Garcia Calavera

Cum e viata in Anglia? Impresii dupa 5 ani in UK

Iata-ne ajunsi si la sfarsitul lui 2023, acum dupa 5 ani in Anglia UK, cu rezidenta permanenta obtinuta (Settled Status), locuind in propria noastra casa (promit sa fac pe viitor un articol despre procedura de cumparare casa in UK), si cu familia recent marita aici in Regat, la anul speram sa avem si cetatenie Britanica. Parca ieri scriam articolul despre cat costa sa emigrezi in Anglia (articolul AICI), acum dupa 5 ani aici pot sa va zic impresii detaliate despre cum e viata in Anglia UK, cum te adaptezi la viata aici, si daca merita traiul aici sau daca e vreun gand de intoarcere in Romania.

Initial am aterizat cu job-ul in orasul Hull, am vorbit in detaliu despre viata in Hull in articolul anterior de AICI , asa ca nu voi mai insista aici. Acum suntem intr-un alt oras port, ceva mai mare, pe coasta de Vest dar tot in Nord, respectiv Liverpool. Ca diferenta intre ele, nu este una foarte mare, vremea este la fel de ploioasa, salariile sunt o idee mai mari, dar si chiriile sau pretul caselor sunt un pic mai mari de asemenea, dar in continuare foarte accesibile. Liverpool seamana mai mult cu fosta nostra casa in Marseille, Franta. Amandoua sunt orase port mari, oarecum problematice, cu centre frumoase, zone oribile in Nord spre portul comercial, si zone bune in partea de Sud a orasului.

Liverpool Anglia UK
Liverpool Anglia
Viata in Anglia- Liverpool
Liverpool Anglia

Aici in Nord-ul Angliei, omul de rand inca poate sa isi ia o casa proprie. O casa semi detached decenta cu 3 dormitoare, intr-o zona decenta se gaseste in zona 150-200 de mii de lire, ceea ce e foarte similar cu preturile din Hull si chiar cu cele din Romania. O casa terraced (modelul acela lipit , sir in linie), este chiar mai ieftina, variind intre 100 si 150000 lire. Am vorbit mai multe despre cat costa o casa in Anglia in acest articol AICI asa ca nu voi insista.

Diferenta dintre orase o face marimea, Liverpool fiind mult mai mare si mai important decat Hull, iar cu aceasta marime vin mai multe oportunitati si facilitati atat profesionale cat si de agrement (muzee, parcuri, zoo, universitati, meciuri de fotbal, festivaluri, expozitii artistice, etc). Iar daca nu va ajung oportunitatile din Liverpool, in imediata apropiere este metropola Manchester si capitala istorica Chester.

FC Liverpool stadium Anfield
New Brighton beach
Viata de noapte Liverpool

Intre Liverpool si Manchester avem si oraselul linistit Saint Helens unde foarte multi Romani si-au cumparat case. Faptul ca avem aici 2 aeroporturi mari (Liverpool si Manchester) este foarte la indemana de asemenea. In zona Hull din pacate au inchis aeroportul de la Doncaster, a ramas in regiune doar cel de la Leeds – Bradford care nu e nici prea ieftin , nici prea usor de ajuns la el. Aaa si aici avem metrou, nici macar saracii aia in Manchester nu au asa ceva, s-au multumit cu tramvaie doar haha.

Manchester Tram UK
Liverpool Metro

Dar sa revenim la viata in Anglia, cum e aici dupa 5 ani? Pai evident depinde de circumstantele fiecaruia. Unii o duc mai bine, altii mai putin bine. Dar in general cu cine am vorbit, sunt multumiti si nu au nici un gand sa se intoarca in Romania. In timp ce faceam cercetari pentru articolul “Ce zic Romanii despre viata aici si daca se mai merita sa vii in UK“, am observat chiar ca multi Romani au venit din tari precum Spania in regat iar pe grupuri de fb precum “casa mea in UK” e plin de postari cu lume care sunt in proces de cumparare sau si-au cumparat case in UK, deci Romanii sunt aici sa stea. Din pacate multi inca incearca sa vina si dupa ce portile legale de imigrare s-au inchis in urma la Brexit, va recomand sa NU FACETI ASTA! Doar o sa va pierdeti timpul si banii la tepari. Incercati sa aplicati pentru viza pe cai legale precum viza de munca sau reintregire familie, cititi acest articol propriu pentru a vedea cum sau intrebati-ma in privat daca aveti nevoie de ajutor, ajut gratuit cu sfaturi cand am timp.

In general, viata in Anglia este una destul de stabila, nu ai grija zilei de maine la fel ca in Romania. Nici macar Brexit-ul, inflatia, sau criza energetica cauzata de razboiul din Ucraina nu au daramat spiritul celor care locuiesc aici. Este totusi o tara unde daca maine iti pierzi locul de munca, efectiv nu te panichezi si iti poti gasi destul de lejer altceva de munca, trebuie doar sa vrei sa muncesti. Bineinteles ca trebuie sa stii Engleza pentru asta si sa ai ceva calificari sau experienta pentru a accesa aceasta piata de munca. De asemenea fara un carnet de conducere vei descoperi ca viata in Anglia iti va fi foarte limitata, mai ales in afara Londrei.

Anglia este probabil cea mai Americanizata tara din Europa, cam totul se face cu masina pe aici. Daca nu cumva lucrezi in mall sau la birou de la 9 la 5 in centrul orasului, vei fi cam terminat fara masina in viata de zi cu zi, mai ales pe vremea asta ploioasa. Si infrastructura este pe masura. Chiar si intr-un oras “sarac” ca Hull (un oras echivalent cu Braila ca marime la noi), aveai in centru 4 parcari supraetajate cu 4-5 etaje fiecare, plus cele private ale mall-urilor.

Hull parking
ARCO HQ Hull

Dupa cum ziceam mai devreme viata in Anglia va fi foarte imfluentata de circumstantele tale, respectiv de zona unde stai si ce muncesti. Daca stai intr-o zona ca Bootle din Liverpool sau Beverley Road din Hull si muncesti 6 zile pe saptamana la fabrica sau depozit, probabil nu ti se va parea foarte buna viata in Anglia. Dar daca esti intr-o zona decenta si ai un job mai decent cu 35-40 de ore pe saptamana care iti permite sa iesi din cand in cand in oras la un pub, un restaurant, sa socializezi sau sa vizitezi ceva prin jur in fiecare saptamana, viata in Anglia devine foarte frumoasa.

Diferenta fata de Romania, e ca aici chiar si cu un salariu minim pe economie, iti vei permite o casa, si nu vei avea grija intretinerii si a alimentelor. Vorbim totusi de o tara unde femeia de servici ne povesteste cum a fost in concediu in Canare sau in Spania la Benidorm , ma indoiesc ca o femeie de serviciu in Romania are astfel de povesti…

Aici primii 12500 lire castigati anuali nu sunt impozitati DELOC, iar din ce castigi peste 12500 (si DOAR din ce e peste), e impozitat cu 20% din venitul brut. Fata de Romania unde chiar si cel care castiga un amarat salariu de cateva sute de euro (minim pe economie), statul Roman ii baga mana adanc in buzunar si ii ia 43% din ei…

O alta diferenta fata de Romania, e ca autoritatilor locale chiar le pasa de ce are de zis cetateanul, mai ales cand e vorba de siguranta lui. Va dau un exemplu, am observat un capac crapat pe trotuoar, care numai rezista mult pana cadea cineva prin el. Am intrat pe site-ul consiliului local, am vorbit pe chat acolo cu cineva imediat, si mi-a dat un numar de telefon de la cei care se ocupa cu drumuri si trotuare. In doar cateva ore cineva a venit sa verifice, si au pus o bariera peste capac ca sa numai calce nimeni. In vreo saptamana au venit cei de la internet, au schimbat capacul si au luat bariera.

Viata in Anglia UK e caracterizata de conceptul “casa ta e palatul tau”, proprietatea ta e sfanta, Britanicii sunt obisnuiti sa locuiasca in propria casa, cu gradina in spate, cu fereastra mare la sufragerie spre strada, usa dubla de sticla in spate la bucatarie spre gradina, dormitoare la etaj. Aici e normal sa ai masina de spalat in bucatarie, sa ai robineti separati de apa calda si rece, aprinzi lumina la baie tragand de un fir, majoritatea chiar au si masina de spalat vase, si la orice baie publica din oras, bar, autostrada sau gara curge apa calda fierbinte, chiar si vara! (am inteles ca e pentru a preveni raspandirea bacteriei Legionella). Ca sa numai vorbim ca pana si cel mai depravat cartier din oras are access la un parc, loc de joaca, teren de fotbal sau baschet, dispensar, transport in comun si programe comunitare pentru tineret. Din pacate acest concept al proprietatii personale sfinte, (cunoscut ca NIMBY = not in my backyard ) pune si multe bete in roate progresului. Multe proiecte de infrastructura precum trenul de mare viteza HS2 au trebuit sa fie anulate sau reduse pentru ca multi localnici nu au vrut asa ceva in spatele caselor lor sau pe proprietatea lor.

Humber Bridge Park
parc de cartier Anglia UK

Viata in Anglia e caracterizata in general de un stil relaxat, libertin, si tolerant (poate prea tolerant chiar dupa cum am vazut ultimele proteste violente ale unei anumite religii prin Londra, Dublin sau Manchester). Lumea iti va tine usa deschisa, isi cer scuze daca iti invadeaza spatiul personal, angajatii publici si din magazine iti zambesc si vorbesc frumos (chiar daca e un zambet fals uneori), politia nu cara arme de foc, in trafic rareori te claxoneaza cineva, si deseori iti fac semn sa te bagi daca vad ca astepti sa iesi de pe o strada secundara. Iar in general nimeni nu o sa te judece pentru cum arati, cum te imbraci sau cum vorbesti. Sunt obisnuti totusi sa primeasca lume din toate colturile imperiului de sute de ani. Aici nu esti obligat sa cari un act de identitate cu tine pe strada, politia nu are dreptul sa te interogheze daca nu esti suspect de ceva, iar conform Actului de Egalitate din 2010, este ilegal sa faci discriminare pe baza la cum arati, religia ta sau din cauza nationalitatii tale (mai ales daca esti angajator!).

Sectie politie Anglia

Aceasta libertate se vede si in mediul de afaceri, aici cu cateva click-uri online ti-ai deschis firma si in general orice serviciu legat de birocratie (declaratie venit, permis conducere, pasaport, impozite, plata facturi etc) se face online. De asemenea in timpul pandemiei, carantina a fost practic inexistenta. In afara faptului ca erau inchise magazinele, restaurantele si pub-urile, puteai sa te plimbi linistit pe strada, oricand oriunde, nimeni nu te intreba nimic. Fata de povestile horror din Romania si Europa unde aveai nevoie de un permis special ca sa iesi o ora pe zi din casa, si erai controlat daca esti vaccinat ca sa intri in magazine, aici sincer pot sa zic ca a fost lux. Pentru Britanici e ceva de neimaginat asa ceva…

La fel de neimaginabil e sa dai spaga la politie, la primarie sau la doctor. Pur si simplu nu exista asa ceva. In general politia e la dispozitia cetateanului si daca le vorbesti frumos si chiar arati ca iti pare rau daca ai facut ceva gresit, ai sanse mari sa scapi doar cu un avertisment sau un curs educativ.

Chester , Anglia

Englezii in general sunt mandri de tara lor, de istoria lor, de moneda si de monarhia lor. E adevarat ca unii sunt cam ingamfati si au sens de superiotate similar Francezilor, dar na, cand tara ta este a 6-a economie a lumii cu o istorie plina de victorii, inventii cruciale si imperii marete, cam ai cu ce sa te lauzi. Nu sunt la fel de mandri de guvernul lor in schimb, sirul de prim ministri care s-au perindat prin Londra in ultimii 5 ani si modul (prost) in care au gestionat iesirea din UE i-a lasat pe multi cu regrete si cu un gust amar in privinta votului lor.

Aici e normal sa mergi la munca pe autostrazi cu 6 benzi , pe poduri sau prin tuneluri subacvatice uriase. Naveta mea anterioara includea pasajul printr-un tunel rutier subacvatic vechi de 90 de ani, al doilea cel mai vechi tunel rutier din lume!(primul fiind in Londra) Vorbim de o tara care construia poduri similare cu cel deschis acum la Braila, in urma cu 40 de ani. De exemplu podul Humber a fost inaugurat in 1981.

Humber Bridge

Mentalitatea asta insulara este probabil si ce i-a determinat sa iasa din UE. Aici gasesti tot felul de ciudatenii care arata cat de diferiti sunt ei fata de continent:

  • se foloseste Lira Sterlina nu Euro (desi au fost in UE timp de 47 de ani);
  • se conduce pe partea stanga a drumului;
  • indicatoarele la autostrada sunt albastre si la drumurile nationale verzi (invers fata de continent), de asemenea autostrazile sunt marcate cu litera “M” si drumurile nationale cu A, fata de Europa unde autostrazile sunt marcate cu A;
  • distantele sunt in mile si yards in loc de kilometri si metri;
  • bezina se vinde la litru dar consumul la masina e in mile la galon;
  • taxiurile sunt negre si usa din spate se deschide invers;
  • la chipsuri se zice Crisps, si la cartofi prajiti le zice chips in schimb;
  • aici e normal sa mananci inghetata de la toneta mobila foarte zgomotoasa care umbla prin cartiere chiar si cand iti ingheata chilotii in vine;
  • fasolea pe paine prajita aparent e un snack normal;
  • la femei e normal sa fie abordate in public cu expresii echivalente la “cum esti draga?” sau “buna iubito, cum esti azi?”;
  • in pub e complet normal si acceptabil pana la o anumita ora sa mergi cu copii mici, multe chiar au locuri de joaca si meniuri pentru cei mici;
  • sa bei o bere in tren, in parc sau in general oriunde in public e perfect normal, nu exista lege care sa interzica consumul de alcool in public (decat daca operatorul impune regula si in anumite zone speciale). Vineri seara si sambata seara trenurile spre centrele oraselor mari se transforma in adevarate baruri mobile cu lume care isi face incalzirea in drum spre distractie… Si totusi cumva, tapiteria scaunelor, mocheta trenurilor si trenurile in general nu sunt distruse de oameni!
  • putina ploaie nu iti va sta niciodata in calea unei plimbari sau a unei drumetii pe munte. Ceea ce noua ni se pare extrem, la ei e ceva relativ normal. Deseori si la temperaturi apropiate de zero grade, multi Britanici vor iesi la plimbare in pantaloni scurti… (sursa poza)
Viata in Anglia UK

Dar bineinteles ca nu totul e roz si frumos in aceasta tara. Foarte multi Romani dar si Britanici au semnalat probleme cu sistemul de sanatate NHS. Britanicii au o relatie de iubire / ura cu el. Sunt mandri de el, dar in acelasi timp se si plang de el. Cand functioneaza este excelent, dar de multe ori la primul contact dai greu de un doctor calificat, si pana ajungi in locul care ar trebui sa fii dureaza foarte mult si e un process frustrant.

La nivel de spitale (mai ales in orasele mari), este excelent. Atat in Hull cat si in Liverpool, am vazut spitale noi sau in proces de renovare/reconstructie cu dotari excelente. Nevasta a nascut aici prin cezariana si tot procesul a mers lin si ca la carte. Partea post operatorie putea fi mai buna din punctul meu de vedere, dar poate am eu pretentii prea mari. Dar spitalele intr-adevar arata, cum ar trebui sa arate un spital fara sa iti fie frica sa calci in el.

intrare spital Anglia
camera maternitate spital Anglia

Daca la spitalele lucrurile stau bine, la doctorul de familie (GP) si clinicile de cartier, lucrurile stau cu totul diferit. Desi clinicile sunt relativ noi si moderne, au o lipsa acuta de personal. Daca nu e vreo urgenta sau nu e pentru copii, e practic imposibil sa obtii o programare la doctorul de familie. Iar in rarele ocazii cand reusesti sa obtii una, te vede deobicei o asistenta medicala si ai fix 5 minute sa ii zici ce te doare. Dupa o examinare superficiala, daca nu ii zici rapid exact care e problema, care sunt simptomele si nu esti intr-o stare vizibila de durere, sau nu sangerezi, ai 90% sanse sa iti zica sa mergi acasa si sa iei paracetamol. Acest fenomen este exacerbat si de cei care nu stapanesc prea bine Limba Engleza sau de cei care merg cu probleme ce nu necesita neaparat o vizita la doctor.

Din pacate multi au dezvoltat conditii medicale care puteau fi prevenite daca se faceau investigatii la timp, si deseori ai nostri se duc in Romania sa isi rezolve problemele ignorate de cadrele medicale aici in Anglia. Bine, multi de ai nostri injura sistemul medical de aici si il aplauda pe cel din tara, dar omit sa zica se duc in Romania LA PRIVAT ca sa fim onesti, nu la alea de stat. Ca na, stim si noi cum sta treaba cu sistemul medical din tara. De ce nu se duc si aici la privat pentru o a doua opinie si prefera sa dea bani pe avioane in Romania, e greu de explicat… Celor care isi permit si au nevoie, le recomand o asigurare de sanatate privata, pentru o familie cu copil, ajunge undeva la 75 de lire pe luna la o firma cu retea decenta de clinici si spitale precum Bupa.

exemplu asigurare privata medicala

Un alt aspect mai putin frumos despre viata in Anglia care l-am mentionat mai devreme (in repetate randuri), este ca aici ploua mult! Si aceasta ploaie ascunde deseori soarele, ceea ce duce la alte probleme. Din pacate e la fel de “normal” sa zic asa, sa vezi pe toate podurile cruci si semne in amintirea celor care au sarit de pe acel pod, alaturate de semne cu numere de telefon unde poti vorbi cu cineva in cazul in care consideri sa te sinucizi. Multi tineri cu probleme psihice, deziluzionati de realitatea din jurul lor, intr-o combinatie de droguri (care sunt un alt fenomen des intalnit aici) si de vreme cu lipsa prelungita de soare in lunile de iarna (si drept urmare si lipsa de hormoni estrogen si serotonin) ajung in aceasta situatie. Cand locuiam in Hull, eram aproape de faleza fluviului Humber si auzeam destul de des elicopterul garzii de coasta care cauta noaptea oameni in apa. In apogeul pandemiei Covid, autoritatile au trebuit sa inchida temporar accesul pietonal pe podul Humber datorita unui numar foarte mare de astfel de incidente.

UK signs on overpasses
flori la podul Humber

Dar astfel de peisaje gri devin oarecum normale, te obisnuiesti in timp si te fac sa apreciezi mai mult o zi cu soare si sa profiti de ea. Desigur ca in pub nu te ploua si e voie buna nu? 🙂 Si chiar si cu ploaie, sigur nu o sa iti strice cheful de gratar cand ai musafiri.

Weather in UK England / Vremea in Anglia UK
Weather in UK England
weather in UK winter , Iarna in Anglia

Dar cand vremea e frumoasa, viata in Anglia UK parca se transforma in cea mai frumoasa tara din lume. Ai atatea zone frumoase in tara asta, care pe cat de mica e, pe atat de umpluta e cu diferite peisaje, orase istorice si chestii de vazut si vizitat are de oferit. In Hull aveam regiunea Yorkshire si orasul York, iar aici in Liverpool avem la nord superbul District al Lacurilor si imediat la Sud de oras e orasul Chester si granita cu tara Galilor, o regiune muntoasa superba. Am vazut aici vara peisaje pe coasta marginita de o mare albastra impecabila care daca nu ai fi condus pe partea stanga a drumului, ai fi comfundat lejer cu un loc in Grecia sau Spania.

Tara Galilor Wales UK
Tara Galilor UK
Districtul Lacurilor Anglia UK
Districtul Lacurilor Anglia UK
Cornwall , Anglia UK
Looe Cornwall Anglia UK

Multi Romani probabil ar zice si ca Britanicii sunt foarte rasisti. Probabil au vrut sa zica xenofobici pentru ca rasa Romaneasca inca nu s-a inventat. Poate ca unii sunt, in Hull (un oras predominat in favoarea Brexit), cu siguranta erau cativa, dar nimic de speriat. Eu personal si cunoscutii nostri, nu am avut parte de asa ceva. Cat timp iti vezi de treaba ta si nu urli in limba Romana pe strada principala, vei avea sanse minime sa se uite cineva urat la tine. Probabil ar ajuta si daca stii Engleza si depui un efort sa te integrezi cu localnicii… Si acuma vorbind onest, daca politia imi da amenda pe motiv ca, am mers peste limita de viteza, ca ma jucam pe telefon la volan sau ca am aruncat tigara pe jos , oare chiar sunt aia rasisti sau eu am incalcat legea si merit sa sufar consecintele legale la fel ca orice Englez care ar fi patit la fel in situatia mea? Multi Romani pe aici se pare ca confunda necesitatea de a urma legea si faptul ca exista urmari daca nu faci asta cu “rasism”…

Politia in Anglia UK

In concluzie, pot zice dupa 5 ani in UK, ca viata in Anglia e buna. Chiar si cu vremea de aici , macar acuma iarna avem 13 grade si in multe zile si soare, deci nu e chiar asa rau. Am realizat aici lucruri ce in Romania ar fi fost aproape imposibil de realizat sau ar fi fost mult mai reduse deci nu regret. As vrea sa stau aici pana la batranete? …probabil ca nu, dar multi Britanici se retrag devreme in Spania, ceea ce nu e o idee prea rea. De asemenea cu cetatenie Britanica poti accesa noi oportunitati in tari precum Australia, Canada sau Noua Zeelanda, deci viitorul nu se stie niciodata.

Voi ce parere aveti? E mai bine in Anglia sau merita sa te intorci in tara? Va astept parerile la sectiunea de comentarii sau pe pagina de Fb GarciaCalavera.com. Daca v-a placut acest articol dati share. Puteti intra si pe pagina de Fb GarciaCalavera.com  si da un like pentru a va abona la viitoarele articole . Va mutumesc.

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte articole din Romania:

Vezi si alte calatorii:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.