Cum arata Rusia de fapt in spatele cortinei

[How Russia really looks like behind the curtain – English Article HERE]

Am vizitat Rusia în 2015 în timp ce eram la bordul unei nave, în Regiunea de Est pe coasta Pacificului, lângă Vladivostok. Navigam acolo doar cu scopul de a lua combustibil ieftin pentru nava noastră (pentru asta veneau toate navele de acolo). Nu exista trafic adevarat de containere pentru a merita oprirea în portul principal al orașului, așa că în schimb mergeam fie la portul satelit din Slavyanka (la sud-vest de Vladivostok) sau la Nakhodka (la sud-est de Vladivostok).

Din pacate . Ambele orașe au lăsat impresii groaznice! Poate că aveam așteptări mari și aveam in cap o versiune de vis a orasului Vladivostok, pe care mi-l imaginam ca un far al civilizației Europene în Orientul Îndepărtat al Siberiei, sau poate că aveam ștacheta deja foarte sus după ce fusesem recent cu nava la Pusan ​​(Coreea de Sud) și Yokohama in Japonia…

Aici in partea asta din Rusia te simți cu adevărat ca într-o țară din lumea a treia, o zonă cu foarte puțină infrastructură (doar drumurile principale erau asfaltate). Ne-am dus la un supermarket local să luăm provizii. Mi-a amintit de vechile magazine mixte din satul bunicii mele din România, stiti voi genul ala de magazin din sat care vinde de toate de la lenjerie intimă, găini vii pana la pâine si guma Turbo.

Atmosfera locului îți dă impresia că te-ai întors în timp în anii 80, toata regiunea pare că este blocată în acele vremuri. Infrastructura portuară, macaralele, remorcherele și barjele din port erau toate din acea epocă sovietică și în stare degradată. La fel și împrejurimile portului: blocuri gri dărăpănate, drumuri cu gropi, garaj improvizate de tip cocioabe, platforme industriale sovietice vechi, mașini vechi Lada amestecate cu Audi și Mercedes mai noi, și in general oameni care încercau doar să-și vada de viața lor.

Un plus mare totusi pentru „autoritățile” vamale locale care au venit să verifice documentele navei, aproape toate erau fotomodele rusești superbe. Si un minus mare de tot pentru că plecau mereu cu o grămadă de cartoane de țigări de la navă …

De asemenea, felicitări pentru votca rusească ieftină și de calitate excelentă pe care am găsit-o la acel magazin despre care am vorbit mai devreme. Nu aveam ruble, dar au fost fericiți să ne ia Dolarii Americani. Nici macar nu au încercat să ne înșele la cursul de schimb valutar, deci băieti de treabă.

Poze din zona din jurul portului Nakhodka (fotografii Google Street View):

Nakhodka, Russia
Nakhodka, Russia
Nakhodka, Russia

si Slavyanka:

Slavyanka , Russia
Slavyanka , Russia

Singura parte frumoasă a vizitelor in Rusia a fost peisajul de la aterizarea noastră la Vladivostok, coasta este superbă, foarte similară cu ce vezi in Canada. Se vede că există multă natură sălbatică nealterată în Rusia.

PS: Este considerabil mult mai frig aici comparativ cu tarile vecine, acesta a fost singurul port din Asia unde am avut zapada 🙂

Pozele mele mai jos

Voi ce parere aveti? Ati vizitat Rusia, cum vi s-a parut? Vă astept parerile la sectiunea de comentarii sau pe pagina de Fb GarciaCalavera.com. Daca v-a placut acest articol dati share. Puteti intra si pe pagina de Fb GarciaCalavera.com  si da un like pentru a va abona la viitoarele articole . Va mutumesc.

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte articole din Romania:

Vezi si alte calatorii:

Published by

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.