Romania are din pacate multe proiecte comuniste abandonate. Stim cu totii ca multe proiecte de imfrastructura incepute de comunisti au fost abandonate si uitate imediat dupa revolutie pentru motive foarte ciudate , dar am ramas surprins sa aflu cat de multe sunt acestea , si cat de utile ar fi fost in ziua de azi in Romania.
Tinand cont ca in 1990 Romania avea zero datorii externe, ele fiind deja achitate integral prin imfometarea parintilor nostri si ceva miliarde de dolari in conturi care au disparut miraculos imediat dupa, multe din proiectele astea ar fi putut fi terminate foarte usor. Cam acestea le-am putut gasi eu pana acum. Cine mai stie de altele va rog sa imi lasati un mesaj :
– Canalul navigabil Dunare- Bucuresti – la revolutie constructia era in proportie de 70% finalizata , cu port la 1 Decembrie , ecluze , poduri , etc , acum in 2011 s-a cam deteriorat tot si daca s-a mai apuca vreodata de reconstructie trebuie sa o ia cam de la zero
–Β Canal navigabil pe Olt pana la Slatina. Un canal mai putin faimos in comparatie cu cel de la Bucuresti , dar la fel de real. Planul comunistilor era de a deschide navigatiei Oltul pe o distanta de 86 de kilometri pana la Slatina pentru a dezvolta regiunea industriala , primele vapoare urmau sa treaca pe acest canal in 1995. In ’89 santierul era tot pe undeva la 70% finalizat cand a fost abandonat fara nici un motiv. 5 din cele 6 ecluze amenajate in paralel cu barajele hidrocentralelor erau finalizate , acum datorita eroziunii accentuate pun in pericol barajele centralelor.
– canalul navigabil Siret – Baragan , alt canal cunoscut de putini oameni , proiectat si inceput de comunisti in 1987 , dupa revolutie constructia nu a fost abandonata ci s-a mai lucrat cu viteza melcului la el cu un buget tot mai mic de la an la an , pana in 2010 cand lucrarile au fost sistate de tot , nestiindu-se cand si daca vor fi reluate. Canalul este acum construit in proportie de 30%. Acest canal este in interiorul tarii si urma a fi extins eventual pana la Bucuresti sau conectat la alta magistrala navigabila , si nu ar fi ajutat doar transportul de marfuri dar si agricultura datorita instalatiilor de irigare adiacente.
– Legatura feroviara Ramnicul Valcea – Valcele. Comunistii aveau de gand sa umple golul din reteaua feroviara a tarii , si sa completeze segmentul greu de realizat datorita geografiei , pentru a realiza o legatura directa cu trenul intre Bucuresti si Sibiu , in prezent toate trenurile din directia aia trebuie sa ocoleasca pe valea prahovei pe la Brasov. Culmea e ca trenul chiar a circulat pe acest segment la un moment dat dar dupa revolutie s-a dorit finalizarea corecta a lucrarilor , chiar si modernizarea , dar intre timp santierul a fost abandonat. Masivul proiect ce include numeroase tuneluri (cel mai lung 2250 metri)Β , viaducte de pana la 70 de metri inaltime si 1,5 km lungime , permitea trenurilor sa circule cu viteze de 160 km/h , astazi este intr-o stare de degradatie avansataΒ , calea ferata impreuna cu orice alt material valoros au fost furate.
-Portul ConstantaΒ , cel mai mare port din Romania , este de fapt unul din proiecte comuniste abandonate. Din satelit (google maps) se vede clar ca intre portul vechi si portul “nou” de la Agigea Sud este o gaura foarte mare de teren nedezvoltat , unde este si o insulita artificiala neterminata. Zona este folosita astazi ca cimitir de nave si barje. Planul prevedea noi terminale de diferite marfuri , astazi se vrea dezvoltarea acelei zone dar nu prea se mai motiveaza economic , in conditiile in care actualele terminale sunt subfolosite.
– Extinderea metroului Bucurestean , desi lucrarile nu au fost abandonate , abia acum dupa vreoΒ 22 de ani statul a fost in stare sa duca la finalizarea extinderea cu vreo 5 statii a unor magistrale , greul (saparea tunelurilor) fiind deja facut de comunisti , trebuind doarΒ construite statiile si utilarea tunelurilor. Asa comparativ , bulgarii dupa revolutie au construit de la zero vreo 19 statii pe 2 magistrale in SofiaΒ si se lucreaza din greu siΒ in momentul de fata la finalizarea lor si la a treia linie.
– nenumarate combinate siderurgice abandonate , printre care cel de la Calarasi , care la revolutie era construit 90% , fiind pozitinat strategic langa Dunare pentru o usoara alimentare cu minereuri dar si pentru a usura exportul materialelor finite , astazi numeri pe degete cladirile functionabile si angajatii
– centrala nucleara de la Cernavoda , da ,in caz ca nu stiati centrala este este de fapt un proiect nefinisat al comunistilor. Proiectul comunistilor inceput in anii 80 de fapt prevedea un numar de 5 reactoare nucleare care sa asigure in jur de 40-50% din necesarul de curent al natiunii. La revolutie nu functiona deloc , dar macar santierul nu a fost in intregime abandonat , abia in 1996 s-a dat in folosinta prima unitate , si a doua in 2007 , cele 2 unitati asigura cam 18% din totalul de energie in tara. Se mai doreste finalizarea a inca 2 unitati in 2015-2016 dar nu se stie nimic sigur , contructia la unitatea 5 este in prezent sistata.
– coridorul rutier IV , un coridor ce consta in legarea tarii cu Europa de West inceput de comunisti , din care au apucat sa faca doar segmentul Bucuresti , Pitesti. Analizele geologice , si proiectarea autostrazii erau deja realizate la revolutie dar au fost uitate , actualii guvernanti preferand sa dea banii pe alte studii , alte proiectari pe alte rute, etc.
– si ar mai fi multe altele de care nu stim noi
Vedeti de asemenea si pagina de Fb GarciaCalavera.comΒ , care daca va place ii puteti da un like.
Vezi si alte articole din Romania: Poze unice cu tramvaiul si troleibuzul Constanta in 1991, De ce Romanii inca plang dupa comunism dupa 29 de ani? ,Poze unice cu ce a fost Constanta in 1991 , Macel spatiu verde Constanta, Dupa sase ani pe mare , Cursuri IMO 2016 sau jefuirea navigatorilor , Vizita medicala obligatorie β o surpriza placuta , Legea fumatului in Romania β greseala majora , Propaganda ridicola a Constantei , RATC Constanta- o mare rusine a orasului , Cu masina la service , ANR β SSO Endorsement ; Trenuletul din parcul Tabacarie , Abuzul Vodafone , Mafia Navigatorilor ;Brevet ofiter punte 2011- cat a ajuns toata afacerea; Legi locale , Taxi Constanta , Birocratia 2 , Black Friday , Policlinica 2 , ANR Bucuresti , Bancile in RO , Letβs do it Romania -But why? , Rovinieta in oras , Inmatriculare auto , Aviz psihologic , Proiecte abandonate dupa β89 de incompetenti , Sea service cadet , Joburile in RO , TVA-ul
Vezi si alte articole despre viata in strainatate: Cat de socanta e vremea in Anglia UK pentru straini ca noi? , Amintiri de la primul si ultimul voiaj pe nava scoala Albatros, UK β Cum sa iti schimbi Tax Code β castiga pana la 1000 de lire doar pentru ca esti casatorit ,UK β Care sunt cele mai socante chestii in Marea Britanie? ,UK β Imigrare pe baza de punctaj din 2021 β Cum functioneaza? , UK- Cat costa viata in Anglia? β Ce salariu iti trebuie pentru un trai decent? ,Care tara este mai buna de locuit UK Anglia sau Franta? De ce? ,UK β Cat costa mancarea in Anglia fata de Romania- e mai ieftin aici? ,UK cum sa iei permis de rezidenta SETTLED sau PRE SETTLED STATUS, Ce zic Romanii din UK despre viata aici β despre Brexit si daca se mai merita sa vii in UK , Casatorie in Anglia UK β Procedura si Transcriere Certificat Casatorie , UK Cum sa obtii permis de conducere provizoriu Anglia , Recalificare Profesionala Navigatori: Ce poti face la uscat daca te lasi? , UK NINO β Cum se face si cat dureaza? , Emigrare in Anglia β cat te costa sa te muti din Romania in Anglia, Primele 30 de zile in Hull Anglia UK ca Expat, Impresii dupa un an in Marseille Franta , Cum sa faci PACS in Franta? , Ghidul imigrantului de mutare in Franta , Primele 48 de zile in Marseille Franta ca expat , Dupa sase ani pe mare
Vezi si alte calatorii: Londra sau Paris? Care e cel mai bun oras de vizitat ca turist? , Top 10 cele mai unice si interesante atractii din Romania ,Las Palmas β Gran Canaria 2020, Valletta β Malta , Cracovia β Polonia , TOP 10 cele mai frumoase si autentice orase din Europa ,Lisabona vacanta β Portugalia , O saptamana in Londra β UK , Saint Tropez β Franta , Circuit Romania β 7 zile cu masina, Budapesta cu masina , Praga β vacanta de vis , Excursie Dobrogea: Enisala, Ibida, Histria , Vacanta Madrid β Spania, Doua zile in Jacksonville SUA, Paralia β Grecia cu masina, Brasov 12.2014 , Buzau quick stop , Lepsa & Vrancea county , Chisinau β Moldova , Nesebar β Bulgaria cu masina , Bucharest weekends 2014 , Busan β Korea , 40 de zile in Cluj Napoca , Hunedoara Castle ; Singapore 2013 , Brasov 02.2014 , Istanbul 01.2014 , Cluj Napoca 08.2013 , Sibiu 07.2013 , San Pedro β Africa , Bucharest 2013 , Varna 2012 , Los Angeles 2012 , Budapest & Viena , Salerno , Cluj Napoca 2012 , Florenta β Italia , Brasov 02.2012 , Amsterdam β Olanda , Antofagasta-Chile, Valencia , Lima β Peru , Bremen β Germania , Istanbul 2009 , Valletta β Malta , San Juan- Puerto Rico , Barcelona , Singapore 2010 , Los Angeles 2010 , Transilvania road trip , La Spezia β Italia , Stramtoarea Bosfor Istanbul β de pe nava , Sydney β Australia , Melbourne , Auckland β Noua Zeelanda , San Francisco β SUA , Tauranga Noua Zeelanda
Pot sa mai adaug soseaua de coasta π
ee , practic nu se incadreaza ca proiect abandonat , pentru ca nu a fost niciodata inceput π