Impresii dupa un an in Marseille Franta

France one year impressions ENGLISH Article HERE

Trebuie sa specific mai intai ca nu am locuit chiar in Franta , ci in Marsilia (Marseille), oras care chiar si multi Francezi zic ca nu e chiar Franta, si pe buna dreptate. A trecut un an de cand am venit aici cu munca. Orasul este unul al contrastelor , in centru ai portul natural si zona turistica Vieux Port, si la doar 2 strazi departare ai  Piata Noailles, o zona inghesuita , urat mirositoare si mizerabila, plina de colorati unde auzi numai araba, unde se vand tigari de contrabanda in gura mare pe strada si unde te simti mai mult ca in Maroc sau Algeria decat Franta. De asemenea la Sud avem zone superbe cu parcuri , plaje si lume buna precum Prado , Point Rouge , si imediat la Nord de Gara Saint Charles ti-e frica sa mergi pe strada.

Venind din Romania, poate ca nu mi s-a parut mare lucru sa vad boschetari pe strada sau care dorm in statia de tramvai, cersetori la colt de strada si colorati care stau la gura metroului si beau bere fumand iarba, dar chiar si asa numarul de astfel de specimene pe metru patrat prezente in centrul orasului depaseste orice asteptari chiar si fata de Romania.  Ma gandesc din perspectiva unui turist sau a unui Francez din alt oras mai “Frantuzesc” , probabil pare ceva ireal.

Datorita urbanisticii si arhitecturii orasului care este un mix compus din cladiri vechi, blocuri turn sociale construite in anii 60-70 (foarte asemanatoare cu cele comuniste de la noi) si imobile noi , imi aduce aminte de meleagurile Romanesti , in special de Bucuresti. Exista bineinteles diferente mari si  notabile, mai ales la capitolul cladiri istorice renovate, transport in comun foarte bine pus la punct (metrou , tramvaie noi, autobuze dese) , numeroase parcari subterane, trotuare si spatii pietonale generoase unde nu au cum sa ajunga masinile, pe trotuare chiar se face curat de mai multe ori pe zi cu utilaje si jet de apa (dar se umplu la loc repede cu cacat de caine care nu il aduna niciodata propietarii), autostrazi supra si subterane (exista un tunel care subtraverseaza intreg centrul istoric si bazinul portuar), dar toate astea cumva nu prea compenseaza pentru atmosfera descrisa mai devreme.

Dupa ce treci de prima impresie turistica buna si ai locuit cateva luni pe aici , incepi sa te simti cam ca in Romania, in mare parte datorita birocratiei excesive si inutile. Dupa cum ziceam si in articolul anterior, este o bataie de cap incredibila ca sa inchiriezi un apartament sau sa iti faci cardul verde de sanatate si exista in tara asta niste legi idioate inapoiate rau de tot.  Va dau un singur exemplu: ca sa reziliezi un contract de internet facut cu o firma de telecomunicatii in secolul 21, trebuie sa le trimiti o cerere scrisa cu recomandata prin posta in care sa specifici de ce vrei sa reziliezi. Daca pleci in alta tara trebuie sa aduci dovada ca vei locui in acea tara sau ca vei munci acolo ca sa dovedesti ca tu chiar pleci! Pur si simplu te confrunti cu niste situatii absurde si penibile care credeam ca numai in Romania sunt posibile. Este adevarat totusi ca nu vei sta niciodata 3 ore la coada la ghiseu ca la noi, si ca functionarii publici nu te scuipa in fata daca le ceri ceva,  dar bataia de cap si pierderea de timp ramane inevitabla.

O alta asemanare izbitoare intre Romania si Franta sunt taxele. Si aici ca si la noi, ai taxe peste taxe pentru absolut orice. E adevarat ca aici salariul incepe de la 1500 EUR (Brut) in sus dar fii pregatit sa dai vreo 40% la stat , chiar si mai mult daca esti singur si celibatar. Banii tai se vor duce la Sanatate, Pensie si asigurari sociale. Spitalele si serviciile medicale sunt impecabile si acoperite de asigurare, ok foarte frumos la capitolul acesta, si la pensie la fel.

O diferenta majora totusi o consta faptul ca in Franta esti taxat pe venitul combinat al familiei raportat la cati membri sunt in familie. Astfel daca esti casatorit sau in contract civil PACS, si doar sotul munceste, vei fi taxat un procent doar pe acel venit dupa ce a fost impartit la 2. Astfel ca in practica am pastrat foarte mult din salariul in mana. Fiecare adult din familie se considera o parte intreaga iar fiecare copil se considera jumatate de parte (0.5). Astfel intr-o familie de 2 parinti cu un copil, se va calcula procent din venitul familiei impartit la 2.5 . Asta e de departe cea mai buna masura fiscala in Franta care te incurajeaza sa iti incepi o familie. Pacat ca nu avem si noi asa ceva.

Problema apare la serviciile sociale. La fel ca si in Romania, statul este foarte “generos” cu aceste sume si ofera numeroase alocatii, ajutoare si beneficii asistatilor sociali. Acesti asistati, in mare parte veniti cu familiile si multi copii din fostele colonii Franceze Africane,  ii vezi absolut in fiecare dimineata la terase cum stau si trag cateva ore de o cafea la 1 EUR  socializand cu fratii lor aflati in aceasi situatie. Daca nu stau la terase ii vezi la coada la oficiul postal, locul de unde isi ridica ajutoarele. Nu poti sa nu te enervezi putin in timp ce  astepti tramvaiul si ei stau langa tine la terase relaxati pe banii tai. Bani pentru asistati sunt destui, dar pentru tine fii sigur ca nu sunt. Desi suntem in UE si eu muncesc cu norma intreaga si platesc taxe la statul Francez, partenera mea nu are dreptul sa beficieze de vreun ajutor, nici de lectii de Franceza, scuza oficiala fiind ca noi venim dintr-o tara dezvoltata si bogata (vorbim de Romania da?) In schimb refugiatii si imigrantii non UE au prioritate la aceste cursuri. Prea tare nu? Abia dupa 6 luni  angajatii de la asistenta sociala au procesat dosarul si s-au comvins ca ea nu stie Franceza si chiar are nevoie de acele cursuri , si au propus-o sa inceapa din Septembrie cursurile , adica fix dupa un an de cand am ajuns noi in Franta si cand urma sa plecam din tara. Eficacitate maxima.

Somajul ridicat din oras aflat undeva la 20% alimenteaza acest cerc vicios. Autoritatile au in derulare proiecte de revitalizare urbana in valoare de biliarde de Euro, proiecte precum precum cartierul nou de turnuri office si rezidentiale Euromediteranee, cartier in care muncesc si eu. Este cel mai scump proiect de revitalizare urbana din Franta dar aspru criticat datorita faptului ca aparent serveste tot claselor albe privilegiate si nu face mare lucru pentru a ajuta comunitatile de imigranti. Si totusi in profida la toate aceste probleme,  este unul dintre cele mai scumpe orase din Franta, preturile la apartamente si la chirii ating recorduri noi in fiecare an. Sa va faceti o idee, va pot zice ca noi dam 700 de Euro pe un apartament mic cu doua camere aflat intr-un imobil vechi de 200 de ani aflat intr-o zona decenta a orasului, iar o bere in oras costa la bar 7 Euro. Deci dupa cum ziceam , paradoxurile pretentii versus realitate cam seamana cu Romania.

Despre oameni si Francezi ce sa va zic, daca ii exclud pe coloratii care vorbesc araba, raman pe de o parte cei de treaba, tineri, educati si ambitiosi, si cealalta parte care se potriveste cliseului Frantuzesc: aroganti , cu nasul pe sus, care asteapta salarii mari si nu au chef de munca. Cu nici unii dintre ei nu am interactionat prea mult, deoarece noi nu vorbim Franceza si ei nu stiu sau nu vor sa vorbeasca orice alta limba (Araba nu se pune). Nu e ca si cand as fi avut oricum timp de o viata sociala din cauza job-ului dar asa ca idee.

La capitolul masini va pot zice ca Francezii nu dau doi bani nici pe masina lor , nici pe cea a celui parcat in fata sau in spatele sau. Aproape absolut toate masinile aici sunt zgariate , pocnite , au oglinzi rupte sau parbrize crapate. Francezul prefera masini mici naspa , ieftine si cand parcheaza lateral se foloseste de celelalte masini parcate sa isi faca loc. Spre deosebire de Romani , care isi venereaza masinile si fac eforturi financiare extraordinare ca sa isi cumpere una , cred ca e normal sa aiba extra grija sa nu pateasca ceva. Daca un Francez ar parca asa la noi ca aici , acel sofer cel mai probabil s-ar alege cu o bata de baseball sau cativa pumni in cap.

Un alt aspect remarcat aici , e cliseul chelnerului lenes si scarbit care e 90% din cazuri adevarat. Vii te asezi la masa si astepti chiar si 15-20 de minute sa vina cineva sa iti debaraseze masa sau sa iti aduca meniul, si dupa inca 20 de minute sa iti ia comanda si tot asa. Scuze ca zic , dar la noi in Romania , la fel ca in Anglia , cum te-ai pus la masa imediat vine cineva sa se ocupe de tine. Aceasta mentalitate se pare ca e ceva obisnuit la toti, deoarece aici e absolut normal sa zici ca te intalnesti undeva la o ora, si respectivul sa ajunga cu 20-30 de minute mai tarziu. Tin minte foarte clar un episod cand electricianul trebuia sa vina la apartament la ora 14:00 sa repare boilerul, noi am asteptat pana la 14:25 si crezand ca numai vine am plecat la piata. La 14:35 ma suna foarte enervat domnul ca a fost la noi acasa si nu era nimeni acasa cand a sunat si ne-a acuzat ca suntem oameni neseriosi care nu respecta o intalnire stabilita. Pai ce mortii matii de fel de zdreata esti tu ma??? In fine, trecem peste. In general lumea e foarte relaxata aici , programul de munca incepe de la 9, unele firme ofera chiar si 2 ore pauza de masa ca sa aibe timp oamenii sa manance unde vor, ei au 25 de zile de concediu pe an si 35 de ore de lucru pe saptamana prin lege. Si cumva cu toate aceste beneficii tot sunt nemultumiti si fac greve dese.

Apreciez ca se lupta pentru drepturile lor, dar am stat totusi 2 saptamani cu un munte de gunoi sub geam in care horcaiau sobolanii. Noroc ca era iarna si nu putea prea tare doar.

In concluzie pot zice ca mie personal Marsilia, Franta nu mi-a lasat o impresie prea buna. Este o tara grozava de vizitat, dar sa locuiesti permanent este cu totul alta poveste. Din nou vorbesc aici de Marsilia, nu de Franta.

Pot zice sigur ca daca nu vorbiti Franceza nu aveti ce cauta pe aici.  Daca vorbesti Franceza, si lucrezi la una din multi-nationalele din oras si reusesti sa iti asiguri o casa undeva langa oras (sunt orasele superbe precum Aix en Provence la doar 30 de minute de Marseille) , probabil ca vei avea o viata implinita si foarte frumoasa, deci depinde de situatia fiecaruia. Dupa cum ziceam, imprejurimile de langa Marseille sunt cu totul alta lume, zona Provence este foarte frumoasa dar scumpa. Ai o gramada de locuri superbe la o aruncatura de bat, printre care mi-au ramas in minte Cassis, Avignon, Coasta de Azur (Nisa, Monaco , etc). Eu doar va relatez din perspectiva propie , deci a nu se lua nimic din ce am zis ca fiind universal adevarat. Voi cu ce pareri ati ramas de pe aici? Va invit sa imi relatati , orice parere imi va fi de folos pentru viitoarele articole.

Daca ti-a placut articolul , iti recomand si unul dintre celelalte articole despre calatorii din lista de mai jos. Vezi de asemenea si pagina de Fb GarciaCalavera.com  , care daca va place ii puteti da un like.

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte calatorii:

Vezi si alte articole din Romania: 

Alternative tourismDetroit , Georgia , Burning gate of Turkmenistan , North Korea , Pripyat & the alienation zone   , Nouadhibou graveyard

Cum traieste cealalta jumatate:  Karachi ,  Guayaquil  , Lagos

Published by

3 Replies to “Impresii dupa un an in Marseille Franta

  1. Si dupa 1 an de munca de birou in Franta, care sunt concluziile tale legate de marinarie? Cum e mai bine pentru tine si care sunt partile bune si mai putin bune?

    1. Sincer pot zice ca e mai bine la uscat aici (evident in Romania nu as fi zis acelasi lucru). Daca esti calificat, dornic sa arati ca poti si ca vrei dar si un pic rabdator castigi la fel ca un ofiter pe nava dar nu vei avea niciodata sentimentul acela de puscarie. Se munceste mult si greu si aici in strainatate, dar nici pe departe nu ma apropii de orele care le bagam zilnic la vapor. E adevarat ca aici platesti chirie si utilitati, nu sunt gratuite ca la nava, dar daca muncesti pe salariile de aici iti poti cumpara destul de usor propiul apartament si scapi repede de chirie. De departe cea mai mare imbunatatire fata de nava pentru mine e ca dormi in fiecare noapte acasa in patul tau cu prietena/sotia ta. Si in weekend sau cand ai liber te poti duce la un barulet, terasa in port la o bere si sa stai relaxat cu adevarat impreuna cu cunoscutii, micile placeri care fac o diferenta uriasa fata de viata la nava. Deci da , pot zice categoric ca am facut o alegere buna cand am ales sa schimb aceasta viata.
      PS: daca ai si copii, faptul ca au acces afara la o educatie buna si oportunitati in viata si un tata langa ei constant, e ceva de neegalat.

  2. Merci de raspuns! Maine incep un nou job la uscat dupa 9 ani pe mare. Aloc un an de proba sa vad daca o sa imi fie bine sau nu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.