A fost odata – Trenuletul din parcul Constanta

ONCE UPON A TIME IN CONSTANTA – THE TRAIN FROM THE PARK – ENGLISH ARTICLE

Candva nu prea de demult daca mai tineti minte in parcul Tabacarie , era o atractie turistica inedita si destul de rara in tara: trenuletul din parcul Constanta. Era un trenulet de tip mocanita ce inconjura tot lacul Tabacarie , foarte popular printre turisti dar si Constanteni.

trenulet parc Constanta

Foto: www.bentsbane.dk

Linia feroviara ingusta urbana din parc , ce cuprindea 2 podete si 2 tuneluri  era destul de unicata in tara , fiind doar inca 2 de acest fel :  in parcul Copiilor din Timisoara si in Oraselul Copiilor din Bucuresti , astazi din pacate doar cel din Bucuresti a supravietuit intr-o forma redusa.

trenulet parc Constanta

Foto: www.bentsbane.dk
Trenuletul din parcul Constanta se pare ca a incetat sa functioneze undeva in 2002- 2003 , si atuncea se pare ca functiona pe un traseu incomplet ,

linia fiind intrerupta pe terenul unde deja se incepusera lucrarile la noua statie de epurare din zona Pescarie. Desi linia putea fi usor deviata pe marginea lacului fara a afecta noua statie de epurare necesara orasului , si chiar reabilitata cu bani europeni dupa aderarea la UE in 2007 , dar  din pacate nu a mai apucat anul 2007 , in 2005 batundu-se ultimul cui in sicriul liniei dar si al parcului Tabacarie odata cu inceperea lucrarilor la City Park Mall , un mall construit abuziv in parc exact pe coltul unde era promenada cea mai frumoasa a parcului , si cu cel mai nesimtit nume posibil care sa le aminteasca Constantenilor ca acolo a fost odata un parc. Si acum este incredibil cum mall-ul a primit toate avizele de la primarie si de la mediu.  Am prins cateva imagini atunci la singurul si firavul protest al Constantenilor impotriva construirii mall-ului.

Foto: Saila de pe SSC

trenulet parc Constanta

Soveja colt cu A. Lapusneanu si fostul restaurant Parc in 2005

Foto propii

protest impotriva distrugerii parcului Constanta
protest impotriva distrugerii parcului Constanta
protest parc Tabacarie Constanta

si acelasi colt in 2014

fosta intrare in parc Tabacarie , acum mall

Desi constructorii mall-ului promisesera pe langa replantari de copaci si parcare ecologica si faptul ca trenuletul din parcul Constanta va avea o statie incorporata in designul mall-ului , bineinteles ca nimic nu s-a adeverit. In timp ,  tot ce a ramas din sina s-a furat si casat , in ziua de azi ramanand doar gardul viu ce marca odata traseul liniei , tunelurile care s-au transformat in focare de infectie si adapost pentru aurolaci si o bucata de sina vizibila pe podul din Satul de Vacanta. Chiar si din statia de la Satul de vacanta abia se mai recunoaste unde era peronul de beton , toata suprafata fiind asfaltata si comvertita in parcare , iar casa de bilete a statiei a ajuns o ghena de gunoi uriasa.  Am gasit din intamplare si un semn rutier invechit pe unul din stalpi la una din treceri ce marca “Atentie la tren” si acestea sunt ultimele vestigii din ce  a fost odata in parc , o atractie de care urmasii si copii vostri nu se vor putea bucura. Astazi in sezonul estival exista un trenulet auto ce face legatura intre mall si Satul de Vacanta , care circula pe aleile pietonale ale parcului , fortandu-te sa te dai la o parte si care pana anul acesta era un tractor zgomotos pe diesel care te afuma si surzea cu zgomotul infernal care il producea , stricandu-ti instant orice placere de a te plimba prin parc. Abia in anul 2015 cineva a avut bunul simt sa il inlocuiasca cu unul electric, care in continuare trebuie sa te dai din calea lui desi esti pe alee pietonala in parc. Multumim primarului si primariei Constanta pentru asta si pentru tot ce se intampla in oras …….

pe unde trecea trenuletul din parcul Constanta: 

parc tabacarie Constanta
traseu trenulet parc Constanta
traseu trenulet parc Constanta
indicator trenulet parc Constanta

singurul segment vizibil

segment sina trenulet parc Constanta
segment sina trenulet parc Constanta

Tunelurile abandonate

tunel trenulet Constanta
tunel trenulet Constanta
tunel trenulet Constanta
tunel trenulet Constanta
tunel trenulet Constanta
tunel trenulet Constanta

Fosta statie si peron de la Satul de Vacanta

gara sat vacanta tren Constanta
gara sat vacanta tren Constanta
gara sat vacanta tren Constanta
gara sat vacanta tren Constanta

[Fac apel la toti cititorii , cine are poze cu trenuletul sau cu statiile de pe vremea cand inca mergea sa ma contacteze pe garcia.calavera@yahoo.com]

Din fericire, Domnul Ray wilkinson, turist Britanic in vizita in Constanta anului 1991, a raspuns apelului si mi-a dat o adevarata comoara fotografica cu trenuletul si orasul Constanta din 1991. Le puteti vedea in articolul dedicat Trenuletul Constanta si Parcul in 1991 AICI.

Daca v-a placut acest articol dati share. Vedeti de asemenea si pagina de Fb GarciaCalavera.com  , care daca va place ii puteti da un like pentru a va abona la viitoarele articole sau alt articol din lista de mai jos.

Vezi si alte articole din Romania: 

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte calatorii:

Published by

2 Replies to “A fost odata – Trenuletul din parcul Constanta

  1. Buna ziua! Daca imi permiteti, restaurantul cred ca se numea “Bulevard”, nu “Parc”! Numai bine!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.