S. Dacă nu am fi știut 100% că Dumnezeu ne cheamă înapoi în România, nu ne-am mai fi întors niciodată să trăim aici, ci doar am fi venit în vizită. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți cei ce veți citi aceste cuvinte!
Octavian- intors de un an in Romania
- România e cea mai bună țară pentru cheltuit bani. Zici că-i sugativă, jur, cum pui piciorul aici, cum încep să-ți zboare firfireii din buzunare. Nu că ne-am fi întors noi cu milioane, dar nici n-am venit cu mâinile în fund. Ei bine, am constatat că eram mai bogați în Londra decât în Râmnicu Vâlcea. Sunt mai multe Rolls-uri și Bentley-uri pe km pătrat în Vâlcea decât în Kensington, Holland Park și Hampstead la un loc … Toți banii pe care i-ai făcut tu prin muncă cinstită nu valorează nici cât portiera unui Bentley condus de unul care spală de ani de zile bani pentru Corduneni, construind sute de apartamente în oraș și care nu a fost întrebat nici măcar o dată în viața lui de vreun inspector ANAF de unde mm are el milioanele de euro pe care le bagă în construcții. Cu alte cuvinte, îl doare-n cioacă.
- Planul inițial era să deschidem o afacere în Râmnicu Vâlcea. Aveam câteva idei, însă după ce am discutat cu niște oameni care se mai pricep la business, am început să ne înmuiem. Riscam să băgăm toți banii în ceva care o putea lua la vale în orice moment. Rm. Vâlcea este un oraș mic, controlat de o mână de afaceriști și politicieni. Spațiile comerciale sunt puține și scumpe, puterea de cumpărare e mică. Ca să faci ceva profitabil, ai nevoie de mulți bani dar și de relații solide la nivelul administrației locale. Fără astea două elemente, nu faci nimic. Ceea ce s-a și întâmplat.
- În schimb, am început să cheltuim. Am realizat destul de repede că în ritmul ăla urma să rămânem destul de repede fără bani. Mâncarea din ce în ce mai scumpă, facturile din ce în ce mai mari, motorina la prețuri exorbitante.
- Ne uitam cu groază la sutele de lei lăsate în supermarket, în schimbul cărora plecam acasă cu câteva plase destul de anemice. Fără să vrem, am început să comparăm viața pe care o avuseserăm în Londra cu cea din Râmnicu Vâlcea. Cu excepția chiriei (pe care nu o mai plăteam), totul era parcă la fel de scump (ori mai rău) ca acolo. În Londra măcar făceam bani cât să nu ne facem griji pentru traiul de zi cu zi. Între noi fie vorba, nu știu cum se descurcă miile de familii cu salarii de mizerie. Și nu o spun doar așa, ca să mă aflu în treabă. Totul e scump aici, de la utilități, la mâncare și transport.
- Am făcut un calcul sumar: tot ce înseamnă venit sub 1.000 euro pentru o familie, înseamnă sărăcie cruntă. Fără rate la bănci sau alte obligații. În Râmnicu Vâlcea (ca și în alte orașe sărace, în care nu au intrat investiții) sunt încă oameni care lucrează pe 1.500 de lei, dacă-i văd și p-ăia. Îmi spunea astăzi cineva că lucrează 12 ore pe zi în frig pentru sub 2.000 de lei. Plus sâmbăta și duminica. Horror. Și atunci, am decis că n-are rost să ne nenorocim aici. Prostia are și ea limitele ei. Mă uit în jurul meu: facturi de 1.500-2.000 de lei la gaze, de 800-1.000 lei la curent, motorina la peste 7 lei/litru, mâncarea din ce în ce mai scumpă.
- Discut cu amici, care s-au întors ca și mine, acum un an sau doi, crezând că vor găsi o viață mai bună iar acum se gândesc să se întoarcă de unde au venit. Cumva, toți credem că ne va fi mai bine acasă. Nu știu, poate că unora le e, chestia asta ține mult și de contextul personal. Pentru noi, însă, dar și pentru mulți alții, România nu mai e acasă.
- Asta e, am încercat. Poate că am greșit pe undeva, nu contest asta. Poate că am avut așteptări, în condițiile în care ar fi trebuit să am doar îngrijorări. Poate nu m-am străduit destul, poate nu am avut răbdarea de a mă readapta stilului de viață românesc.
- Știu însă un lucru: pentru mine, aventura întoarcerii acasă se va termina curând. Nu-mi pare rău că i-am dat o șansă. Dacă n-aș fi făcut-o, probabil aș fi regretat toată viața. Dar destul e destul. Vă las pe voi, cei care încă mai credeți în „visul românesc”, să continuați povestea. Mie mi-a ajuns. Nu mai pot.
Voi ce parere aveti? E mai bine in Anglia sau merita sa te intorci in tara? Va astept parerile la sectiunea de comentarii sau pe pagina de Fb GarciaCalavera.com. Daca v-a placut acest articol dati share. Puteti intra si pe pagina de Fb GarciaCalavera.com si da un like pentru a va abona la viitoarele articole . Va mutumesc.
Vezi si alte articole despre viata in strainatate:
- Cum cumpar casa in Anglia UK? Procedura credit mortgage
- Cum e viata in Anglia? Impresii dupa 5 ani in UK
- Cum arata de fapt Rusia in spatele cortinei, impresii din vizita mea
- Cum e viata in Hull, Anglia UK? Impresii dupa trei ani aici ca expat
- Cum e viata in Romania fata de Anglia UK?
- Cum e viata in Romania fata de Anglia UK?
- Teapa in Anglia UK – Cum sa recunosti si sa te feresti de cele mai dese tepe
- Cum caut casa de inchiriat in Anglia? Cum faci ca sa fii sigur ca iti da casa?
- Cat Costa o casa in Anglia in 2022 – Comparatie Nordul tarii fata de Londra si Romania
- UK – Cum sa iti schimbi permis de conducere Romanesc in permis de conducere Britanic UK
- Cum se compara salariile si taxele din Romania cu cele din Vest? Platim mai mult ca cei din Franta, Anglia sau Germania?
- Imigrare Anglia 2021 dupa Brexit cu Contract de munca sau Reintregire Familie – Cine poate si cum?
- Germania sau Anglia UK? – Unde e viata mai buna si de ce?
- Cum e cu Bicicleta in Anglia UK?
- Cat de socanta e vremea in Anglia UK pentru straini ca noi?
- UK – Cum sa iti schimbi Tax Code – castiga pana la 1000 de lire doar pentru ca esti casatorit
- UK – Care sunt cele mai socante chestii in Marea Britanie?
- UK – Imigrare pe baza de punctaj din 2021 – Cum functioneaza?
- Amintiri de la primul si ultimul voiaj pe nava scoala Albatros
- UK- Cat costa viata in Anglia? – Ce salariu iti trebuie pentru un trai decent?
- Care tara este mai buna de locuit UK Anglia sau Franta? De ce?
- UK – Cat costa mancarea in Anglia fata de Romania- e mai ieftin aici?
- UK cum sa iei permis de rezidenta SETTLED sau PRE SETTLED STATUS
- Ce zic Romanii din UK despre viata aici – despre Brexit si daca se mai merita sa vii in UK
- Casatorie in Anglia UK – Procedura si Transcriere Certificat Casatorie
- UK Cum sa obtii permis de conducere provizoriu Anglia
- Recalificare Profesionala Navigatori: Ce poti face la uscat daca te lasi?
- UK NINO – Cum se face si cat dureaza?
- Emigrare in Anglia – cat te costa sa te muti din Romania in Anglia
- Primele 30 de zile in Hull Anglia UK ca Expat
- Impresii dupa un an in Marseille Franta
- Cum sa faci PACS in Franta?
- Ghidul imigrantului de mutare in Franta
- Primele 48 de zile in Marseille Franta ca expat
- Dupa sase ani pe mare
Vezi si alte articole din Romania:
- Top 10 cele mai unice si interesante atractii din Romania
- Poze unice cu tramvaiul si troleibuzul Constanta in 1991
- De ce Romanii inca plang dupa comunism dupa 29 de ani?
- Poze unice cu ce a fost Constanta in 1991
- Macel spatiu verde Constanta
- Dupa sase ani pe mare
- Cursuri IMO 2016 sau jefuirea navigatorilor
- Vizita medicala obligatorie – o surpriza placuta
- Legea fumatului in Romania – greseala majora
- Propaganda ridicola a Constantei ,
- RATC Constanta- o mare rusine a orasului
- Cu masina la service
- ANR – SSO Endorsement
- Trenuletul din parcul Tabacarie
- Abuzul Vodafone
- Mafia Navigatorilor
- Brevet ofiter punte 2011- cat a ajuns toata afacerea
- Legi locale
- Taxi Constanta
- Birocratia 2
- Black Friday
- Policlinica 2
- ANR Bucuresti
- Bancile in RO
- Let’s do it Romania -But why?
- Rovinieta in oras
- Inmatriculare auto
- Aviz psihologic
- Proiecte abandonate dupa ’89 de incompetenti
- Sea service cadet
- Joburile in RO
- TVA-ul
Vezi si alte calatorii:
- Canada in timpul pandemiei – a meritat?
- Doua saptamani in Hong Kong,
- Londra sau Paris? Care e cel mai bun oras de vizitat ca turist? ,
- Top 10 cele mai unice si interesante atractii din Romania ,
- Las Palmas – Gran Canaria 2020,
- Valletta – Malta ,
- Cracovia – Polonia ,
- TOP 10 cele mai frumoase si autentice orase din Europa ,
- Lisabona vacanta – Portugalia ,
- O saptamana in Londra – UK ,
- Saint Tropez – Franta ,
- Circuit Romania – 7 zile cu masina,
- Budapesta cu masina ,
- Praga – vacanta de vis ,
- Excursie Dobrogea: Enisala, Ibida, Histria ,
- Vacanta Madrid – Spania,
- Doua zile in Jacksonville SUA,
- Paralia – Grecia cu masina,
- Brasov 12.2014 ,
- Buzau quick stop ,
- Lepsa & Vrancea county ,
- Chisinau – Moldova ,
- Nesebar – Bulgaria cu masina ,
- Bucharest weekends 2014 ,
- Busan – Korea ,
- 40 de zile in Cluj Napoca ,
- Hunedoara Castle ;
- Singapore 2013 ,
- Brasov 02.2014 ,
- Istanbul 01.2014 ,
- Cluj Napoca 08.2013 ,
- Sibiu 07.2013 ,
- San Pedro – Africa ,
- Bucharest 2013 ,
- Varna 2012 ,
- Los Angeles 2012 ,
- Budapest & Viena ,
- Salerno ,
- Cluj Napoca 2012 ,
- Florenta – Italia ,
- Brasov 02.2012 ,
- Amsterdam – Olanda ,
- Antofagasta-Chile,
- Valencia- Spania ,
- Lima – Peru ,
- Bremen – Germania ,
- Istanbul 2009 ,
- Valletta – Malta ,
- San Juan- Puerto Rico ,
- Barcelona ,
- Singapore 2010 ,
- Los Angeles 2010 ,
- Transilvania road trip ,
- La Spezia – Italia ,
- Stramtoarea Bosfor Istanbul – de pe nava ,
- Sydney – Australia , Melbourne ,
- Auckland – Noua Zeelanda ,
- San Francisco – SUA ,
- Tauranga Noua Zeelanda
Leave a Reply