Garcia Calavera

Cursuri IMO obligatorii 2016 sau jefuirea navigatorilor

Anul 2016 probabil ca este anul jegmanelii la navigatori , anul in care managementul de la Ceronav si ANR se freaca pe maini si asteapta sa vina toti ofiterii sa isi piarda timpul si sa isi lase banii acolo. Si sumele de bani lasate nu sunt deloc neglijabile , de asemenea nici timpul necesar pentru aceste cursuri IMO, deseori iti ocupa cam tot “concediul” de la uscat .

Scuza oficiala este modificarea reglementarilor STCW intrate in vigoare anul acesta , modificare care trebuie sa o adopte toate statele ce furnizeaza personal brevetat. Bun, cu asta suntem de acord si nu avem ce face , dar modul Romanesc in care a fost implementat lasa mult de dorit. Conform noului ordin toti trebuie sa faca noul set de cursuri IMO , altfel vor putea naviga doar pana in Decembrie 2016. Haideti sa vedem principalele modificari si cum ne afecteaza pe noi in mod practic ele:

 • – introducere curs obligatoriu HELM: Human behaviour and deck/engine department leadership trough bridge/engine team management – un curs foarte asemanator cu celalt curs Bridge team resource management  , daca nu leit,  in care timp de  5 zile ni se vorbeste despre elementul uman de la bordul navei . Cursul costa aproximativ 1300 de lei , la fel ca si predecesorul lui.
 • – introducere pachet cursuri obligatorii Basic Training: Acest pachet de cursuri ce dureaza 10 zile si costa aproximativ 1300 de LEI , nu sunt cursuri noi , ci pur si simplu cursurile anterioare de lupta impotriva incendiilor , prim ajutor medical si tehnici de supravietuire individuala care toti le aveam deja si care desi sunt valabile pana in 2017 sau 2018 devin anulate la sfarsitul anului 2016. Deci practic mai platim inca 1285 de lei pentru a reface aceleasi cursuri sub alt nume. Pentru brevetati trebuie facut atat pachetul de basic , si refacut cursurile de Advanced Fire Fighting si Advanced Medical Aid. Bineinteles ca la noi nu se pot echivala aceste cursuri si trebuie facute de la zero , ca si cand toti abia acum ne apucam de navigat.
 • – preschimbare cartonas cu termen de valabilitate pe viata in cazul cursurilor : Ship Security Officer , ECDIS , Medical Care. Aceasta este o chestie buna care exista de multi ani in tari precum Polonia , si care abia acum a fost implementata si la noi , cu protestul multora sunt sigur. De acum incolo  numai trebuie sa treci la fiecare 5 ani pe la Ceronav sa mai lasi niste bani pentru preschimbarea acestor cartonase. Dar bineinteles ca nimic in Romania nu este asa frumos si ieftin si s-a hotarat ca au dreptul sa predea vechile cartonase in schimbul noilor cartonase fara termen de expirare  doar cei ce au facut cursurile dupa Iulie 2013. Desi nu exista absolut nici o diferenta intre cursul facut in Iulie 2013 si cel din August 2013 , cei ce au facut inainte de termen sunt obligati sa refaca aceste cursuri la Ceronav contra-cost. Si trebuie facute neaparat pana la sfarsitul anului 2016 , chiar daca pe ele scrie ca expira in Iulie 2018. Preschimbarea unui cartonas costa 48 de Lei , iar un curs refacut de actualizare costa in medie 300 de lei.
 • – introducere curs obligatoriu Actualizare brevet ofiter: acest curs de 600 de Lei nu apare nicaieri ca cerinta la STCW sau IMO si a carui motivatie este greu de explicat chiar si de catre cei de la Ceronav , este o cerinta obligatorie din partea ANR , si fara el cei din urma mentionati nu vor lua in seama noile cursuri urmate la Ceronav , indiferent de ce termen de expirare scrie pe ele….
 • – eliminare din categoria cursurilor obligatorii a cursurilor : Navigatie Radar ARPA , Limba Engleza Maritima , Prevenirea Poluarii Mediului Marin Marpol. Desi se stia de multi ani ca aceste cursuri vor iesi din sistem , la noi au ramas cu caracter obligatoriu pana in ultimul moment. In acest mod am ramas cu cursuri platite valabile pana in 2019 care dupa Decembrie 2016 vor deveni irelevante…. Aici intervine partea frumoasa din Romania ,  datorita modului brusc in care se implementeaza , toti navigatorii au dat buzna la Ceronav sa se inscrie la noile cursuri , rezultand situatii in care daca te inscrii azi , vei gasi loc la curs abia peste o luna doua. Multi navigatori pur si simplu nu au cum sa stea atat de mult acasa datorita contractelor permanente sau ale obligatiilor financiare asa ca nu au cum sa faca tot setul nou de cursuri intr-un singur concediu.  Iar la ANR se merge ori cu toate cursurile din ordinul nou facute pentru preschimbarea atestatului si a brevetului , ori cu toate cursurile de pe ordinul ordinul vechi valabile (inclusiv cele pomenite la subpunctul acesta)  , pentru a se obtine o prelungire temporara pana in Decembrie 2016 , in ideea ca faci o parte din cursuri acum , mai faci un voiaj , si le faci pe restul cand te intorci pana la revelion.  Ajungem astfel la situatia in care nu putem sa obtinem o prelungire temporara a brevetului din cauza unui curs de pe ordinul vechi care expira inainte si suntem nevoiti sa facem iar de exemplu cursul de Engleza Maritima (300 de Lei)  , doar pentru jumatate de an , cat sa mai putem face un voiaj.

Deci sa vedem un scurt rezumat al banilor lasati la stat pentru a ne putea face in continuare meseria:

curs HELM: ……………..1277 Lei – 5 zile

+ curs Basic Training: …..1285 Lei – 10 zile

+refacut curs Advanced Fire Fighting + Advanced Medical Aid = 461+280= 741 Lei , 5 zile;

+curs Actualizare Brevet: 600 Lei – 2 zile

+refacut curs Poluare:……279 Lei – 2 zile

+refacut curs SSO: ………..142 Lei (obtinut inainte de Iulie 2013) – 1 zi

+preschimbat cartonas Medical Care – 48 Lei (obtinut dupa Iulie 2013) – 3 zile

+refacut curs ECDIS :      1295 Lei (obtinut inainte de Iulie 2013) – 5 zile

+ eliberare  atestat de recunoastere a certificatului de competenţă / aptitudini pentru personalul navigant ANR  = 267.49 Lei – 14 ZILE LUCRATOARE!

= 5934 Lei* si 51 de zile

*Aici nu intra sumele de bani aferente de transport , mancare , cazare pentru cei ce nu sunt din Constanta si vin sa faca cursuri IMO la Ceronav , bacsisul traditional de 10 lei pe zi la Ceronav , si multe altele.

Asa ca dragi colegi navigatori va urez voiaje usoare in continuare si sa va bucurati in continuare de fiecare data cand va intoarceti in minunata Romanie , tara draga pe care o iubim in fiecare zi.

Daca ti-a placut acest articol da-i share, vezi si alte articole despre viata in Romania sau strainatate din lista de dedesubt, de asemenea vezi si pagina site-ului de Fb GarciaCalavera.com, care daca va place ii puteti da un like pentru a fi la curent cu viitoarele articole.

Vezi si alte articole din Romania: 

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte calatorii:

Alternative tourismDetroit , Georgia , Burning gate of Turkmenistan , North Korea , Pripyat & the alienation zone   , Nouadhibou graveyard

Cum traieste cealalta jumatate:  Karachi ,  Guayaquil  , Lagos

43 comments

 1. Hai sa imi dau si eu o parere apropo de articolul de mai sus. Nu sunt unul din cei cu scoici pe burta, dar am reusit sa adun 10 ani de meserie sub curea. Faptul ca se schimba regulile internationale, si noi ca tara cu navigatori trebuie sa aderam la aceleasi reguli cu altii (tinand cont ca urlam in gura mare ca vrem sa fim vazuti la fel). Apropo de modul in care Ceronav’ul a facut trecerea la cursurile noi, da, poate lasa de dorit, dar puteau asa de bine sa nu faca nimic…si sa ne trezim ca de la 1 ian 2017 nu mai avem niciunu de munca, asa ca se putea si mai nasol. Despre faptul ca trebuie sa ne inghesuim toti sa facem cursurile, aici gresesti, eu le’am inoit anul trecut in vara (am avut noroc sa imi expire toate in 2015), si profesorii de atunci ne ziceau sa ne anuntam colegii sa se inscrie din timp ca sa nu se trezeasca pe ultima suta de metrii ca nu mai gasesc loc la cursuri. Apropo de asta, nici anul trecut nici anul asta nu se mai ia celebra pauza la ceronav din August, tocmai ca sa fie cat mai multa lume prezenta la cursuri. Iar despre bani, sa fin seriosi, sa platesti 1500E pt cursuri o data la 5 ani … nu mi se pare asa mult. Oricum sunt companii serioase care platesc aceste cursuri angajatilor.

  1. Buna ziua. comentez si eu legat de acest articol. va rog a ma scuza daca nu sunt de parere cu predecesorul meu.
   sa incepem cu inceputul. :
   – cursul de actualizare brevet ( de exemplu ) este o mare porcarie. ( si este si obligatoriu ) .
   sunt niste bani care eu ii consider ca e de fapt o mita ascunsa. dc ? atata timp cat eu fac dovada la ANR , cand fac imbarcarea debarcarea ca am fost inbarcat pe functie , dc mai trebuie sa fac actualizare ???!!! daca timp de 5 ani nu navig ar fi in interesul meu sa fac cursul , pentru a ma refamiliariza cu cerintele ( deci cursul trebuie sa fie optional nu obligatoriu ).
   – cursurile ” basic training ” , care cuprinde toate cele mentionate mai sus de colegul . dc trebuie reinoite la 5 ani ? ! la fel cum spuneam si mai devreme , la bordul navelor se fac obuisnuitele ” drilluri”. ( care de la compania la companie frecventa lor difera) dar minumul unul pe luna se face ( ca e stipulat de conventii ). deci intrebarea mea e dc e obligatoriu reinioirea lui atata timp cat pot face dovada ca am participat la drilluri la bordul navei ???!!
   – te duci sa faci imbarcare debarcare si acolo doamna de la ghiseu iti spune sa faci copiii dupa carnetul de marinar , brevet ,etc. Dc sa platesc legalizarea unei copii dupa un document pe care ei l-au eliberat ???? . da stiu o sa ziceti : ce ma te fac pe tine 4 lei ? . ai dreptate , nu ma fac , dar facand o socoteala groso-modo 4 lei de carnet / marinar ori 100 de marinari / zi sunt 4 mil. bani pe care daca iar folosi in scopuri benefice nu m-ar deranja, darfolosindui pentru ei ma cam deranjeaza.
   O alta idee. daca tot se strang acesti bani dc nu ii folosesc pentru a face o baza de date comuna cu ceronavul. adica tu te duci faci cursul la ceronav , ei iti elibereaza cartonasul si te inscrie in baza de date . cand te duci la capitenie pentru imbarcare / debarcare nu te mai duci cu maldarul de acte si cursuri. te duci cu carnetul de marinar , contractul si sea-serviceul , ei intra in baza de date si iti vad toate cursurile facute si expirarea lor.
   se evita astfel si imbulzeala si timpul petrecut in compania lor ( anr si ceronav ) se reduce .

  2. intrebati in 3 locuri ce cursuri trebuie si veti primi 3 raspunsuri diferite. din cauza acestor cursuri am pierdut contractul. nu gasesti un ghiseu unic unde sa te lamureasca. acum cand sunt la cursuri tot ce aveam expirau in 2018. de ce trebuie sa le fac? de ce nu le fac cand expira? daca le fac acum din nou de ce nu mi se restituie diferenta pe cele care sunt inca valabile? de ce trebuie sa platesc integral iar aceleasi cursuri? de ce nu mi se inoiesc din oficiu? vedeti de ce nu pot marinarii romani sa – si faca meseria? nu le pasa chiar asa la nimeni? acum platesc 5.900 ron pentru ce? ca sa ce?

 2. pfff… Alwx tu faci misto acuma nu ? tu glumesti , nu’i asa ?? doar nu ai vorbit serios . poate unii au platit 1500E deja acum un an si acuma sunt nevoiti sa plateasca iar . dar ce conteaza, nu’i asa ?? doar castigam atatia bani pe mare ,nici mie nu mi se par asa multi 1500 de euro asa ca de ce sa nu mai platesc inca odata . nu ?? in alte tari de ce ai posibilitatea de a echivala cursurile cu cele noi si la noi nu se poate ?? te rog sa mai citesti odata articolul , mi se pare ca ai citit doar o parte din el, altfel nu imi explic raspunsurile tale

 3. iar legat de ce ai spus cu ” Apropo de modul in care Ceronav’ul a facut trecerea la cursurile noi, da, poate lasa de dorit, dar puteau asa de bine sa nu faca nimic ” …. imi e pur si simplu scarba . 1 la mana …. cum adica “POATE ” ….. cum adica “poate lasa de dorit ???? 2 la mana : pai inseamna ca esti multumit si de cum merg lucrurile la noi in tara din simplul fapt ca putea sa fie si mai rau .

 4. Ca raspuns al baiatului de mai sus care din punctul me de vedere, abereaza cam in tot ce spune si are cam de pomana experienta aia de 10 ani pe mare.
  Avand in vedere la cum se ciuguleste la institutia numita ceronav nici nu inacape discutia ca ” puteau sa nu ne anunte”. Cum sa nu anunte cand ei au nevoie de malai? Daca te trezeai ca iti expira cursurile si nu mai poti pleca in voiaj era numai vina ta. Dar imi este greu sa cred ca nu mai ai vreun coleg/ruda/prieten care sa te informeze despre noile cursuri.
  Ceronav ul impreuna cu ANR ul au abuzat de conventia asta si inca cum : pai cam asa : fiind prima serie care au facut noile curusuri (NOV ‘214-FEV ’15) baietii destepti au lasat in continuare cursuri precum : MARPOL si DANGEROUS CARGO sa se faca cu toate ca ei stiau ca nu mai sunt necesare decat la cerinta armatorilor/companiilor. Ne-au pus sa le platim sa le facem si au introdus “minciunica” : stiti cartonul de Basic Training are in cuprinsul lui si cele 2 cursuri mai sus mentionate. O mare vrajeala. Acelasi carton il primesti si acuma daca il faci. Au dres vrajeala cu o adenda pe care scria ce am zis eu mai sus semnata si stampilata de o pipitza de la dom’ director. Despre smecheria asta s-a scris mult si pe alte forumuri si cu dovezi de cineva din interiorul Ceronavului (ai’ care nu mai sunt la putere acum) cu scrisori la Ministrul Transportului dar evident traim in Romania si adio, n-am cuvinte !
  O alta golanie a baietilor in cardasie cu ANR ul este introducerea acestui curs de actualizare al brevetului, care cum s-a scris in articol nu apare nicaieri in noile cerinte imo/stcw si care mai presus de toate vine doar in limba romana. Treaba e clara dupa ce iti prelungesti CoC-ul te poti sterge cu el la … daca ramai fara zewa.
  Si ultimul dar nu cel din urma cursul HELM care dureaza, contine aceleasi lucruri si este predat de aceasi domni experti, ca si ETRM sau BTRM. Cursuri care de exemplu la companii precum Carnival ( Carnival Cruises, HAL, Seabourn, AIDA Cruises, Costa Crociere, P&O, Princess etc) nici nu il accepta. Va trebui sa faci ce vor ei si mi se pare si normal ptc fiecare companie are reguliile ei.
  Iar despre bani tata, cand dai atata face. Sunt in alte tari mai scumpe cursurile, dar acolo chiar inveti ceva, nu te “organizezi ptr protocol” (intelege ce vreau sa zic) ca sa stai 1 ora prima zi fiindca ai “treaba” si o sa ne mai vedem la examen si atat. Si eu unul nu vreau sa dau bani pe minciuni si iluzii.
  Sper doar ca esti un coleg care nu prea a invatat nimic in 10 ani si accepti mediocritatea si marlania cu care suntem tratati in tara asta de catre institutiile pe care tot noi le intretinem si nu vreun “insider” care incearca sa demonstreze ca nu e domle chiar asa cum zice lumea; stai ca-ti zic eu cum e”.
  Vant din pupa si voiaje usoare !

 5. Alex si zweiteeng , aveti perfecta dreptate. Daca noi castigam pe mare mai mult ca in tara , nu inseamna ca trebuie sa aruncam pe geam cateva mii de euro la institutiile statului la fiecare 2 ani. Toate aceste cursuri erau deja facute si se puteau echivala foarte usor. Ca sa numai zic ca in multe tari si Basic Trainingul este facut pe viata , din moment ce faci drilluri la vapor chiar nu pot vedea cu ce ar putea Ceronavul sa iti reimprospateze cursul , mai ales tinand cont de vestitele dotari de la PSI si TIS ale lor.

 6. Eu am o idee si mai buna. Le dau inapoi ,celor de la ceronav, toate cartonasele, cu posibilitatea de a si le baga unde vor ei si plec frumos in afara pe o alta meserie mult mai frumoasa. Navigatia e o meserie cu venit decent, doar raportat la Romania si tari cu economia asemanatoare; raportat la tari cu economia buna, ofera un salariu de 2 lei.

  1. Asa este :). Recent am fost la un seminar cu niste manageri din germania si referitor la meseria asta au spus urmatorul locru : “pentru filipinezi si alte tari asemanatoare (probabil se referea si la noi) este o mandrie o onoare sa fii ofiter sa ai epoleti pe umeri etc. In Germania , si il citez “You’re almost avoiding JAIL with this job”. Eram pe jos de ras toti :)) , dar omul nu glumea, chiar spunea adevarul. Toti “parnaiasii” se fac marinari in tari precum germania,olanda,belgia,danemarca.

 7. Intrebari ptr cei care sunt acum la cursuri:
  -actualizare brevet ofiter e inca obligatoriu? Speram sa dispara o asemenea anomali.
  -ECDIS facut in Mar 2013 trebuie refacut?
  -Bridge Team mai exista in schema?
  Multumesc anticipat!

  1. -actualizare brevet este obligatoriu;
   -daca este inainte de iulie 2013 trebuie facut si ecdis;
   -bridge team a fost inlocuit de helm , dar unele companii cer in continuare si bridge-ul;

 8. Salut ..daca am facut cursul de e.c.d.i.s mai exact l’am terminat pe 31/5/2013 …trebuie refăcut? Sau schimb cartonașul direct?

  1. Teoretic trebuie refacut , dar intreaba la ceronav sa fii sigur. Pregateste portofelul oricum 🙂

 9. Mai Garcia, de ce nu te duci tu sa faci cursurile oriunde altundeva? CERONAV si ANR fac eforturi sa ramana in standardexsibtu mananci cacat cu caru. Ia du-te ru baiatule la nemti, englezi sau italieni si lasa-ne dracu pe noi in saracia noastra. Tradatorul dracului! Desfintati mai, tot si apoi caciuliti-va pe la straini. Jegosule, spune ma, tot adevarul nu doar partial. Daca Romania iese din schema IMO o belesti si ti si tot neamul tau! Lepra care mananci cacat!

  1. E usor sa scriem sub protectia anonimatului nu? Cu asa mentalitati nu ma mira ca traim in tara asta. Deci daca ne plangem ca suntem jefuiti sistematic suntem tradatori in ochii unora?, bravo Domnule. Va rog luminati-ne si pe noi care este tot adevarul , ca de injurat pe cei cu parere diferita vad ca sunteti rapid. Tineti cont ca majoritatea navigatorilor sunt de acord cu acest articol.

  2. dandana, habar nu ai ce vorbesti. nu era mai bine sa fie gratuiete aceste cursuri?! ce zici? aducem in romania mii de euro si dolari, intretinem intreg sistemul plus familia din salariu. cum se intorc sumele lasate la ceronav si anr inapoi la mine? imi garanteaza locul de munca? imi face statul pensie sau am gratuitati la medic? las in romania anual 30.000 euro in servicii,hrana,combustibil,scoli ale copiilor. cu ce m-a ajutat anr? imi face actele si atat. foarte bine pot sa fac afara acest lucru la jumatate din cat dau in tara. deci….. ai sictir!
   mai este un aspect ce era valabil in cazul cursurilor trebuia sa le facem sa le inoim cand expirau…..nu crezi ca era mai imo sau nu era tradare! de ce nu-mi platesti si mie cursurile?….mari japite sunt unii la uscat iar la vapor curve care aduna scamele de pe combinezonul sefilor.

 10. salutare. cursurile imo facute la data de 28.01.2014 mai sant valabile pana in anul 2019….?

  1. Depinde de cursuri , dar daca sunt facute dupa iulie 2013 nu ar trebui sa ai probleme. Atentie la cursurile care am zis in articol ca trebuie preschimbate , chiar daca sunt favute dupa iulie 2013 tot trebuie preschimbate cu cele fara termen de valabilitate pana la sfarsitul anului 2016.

   1. Eu am terminat GMDSS pe 10 Iulie 2013. La CERONAV au zis ca nu trebuie refacut. O fi adevarat sau o fi gresit aia de la ghiseu?

    1. GMDSS nu este afectat de noul cod , certificatul ramane in continuare 5 ani , sunt afectate cursurile care le-am descris in articol

     1. OK, am inteles, e super. Garcia, poti sa imi spui te rog unde gasesc toate informatiile astea legate de noul cod?

     2. Oficial sunt incluse in ultimul amendament la STCW , dar probabil in Romania au versiunea lor a modificarilor. Schimbarile din noul parca le vazusem pe siteul oficial ANR

 11. Alwx si dandana sunt probabil de la anr si cernoav reziduuri comuniste fosti si actuali manacatori de kkt….garcia nu crezi ca i mai bine sa organizezi un sindicat?asa le putem da peste bot la hotii ăstia care l sustin pe alt celebru în post de lider sindical..doar asa cu lupta putem scapa de imaginea de “burete”bun de stors pt mafia din romania…ori ei ori noi ,altceva nu ar trebui i sa fie in capu spalatilor de valuri

  1. Lider de sindicat ? Nu mersi , in Romania nu poti fi asa ceva daca nu esti in politica , si nu poti fi in politica daca nu intri in hora mafiei. E un cerc vicios care mai bine il eviti.

 12. Cineva trebuie sa traiasca si pe spinarea noastra a romanilor in general si a navigatorilor romani in particular

 13. buna ziua , am citit si eu articolul eu am facut bst in ianuarie 2015 practic defapt am facut reactualizare si am aflat acu ca ar trebui sa aibe un kkt de stampila pe spate altfel cica nu ar fi bun si ar trebui sa il fac din nou ca sa pot ridica brevetu. ma puteti lamuri in legatura cu asta va rog? pe primele cursuri cand le-am facut in 2010 aveam stampila dar pe cartonasu asta de anu trecut nu am nici o stampila , acu mai nou am vazut ca la unii apare la altii nu apare . Multumesc frumos

  1. Pare o problema care ar exista in Romanica noastra. O sa ma interesez si revin cat pot de repede cand aflu raspunsul.

  2. am revenit , pot sa iti zic ca am terminat recent cursul de BST-brevetati , si nu are nici o stampila pe spate , si nu avea la nimeni din grupa asa ceva. Deci cred poti sa stai linistit din punctul asta de vedere.

 14. Salut…colegi si public..
  10 August- 2016 cursul de familiarizare tank costa 600 lei azi acelasi curs costa 800 lei..
  Un ne.brevetat are salariul de 1400 $ ( in medie)
  Trebuie sa reinoiasca Engleza , IMO ,Fm tank …etc
  Nevoile personale si cheltuielile personale:
  Banca , facultate, intretinere , transport , familie…etc
  Guvernul ce face pt noi ?cei care stam plecati de langa sotie,copil casa viata normala de zi cu zi…si mergem constienti pe o bucata de fier…de unde incercam sa oferim copiilor nostri si familiei un nivel putin mai bun… Cine va asculta durerea si dorul cand stai pe vapor …ceronav? ANR?
  :))) sunteti orbi …
  Putem interpreta tot ce nu ne convine…
  Dar nu vrem sa schimbam nimic…
  Eu nu pot sa spun ( e… Imi vad de treaba mea nu ma intereseaza …stiu ca nui normal ce se petrece ….dar ce pot sa fac eu..)
  Pot sa spun ce ma deranjaza si ce cred ca nu este cinstit. Si mai mult de atat…
  Putem discuta pana cand ne plictisim despre acest subiect…dar ce putem face sa fie toata lumea multumita?

  1. Foarte tare, subscriu si eu la acest topic. Am ramas masca atunci cand anr nu a vrut sa imi elibereze cu valabilitatea de 5 ani brevetul (doar ce il luasem) ci doar pana la sfarsit de 2016. Pot sa inteleg un curs de actualizare dar un brevet care de-abia l-am luat si sa il si actualizez? Mi se pare o marlanie crasa dar asta e anr domnilor, in aproape 15 ani de navigat am inteles ca aceasta institutie e o parodie. Trist si nimeni nu face nimic!
   Traiasca Romania!

 15. Buna Garcia! Articolul tau a deschis un set de discutii, unele elegante altele mai putin. Vreau sa iti spun ca unele lucruri sunt adevarate, altele nu iar altele sunt convins ca trebuie lamurite. Iti fac o invitatie pentru marti 1 noiembrie la ora 8.30 la CERONAV sala 103 din Baba Novac (sau oriunde vrei tu) sa te lamuresc cum sta treaba cu ceea ce tu ai relatat in articol si apoi sa adaugi articolului tau cele care le consideri necesare.

  1. Buna ziua , inainte de a face o asemenea imvitatie am dori sa stim cine de la Ceronav ne scrie si face o astfel de invitatie.
   Daca tot ati accesat acest site si ati lasat un comment aici , intrebarea mea este de ce nu clarificati direct aici problemele ce trebuie “lamurite”. Aici sustinem transparenta totala si vrem dialog deschis publicului , pentru a evita discutii si lasa loc de interpretari dubioase. Cred ca, continutul articolului este foarte clar, la fel si plangerile navigatorilor. Asteptam un raspuns oficial de la institutia pe care o reprezentati referitor la problemele enumerate in articolul acesta, probleme pe care numerosi navigatori au confirmat ca le au, deci deja putem vorbi de o plangere colectiva, nu individuala.
   Un raspuns oficial va fi adaugat la acest articol sau creat un articol secundar, puteti raspunde aici sau pe e-mail la adresa garcia.calavera@yahoo.com .
   Evident nu vom onora invitatia de pe 1 Noiembrie, tot ce discutam va fi public fara carti facute in spatele usilor inchise. Va multumim pentru intelegere si asteptam un raspuns.

   1. Te-am invitat ca sa te lamuresc cum sta treaba cu cursurile cerute incepand ci 1 ianuarie 2017. Un raspuns oficial ti se poate doar daca faci o cerere oficiala. Am inteles ca oricum nu o sa vii sa stam de vorba, dar daca vrei si accepti acest lucru am sa postez aici toate cele care cred eu ca lamuresc unele aspecte semnalate aici. Pentru ca, momentan nu sunt in Constanta am sa postez luni, ca sa vin si cu argumentele si justificarile legale care stau la baza discutiilor postate aici.

   1. Chiar am crezut ca asta e numele tau: Garcia Calavera! M-am luminat cand mi s-a cerut sa imi declin identitatea. Si ce am constatat? Ca esti un Calavera virtual, ca tot ce scrii aici e o forma de poveste si ca de fapt nici nu existi (ca navigator), altfel nu ai putea debita atatea prostii si rautati. Si sa stii, acea ;luni ar fi fost atunci cand ai fi acceptat sa postez pe blog. Acum oricum nu o sa o mai fac pentru ca nu ma amestec cu ….

    1. Domnule functionar de la Ceronav care refuza sa se identifice ( desi as putea sa ma uit pe hosting dar nu merita bataia de cap) , dupa cun v-am mai spus eu v-am imvitat la un dialog deschis pentru ca refuz sa fac jocuri in spatele usilor inchise dar din motive evidente acest stil nu este preferat de multe institutii in Romania. Ne-am refuzat reciproc si nu e nici o problema , dar de aici pana la a incepe cu ineptii de genul nu existi , nici macar nu esti navigator , scrii numai povesti si alte acuze care o dau deja in penibil , e cale lunga. Intr-adevar pozele mele din articol sunt false , toate experientele din articolele anterioare sunt false , toti navigatorii care se regasesc in articolele mele se inseala si ei , toti zicem doar povesti si ne inselam. Aveti dreptate , de fapt marinaria e frumoasa si vesela , in tara la ceronav si anr toata lumea e fericita si doar eu scriu povesti false pe aici si toti cei care ma sustin sunt nebuni nu? De curiozitate , cat ati navigat inainte de a va transfera la ceronav la munca de birou? De fapt cred ca stiu deja raspunsul asa ca numai conteaza , eu oricum sunt doar un virtual si nu am navigat o zi in viata.

 16. Ceronav dai dovada de o penibilitate inimaginabila, dar in acelasi rand si de o nesimtire si o lipsa de bun simt care atinge cotele Everestului, poate comparabila cu tupeul ordinaresc al lui T. Basescu care nu vrea sa plece si sa ne lase, dupa toate cele facute in anii de guvernare el vrand in continuare sa reprezinte ceva in politica romaneasca. Dispari din peisajul asta cu povesti marinaresti a.s.a.p. si vezi-ti de ceea ce faci tu mai bine: sa ” instruiesti” si sa “perfectionezi” navigatori romani la nivel european si preturi de bazar turcesc.
  Refuz sa cred ca cineva din conducere (oricum se stie cui ii place sa se dea-n barci pe forumuri si feisbuc de acolo) intra si comenteaza cu atata patima cand stim ce se petrece la noi cu anr ceronav umc cadetie agentii de plasare forta de munca ptr navigatori etc. Ce anume vreti sa demonstrati? Faptul ca nu vreti decat binele marinarilor? Cand vin din voiaj imi dati si mie va rog banii pe marpol si dangerous cargo? M-ati obligat sa-mi pierd timpul si banii cu ele si stiati de la bun inceput ca nu mai sunt obligatorii incepand cu 1.01.17. Dupa care a aparut scrisoarea aia pe alt forum unde v-au turnat aialalti din interior cu ce se petrecea si v-ati potolit si ati inceput sa dati adende pe a4 atasate la cartonasul de basic safety. Sa-ti fie rusine… ceronav cu “c” mic.

 17. IO SONO GRANDE MARINERO ROMANO.CAUT SA CUMPAR APARATUL DE MASURAT CARICATURA MARINAREASCA ROMANEASCA.APARATUL SE NUMESTE CARICATOMETRU.PLATA IN PRODUSE AGRICOLE PENTRU FOMISTI.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.