Istanbul revisited

Intamplarea a facut ca zborul de intoarcere de la Singapore sa intarzie aproximativ doua ore. Avand doar o ora la dispozitie in Istanbul sa prind conexiunea catre Bucuresti automat s-a pierdut. La aterizare oamenii de treaba de la Turkish Air ne-au preluat pe toti care am pierdut conexiunile si ne-au reprogramat la urmatorul zbor de seara , adica dupa vreo 11 ore si ca sa nu ne lase amanet prin aeroport si sa isi exprime regretul pentru deranjul cauzat din propia vina ne-au cazat la un hotel foarte frumos in centrul orasului. Desi eram rupt de somn dupa zbor de 12 ore si diferenta de timp de 6 ore din ziua anterioara , am aruncat rucsacul in camera , miam luat aparatul foto si am taiat-o in oras. Numai fusesem de mult in Istanbul si imi era dor.

Desi vremea era putin in ceata si temperatura se imvartea pe la 8 grade , tot orasul era activ plin de activitate. Uitasem cat de uriasa poate sa fie metropola de 10 milioane de locuitori de pe 2 continente , ce mi se parea mie pe harta o distanta mica de luat la pas s-a dovedit a fi o cursa de 20 minute cu taxiul. Imi era dor de toate stradutele intortocheate , majoritatea in panta , de arhitectura combinata , pe aceasi strada vezi un bloc urat , o cladire din lemn din 1800 , una noua cu fatada moderna de sticla si intre ele ramasitele unui zid antic al Constantinopolului. Am ajuns la piata Taksim , de unde incepe strada pietonala de shopping  Istiklal. Absolut toata strada si piata erau pline cu oameni cu diferite activitati , si fortele de ordine aveau o prezenta substantiala  , spiritul protestelor masive ce au avut loc in piata in urma cu putin timp era inca cald.  De acolo am luat trenul funicular care isi sarbatorea 138 de ani , fiind printre cele mai vechi tuneluri din europa , jos catre Hornul de Aur. Pe podul care traverseaza hornul aceasi pescari umpleau malurile podurilor , pe trotuar un flux masiv de oameni si turisti de toate natiile traversau catre zona cea mai veche a orasului , in lateral pe apa ferriboturile si barcile de croaziera isi continuau activitatea neincetata , iar pe mijlocul podului tramvaiul modern trece silentios. Nu imi vine sa cred ca in mijlocul lui Ianuarie pe frig orasul este plin de turisti de toate natiile , bravo lor. Am apucat sa vad noua gara si noul tren Marmaray care trece pe sub mare catre partea asiatica , gara in sine este adanca rau  , coboram pe scarile rulante printrun coridor care parca nu se mai termina , impresionant. Batrana catredala Sofia este la fel de frumoasa si pozata din toate unghiurile.

Ce am observat de la ultima vizita e ca s-a mai scumpit viata in oras , dar din cate am inteles si salariile s-au marit , am cotizat mai mult la taxi si la metrou fata de ultima vizita. Iar la suveniruri nu va avantati la magazinele de turisti de la strada , ci intrati pe alei si stradute , veti gasi marfa mult mai buna si la pret negociabil foarte bun. Un alt sfat , luativa un gps sau o aplicatie pe telefon cu gps offline , este un salvator , mai ales ca taximetristii nu prea stiu engleza , si lucreaza dupa repere si piete. Eu aveam adresa hotelului notata pe hartie , si strada respectiva nu era deloc cunoscuta iar fiind in cealalta parte a orasului cu doar 40 de minute la dispozitie sa prind autobuzul de aeroport , mi-am facut o idee rapid pe mobil cam pe unde sa o ia taxiul si ii gesticulam soferului pe unde sa o ia. Ruta ne-a dus pe malul marii , printr-un tunel urias care traverseaza o bucata buna de oras ,iesit pe o autostrada urbana de 4 benzi pe fiecare sens prin cartierul nou de zgarienori ,  iar pe ultima suta de metri , a mai intrebat un coleg taximetrist. Am observat ca cu 20 de dolari poti sa mergi foarte mult sau foarte putin , nu exista diferenta de tarife ci conteaza foarte mult priceperea soferului si cunostinta orasului , omul intra pe niste alei de nu imi venea sa cred ca nu se infunda sau ca nu o sa sarim in gol. Atentie si celor care vor sa mearga cu masina acolo , la turci nu se semnalizeaza , se da un claxon scurt si se schimba directia , si se merge cu viteza chiar si prin oras.

Daca ti-a placut articolul , iti recomand si unul din celalte articole despre calatorit din lista de mai jos si Vezi de asemenea si pagina de Fb GarciaCalavera.ro  , care daca va place ii puteti da un like.

Vezi si alte calatorii / Check out other trips : Vacanta PragaVacanta MadridDoua zile in Jacksonville USAParalia – Grecia cu masinaBrasov 12.2014Buzau quick stopLepsa & Vrancea countyChisinauNesebarBucharest weekends 2014 , Busan40 de zile in Cluj NapocaHunedoara CastleSingapore 2013Brasov 02.2014 , Istanbul 01.2014 , Cluj Napoca 08.2013 , Sibiu 07.2013San Pedro , Bucharest 2013 , Varna 2012 , Los Angeles 2012 , Budapest & Viena , Salerno , Cluj Napoca 2012 , Firenze , Brasov 02.2012 , Amsterdam , Antofagasta , Valencia , Lima , Bremen , Istanbul 2009 , Valletta , San Juan , Barcelona , Singapore 2010 , Los Angeles 2010 , Transilvania road trip , La Spezia , Bosphor by ship , Sydney , Melbourne , AucklandSan FranciscoTauranga

Alternative tourism: Detroit , Georgia , Burning gate of Turkmenistan , North Korea , Pripyat & the alienation zone   , Nouadhibou graveyard

Cum traieste cealalta jumatate / How the other half lives :  KarachiGuayaquil  , Lagos

 

 

Published by

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.