Imigrare Anglia dupa Brexit cu contract de munca sau Reintregire Familie – Cum si cine poate?

IMMIGRATION FROM EU TO UK ENGLAND AFTER BREXIT – WORK AND FAMILY PATHS – WHO CAN DO IT AND HOW? ENGLISH ARTICLE HERE

Se pare ca unii tot nu au inteles ca Marea Britanie a iesit din UE si ca nu se poate intra in Anglia dupa Brexit fara sa te intrebe nimeni nimic. Asa ca haideti sa vedem care sunt caile legale de a veni in Anglia dupa Brexit daca nu ai rezidenta (Settled Status).

In primul rand luati-va revedere de la orice gand de a veni in vizita in Anglia si cautat de munca aici in timpul vizitei. Multi au fost intorsi la aeroport si refuzati intrarea in Anglia UK PERMANENT daca vamesii au mirosit ca ai venit la munca si nu in vizita. Autoritatile Britanice au inceput sa ceara bilet de intoarcere, dovada de cazare pe perioada vizitei si dovada ca ai destui bani de cheltuit pe perioada sejurului. Poti sa ai norocul sa nu te intrebe nimeni nimic la aeroport, dar chiar risti sa vii doar in baza asta?

In plus, toti angajatorii (legali) si toate agentiile de plasare forta de munca sunt obligate prin lege sa ceara acum asa numitul “share code” care este un link de internet generat de site-ul guvernului Britanic catre pagina care dovedeste ca ai rezidenta in Anglia UK. Nu conteaza ca ai Settled sau Pre Settled Status, amandoua iti ofera dreptul de a munci si locui in Anglia. Am explicat in articolul trecut cum se aplica pentru Settled Status , linkul catre articol este aici. Dar termenul limita pentru a aplica de rezidenta a fost 30 Iunie 2021 (exista foarte putine exceptii in cazuri exceptionale pentru cei care locuiesc in Anglia dinainte de 31 Decembrie 2020 sau au familie aici dar nu au apucat sa aplice inainte de Iunie 2021, lista este aici). Dar sa zicem ca vreti in continuare sa veniti in Anglia si nu aveti NINO, rezidenta sau istoric de munca sau studii in UK. Haideti sa vedem ce optiuni aveti:

1. Imigrare pe baza de punctaj: Este procedura standard de obtinere viza pentru toata lumea acum. Am explicat in detaliu AICI ce presupune, dar pe scurt va pot zice ca candidatul trebuie sa obtina minim 70 de puncte pentru a fi admis in Anglia. Punctajul se calculeaza in baza studiilor , se face un test de engleza obligatoriu, si se cere oferta de munca cu contract de minim 20480 lire pe an , semnat dinainte sa veniti in Anglia. Pentru un doctor, o asistenta, un sofer de TIR cu experienta sau un IT-ist probabil nu va fi deloc greu sa satisfaca aceste conditii. Dar pentru un lucrator necalificat , e aproape imposibil…

Dar nu va pierdeti speranta, Englezii sunt putori si cineva tot trebuie sa faca munca de jos. Asa ca agentiile de plasare forta de munca mentionate mai devreme sunt deja in fata si au gasit portite legale. Una din ele este sa cheme Est Europeni pe baza de contract cu perioada de munca determinata. Ei profita de programul “Skilled worker Route“. Adica ruta imigrarii pe baza de experienta in domenii cheie unde e lipsa de personal. Aceste contracte nu se supun punctajelor si se poarta mai ales in domeniul agricol si in domeniul de ingrijire batrani. Partea buna la acest procedeu e ca Romanasul nostru venit la munca pentru 3,6 sau 12 luni in Anglia obtine numarul de asigurare sociala NINO, si experienta de munca in Anglia UK, ceea ce il va ajuta pe viitor sa aplice pentru rezidenta permanenta. Partea proasta e ca momentan nu poate ramane in Anglia cand expira contractul, si trebuie sa paraseasca tara imediat cum a expirat contractul (si viza inclusiv) sau s-a terminat munca. ATENTIE! NU INCERCATI SUB NICI O FORMA SA RAMANETI IN ANGLIA PESTE VIZA TEMPORARA. Va rezulta in deportare si refuz permanent pe viitor de a intra in Anglia UK.

UK London

2. Imigrare pe baza de Permis Reintregire Familie : Daca aveti un membru de familie de gradul intai aflat deja in Anglia UK care are rezidenta, va puteti alatura acestuia in Anglia dupa Brexit. Dar asta nu inseamna ca iti poti aduce tot neamul in Anglia, ci doar anumiti membri apropiati si doar in anumite conditii! Voi mentiona de la inceput ca orice aplicatie trebuie facuta din Romania inainte sa ajungeti in Anglia, daca se face de aici va fi respinsa! Haideti sa vedem cine si in ce conditii poate aplica (lista completa in Engleza aici):

  • Copii sub 21 ani: daca locuiti in Anglia si aveti rezidenta, va puteti aduce copilul sau chiar si nepotul din Romania daca puteti dovedi ca e ruda directa. Deobicei Certificatul de Nastere plurilingv este de ajuns pentru asta. In cazul nepotilor trebuie dovedita descendenta directa si trebuie dovedit ca nepotul este dependent de bunicul care locuieste in Anglia. Daca copilul este nascut in 2021, se poate aplica pentru rezidenta Settled Status direct din aplicatie.
  • Copii peste 21 de ani: Copii peste 21 de ani pot veni in Anglia pentru reuniune cu parintii sau bunicii care locuiesc deja acolo daca pot dovedi gradul de rudenie si doar daca sunt dependenti de acestia dinainte de 1 Ianuarie 2021. Dependenta este definita daca copilul nu se poate sustine singur fara suport financiar de la parintele sau bunicul din Anglia. Asta se poate dovedi de exemplu prin istoricul tranzactiilor de bani trimisi intre parinte si copil din anul 2020 sau inainte. Daca el munceste in Romania, si nu e sprijinit financiar din Anglia pentru a isi plati cazarea, studiile sau tratamentul medical, nu se va califica pentru acest permis de reintregire familie si va putea veni doar in vizita 6 luni pe an, in reprize de maxim 90 de zile.
  • Sotie, nevasta sau parteneriat civil: daca unul din parteneri locuieste in Anglia cu rezidenta Settled Status, isi poate chema partenerul din Romania in baza certificatului de casatorie, sau daca poate dovedi ca au avut o relatie de minim 2 ani inainte de 2021. De exemplu daca pot dovedi ca au locuit impreuna in Romania 2 ani inainte ca unul din ei sa plece in Anglia, ca un copil facut impreuna in Romania si ca inca au o relatie stabila dupa mutare, poate veni in Anglia. Dovada locuitului impreuna poate fi buletine cu aceasi adresa, contract de utilitati cu ambele nume, un contract de chirie sau o rata cu ambele nume trecute pe contract. Dovada ca inca sunteti impreuna poate fi orice calatorie impreuna sau dovada de trimis bani intre parteneri sau ca partenerul din Anglia inca cotizeaza la chirie/rata/utilitati.
  • Parinti si Bunici: Daca locuiesti in Anglia iti poti aduce parintii sau bunicii aici daca poti dovedi gradul de rudenie si daca poti dovedi ca sunt dependenti de tine. Pentru a dovedi dependenta batranilor de copii, acestia trebuie sa arate istoric tranzactii financiare cum ca primesc bani din Anglia pentru nevoile zilnice, sau o scrisoare de la doctor care sa mentioneze ca batranul are nevoie de suport permanent datorita starii fizice degradate.
  • ***Frati , Surori, Veri sau alti mebri de familie – Din pacate acestia NU SE CALIFICA pentru permisul de reintregire familie. Doar in situatii exceptionale ei AR PUTEA aplica pentru o viza de sedere daca pot dovedi ca au o dizabilitate, handicap sau alta boala ce necesita grija permanenta de la un frate sau sora aflata in Anglia. Viza este destul de scumpa si nu este garantata. De asemenea este doar viza de sedere, nu ofera si dreptul de munca in Anglia UK. Recomand sa vorbiti cu un avocat sau specialist in imigrari pentru aceste cazuri speciale.
Leeds , Anglia

3. Imigrare pe baza de Viza pentru Studii: Se poate veni in continuare ca student in Marea Britanie, cine dovedeste ca este inscris la o universitate aici, poate obtine ori o viza de studii scurte de maxim 11 luni, ori Viza de Student pe termen lung pentru toata perioada studiilor. Pentru a obtine viza de student pe termen lung, Universitatea unde ati aplicat trebuie sa va sponsorizeze sa luati viza. Deasemenea trebuie dovada ca va puteti sustine financiar pe perioada studiilor, si trebuie dovada unui test de Englez cu rezultat satisfacator. Dupa cum spuneam si in alte articole, studiile universitare in Anglia nu sunt ieftine deloc, costa in medie 9200 Lire pe an.

University of Hull, Yorkshire

Odata ce ati absolvit o universitate in Anglia UK, puteti obtine Viza de Absolvent care va da dreptul sa ramaneti in Anglia si sa va cautati de munca timp de Doi Ani dupa absolvire. (doar 30 de zile in cazul vizei de studii scurte). Daca obtineti un loc de munca veti putea ramane in Anglia UK pe perioada nedeterminata, daca nu va trebui sa mergeti acasa. De mentionat ca in acesti doi ani dupa absolvire nu aveti dreptul la beneficii sau asistenta sociala!

Voi ce parerea aveti? Se mai merita sa vii in Anglia acum dupa Brexit, sau poate se merita mai mult in Germania sau Franta? Va astept opiniile si sugestiile pe sectiunea de comentarii sau pe pagina de Fb GarciaCalavera.com  , care daca va place ii puteti da un like pentru a vedea si alte articole pe viitor.

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte calatorii:

Vezi si alte articole din Romania: 

Published by

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.