Macel spatiu verde Constanta

Spatiu verde si haosul urbanistic cu care se confrunta Constanta este o problema serioasa, am ajuns unul din orasele cu cei mai putini metri patrati de spatiu verde pe cap locuitor din Europa. S-a ajuns aici in timp si cauza principala sunt constructiile abuzive autorizate pe spatiile verzi ale orasului.

O simpla cautare pe imobiliare.ro aplicand filtrul “doar locuinte noi” si excluzand mansardele, va da rezultate surprinzatoare in cartierele vechi de blocuri comuniste. Cu ajutorul imaginilor istorice din Google Earth, care acopera Constanta la rezolutie mare din 2005, se poate vedea clar ce a aparut in ultimii 11 ani pe spatiile verzi si din pacate lista este mare.  Daca marcam aceste constructii abuzive pe harta cu puncte rosii observam ca desi sunt prezente in tot orasul, majoritatea sunt concentrate in zona de Nord in apropierea statiunii Mamaia. Dezvoltatorii au adus statiunea in oras, aglomerand si mai mult o zona deja foarte aglomerata,  majoritatea imobilelor noi fiind hotele sau blocuri rezidentiale a caror apartamente sunt inchiriate de noii propietari in regim hotelier pe timpul verii. (lista detaliata dedesubt)

Mentionez de pe acum ca nu am nimic cu cei ce au cumparat propietati sau locuiesc in vreunul din imobilele de mai jos, clientul doar a profitat de oferta si nu are nici o vina pentru ce face constructorul pe spatiu verde si pentru ce fac autoritatile. Din pacate toate imobilele din lista de mai jos au binecuvantarea Primariei Constanta si a autoritatilor din constructii. Sub fostul primar Radu Mazare, municipiul Constanta a cunoscut o explozie imobiliara, in care orasul s-a dezvoltat in exterior spre Ovidiu si Navodari, dar din pacate dezvoltarea a avut loc mai ales in interiorul orasului unde au fost inghesuite imobile pe orice petic de teren liber dintre cladirile existente, majoritatea din aceste loturi fiind spatii verzi ajunse cumva din domeniu public in privat. Aceste imobile au reusit sa apara in ciuda la orice reglementare urbanistica si au reusit sa obtina legal orice aviz de mediu. Traditia aceasta din pacate continua si sub actuala administratie a orasului Constanta. Haideti sa vedem cateva din ele, am incercat sa cuprind cat mai multe din ele, orice imobil omis va rog sa ma contactati si va fi adaugat pe lista. Atentie! A nu se comfunda blocurile construite pe loturi vacante sau pe terenuri care au fost dintotdeauna in propietate privata. [Toate pozele sunt fie propii , fie de pe google , si sunt publice pe internet]

  1. City Park Mall – probabil cel mai cunoscut caz,  un mall extins de curand  care a inghitit o bucata mare si frumoasa din parc, si care la vremea respectiva lumea a protestat impotriva constructiei. Centrul comercial a fost construit sacrificand o suprafata mare din Parcul Tabacarie, motiv pentru care a starnit proteste si controverse inca dinainte de constructie. Desi existau multe proteste impotriva locatiei din parc alese pentru mall, fostul primar Radu Mazare a autorizat constructia centrului comercial. Astazi Radu Mazare este investigat pentru acceptare de mita, oferita pentru a facilita obtinerea tuturor avizelor necesare constructiei acestui mall in parc.
    before
    after
  2. Aqua Resource Studios&Apartments , o alta aparitie sfidatoare in parc , un turn de sticla care impotriva oricarei reglementare urbanistica tot s-a construit. Constructia s-a intrerupt datorita unor probleme legale dar si datorita imfiltratiilor masive de apa la subsol, dar asta se pare ca in ochii autoritatilor nu afecteaza siguranta cladirii.
  3. Vila bulevardul Mamaia 296 , o vila moderna frumoasa trantita in parc vizavi de hotelul Parc 
  4. Apartament Venus, un hotel de 5 etaje construit in vecinatatea roller coasterului din Satul de Vacanta.
  5. Vila Sky, hotel cu 11 camere  si 3 etaje , situat langa Apartament Venus in vecinatate Satul de Vacanta.
  6. Hotel Zodiac , o poveste de succes despre cum sa iei un restaurant vechi din parcul Tabacarie si sa trantesti peste el un hotel cu 4 etaje, fara sa ai nici o problema cu legea.
  7. Gravity Park – o alta bucata disparuta din parcul Tabacarie. Desi proiectul a inceput cu intentii bune , fiind construit un spatiu destinat tinerilor iubitori de sporturi extreme, pe parcurs destinatia initiala s-a pierdut si recent in loc de tineri iubitori de sport si-au facut loc in structura si parcarea extinsa cluburi de fite si cafenele private.
  8. Imobil rezidential de 6 etaje situat la intersectia Aurel Vlaicu cu str. Dispensarului. Una dintre cele mai noi aditii intre blocurile din Tomis Nord. Asociaţia de Proprietari nr.64 a depus plangere la primarie impotriva propietarului Gabriel Bajdechi, blocul sau fiind construit pe spatiul verde aferent blocului 16B  , dar sansele de castig sunt minime, imobilul fiind deja finalizat si apartamentele date la vanzare sau vandute deja.  
  9.  Strada Suceava – aproape de intersectia cu Lapusneanu, gasim 2 imobile rezidentiale inghesuite langa blocul T8: unul de 4 etaje, si un turn 7 etaje, ambele avand locuri de parcare foarte limitate. 
  10. Bulevardul Lapusneanul: pe segmentul cuprins intre Soveja si Aurel Vlaicu de vizavi de parcul Tabacarie practic toate spatiile verzi din fata blocurilor au fost praduite de rechini imobiliari si numeroase blocuri turn au fost ridicate sau sunt la stadiul de santier. Incurajati de mall-ul construit ilegal in parc, numerosi oameni de afaceri respectabili s-au apucat sa construiasca in fata blocurilor vechi. Peste noapte locatarii s-au trezit ca numai locuiesc la bulevard si privelistea lor de spatiu verde catre bulevard si parc a fost inlocuita de ziduri si betoane care le intuneca casele. Numeroase cazuri au fost mediatizate si propietarii au atacat in instanta noile constructii dar de fiecare data au pierdut datorita unor artificii si portite legale exploatate la maxim de autoritati si dezvoltatori. 
  11. Bulevardul Lapusneanul – intrare Sat Vacanta : parcarea de langa benzinaria Rompetrol era prea atractiva sa fie lasata in pace asa ca s-a construit un bloc P+6 pe ea 
  12.  strada Adamclisi nr.3 , langa blocul P3 si langa parcare , intr-o zona deja foarte aglomerata,  gasim si un bloc nou cu 10 etaje 
  13. intersectie strada Cismelei cu str. Dobrila Eugeniu , o alta zona deja aglomerata unde a rasarit un imobil cu 5 etaje , care este practic lipit de vechiul restaurant Forum. 
  14. “Magic Tomis Nord” , pe aleea Orhideelor pe locul unei parcari comunale dintre blocuri a rasarit “magic” un amsamblu de 3 blocuri cu 8 etaje , cumva ma indoiesc ca nu avea nimeni nevoie de acele locuri de parcare luand in considerare densitatea de populatie a zonei.
  15. strada. Soveja , vizavi de Piata Tomis 3 , in una din cele mai aglomerate zone ale orasului , pe spatiul verde dintre blocurile O5 si O6 , un baiat destept a mai trantit un imobil comercial P+1 , fara ai asigura locuri de parcare. 
  16. intersectie str. Dobrila Eugeniu cu aleea Hortensiei , pe spatiul verde a rasarit un imobil comercial cu 3 etaje , aproape lipit de vechiul bloc de langa. 
  17. bulevardul Tomis 283 , langa blocul DT3 , spatiul verde liniar ce delimineaza bulevardul de aleea de acces catre blocuri este brusc intrerupt de o biserica. Constructia abuziva si inestetica , a inceput ca un cort temporar, si s-a tranformat treptat intr-una permanenta. 
  18. intersectie str. Eliberarii cu str. Dezrobirii : pe spatiul din intersectie , lasat liber intentionat in vederea amenajarii unei mici piatete , s-a autorizat construirea unui bloc cu 5 etaje. 
  19. intersectia blvd. IC Bratianu cu str. Bravilor. Urbanistica comunista uniforma compusa din sirul repetitiv “bloc P+10 – spatiu verde – bloc P+4” , este brusc intrerupta de un bloc P+13 construit pe spatiu verde dintre vechiul bloc turn si blocul vechi de 4 etaje. Acest bloc este dotat cu o parcare subterana incapatoare. 
  20. Parc gara – biserica Sf. Stefan , o constructie abuziva care a inghitit o parte din parc , nefinalizata de 10 ani.
  21. Parc Casa de Cultura – Catedrala Eroilor Sfanta Treime. Parcul a fost lipsit de 1344 mp de santierul catedralei nefinalizate de 10 ani si in parc mai exista si inca o biserica mai mica….
  22. Parcul Teatrului – Cafe do Brasil, ce a aparut ca o terasa simpla demolabila , a ajuns azi la o constructie P+1 , ce a incorporat coloanele arhitecturale ale parcului in propia terasa. 
  23. Strada Belvedere – imobil rezidential P+8 “Ariadna Residence” , construit in fata blocurilor vechi BM8 si BM9 , privandu-le de vederea la mare si de soare.
  24. Intersectie blvd. Mircea cel Batran – blvd. Mamaia , pe micul petic de pamant verde ramas liber in intersectie , s-a reusit sa se inghesuiasca un imobil comercial P+1 , care astazi este reprezentanta Volvo. Bineinteles ca nu era destul loc si pentru parcari. 
  25. Bulevardul Mamaia , zona Pescarie , pe locul rondoului unde intorcea autobuzul 40 a aparut un imobil P+6 , pentru ca …. de ce nu? 
  26. Bulevardul Tomis 151 – langa blocul turn TS5 pe spatiul verde din fata blocului cu 4 etaje A1  a rasarit un turn P+7. Aceasi situatie urma sa se repete si langa in fata blocului A1 , unde terenul era deja ingradit dar proiectul a fost blocat in instanta.
  27. Bulevardul Tomis 140 , vizavi de Spitalul Judetean , in micul spatiu dintre blocurile TD2 si TD1 , unde era o mica piateta si spatiu verde , a aparut un imobil comercial P+3 , care pur si simplu a luat fata blocului TD2
  28. OCPI – Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara constantaprobabil cea mai mare ironie si nesimtire posibila din oras: sediul institutiei care ar trebui sa protejeze spatiile verzi din Constanta este construit in Parcul Primariei , langa teatrul Fantasio. Constructia a saracit parcul de aproximativ 1100 mp. Din toate spatiile valabile primariei , aici s-a decis ca este cel mai potrivit loc pentru o constructie noua P+4.
  29. intersectie Bulevardul Tomis cu str. Tulcea , imobil parter cu spatii comerciale
  30. intersectie str. Dobrila Eugeniu cu str. Dispensar , imobil parter cu spatii comerciale
  31. intersectie blvd. Tomis cu aleea Orhideelor , langa benzinaria Petrom in locul parcarii publice, a aparut o biserica construita fara absolut nici un fel de autorizatie. Biserica a fost construita atat de prost ca stalpul de iluminat trece practic prin acoperisul acesteia.
  32. intersectie blvd. Aurel Vlaicu cu str. Rubinului: in fata blocului P pe spatiul verde aferent blocului a aparut un teren ingradit al carei destinatie nu este inca clara.
  33. Absolut toata statiunea Mamaia! , sunt prea multe constructii abuzive peste tot ca sa incep sa le insir aici . Toata statiunea a ajuns sa fie o inghesuiala de cladiri noi bagate printre hotelurile comuniste , hoteluri construite direct pe plaja pe locul beach barurilor , cladiri construite peste parcarile publice , cladiri inghesuite pe spatiul verde dintre bulevard si lac , toate ducand la rezultatul inevitabil: o tiganie de neimaginat. Si aici chiar nu includ Mamaia Nord , unde s-a construit pe teren liber nedezvoltat.

Si lista probabil continua mult si bine. Dupa cum am zis si mai devreme , daca aveti cunostiinta de alte imobile construite abuziv pe spatii verzi si pe domeniu public contactati-ma pe pagina de fb GarciaCalavera.ro sau pe adresa de email garcia.calavera@yahoo.com si va fi adaugat in lista. Din pacate aceste constructii ilegale nu vor disparea , fapta e deja comisa si nimeni in Romania nu are vointa sau puterea legala de a corecta raul comis.

Daca ti-a placut acest articol , vezi si alt articol cu ce se intampla in Romania noastra din lista de dedesubt , de asemenea vezi si pagina site-ului de Fb GarciaCalavera.com  , care daca va place ii puteti da un like.

Vezi si alte articole din Romania: Poze unice cu tramvaiul si troleibuzul Constanta in 1991De ce Romanii inca plang dupa comunism dupa 29 de ani? ,Poze unice cu ce a fost Constanta in 1991 ,  Macel spatiu verde Constanta,  Dupa sase ani pe mare ,  Cursuri IMO 2016 sau jefuirea navigatorilor Vizita medicala obligatorie – o surpriza placuta ,  Legea fumatului in Romania – greseala majora , Propaganda ridicola a Constantei , RATC Constanta- o mare rusine a orasului , Cu masina la service ,  ANR – SSO Endorsement ;  Trenuletul din parcul Tabacarie , Abuzul Vodafone ,  Mafia Navigatorilor ;Brevet ofiter punte 2011- cat a ajuns toata afacerea;  Legi locale , Taxi Constanta , Birocratia 2 , Black Friday , Policlinica 2 , ANR Bucuresti Bancile in RO , Let’s do it Romania -But why? , Rovinieta in oras Inmatriculare auto , Aviz psihologic , Proiecte abandonate dupa ’89 de incompetenti   , Sea service cadet , Joburile in RO , TVA-ul

Vezi si alte articole despre viata in strainatate: Cat de socanta e vremea in Anglia UK pentru straini ca noi? , Amintiri de la primul si ultimul voiaj pe nava scoala AlbatrosUK – Cum sa iti schimbi Tax Code – castiga pana la 1000 de lire doar pentru ca esti casatorit ,UK – Care sunt cele mai socante chestii in Marea Britanie? ,UK – Imigrare pe baza de punctaj din 2021 – Cum functioneaza? , UK- Cat costa viata in Anglia? – Ce salariu iti trebuie pentru un trai decent? ,Care tara este mai buna de locuit UK Anglia sau Franta? De ce? ,UK – Cat costa mancarea in Anglia fata de Romania- e mai ieftin aici? ,UK cum sa iei permis de rezidenta SETTLED sau PRE SETTLED STATUSCe zic Romanii din UK despre viata aici – despre Brexit si daca se mai merita sa vii in UK , Casatorie in Anglia UK – Procedura si Transcriere Certificat Casatorie , UK Cum sa obtii permis de conducere provizoriu Anglia , Recalificare Profesionala Navigatori: Ce poti face la uscat daca te lasi? , UK NINO – Cum se face si cat dureaza? , Emigrare in Anglia – cat te costa sa te muti din Romania in AngliaPrimele 30 de zile in Hull Anglia UK ca Expat, Impresii dupa un an in Marseille Franta , Cum sa faci PACS in Franta? , Ghidul imigrantului de mutare in Franta , Primele 48 de zile in Marseille Franta ca expat , Dupa sase ani pe mare 

Vezi si alte calatorii: Londra sau Paris? Care e cel mai bun oras de vizitat ca turist? , Top 10 cele mai unice si interesante atractii din Romania ,Las Palmas – Gran Canaria 2020Valletta – Malta , Cracovia – Polonia , TOP 10 cele mai frumoase si autentice orase din Europa ,Lisabona vacanta – Portugalia , O saptamana in Londra – UK , Saint Tropez – Franta ,  Circuit Romania – 7 zile cu masinaBudapesta cu masina , Praga – vacanta de vis , Excursie Dobrogea: Enisala, Ibida, Histria , Vacanta Madrid – SpaniaDoua zile in Jacksonville SUA,  Paralia – Grecia cu masina,  Brasov 12.2014 ,  Buzau quick stop ,  Lepsa & Vrancea county ,  Chisinau – Moldova ,  Nesebar – Bulgaria cu masina ,  Bucharest weekends 2014 , Busan – Korea ,  40 de zile in Cluj Napoca ,  Hunedoara Castle ;  Singapore 2013 ,  Brasov 02.2014 Istanbul 01.2014 , Cluj Napoca 08.2013 , Sibiu 07.2013 ,  San Pedro – Africa Bucharest 2013 , Varna 2012 , Los Angeles 2012 , Budapest & Viena , Salerno , Cluj Napoca 2012 Florenta – Italia , Brasov 02.2012 , Amsterdam – Olanda , Antofagasta-ChileValencia , Lima – Peru , Bremen – Germania , Istanbul 2009 , Valletta – Malta , San Juan- Puerto Rico , Barcelona , Singapore 2010 , Los Angeles 2010 , Transilvania road trip , La Spezia – Italia , Stramtoarea Bosfor Istanbul – de pe nava , Sydney – Australia , Melbourne , Auckland – Noua Zeelanda ,  San Francisco – SUA ,  Tauranga Noua Zeelanda

Published by

4 Replies to “Macel spatiu verde Constanta

  1. As dori sa stiu cine a facut aceat articol sunt forte curioasa de unde aveti o anumita poza din artiolul ( Macel spatiu verde Constanta)

    1. Buna ziua , toate articolele de pe site sunt scrise de mine , pozele dupa cum am specificat si in articol ([Toate pozele sunt fie propii , fie de pe google , si sunt publice pe internet] , la care poza va referiti mai exact?

      1. Ma refer la poza din fatza parcului … tu cel ce scri aeticolul nu ai si u nume?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.