[How is life in Hull? England UK – Impressions after 3 years as Expat – English Article HERE]
Au trecut patru ani de cand am plecat din Franta si am imigrat in Anglia UK. Despre viata in Hull am mai scris odata AICI, erau primele impresii dupa prima luna de viata in Hull. Nu planuiam pe vremea aceea sa raman in orasul Hull, dar pandemia si Brexitul au redus mult oportunitatile de munca si relocare. Acum la momentul scrierii acestui articol, am plecat de ceva timp din Hull dar nu pot sa zic ca tineam neaparat sa plec daca reuseam sa prind locul de munca dorit acolo. Nu am plecat ca o duceam rau sa zic asa, dar se poate si mai bine. Cred ca asta e definitia scurta a orasului.
Sa nu ma intelegeti gresit, orasul Kingston upon Hull cunoscut simplu doar ca Hull dupa râul Hull care il strabate, nu e nici de departe cel mai rau loc din Anglia, dar este destul de … limitat si ca marime si ca mentalitate. Au votat totusi in proportie de 67.6% pentru Brexit, si la scurt timp dupa implementarea rezultatului de la referendum, una din cele doua linii de ferry spre Europa din port (Hull – Zeebrugge) s-a inchis permanent si cealalta a concediat fara nici un preaviz 800 de angajati Britanici prin video comferinta ca sa ii inlocuiasca in aceasi zi cu Asiatici asa ca….
Evident impresia mea despre Anglia a fost influentata de oras, la fel cum viata in Franta a fost influentata de orasul Marseille, articolul despre viata in Franta AICI. Dar hai va zic cum e viata in Hull. Orasul acesta port din Nord – Estul Angliei, situat in regiunea Yorkshire, are o zona urbana de vreo 320 de mii de locuitori, cam cat orasul meu natal Constanta asa.
Are o baza industriala destul de buna, principala activitate economica se invarte in jurul fabricilor de productie alimentara (sunt nume cunoscute in UK precum Cranswick sau William Jackson), procesare peste, caravane (Swift si Willerby), echipamente medicale (Smith & Nephew are sediul aici), echipamente de protectie (ARCO are sediul aici), centrale pe gaz (Ideal Boilers), Fabrica de Eoliene Siemens Gamesa iar este un angajator mare, telecomunicatii (KCOM are sediul aici), Fabrica de Flori (JZ Flowers are sediul in zona), procesare chimicale (avem AAK si parc industrial Saltend), farmaceutice (Reckitt Benckiser), iar portul desi micut, are trafic sanatos si intretine numeroase locuri de munca in transporturi, logistica si depozite. Am inteles ca si Amazon urmeaza sa deschida un depozit masiv in zona).
Exista chiar si un sector IT care incepe sa se ridice in zona noua a orasului. Statul este de asemenea un angajator cheie, fiind prezente in oras doua spitale regionale si Universitatea din Hull care primeste peste 10 mii de studenti anual.
Fata de Romania pot zice ca e excelent. Acasa la Constanta, desi orasul si portul este mult mai mare, in afara de fabrica de ulei, bere, textile si BCA, nu prea se misca mai nimic in oras. Noroc cu portul si cu traficul redirectionat de la Ucrainieni..
Deci putem zice, ca merge treaba chiar bine fata de alte orase Britanice. Pai da si nu. Desi sunt intr-adevar multe locuri de munca, majoritatea sunt platite cu salariul minim pe economie (care nu e de neglijat in Anglia, din Aprilie 2023 fiind £10.42 pe ora sau in jur de 1500£ net pe luna). Hull, nu este un oras scump (se gasesc case decente cu 2-3 dormitoare, de inchiriat la 500-600 de lire pe luna), deci se poate trai binisor. In multe cazuri, aici ramai cu mai multi bani in buzunar de cheltuit fata de orase precum Londra de exemplu.
Bineinteles ca toate aceste fabrici si depozite, au nevoie si de specialisti training, de banci, de supervisori, personal de birou, servicii recrutare si suport IT, deci exista si destule locuri de munca bine platite pentru cei calificati care stiu sa vorbeasca Engleza. Pentru joburile mai bune, bineinteles ca ii vor prefera pe ai lor Britanici. E frustrant cand vezi ca tu ai calificarile si experienta cea mai buna, si este ales castigator un candidat inferior. Dar din cand in cand mai scapa si unul de-al nostru printre ei. Usor usor au inceput sa vada avantajele Europenilor cand e vorba de etica muncii.
Problema e ca munca in fabrica e grea, iar la Britanici nu prea le place. Ei inca plang dupa vremurile cand Hull era un port pescaresc major ce gazduia cea mai mare flota de pescadoare de adancime din Anglia. Flota a disparut in anii 70 cand Islanda a castigat “Razboiul Codului” iar cei din echipaje si din port au ramas someri mult timp, creand o generatie intreaga de asistati sociali. Sursa poze AICI
Cand au inceput sa apara fabricile in anii 2000, a coincis cu ridicarea restrictiilor pe piata de munca Britanica a celor din UE. Romanii si Polonezii au inceput sa vina cu miile in zona, iar orasul a inceput sa creasca rapid atat economic cat si demografic. Evident localnicilor nu prea le-a placut acest fenomen de imigrare masiva, multi dau vina pe ei pentru ca ei nu au locuri de munca (desi ei au fost primii invitati sa aplice la fabrici). Faptul ca serviciile de sanatate, scoli si stocul de case nu au crescut la fel de repede ca populatia, ducand la lipsuri sau servicii inferioare la cabinete, probabil ca nu ajutat de asemenea.
Ca orice oras, are parti bune si parti rele. Aici am vazut de exemplu unul dintre cele mai frumoase cartiere din toata Anglia, fostul bazin portuar “Victoria Dock” a fost practic transformat intr-un mic mini sat, cu propia scoala, cabinet medical, propiul parc si spatii comerciale, avand la 2 pasi faleza si pod pietonal catre centrul istoric al orasului. Un exemplu bun de urbanistica, unde fiecare casa are alee de parcat masina, strazi cu copaci si mult spatiu verde iar fostele ecluze navale au fost conservate si exista panouri informative pentru a arata istoria locului.
Desigur nu toate zonele arata asa, avem si multe zone cu case inghesuite din epoca Victoriana. Din pacate multe zone au fost pur si simplu acaparate de imigranti mai putini dezirabili sa zicem asa. Unii dintre “ai nostri” au venit cu tot cu obiceiurile lor din Romania in Anglia. Probabil ii veti gasi spargand seminte si band bere la coltul strazii in zone ca “Jetul Mare” , Beverley Road sau Pearson Park si din pacate si in centrul orasului.
In principiu ca sa ai o viata linistita in Anglia, trebuie sa eviti sa faci combinatii cu Romani. Daca ai nevoie de casa, mergi frumos la agentie si iti iei una (vezi aici tutorialul despre cum sa iei casa in Anglia). Nu iei de pe facebook de la ai nostri, pentru ca in 9 din 10 cazuri o sa iti traga teapa! Cauti de munca? Mergi la agentii sau cauta pe site-urile de recrutare. Ai nevoie de permis de conducere? Ia de aici Tutorial. In afara de prietenii apropiati si magazinele Romanesti, nu prea am avut nici un contact cu compatriotii nostri si a fost foarte bine asa. Nimic din ce iti cer acesti indivizi bani pentru, nu se poate face singur gratuit online, am pus destule tutoriale pe acest blog, sper sa ajute, daca nu va descurcati puteti intreba oricand si va raspund cu placere cand pot.
Mergand prin centru, e practic imposibil sa nu auzi Limba Romana pe strada. Suntem multi in Hull, nimeni nu poate nega asta. Din pacate, de asemenea prin centrul in functie de zi si ora vei da de oameni fara casa, de drogati, si de oameni beti, as minti daca as nega fenomenul acesta. Brexitul si crizele economice nu au fost miloase cu spatiile comerciale, drept urmare sunt multe vitrine goale pe strazile pietonale. E pacat, pentru ca primaria chiar a investit multi bani sa renoveze centrul, si arata chiar bine. Dar exista si vesti bune, sunt in derulare mai multe proiecte mari de revitalizare, inclusiv constructia la 2 muzee mari dar si centre culturale pentru a atrage mai mult trafic pietonal si vizitatori in oras.
Zona de faleza din centru are mai mult succes comercial, portul turistic Hull Marina e imprejmuit de baruri, restaurante, iar noul pod pietonal peste Drumul National A63 face accesul mult mai usor. Aici gasim si strada Humber, o strada care nu pana de demult era plina cu depozite industriale. Acum este transformata in zona pietonala cu restaurante si localuri de hipsteri, locuinte si cladiri de birouri noi, un alt proiect pentru care primaria merita aplauze! Tot aici gasim si acvariul “The Deep” – unul din cele mai frumoase acvarii care le-am vizitat in toata Europa, si care atrage vizitatori din toata tara. Deci viata in Hull merge spre bine! Inainte de pandemie si Brexit, vedeai in oras si multi Europeni veniti in vizita cu Ferry-ul de Rotterdam, sa speram ca vor reveni. (click pe poza pentru a face mare)
Peste podul pietonal, gasim centrul istoric orientat in jurul catedralei Hull. Desi este micut, are cateva strazi istorice foarte frumusele, folosite ca platou de filmare pentru filme ca Enolia Holmes 2 sau Blitz. Desi orasul a fost bombardat masiv de Germani in al doilea razboi mondial, autoritatile au facut eforturi mari sa conserve cladirile care au supravietuit. Mi-as fi dorit si autoritatile Romane din Constanta sa faca asa ceva, dar din pacate cand mergem acasa in vizita vad numai bataie de joc in zona veche.
Tot aici gasim Districtul Muzeelor, care este gratuit de vizitat, si contine mai multe muzee. Il recomand pe cel cu Viata Stradala (Streetlife Museum), care are scene istorice reproduse cu trenuri, calesti, etc, nota 10. Nici cel de istorie regionala nu este rau.
Centrul istoric este probabil cunoscut mai mult pentru viata de noapte oferita, care este foarte buna fata de alte orase. In fiecare weekend, strazile cu numeroase baruri si cluburi se umplu de oameni, si spre deosebire de Londra, aici inca poti bea o bere in oras cu 3-4 lire sau cocktailuri 2 la 10 lire! De asemenea, aceste localuri intretin multe locuri de munca in industria HORECA.
In zona de Nord a orasului gasim uriasul East Park, un parc mare ce include si o mini gradina zoologica si un centru de sanatate cu piscina acoperita. Intrarea in gradina zoologica este de asemenea gratuita.
O alta zona superba o gasim la intrarea in oras, langa podul Humber. Acest monument de inginerie, este un pic mai mare ca podul care se construieste acum la Braila, si are langa el un parc natural plin de verdeata, la marginea caruia poti admira Fluviul Humber si podul care il strabate. Pentru cei curajosi fara frica de inaltime, le recomand o plimbare pietonala pe pod, privelistea de sus e superba! De asemenea din oras pana la pod, exista un traseu amenajat pentru biciclete. Parcurgerea lui cu bicicleta era odata activitatea mea preferata in zilele libere. Traseul face parte din ruta de ciclism Transpenina care leaga cele doua coaste si merge pana la Marea Irlandei la Liverpool.
Iar dupa ce va saturati de Hull, veti descoperi imprejurimile din comitatul Yorkshire, unul dintre cele mai frumoase tinuturi Britanice. Avem la o ora distanta orasul istoric superb York, Lincoln e tot la o ora, metropola Leeds, Beverley, plaja la Bridlington, Robin Hood Bay, si numeroase satuce mici dragute precum Knaresborough, Whitby, Goathland, Pickering sau rezervatia naturala de la Flamborough. Timp si bani de benzina sa aveti ca locuri sunt de vazut o gramada. De asemenea puteti face o calatorie de weekend in Olanda cu Ferry-ul direct din Hull, care ofera mini croaziere la preturi acceptabile.
Desigur viata nu e perfecta in Hull. Desi numai este in top 10 cele mai depravate orase din UK, nu a coborat foarte mult in clasamente. Orasul are in continuare un numar disproportionat de mare de asistati si someri, majoritatea din propie alegere, pentru ca dupa cum ziceam mai sus, locuri de munca sunt destule.
Despre oameni ce pot sa zic, Englezii ca si Romanii nostri de altfel, sunt impartiti in doua categorii: cei normali care muncesc si isi vad de treaba lor, si poti sta la o bere cu ei, si aia mai tampiti la cap, rasisti cu care nu te poti intelege. Pe ultimii in general, daca nu ii bagi in seama, isi vad si ei de treaba lor. Nu pot sa zic ca am simtit vreun atac rasist din partea lor, cel mai mult a fost unul baut la masa vecina la terasa, care cand ne-a auzit vorbind Romana a inceput sa faca remarci ca sunt prea multi imigranti in oras.
O alta problema majora in oras ar fi traficul. Principala legatura catre restul tarii este autostrada M62 care din pacate se termina cu mult inainte de oras, dupa se continua cu drumul express A63 cu 4 benzi. Acest drum care merge catre port, practic taie centrul orasului si din cauza numeroase semafoare si sensuri giratorii, este mereu aproape complet blocat.
Din fericire, autoritatile chiar fac ceva in privinta asta, se construiesc pasaje, poduri pietonale, si unele sensuri giratorii au fost semaforizate pentru a da prioritate traficului de tranzit catre port. Centrul este in momentul de fata un urias santier pentru a face loc unui pasaj subteran ilustrat in randarea de dedesubt.
Dar chiar si cu aceste masuri, capacitatea drumului este tot limitata. De asemenea orasul sufera pentru ca nu are bulevarde, majoritatea drumurilor principale sunt cu doua benzi in total, iar in rarele cazuri cand se lateste la doua benzi pe sens, o banda este dedicata autobuzelor sau biciclistilor. In timpul pandemiei s-au introdus numeroase piste de biciclete in defavoarea benzilor de masini, un experiment foarte criticat de populatie. Acum se ia in considerare scoaterea sau reducerea acestor piste pentru ca nu prea sunt folosite iar traficul se apropie de cote imposibil de sustinut economic.
Dar din nou, fata de Romania, infrastructura orasului pot zice ca este excelenta. Avem doar in centru 4 parcari multi etajate, ultima fiind inaugurata de primarie in 2021, si asta e fara sa luam in considerare parcarile multietajate private ale mall-urilor. De fapt, exista chiar o supra capacitate de locuri de parcare in centru, asa ca una din parcari a fost partial transformata in bloc cu locuinte de lux. In Constanta avem in centrul orasului fix ZERO parcari supraetajate, desi cerinta pentru parcari este uriasa in oras. In tot orasul nu este decat o singura parcare care deserveste Spitalul Judetean Constanta, si aia este cu capacitate foarte mica…
Un alt exemplu bun ar fi Gara din Hull, care in 2007 a fost renovata si combinata cu autogara permitand accesul din tren direct la autobuze care trag direct in gara pe peroane speciale cu usi automate de sticla, ce se deschid doar in momentul cand autobuzul e pe peron. Adica comparam asta in Hull:
Cu asta din Constanta…. (sursa poze Cuget Liber)
Ziceam mai devreme ca orasul este destul de limitat. Pai in principiu cam este, pentru cineva care vrea mai mult decat de la Anglia decat doar sa munceasca si sa plateasca chiria, va fi dezamagit de lipsa de evenimente si oportunitati din oras. Rareori se incearca sa se organizeze ceva, si cand se face, este la scara mica si cu buget redus. Sa nu va asteptati sa se faca vreun concert mare aici, conventie, vreo intalnire de expati de tip Couch Drinking, sau sa vedeti vreun meci de fotbal extraordinar la stadionul local (desi stadionul este nou si impresionant). De asemenea, daca vrei sa faci shopping in vreun magazin mai dichisit decat Primark sau Sports Direct, vei fi rapid dezamagit si va trebui sa mergi in Leeds sau York sa iti faci cumparaturile. La fel va trebui sa faci si daca vrei sa iti duci copii la un targ de Craciun decent (il recomand pe cel din York!). Sursa poza: Russell Hart/Focus Images Ltd
In concluzie, pot zice ca Hull, ramane in continuare un oras atragator pentru imigranti. Viata in Hull are ce oferi pentru multe categorii de oameni, iar costul vietii este un punct forte. Preturile caselor incep de la 100,000 lire, si chiar si in zonele cele mai bune ale orasului din Vestul orasului (spre podul Humber) rareori sar de 300 de mii (desi au inceput sa creasca rapid in ultimul timp).
Voi ce parere aveti despre viata in Hull, Anglia UK? E mai bine sau mai rau unde sunteti voi? Va astept parerile la sectiunea de comentarii sau pe pagina de Fb GarciaCalavera.com. Daca v-a placut acest articol dati va rog share. Puteti intra si pe pagina de Fb GarciaCalavera.com si da un like pentru a va abona la viitoarele articole . Va mutumesc.
Vezi si alte articole despre viata in strainatate:
- Cum cumpar casa in Anglia UK – procedura mortgage
- Cum e viata in Anglia? Impresii dupa 5 ani de locuit in UK
- Cum arata de fapt Rusia in spatele cortinei, impresii din vizita mea
- Cum e viata in Hull, Anglia UK? Impresii dupa trei ani aici ca expat
- Cum e viata in Romania fata de Anglia UK?
- Teapa in Anglia UK – Cum sa recunosti si sa te feresti de cele mai dese tepe
- Cum caut casa de inchiriat in Anglia? Cum o vezi ca sa fii sigur ca o iei tu?
- Ce zic cei intorsi din Anglia in Romania? E mai bine acasa in tara ta sau vor reveni in UK?
- Cat Costa o casa in Anglia in 2022 – comparatie Nordul tarii versus Londra si Sud
- UK – Cum se schimba permis de conducere Romanesc in Permis de conducere Britanic UK
- Cum se compara salariile si taxele din Romania cu cele din Vest? Platim mai mult ca cei din Franta, Anglia sau Germania?
- Imigrare Anglia 2021 dupa Brexit cu Contract de munca sau Reintregire Familie – Cine poate si cum?
- Germania sau Anglia UK? – Unde e viata mai buna si de ce?
- Cum e cu Bicicleta in Anglia UK?
- Cat de socanta e vremea in Anglia UK pentru straini ca noi?
- UK – Cum sa iti schimbi Tax Code – castiga pana la 1000 de lire doar pentru ca esti casatorit
- UK – Care sunt cele mai socante chestii in Marea Britanie?
- UK – Imigrare pe baza de punctaj din 2021 – Cum functioneaza?
- Amintiri de la primul si ultimul voiaj pe nava scoala Albatros
- UK- Cat costa viata in Anglia? – Ce salariu iti trebuie pentru un trai decent?
- Care tara este mai buna de locuit UK Anglia sau Franta? De ce?
- UK – Cat costa mancarea in Anglia fata de Romania- e mai ieftin aici?
- UK cum sa iei permis de rezidenta SETTLED sau PRE SETTLED STATUS
- Ce zic Romanii din UK despre viata aici – despre Brexit si daca se mai merita sa vii in UK
- Casatorie in Anglia UK – Procedura si Transcriere Certificat Casatorie
- UK Cum sa obtii permis de conducere provizoriu Anglia
- Recalificare Profesionala Navigatori: Ce poti face la uscat daca te lasi?
- UK NINO – Cum se face si cat dureaza?
- Emigrare in Anglia – cat te costa sa te muti din Romania in Anglia
- Primele 30 de zile in Hull Anglia UK ca Expat
- Impresii dupa un an in Marseille Franta
- Cum sa faci PACS in Franta?
- Ghidul imigrantului de mutare in Franta
- Primele 48 de zile in Marseille Franta ca expat
- Dupa sase ani pe mare
Vezi si alte calatorii:
- Doua saptamani in Hong Kong,
- Londra sau Paris? Care e cel mai bun oras de vizitat ca turist? ,
- Top 10 cele mai unice si interesante atractii din Romania ,
- Las Palmas – Gran Canaria 2020,
- Valletta – Malta ,
- Cracovia – Polonia ,
- TOP 10 cele mai frumoase si autentice orase din Europa ,
- Lisabona vacanta – Portugalia ,
- O saptamana in Londra – UK ,
- Saint Tropez – Franta ,
- Circuit Romania – 7 zile cu masina,
- Budapesta cu masina ,
- Praga – vacanta de vis ,
- Excursie Dobrogea: Enisala, Ibida, Histria ,
- Vacanta Madrid – Spania,
- Doua zile in Jacksonville SUA,
- Paralia – Grecia cu masina,
- Brasov 12.2014 ,
- Buzau quick stop ,
- Lepsa & Vrancea county ,
- Chisinau – Moldova ,
- Nesebar – Bulgaria cu masina ,
- Bucharest weekends 2014 ,
- Busan – Korea ,
- 40 de zile in Cluj Napoca ,
- Hunedoara Castle ;
- Singapore 2013 ,
- Brasov 02.2014 ,
- Istanbul 01.2014 ,
- Cluj Napoca 08.2013 ,
- Sibiu 07.2013 ,
- San Pedro – Africa ,
- Bucharest 2013 ,
- Varna 2012 ,
- Los Angeles 2012 ,
- Budapest & Viena ,
- Salerno ,
- Cluj Napoca 2012 ,
- Florenta – Italia ,
- Brasov 02.2012 ,
- Amsterdam – Olanda ,
- Antofagasta-Chile,
- Valencia- Spania ,
- Lima – Peru ,
- Bremen – Germania ,
- Istanbul 2009 ,
- Valletta – Malta ,
- San Juan- Puerto Rico ,
- Barcelona ,
- Singapore 2010 ,
- Los Angeles 2010 ,
- Transilvania road trip ,
- La Spezia – Italia ,
- Stramtoarea Bosfor Istanbul – de pe nava ,
- Sydney – Australia , Melbourne ,
- Auckland – Noua Zeelanda ,
- San Francisco – SUA ,
- Tauranga Noua Zeelanda
Vezi si alte articole din Romania:
- Top 10 cele mai unice si interesante atractii din Romania
- Poze unice cu tramvaiul si troleibuzul Constanta in 1991
- De ce Romanii inca plang dupa comunism dupa 29 de ani?
- Poze unice cu ce a fost Constanta in 1991
- Macel spatiu verde Constanta
- Dupa sase ani pe mare
- Cursuri IMO 2016 sau jefuirea navigatorilor
- Vizita medicala obligatorie – o surpriza placuta
- Legea fumatului in Romania – greseala majora
- Propaganda ridicola a Constantei ,
- RATC Constanta- o mare rusine a orasului
- Cu masina la service
- ANR – SSO Endorsement
- Trenuletul din parcul Tabacarie
- Abuzul Vodafone
- Mafia Navigatorilor
- Brevet ofiter punte 2011- cat a ajuns toata afacerea
- Legi locale
- Taxi Constanta
- Birocratia 2
- Black Friday
- Policlinica 2
- ANR Bucuresti
- Bancile in RO
- Let’s do it Romania -But why?
- Rovinieta in oras
- Inmatriculare auto
- Aviz psihologic
- Proiecte abandonate dupa ’89 de incompetenti
- Sea service cadet
- Joburile in RO
- TVA-ul
Leave a Reply