Cum se schimba permis de conducere Romanesc in permis de Anglia UK

How to change your EU driving license to a British UK driving license – english article here

Pentru cei stabiliti in Anglia UK, actiunea de a schimba permis de conducere Romanesc in cel Englezesc sau Britanic este deseori un pas obligatoriu datorita cerintelor de munca. De asemenea posesia unui permis de conducere Britanic UK, este la inceput singurul si cel mai usor mod de a obtine o dovada de rezidenta cu poza si adresa in Anglia UK, fiind unul din putinele documente acceptate la banci, la agentii imobiliare sau la aplicatii de munca. Celelalte sunt mai greu de obtinut (card bancar, factura consiliu local / utilitati sau pasaport Britanic).

Procedura de schimbare permis de conducere in Anglia UK, este din fericire foarte simpla si relativ rapida. Toate informatiile oficiale se gasesc pe site-ul guvernului Britanic aici. Dupa cum scrie clar si pe site-ul Britanic, cetatenii oricarui stat din UE, nu au nici o obligatie legala sa isi preschimbe permisul de conducere si au voie sa conduca cu cel European pana la varsta de 70 de ani. Pentru cei care au permis de conducere obtinut intr-o tara din afara Uniunii Europene, trebuie obligatoriu schimbat permisul de conducere in permis Britanic in maxim 12 luni de la sosirea in Anglia UK.

Schimbare permis de conducere

Practic vorbind: faceti mai intai o copie color dupa permisul de conducere Romanesc si dupa mergeti la posta si cereti formularul gratuit D1. Completati formularul, nu este nimic greu sau special.

  • La sectiunea 1: “What are you applying for” , bifati casuta “Exchange my non UK license for a GB license” , si dedesubt scrieti tara in care a fost emis permisul, si tara in care ati avut examenul de obtinere permis de conducere, adica Romania in cazul nostru;
  • La sectiunea 2: Aveti grija sa puneti la prenume exact cum apare in buletin sau pasaport. Daca aveti cele 2 prenume cu cratima intre ele, scrieti exact la fel cu acea cratima. Statul Britanic considera un singur prenume format din 2 cuvinte;
  • Pe pagina 2 se pune poza cu fata in sus, de pe pagina 1 trebuie sa se vada spatele pozei; Nu stiu daca trebuie neaparata semnat pe spatele pozei, eu am semnat sa fiu sigur;
  • La sectiunea 5, vi se cere dovada identitatii. Bifati casuta “EU Settlement Scheme“. In trecut pe langa permisul de conducere Romanesc, trebuia sa trimiteti in original buletinul sau pasaportul in original. Acum nu trebuie sa trimiteti decat permisul de conducere in original, si la sectiunea 5 in casuta alba lunga, 5 scrieti SHARE CODE – ul care dovedeste ca aveti presettled sau settled status in UK (dovada rezidentei in UK). Adica dati codul generat de site-ul guvernului care dovedeste ca aveti rezidenta in Anglia UK. Vedeti aici cum se obtine acel share code.
  • Pe plic la destinatar scrieti “DVLA Swansea, SA99 1BN
Formular schimbare permis Romanesc in permis de conducere UK

Mergeti cu acest formular completat inapoi la posta. Si cereti un mandat postal de 43 de lire. Mandatul postal (vedeti in poza de mai sus), se pune in plic impreuna cu formularul completat D1 si cu permisul de conducere Romanesc in original. Atentie! Permisul nu trebuie sa fie suspendat sau expirat la momentul trimiterii catre DVLA.

Recomand sa trimiteti plicul prin livrare speciala cu numar de referinta care va permite sa urmariti traseul plicului. Acest plic costa 6.85 lire. Pastrati chitantele de la mandatul postal si de la plicul cu prioritate. Aceste chitante impreuna cu copia permisului de conducere facuta anterior vor servi drept dovada ca aveti dreptul de conducere in UK in cazul in care sunteti oprit de politie si vi se cere permisul de conducere.

Daca ati completat cum trebuie tot, ar trebui sa primiti in aproximativ patru saptamani in posta permisul de conducere Britanic . Eu l-am primit in cinci saptamani. Interesant e c ca mi-au dat din oficiu si categoria A de motociclete. In Romania trebuie sa dai examen separat pentru aceasta categorie.

Permis de conducere Anglia , Marea Britanie
British Driving License

Success la schimbat si drumuri usoare. Pentru orice alta intrebare, va astept parerile la sectiunea de comentarii sau pe pagina de Fb GarciaCalavera.com. Daca v-a placut acest articol dati share. Puteti intra si pe pagina de Fb GarciaCalavera.com  si da un like pentru a va abona la viitoarele articole . Va mutumesc.

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte articole din Romania:

Vezi si alte calatorii:

Published by

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.