Garcia Calavera

Emigrare in Franta – Ghidul imigrantului de mutare

Expat Beginners guide to emigration to France [EN article]

Multi Romani in ziua de azi iau in considerare sa se mute intr-o alta tara din diferite motive. Emigrare in Franta este in topul destinatiilor, alaturi de Anglia, Spania si Italia. Ei pleaca in cautare de munca mai bine platita sau se duc la studii recunoscute. In fiecare tara procedeul de acomodare este diferit. Eu o sa povestesc cam cum decurg lucrurile aici. Franta nu este chiar o tara care iti face viata usoara cand esti nou venit: sistemul birocratic este remarcabil de similar cu cel din Romania: greoi, stufos si presupune multa alergatura si rabdare pentru a obtine diferite acte esentiale. Dar sa o luam cu inceputul:

1. Pornesc de la premiza ca plecati cu un loc de munca deja stabilit. Daca veniti in orice tara fara o sursa de venit asigurata aveti sanse mari sa hoinariti putin si sa va intoarceti in tara cu coada intre picioare imediat cum se termina banii. In primul rand fiti siguri sa va luati destui bani cash sa supravietuiti o luna sau doua pana va gasiti o cazare decenta. Fara 2000 de euro in buzunar nu cred ca are rost sa va duceti la aeroport. In al doilea rand fiti siguri sa va luati la dumneavoastra Carte de Identitate, Pasaport (nu este absolut necesar in UE dar ajuta mult uneori), Certificat de nastere in Original si fiti siguri sa va faceti o traducere si copie legalizata dupa el. Aici costa injur de 50-60 de EUR traducerea legalizata a acestui document. Certificat de casatorie, divort traduse daca este cazul,  cateva poze tip buletin. Daca firma nu va asigura cazare (permanenta sau temporara) ati face bine sa va uitati de hoteluri ieftine. Un hotel ieftin daca se rezerva din timp si pe termen lung (o luna – doua) poate fi relativ ieftin , injur de 25-40 EUR pe noapte.

2. Un numar local de telefon : acesta este cel mai simplu pas de realizat si va va fi necesar la absolut toti pasii urmatori. Noi am ales operatorul Lycamobile. Pentru 15 EUR pe luna iti ofera apeluri nelimitate in Franta si 3 GB trafic de internet. Pentru a cumpara cartela initiala deobicei vi se va cere un act de identitate pentru inregistrare numarului. Odata ce aveti cartela , o puteti reincarca direct de pe internet cu 10 Euro, beneficiand acelasi pachet de telefonie si date. Aveti foarte mare grija sa nu pierdeti numarul si cartela. Pe acest numar veti fi inregistrat la banca si la alte institutii. Exista si operatori cunoscuti precum Orange , dar au niste preturi incredibil de scumpe la abonamente (20-40 EUR pe luna).

3. Un acoperis deasupra capului:  Franta este destul de faimoasa pentru dificultatea gasirii unui apartament de inchiriat. Exista o competitie acerba intre potentialii chiriasi de a pune mana pe un apartament si chiar si Francezii isi bat capul pentru a gasi o oferta buna. Timpul nu este de partea voastra asa ca cea mai usoara cale de a gasi un apartament este prin intermediul unei agentii imobiliare. Serviciile lor costa bineinteles , ca si in Romania , se cere deobicei echivalentul unei luni de chirie (intre 500 si 700 EUR) drept comision. Dar partea buna e ca se ocupa ei de toate actele si de notar. Puteti desigur incerca sa cautati pe cont propiu un apartament pe micile siteuri de anunturi gen Leboncoin, dar tineti cont ca in Franta majoritatea imobilelor vin nemobilate. In Franta legea este de partea chiriasului, odata semnat contractul de chirie este foarte greu sa dai chiriasul afara chiar daca el este in urma cu multe luni la chirie! Drept urmare, propietarii sunt foarte reticienti si selectivi cand vine vorba de cine baga in propiul apartament si prefera Francezi albi cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Noi deja ne-am lovit de refuzul la 3 propietari pe criterii de nationalitate si datorita faptului ca momentan am un contract pe perioada determinata. Dupa cum ziceam si in articolul anterior  “primele-48-de-zile-in-franta” , cand te duci sa vizitezi un apartament direct la propietar, trebuie sa te comporti ca la un interviu pentru angajare.

O alta solutie populara printre expati si studenti, este chiria unei camere in regim de coabitare. Adica inchiriezi doar un dormitor dintr-un apartament mai mare. Platesti mai putin dar ai la comun baia, bucataria si sufrageria. Propietarii sunt mult mai putin reticienti la acest fel de chirie, pentru ca regulile sunt mai flexibile si pot scapa de tine mai usor daca nu platesti si in cazul cel mai rau ei tot au o sursa de venit de la ceilalti chiriasi. Fiti pregatiti sa dati in plus si depozit de garantie echivalent cu o luna de chirie. In ambele cazuri , chiriasul trebuie sa isi faca prin lege o asigurare de casa. Pentru un apartament cu 2 camere cu incalzire electrica , platesc 12 EUR pe luna la firma Macif.

Franta are un sistem de ajutor social destul de diversificat , dar pentru ca noi suntem parte din UE nu ne putem califica la programele de integrare si ajutorare destinate imigrantilor si refugiatilor. O nedreptate destul de mare as zice. Iar programele care mai sunt accesibile sunt foarte greu de accesat datorita procedurilor birocratice complicate.

4. Mobilitate: In cazul de fata in Marsilia trebuie sa va faceti cat mai repede un card Transpass , care este valabil pe orice mijloc de transport (autobuz, metrou, tramvai, trenuri locale, ferryboat). Pentru a il obtine mergeti la una din statiile principale de metrou, unde exista puncte de lucru ale regiei de transport RTM. Luati cu voi buletinul si o poza tip buletin si vi se va face cardul de transport pe loc. Acest card se poate reincarca cu un anumit numar de calatorii sau se pot lua pachete valabile pe o saptamana sau o luna. Pachetul pe 30 zile cu calatorii nelimitate costa 48.5 EUR , asa ca probabil veti dori sa va faceti abonament permanent care costa 39 EUR / luna. Pentru a va face acest abonament mergeti inapoi la punctele de lucru unde v-ati facut cardul si vi se va da un mic dosar ce trebuie completat. Se merge pana in ziua a zecea a fiecarei luni cu dosarul completat, o copie dupa buletin si o copie dupa detaliile bancare (RIB) si se depune dosarul iar abonamentul permanent va fi activ de pe ziua 1 a urmatoarei luni. Banii sunt automat retrasi din contul bancar in fiecare luna. Mai multe detalii aici 

carte de transport RTM

5. Cont si card bancar: Un pas absolut esential in procesul de emigrare in Franta. Orice angajator  si numeroase institutii va vor cere RIB (relevé d’identité bancaire), inclusiv pentru pasul anterior la transport in comun. Acest pas este destul de usor. Se merge la orice banca, preferabil cu programare facuta inainte, si se cere crearea unui cont bancar ce vine la pachet cu card. Fiti sigur sa aveti la voi copii dupa actul de indentitate, contractul de munca si contractul de chirie. Daca stati la hotel cereti de la receptie o atestare de adresa ca sa puteti primi in posta hotelului plicul cu cardul si separat plicul cu PIN-ul cardului. Franta este o tara unde card-ul este folosit pretutindeni, tranzactiile in cash sunt destul de rare. Inclusiv la baruri, fast-food-uri lumea plateste cu cardul.

6. Asigurare sociala si sanatate: un alt pas esential in procesul de emigrare in Franta. Odata ce v-ati stabilit  si aveti unde dormi trebuie sa incepeti sa va bateti capul sa obtineti “Numéro de sécurité sociale”  El este esential nu doar la sanatate, ci si la orice cerere de somaj , sau alte beneficii . Daca angajatorul nu a demarat procedura, o sa trebuiasca sa mergeti dumneavoastra la biroul regional al casei de sanatate CPAM (Caisse primaire d’assurance maladie”   si sa le cereti formularul 736 Demande d’ouverture des droits à l’assurance maladie. El se gaseste si online aici . Odata depus , veti avea cateva luni de asteptat pana veti primi un plic cu un numar provizoriu de asigurare “numéro provisoire de sécurité sociale”. Daca intre timp va schimbati adresa , mergeti la casa de asigurare CPAM si informati. Cu numarul provizoriu mergeti la angajator si informati , el trebuie sa transfere conform legii retroactiv si in continuare toate cotizatiile de sanatate pe acest numar. Dupa inca cateva luni , veti primi un alt plic de la Ameli France in care se afla o atestare ca sunteti oficial asigurat cu numarul dumneavoastra de asigurat permanent si in acelasi plic un mic formular verde care trebuie semnat si pe care trebuie atasata o poza de tip Buletin in chenarul indicat. Vedeti ca acest chenar are deja lipici sub folie , a nu se pune sub nici o forma alt lipici , capse sau agrafe! Cu aceasta atestare puteti oficial beneficia de toate beneficiile sistemului de sanatate din Franta , asa ca va recomand sa nu va imbolnaviti in primele luni de sedere :). Luati formularul verde cu poza , o copie dupa actul de identitate in marime naturala (conform instructiunilor de pe formular) si atestarea cu numarul permanent si mergeti inapoi la biroul regional CPAM si depuneti-le pentru a cere cardul verde sanatate ” Carte Vitale”. Cu acest card , ca si la noi  se merge la farmacie si la spital si prezentare lui este obligatorie! Din momentul in care depuneti formularul verde mai dureaza cam inca o luna pana primiti cardul efectiv. Mai multe detalii gasiti pe siteul oficial Ameli Fr aici , este un site foarte util in Engleza , unde veti gasi si un numar de telefon cu operator in Engleza pentru orice problema din domeniu.

carte vitale emigrare Franta

6.1 Asigurare complementara : Asigurare de sanatate de la stat facuta la pasul anterior va asigura serviciile de baza acoperite in Franta, care desi sunt destul de extinse , nu includ tratamente de specialitate sau domenii adiacente precum Oftalmologie. Pentru acestea trebuie sa va faceti o asigurare complementara “Assurance Mutuelle” , care pentru 2% din salariul dumneavoastra (variaza in functie de salariu) va acopera restul cheltuielilor medicale pana la 100% oriunde mergeti. Ea se face la una din firmele de asigurare privata din Franta , si aici merge mult mai repede treaba. Firma are tot interesul sa fii clientul lor rapid , asa ca cel mai probabil veti obtine cardul de asigurare complementara cu mult inaintea cardului verde de sanatate de la stat. Eu am ales la recomandarea angajatorului firma Vivinter.

7. Loc de munca si sursa de venit: presupunand ca aveti unde sa sta si bani destui  pentru cateva luni sau ati venit cu familia, primul pas logic pentru a avea o emigrare in Franta de succes, ar fi mersul la biroul Fortele de munca “Pole Emploi”. Se intra pe siteul oficial https://www.pole-emploi.fr/accueil/      , va inregistrati acolo si la finalul inregistrarii vi se va face o programare initiala cu prezenta obligatorie. Nu mergeti la birou fara programare pentru ca mergeti degeaba. La programare trebuie sa va prezentati cu actul de identitate in original , si preferabil cu un CV Europass in limba Franceza. Prima sesiune este doar de introducere a candidatului in baza de date , si de activare a contului de candidat pe site. Cu acest cont aveti acces la baza de date nationala a locurilor de munca valabile. Tot la prima sesiune vi se atribui un consilier personal , cu care veti avea prima intalnire dupa aproximativ o luna. Rolul lui este de a va ajuta cu completarea profilului de candidat pe site si de a va usura munca de cautare. Va zic de acum sa va luati gandul de a cere beneficii sau somaj , daca nu ai muncit pana acum in Franta ai ZERO sanse de a primi ceva. Desigur ca puteti cauta pe cont propiu un loc de munca pe numeroase site-uri de recrutare precum Indeed.Fr , Leboncoin si multe altele.

pole emploi France

Atentie!  Toti pasii descrisi in procesul de emigrare in Franta, sunt aproape imposibil de realizat daca nu stiti macar ceva Franceza. Cred ca in orice tara ati merge este valabil asta.  Am intrebat de lectii de Franceza gratuite prin jur dar se pare ca nu exista , toate resursele guvernamentale pentru acest tip de programe au fost alocate in ultimii ani refugiatilor si imigrantilor din tari non UE. Noi venim din Romania – UE , tara super dezvoltata si bogata nu?

Cam atat de inceput , daca ati reusit sa faceti toate astea ati ajuns departe si sunteti destul de bine acomodati deja. Sper ca v-a fost de ajutor articolul si nu ezitati sa-mi spuneti daca am ratat ceva.

Daca v-a placut acest articol dati share. Puteti intra si pe pagina de Fb GarciaCalavera.com  si da un like pentru a va abona la viitoarele articole . Va mutumesc.

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte calatorii:

Vezi si alte articole din Romania: 

4 comments

  1. Chiar voiam sa intreb cum te descurci cu Franceza. Eu cautasem intr-un orasel in Italia cursuri moca de ITA pentru romani si pierdusem ocazia caci se fac dupa un calendar anume, dar se fac. Intrebasem asta la Primaria lor parca…

    1. Ne-am uitat peste tot si am intrebat si la primarie , nu exista moca pentru cei din tarile UE. Gratuit mai fac din cand in cand cei de la Crucea Rosie sau pe la ONG-uri si asociatii catolice dar trebuie sa ii prinzi la momentul potrivit…

  2. Salut. Tare faina postare si atat de detaliata!
    Nu mi-e clara doar partea cu Pole emploi. Ei ajuta cu ceva sau nu? Ai scris “Va zic de acum sa va luati gandul de a cere beneficii sau somaj , daca nu ai muncit pana acum in Franta ai ZERO sanse de a primi ceva”.

    1. pentru cei nou veniti in tara Pole Emploi nu ajuta prea mult. Daca stii Franceza si te duci si te inregistrezi la ei, te ajuta in sensul ca iti da access la baza de date cu joburi disponibile si te trimite la unele seminarii si conferinte cu locuri de munca, dar daca nu ai contribuit la statul francez nu iti vor da niciodata beneficii monetare. Daca ai noroc si prinzi cursuri de calificare sau cursuri de lectii Franceza, in anumite conditii in functie de numarul de ore petrecute la aceste cursuri poti primi o mica alocatie si mici beneficii de genul gratuitate pe transportul in comun, dar cam atata. Majoritatea job-urilor din baza lor de date le gasesti oricum pe orice site de job-uri de genul Indeed , deci chiar nu pierzi nimic special daca nu mergi la ei.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.