Garcia Calavera

Imigrare pe baza de punctaj in UK din 2021 – Cum functioneaza?

UK POINTS-BASED IMMIGRATION SYSTEM – 2021 HOW DOES IT WORK? – ENGLISH Article HERE

Dupa cum stiti, la 1 Ianuarie 2021, Brexit in sfarsit se materializeaza, UK iese din Uniunea Europeana si intra in efect sistemul de imigrare pe baza de punctaj in UK. Dreptul de libera circulatie, de a munci si de a locui al Romanilor care nu sunt deja stabiliti in UK (Anglia, Scotia, Wales sau Irlanda de Nord) va inceta imediat. Adica cei care nu au deja permis de rezidenta Settled sau Pre Settled Status, si vor sa vina in UK vor trebui sa urmeze procedeul de imigrare pe baza de punctaj in UK.

Acest procedeu este foarte similar cu procedura de imigrare in Canada, Australia sau Noua Zeelanda si din pacate este la fel de riguros ca in acele tari. Sistemul nu se aplica celor ce sunt deja stabiliti in UK pana la 31 Decembrie 2020. Dar ca sa fii stabilit trebuie sa ai NINO si dovada de rezidenta, care din pacate la ora actuala nu se mai elibereaza decat in circumstante exceptionale. (de exemplu personalului medical sau celor care vin sa lucreze in azile de batrani).

Pe site-ul guvernului Britanic avem procedura oficiala: din start vedem mesajul mare cat tot ecranul – vor putea imigra si reloca permanent in regatul Unit UK exclusiv muncitorii calificati sponsorizati care au o oferta de munca si stiu Engleza! Fara aceste cerinte indeplinite, E IMPOSIBIL sa obtii minimul de 70 de puncte necesar pentru imigrare pe baza de punctaj in UK. Da, s-a terminat cu venitul cu traista in spate, cautat o camera la baieti si cautat de munca pe unde apuci.

Probabil o sa ziceti ce am zis si eu si jumatate dintre Britanici: pai bine bine si cine o sa le munceasca lor in fabrici?, la procesat peste?, in baruri?, in restaurante?, in depozite?, cine o sa le culeaga fructele si legumele?, cine o sa le conduca tirurile?, cine o sa aiba grija de milioanele de batrani din azile? Ca ei sunt toti niste putori comode nu?

….pai, in principiu tot noi Est Europenii. Majoritatea necesara sa umple golurile pe piata de munca sunt deja stabiliti aici sau au dreptul de rezidenta obtinut, iar restul deficitului va fi acoperit de Est Europeni sau de Indieni veniti cu contract de munca pe perioada limitata si cu viza temporara de intrare in tara. Guvernul Britanic ar vrea ca acel deficit sa fie umplut si de milioanele de Britanici someri care stau acasa pe beneficii, dar stim cu totii ca nu se va intampla asta.

Diferenta majora intre cei deja stabiliti in Anglia UK si cei ce vor veni cu viza temporara si contract pe perioada determinata, e ca cei din urma nu au absolut nici un drept de a ramane in UK odata ce si-au indeplinit contractul sau le expira viza (care data vine prima). Daca stau peste termenul de sedere, vor fi declarati ilegali si deportati din tara fara drept de intoarcere. Si ca sa fie siguri ca nu vor avea motiv sa stea mai mult, guvernul Britanic a facut foarte clar faptul ca cei fara acte legale de rezidenta nu vor avea dreptul sa ceara nici un fel de beneficiu (somaj, alocatie copii, asistenta medicala gratuita, pensie, etc, etc). Adica cam ce patesc si Mexicanii care locuiesc ilegal prin SUA.

UK Yorkshire

Exista totusi exceptii, mai ales pentru cei din sistemul medical, care au un proces simplicat mult mai rapid.

Hai sa vedem cum se poate imigra legal in UK – Marea Britanie din 2021 si cum se poate obtine punctajul de minim 70 de puncte compus din 3 cerinte obligatorii si 5 cerinte optionale (nu conteaza care dintre optionale sunt indeplinite atata timp cat sunt obtinute cele 70 de puncte la final):

  • oferta de munca de la un sponsor autorizat – cerinta OBLIGATORIE20 puncte (lista sponsorilor autorizati va fi disponibila pe site-ul guvernului, dar cu siguranta nu va include afaceri mici precum baruri sau spalatorii auto);
  • Candidatul indeplineste calificarile necesare pentru locul de munca – cerinta OBLIGATORIE – 20 puncte ( calificarile pentru fiecare domeniu de munca vor fi decise si clasificate de guvern, si pot include cerinte de diploma recunoscuta international, un anumit numar de ani de experienta in domeniu sau ambele);
  • Candidatul vorbeste Limba Engleza la nivelul cerut de locul de munca – cerinta OBLIGATORIE – 10 puncte (cel mai probabil va ceva gen examenul IELTS, iar in functie de domeniul de munca va trebui obtinuta o nota minima la examen, de exemplu minim 5 din maximul de 9);
  • Salariul anual pentru oferta de munca primita sa fie cuprins intre 23040 lire si 25599 lire SAU 90% din rata oficiala de plata a profesiei. (se ia in considerare care este mai mare dintre cele doua cifre)- cerinta OPTIONALA! 10 puncte. Pentru oferte de munca sub 23040 lire nu se ofera puncte! De departe una din piedicile cele mai mari pentru muncitorii necalificati care deobicei muncesc pe salariu minim pe economie. Salarium minim in momentul de fata este de 8.72 lire pe ora. Deci daca cumva reusiti sa prindeti un contract permanent de 40 de ore pe saptamana (desi nimeni nu ofera contract permanent cu atatea ore in domeniile care platesc minim pe economie), ati castiga un venit anual brut de doar 18137 lire, adica sub pragul minim. Desi un lucrator in fabrica sau la ferma poate castiga lejer mai mult de atata datorita orelor suplimentare si sporurilor de noapte, nu se ia in considerare daca nu e venitul garantat in contract.
  • Salariul anual pentru oferta de munca de 25600 sau peste rata oficiala de plata a profesiei – cerinta OPTIONALA 20 puncte; Dupa cum va puteti imagina , un salariu anual de peste 25000 de lire in UK, nu este chiar usor de obtinut. La un astfel de salariu se poate astepta de exemplu un bucatar sef, un sef de echipa, un tehnician , un mecanic auto, un manager de magazin de haine sau un IT-st incepator.
  • Oferta de munca intr-un domeniu in care exista cerere ridicata de personal – cerinta OPTIONALA 20 de puncte. Domeniile de munca cu nevoie ridicata de personal sunt descrise de guvern pe site AICI, vor include cel mai probabil categorii precum personalul care are grija de batrani la azile, doctori, asistente medicale, specialisti in domeniul de constructii, universitar sau IT. Lista va fi revizuita anual de guvernul Britanic.
  • Diploma de studii post universitare de tip DOCTORAT intr-un domeniu relevant ofertei de munca primite de la sponsor – 10 puncte. A se intelege clar ca e vorba de diploma de Doctorat, nu Licenta, nu Masterat, alea sunt inutile.
  • Diploma de studii post universitare de tip DOCTORAT intr-un domeniu STEM (Stiinta, Tehnologie, Inginerie, Matematica) relevant ofertei de munca primite de la sponsor. – cerinta OPTIONALA 20 de puncte. La fel ca si cerinta anterioara, este vorba de diploma de Doctorat. Diplomele de licenta sau masterat nu sunt luate in considerare.
UK London

Deci luand in considerare ca primele 3 cerinte obligatorii insumeaza 50 de puncte, nu ar mai trebui decat inca 20 de puncte. Simplu nu? ….nu chiar. Din pacate majoritatea ceriontelor optionale se includ una pe alta, si nu se pot obtine independent. Adica practic daca esti doctor, ai si diploma de doctorat, esti si intr-un domeniu de mare cautare, si vei avea si o oferta de munca cu salariul mare, insumand lejer 110 puncte.

Dar in schimb un inginer constructor fara specializare sau sef de santier, nu e clasat nici in in domeniu cu deficit de personal, nu are nici diploma de tip doctorat, si singura lui sansa va fi doar sa primeasca o oferta de munca permanenta cu salariul anual mai mare de 26000 de lire. La asta se adauga bineinteles faptul ca angajatorul trebuie sa demonstreze ca nu gaseste pe piata domestica de munca un candidat, si ca are nevoie sa aduca din strainatate, si astfel inginerul nostru nu are de fapt sanse prea mari sa obtina rezidenta permanenta in UK. Frumos nu?

Atentie! Daca un candidat obtine cele 70 de puncte si vine sa munceasca si sa locuiasca in UK, nu inseamna automat ca va obtine si rezidenta permanenta! Dar are totusi sanse foarte mari sa o ia atata timp cat nu are probleme cu legea sau cu fiscul pe parcursul sederii in tara.

Mai exista si caile speciale pentru a castiga dreptul de rezidenta in UK si anume:

  • Programul absolventilor: cine a venit in UK cu viza de student, poate ramane 2 ani dupa absolvire pentru a isi cauta loc de munca. Daca nu reuseste sa obtina un contract de munca permanent in domeniul in care a absolvit va trebui sa paraseasca tara ;
  • Transfer intern – valabil pentru angajatii de rang inalt ai corporatiilor multinationale care doar schimba locatia dar raman la aceasi companie;
  • Programul antreprenorilor inovativi: cine dovedeste ca are o idee buna de afacere si vrea sa puna pe picioare in UK o afacere ce are un capital de minim 50000 lire, poate veni sa faca asta, si daca ii merge va castiga dreptul de a ramane in tara.;
  • Programul sportiv sau artistic: practic vorbind daca esti vreun sportiv sau artist de succes si primesti o oferta din UK, sari peste toata procedura punctajelor. Banuiesc ca nu surprinde pe nimeni asta;

In teorie suna bine pentru Britanici acest sistem nu? Isi pot alege pe cine vor sa lase sa intre si sa locuiasca in tara lor nu? Sistemul de imigrare pe baza de punctaj functioneaza foarte bine in tari precum Canada, Australia sau Noua Zeelanda. Pai teoretic da, dar spre deosebire de acele tari, in UK exista practic in spatele culiselor o serie de portite pe care anumite etnii si anumiti agenti comerciali si industriali abia asteapta sa le exploateze.

Desi din 2021 , toti care vor sa ajunga in Anglia UK ar trebui sa inceapa la acelasi nivel cu aceleasi sanse in baza sistemului de imigrare pe baza de punctaj, in practica exista o chestie numita “Ancestry VISA” sau viza de ascendenta. Pentru aceasta viza poate aplica orice cetatean din comfederatia Commonwealth, comfederatie compusa din tarile foste colonii ale imperiului Britanic. Printre ele avem tari foarte sarace si foarte populate precum Nigeria, Pakistan , India si Bangladesh. Numai aceste 4 tari au impreuna o populatie de aproape 2 miliarde de oameni.

Commonwealth countries map

Aceasta viza de 5 ani care iti da dreptul de a locui si munci in Marea Britanie, dar si de a iti aduce familia in UK, si poate duce la rezidenta permanenta, se poate obtine pe baza unei legaturi de familie daca ai sau avut un parinte sau bunic (natural sau vitreg), nascut in Marea Britanie sau pe o nava cu pavilion Britanic. In 2019 in UK erau circa aproximativ 1.4 milioane de Indieni naturalizati in timpul generatiei noastre, si inca cateva sute de mii de Africani. Toti cu drept de vot, si toti au votat pentru Brexit si abia asteapta sa vina 2021 ca sa isi poata chema toate neamurile la munca pentru a putea umple golul de munca ce va rezulta inevitabil in urma restrictiei pe piata muncii a Est Europenilor. Foarte tare nu?

Si din pacate nu doar ei asteapta schimbarile. Odata cu iesirea din Uniunea Europeana, Regatul Unit nu va mai fi obligat sa respecte legislatia Europeana a muncii si nici Conventia Europeana a Drepturilor Omului, mai ales cand vine vorba de muncitori temporari cu contracte pe perioada limitata. Ne putem doar da cu presupusul ce va rezulta din aceste doua circumstante combinate. Eu unul sincer nu vad cum ar putea iesi vreo schimbare in bine de aici.

Voi ce parere aveti despre acest sistem de imigrare pe baza de punctaj? Va fi mai bine in timp oare, sau se va dovedi a fi un mare fiasco? Va astept parerile la sectiunea de comentarii sau pe pagina de Fb GarciaCalavera.com. Daca v-a placut acest articol dati share. Puteti intra si pe pagina de Fb GarciaCalavera.com  si da un like pentru a va abona la viitoarele articole . Va mutumesc.

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte calatorii:

Vezi si alte articole din Romania: 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.