Garcia Calavera

Propaganda ridicol de falsa despre Constanta

Am dat din greseala peste  filmuletul de mai jos de prezentare al locului bastinas de la malul marii. In general nu am nimic cu promovarea orasului, chiar o incurajez si e normal ca fiecare sa fie mandrul de locul sau de provenienta, … si e la fel de normal ca in astfel de filmulete sa scoti in evidenta partile bune ale orasului. Dar de aici pana la minciuni grosolane propagate de afirmatii ce nu pot fi sustinute in nici un fel, e diferenta foarte mare.

Filmul incepe cu afirmatia “Constanta este a doua cea mai mare aglomerare urbana din tara si orasul cu cel mai ridicat standard de viata” … nici nu stiu de unde sa incep. Pai in primul rand nu este a doua aglomerare urbana nici ca populatie , nici ca suprafata , nici la nivel de municipiu , nici macar la nivel de zona metropolitana. La ultimul recensamant din 2011 , Constanta a iesit cu 283000 de locuitori , locul 4, la distanta considerabila de al doilea oras dupa capitala, Cluj Napoca (324576 locuitori)  dar si dupa Timisoara si Iasi. Chiar si cu eroarea erorilor tot nu da mai mult,  si nu merge nici argumentul ca au plecat multi in localitatile invecinate , ca si in celelalte orase au crescut considerabil populatia localitatilor invecinate. Cat despre afirmatia ca avem cel mai ridicat standard de viata din tara , eu pur si simplu am izbucnit in ras cand am auzit. Ca nu stam prea bine nici la salariu mediu din oras, putere de cumparare, nici la spatii verzi , nici la infrastructura rutiera , sportiva , transport in comun, viata de noapte, activitate culturala, arhitectura  etc etc, deci nu stiu dupa ce standarde de viata stam noi bine ….poate daca ne comparam cu capitala Somaliei , Mogandishu sau orase ca Slobozia , da stam foarte bine.

Trecem mai departe “este considerat un centru industrial , comercial dar si turistic de importanta nationala” , pai centru industrial eram odata, dar azi industria grea este absenta, singurele exceptii fiind santierul naval si facilitatile din port care dau de munca la un numar mic de oameni; comercial – avem MALL-uri multe  daca prin asta se intelege centru comercial; si turistic suntem doar 3 luni pe an doar prin statinea “moderna” Mamaia (nu stiu ce e asa modern tinand cont ca majoritatea hotelurilor sunt comuniste de 2 stele …deci ne incadram si aici abia abia. Si in sectorul comercial si turistic se ofera salariul minim pe economie … no comment.  Dar avem “cel mai important port de la Marea Neagra”… foarte discutabil , tinand cont de avantul care l-a prins Burgas sau alte porturi rusesti , georgiene sau turcesti.

Si ar mai fi multe de zis , dar nu intru in detalii. Avem si parti bune? Da, avem cateva dar trebuie sa le cauti mult si adanc si recunosc ca stam mult mai bine decat multe orase din tara dar hai sa nu exageram ca avem mult de tras pana Constanta isi va recapata statutul de oras frumos si dezvoltat care l-a avut odata. Cei de la Cronica Metropolitana mai au pe sectiunea media si alte filmulete de prezentare si promovare , din care unul este chiar frumos prin simplu fapt ca doar se prezinta cadre reusite din oras fara sa vorbeasca cineva minciuni pe fundal. Dupa cum ziceam si mai sus , incurajez promovarea orasului , dar cu conditia sa fie facuta cu gust si cap.

Filmul cu pricina poate fi vazut aici pe pagina de Fb “Cronica Metropolitana

[fbvideo link=https://www.facebook.com/687421134700245/videos/689628774479481/?pnref=story]

 Puteti intra si pe pagina de Fb GarciaCalavera.com  si da un like pentru a va abona la viitoarele articole . Va mutumesc.

Vezi si alte articole din Romania:

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte calatorii:

Piata Ovidiu Constanta
Piata Ovidiu Constanta
 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.