Garcia Calavera

Germania sau Anglia UK – unde e viata mai buna si de ce?

Is it better to live in Germany or UK on the long term? Why? English Article HERE

Razboiul s-a terminat de mult, dar cine a castigat pana la urma, Germania sau Anglia UK? Istoricii zic ca Anglia si Aliatii, realitatea de la fata locului zice altceva. Pe langa datele oficiale, ne uitam si la experientele celor care chiar locuiesc in aceste doua tari. Noi locuim in Anglia din 2018, nu am locuit personal in Germania asa ca am intrebat prieteni care locuiesc acolo de multi ani, intrebari cu privire la urmatoarele aspecte:

 • Salariile în Germania erau deja considerabil mai mari decât în ​​Marea Britanie chiar si înainte de referendumul Brexit, care a dus la o scădere a valorii lirei sterline, iar această tendință va continua în 2022. În 2019, salariul mediu brut în Germania a fost de 47928 EUR sau 40866 GBP (la cursul de astăzi). In Anglia UK – salariul mediu pe tara, este aproximativ 30000 Lire pe an sau 35180 EUR la cursul de astăzi. Și lira e posibil sa continue să scadă în 2022 din cauza lipsei de strategie din partea Britanicilor și a lipsei generale de gestionare a întregului proces Brexit; Este adevărat că plătiți mai multe taxe în Germania, dar chiar și așa, salariul dvs. NET pentru aceeași loc de munca va fi totuși mai mare acolo, indiferent de modul în care îl priviți (exista si exceptii evident).
 • Si daca tot vorbim de TAXE: dupa cum ziceam mai devreme, la prima vedere taxele sunt mai mari in Germania , ti se opreste din salariul brut 42% care includ impozit pe salariu, asigurare medicala, contributia la pensie, asigurare de somaj, etc. In afara de taxele din salariu brut, in Germania mai platesti  taxa tv si radio pe locuinta de aprox. 18 E pe luna. In Anglia platesc taxe la stat doar 20% dar pe langa faptul ca salariul brut este mult mai mic, avem de platit aici din salariul NET si: Impozit local (Council Tax si se plateste chiar daca esti chirias): 137 Lire pe luna (inca 5.5%) , pensie privata (e obligatoriu sa ai una pentru ca pensia maxima de stat in Marea Britanie este de doar 718 lire pe luna) cotizatia e minim 3% (eu am ales 5%). Deci de fapt ajungem la un procent de 30.5% dintr-un salariu brut considerabil mai mic decat in Germania. Exista de asemenea si in Anglia o taxa TV de 13 lire pe luna. Si asta e inainte sa luam in considerare taxele de gradinita ridicol de mari din Anglia. In medie, in Marea Britanie, gradinita cu program intreg pentru un copil costa 1000 lire pe luna! sau 500 lire pe luna pentru cuplurile unde muncesc amandoi parinti. In comparatie in Germania gradinita pentru un copil costa intre 70 si 150 Euro , ceea ce raportat la salarii e extrem de rezonabil. Statul German incurajeaza parintii sa munceasca, cel Britanic …nu prea.
 • Sănătate: NHS (Sistemul Național de Sănătate din din Marea Britanie) este subfinanțat de multi ani, în timp ce sistemul medical German și-a arătat valoarea în timpul pandemiei. Asta impreuna cu un management prost al pandemiei a adus UK pe primul loc la morti cauzate de pandemie (131 mii) , in timp ce Germania desi are o populatie considerabil mai mare, a scapat doar cu 98 mii. Amandoua tari au o populatie imbatranita.

Spitalele nemtesti apar constant in topurile Europene, in timp ce UK reuseste cu greu sa faca o aparitie in top 20

In Anglia e deobicei ceva obisnuit sa astepti 2 saptamani sa prinzi o programare la doctor, si chiar si atunci ai sanse mari sa nu te vada un doctor propiu zis, ci doar o asistenta. Zicala “orice boala e tratata cu paracetamol” e bine cunoscuta de orice Roman in Anglia si din pacate in multe cazuri este adevarata. In Germania, prietenii mi-au povestit ca pentru examinari non-urgente , timpul de asteptare este similar (cateva saptamani), dar pentru probleme mai apasatoare, timpul de asteptare scade simtitor. Deci probabil pentru multi oameni la nivelul de prim contact cu sistemul medical, nu cred ca ar fi mare diferenta.

 • Drumuri si infrastructura rutiera: Germania are Autostrada unde puteți circula pe anumite segmente fără limite de viteză, în total 12.993 km de autostrăzi, în timp ce Marea Britanie are de 4 ori mai puțin, doar 3.497 km de autostrăzi. Germania este de două ori mai mare decât Marea Britanie, , deci tot este de două ori mai dezvoltată decât Marea Britanie. Bonus: in Germania limita de viteza pe autostrazi este de 130 Km/h , iar pe unele sectiuni de Autobahn nu exista limita de viteza! In Marea Britanie , maximum cu care poti circula pe autostrazi este de 70 mile pe ora (113 Km/h) , dar din cauza numeroaselor santiere interminabile , probabil veti intampina limite mai mici de atata.
 • Trenuri: In Germania avem trenurile Intercity (ICE) care ar putea circula cu 300 km / h (dar rareori o fac), Anglia UK are trenuri care circula pe sine din secolul al XX-lea care abia pot atinge 125 mile pe oră (201 km/h). O singura excepție pentru conexiunea scurtă din Londra la tunelul Canalului Englez. Marea Britanie încearcă să construiască acum HS2, o cale ferata rapida de la Londra la Birmingham, de 330 de mile, dar încerca de multi ani si cu putin success…
Tren intercity in Germania
 • Prețurile trenurilor și transportul public: Marea Britanie are printre cele mai ridicole și absurde prețuri pentru călătoriile cu trenul din Europa. Un abonament lunar in Londra pentru metrou+ tren suprafata pe zonele 1-9 vă poate costa 360 de lire pe lună (422 EUR)! În comparație , in Berlin pentru zonele ABC + 1 district rural + 1 oraș, costurile maxime sunt de 173 EUR / lună.

Și asta este doar transportul public local, dacă mergeți într-un alt oraș cu trenule în Anglia UK, ati face bine sa vă pregătiți psihic: o călătorie mâine dimineață de la Manchester la Londra (2,3 ore de mers, aproximativ 200 de mile distanță sau 320 km), nu vă va costa mai puțin mai mult de 152 de lire sterline!

preturi tren in Anglia UK

În comparație, o distanță similară cu trenul de la Hamburg la Berlin, în aceeași zi și aceeași oră, vă va costa cu trenul ICE între 40 și 75 EUR, adică aproape de patru ori mai puțin! Este pur și simplu INCREDIBIL!

Cost tren Germania

In Marea Britanie, transportul public local in afara Londrei , lasa deseori mult de dorit. In orasele mici, autobuzele vin rar si ai ceva de mers pana la statia cea mai apropiata. Foarte putine orase mari au retea de metrou, iar orase principale ca Birmingham sau Manchester se pot lauda in cel mai bun caz doar cu un tramvai. Alte orase mari precum Leeds (populatie 800 mii locuitori), nici macar tramvai nu au si se bazeaza doar pe autobuze.

Retea transport “Metro” Leeds

In schimb in Germania, majoritatea oraselor chiar daca nu au metrou greu, au o retea dezvoltata de tramvaie de suprafata , trenuri suburbane si asa numitul metrou usor , care este practic un tramvai rapid, separat de trafic, partial subteran. Spre exemplu Düsseldorf (populatie 600 mii) in poza de dedesubt. Toata lumea care locuieste in Germania m-a asigurat ca transportul public este la indemana si accesibil oricui. Te poti descurca foarte usor fara masina.

Metrou Usor Düsseldorf
 • Locuințe: Marea Britanie are unele dintre cele mai mici case din Europa. Apartamentul meu cu un dormitor din Franța avea aproape aceași suprafata utila ca și casa mea semi-detașată de 2 dormitoare din Anglia UK. O casă cu 2 dormitoare de 60 de metri pătrați este destul de comună aici în Marea Britanie. Statisticile Europene zic ca in Regatul Unit , suprafata medie pentru o casa de 3 dormitoare este de 76 metri patrati. Nu stiu cum sa va zic, dar apartamentul parintilor in Romania, cu 2 dormitoare are 87 metri patrati (fara balcoane!). In Germania avem o medie de 109 metri patrati.

Trebuie totusi specificat ca in Anglia UK, chiar daca suprafetele locuibile sunt mici probabil vei sta la casa cu gradina. 80% din Britanici locuiesc la casa, In timp ce in Germania, 56.3% adica jumate din populatie locuieste la apartament. Apartamente mari intr-adevar , dar tot apartamente.

Comparatie suprafete case in Europa

Acesta este un dormitor standard pentru oaspeți sau pentru copii în Marea Britanie, unde puteți pune un pat de o persoană și o mică piesă de mobilier și …cam atat, sau ati putea să-l folosiți la fel de bine ca dressing sau spatiu depozitare, deoarece a fost, evident, construit pentru asta și nu pentru a fi habitat uman:

Din păcate, în Marea Britanie, nu doar casele sunt înghesuite, ci în general totul este. Străzile orașului tind să fie un rând monoton nesfârșit de locuințe terasate, înghesuit cu mașini pe ambele părți (ceea ce îl face să pară și mai înghesuit). Nu toate, dar majoritatea străzilor urbane arata așa. Orașele și așezările Germane, în general, tind să fie mai răspândite și mai aerisite și să spunem că nu va veți cunoaște fara sa vreti vecinii atat de bine ca în Marea Britanie. Englezii vor sublinia din nou că insula este mică și suprapopulată, dar acest argument cam pica când luam in considerare că densitatea populației din Anglia este foarte similară cu cea a unor părți din Germania, dar casele Germane sunt cumva tot mai mari. Va invit sa ghiciti care este strada din Marea Britanie și care este din Germania dintre urmatoarele poze de mai jos: (mentionez ca ambele sunt in orase de marime similara, in zone bune ale orasului, la distanta egala fata de centru)

 • Puterea pașaportului: pașaportul German este al 4-lea cel mai puternic din lume, Marea Britanie se află acum pe locul 18, dar odată ce Brexit-ul va fi încheiat, va pierde accesul gratuit la toate cele 27 de țări din UE, deci probabil va mai cadea cateva locuri;
 • Educație: În Germania pentru a studia la o universitate bună este GRATUIT (plătiți doar o mică taxă administrativă), în timp ce în Marea Britanie, studentul britanic plătește în medie 9.250 lire pe an pentru a studia. (Cât costă să studiezi în Germania?). Britanicii probabil vor sublinia, că există credite studențești în Marea Britanie și că trebuie să le rambursați numai dacă câștigați după absolvire peste un anumit prag salarial sau nu le plătiți deloc dacă nu câștigați suficient (de ce naiba te-ai mai dus la facultate atunci?) Dar, oricum ai privi problema, un student in Anglia UK dupa ce termina o facultate, e dator cu zeci de mii de lire pentru aproape tot restul vieții lui (pana la varsta de 65 de ani). Și având asta în minte ca student, chiar nu-mi pasă cât de bine susțin că sunt cotate universitățile Britanice …;
 • Geografie: cea mai mare parte din Marea Britanie tinde să fie destul de plată sau deluroasă, doar când te îndrepți spre nord, spre Districtul Lacurilor și Scoția, relieful devine interesant. Cel mai înalt munte din Marea Britanie are 1.345 m și se află undeva în părțile îndepărtate ale Scoției. Cea mai mare parte a insulei este acoperită și de ploaie (cu excepția coastei de sud), asa ca puteți să vă luați la revedere de la orice gând de a merge la schi sau la plajă (există o stațiune de schi în Scoția, dar șansele sunt că veți ajunge probabil în Alpi mai repede decât poți ajunge acolo). În timp ce în Germania desi avem in Nord o zona cu clima foarte similara Angliei, tara are o varietate de peisaje frumoase si zone climatice. In Sud avem inclusiv Alpii (cel mai înalt vârf la 2.962 m), iar dacă acest lucru nu este suficient pentru dvs., există întotdeauna la o scurtă distanță cu mașina, stațiunile de schi din Austria, Elveția sau plajele din Franta si Italia. E destul de greu pentru Englezi sa concureze cu peisaje ca acesta, dar am minti cu nerusinare daca am spune ca Marea Britanie nu are peisaje frumoase:
Germania
Tara Galilor , Marea Britanie
 • Mancare: In Anglia avem Fish and Chips adica Peste cu Cartofi prajiti, Curry, mazare, carnati, carnati cu piure de mazare, cateva placinte dubioase (gen de rinichi), carne la cuptor, si Micul dejun Englezesc. In Germania avem Carnati, o gramada de preparate cu carnati si varza si cartofi, Currywurst (carnati cu cartofi prajiti) , Schnitzel , Brezel, niste tocanite interesante, carne rulata “Rouladen” si niste deserturi foarte bune. As zice ca nici una dintre aceste tari nu este castigatoare la capitolul mancare, dar daca ar fi sa aleg as merge cu gama Germana datorita asimilarii culturale cu ce gasesti la noi. In ambele tari, expatii se bazeaza mult pe localurile cu bucatarie de import, cu specific Italian, Frantuzesc, American etc.
Traditional English Breakfast
Traditional German Rouladen dish
 • Birocratie: Amandoua tari sunt foarte dezvoltate si poti faci aproape orice operatiune online acum (platit taxe, asigurare auto, deschis contract utilitati, etc). Germania era oarecum in urma inainte, dar pandemia a accelerat procesul de digitalizare al serviciilor. Deci avem scor egal aici;
 • Integrare imigranti: in principiu daca vorbesti limba , in ambele tari iti vei gasi usor de munca. Si la fel: in ambele tari daca esti serios si te tii de munca, vei capata respect si in timp nu vei mai fi privit ca un strain. Rasism exista in ambele tari, si in ambele state depinde foarte mult de zona, cartier, religie, culoarea pielii si alti factori. Probabil intr-un mod nesurprinzator datorita asimilarii culturale, Imigrantii Est Europeni sunt integrati mai usor in comunitati, decat cei musulmani. As zice ca Marea Britanie are un avantaj aici datorita extinderii Imperiului Britanic, care a dus la o expunere mult mai mare a Englezilor la Indieni si Africani. Dar asta nu inseamna neaparat ca Est Europenii vor fi mai usor acceptati decat cei din urma. Din pacate Romanii sunt priviti in ambele tari intr-o perspectiva dubla: ori profesionisti respectati, ori hoti sau tigani veniti la cersit sau furat. E o realitate crunta dar asta e.
 • Cum e lumea: pai daca ne luam dupa stereotipuri: Nemtii sunt niste roboti retrasi fara umor si Englezii sunt niste alcoolisti lenesi care se plang de orice. Si poate ca la un procent din populatie este adevarat. E foarte greu sa negi unele dintre aceste trasaturi, chiar daca nu se aplica la toata lumea. Pot zice ca oamenii care i-am cunoscut atat in Anglia cat si in Germania, sunt de treaba, cu siguranta nu se aplica stereotipurile la toata lumea.

Unii (majoritatea) chiar au un complex de superioritate fata de alte natii, dar hai sa fim seriosi cine nu are? Hai sa nu-mi zici ca tu Romanule nu te-ai considerat niciodata deasupra la Moldoveni, Bulgari sau Sarbi? In principiu in ambele tari lumea este destul de retrasa, fiecare isi vede de treaba lui si rareori le pasa de ce se intampla peste gard.

 • Reputatie: Ambele tari au o reputatie si istorie impresionanta. Dar din pacate doar una din ele cam traieste pe laurii trecutului. Marea Britanie inca este o putere mondiala (a sasea economie mondiala, versus Germania care este a patra– economie mondiala), dar pentru cat timp? Nimeni nu stie exact care este planul dupa Brexit si poate ca o sa le mearga bine de unii singuri, dar e posibil sa fie si mai singuri daca Scotia decide sa plece pe acelasi principiu pe care ei au plecat din UE.

Nu în ultimul rând, Germania mare are un As in maneca: brand-ul de calitate Germana si sentimentul de a fi într-o țară respectabilă și puternică, care conduce Europa și oamenii o privesc drept rol model. Marea Britanie a incasat o lovitura grea in imaginea sa internationala, si acum e vazuta ca adolescentul care a fugit de la masa adultilor pentru a urmări vise si fantezii de reinviere ale imperiilor pierdute. Germania este condusă de Angela Merkel, Marea Britanie de „formidabilul” Boris Johnson și cred că asta cam spune totul.

Voi ce parerea aveti? Unde este mai bine, in Anglia UK sau in Germania? Va astept opiniile si sugestiile pe sectiunea de comentarii sau pe pagina de Fb GarciaCalavera.com  , care daca va place ii puteti da un like.

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte calatorii:

Vezi si alte articole din Romania: 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.