Unul dintre cele mai asteptate jocuri ale seriei faimoase Total War si-a facut lansarea si am avut norocul sa il cumpar original din magazin in Singapore ,la scurt timp dupa lansare. Desi jocul vine pe 3 dvduri , platforma Steam cere doar primul disc , dupa care isi downloadeaza 10 Gb de updateuri de pe internet. Operatiunea asta e complicata a dracu cand esti cu nava in port pentru putin timp si scumpa a dracu cand stai pe modem 3g cu cartela prepaid in Singapore. Dar odata terminate updateurile si trecut Steamul pe offline mode , dat drumul la joc pe apucate in reprizele de timp liber , recunosc ca jocul e pe masura asteptarilor. Pentru cei ce nu cunosc seria total War este o combinatie intre genul TBS (ala ca Heroes) unde ai o harta de campanie in care iti construiesti , creezi si muti armatele pe rand , si RTS , parte care intervine cand 2 armate inamice se intalnesc si actiunea se muta la nivelul solului , controland in timp real batalia. Desi citisem inainte pe internet ca la lansare jocul era plin de buguri si primii cumparatori erau foarte dezamagiti , pe varianta originala cu toate updateurile oficiale la zi , pana astazi nu am avut absolut nici un fel de bug sau eroare.
Jocul are loc in perioada antica , punand la alegerea jucatorului o varietate de natii pentru joc , printre care Roma (evident) , Grecii ,Carthagina , Egypt , triburile britanice , germanice , galice , dar si cateva din Estul indepartat. Harta de campanie este uriasa , cuprinzand toata Europa , pana spre Urali , toata peninsula araba si orientul mijlociu pana la granita cu India , iar orasele cu zonele aferente , sunt grupate si administrate la nivel de provincii , reducand putin managementul oraselor in sens pozitiv. Armatele numai sunt recrutate ca in jocurile anterioare , in schimb sunt organizate de un general , membru al familiei , iar numarul armatelor si flotelor este conditionat de marimea imperiului , cu cat ai mai multe zone sub control cu atat mai multe armate iti poti organiza. Ma bucur sa vad ca producatorii jocului in sfarsit au realizat ca portul nu este o entitate separata de oras , astfel ca daca ataci cu o flota un oras-port ca Genoa , automat cuceresti si orasul folosind doar flota , echipajul militar numeros si antrenat de pe vapoare in sfarsit a realizat ca poate sa coboare de pe nava si sa cucereasca orasele-port. Iar armatele de sol in sfarsit au realizat ca se pot deplasa pe mari si oceane fara a depinde de o flota militara , folosinduse de propiile nave de suport, dar in schimb sunt vulnerabile pe mare la un atac cu nave militare , dar oricum pun o lupta cinstita bazata pe numarul de oameni din armata , evitandu-se situatiile penibile din trecut cand o singura nava de razboi ducea la fund de una singura o armata inamica de 1000 oameni care era transportata “inghesuita” pe o singura nava militara slaba. La fel se evita situatiile imposibile cand o armata de sol de mici dimensiuni cucereste un oras important , desi in portul orasului erau amarate 15 nave de razboi cu echipaj complet inarmate pana in dinti cu arme si artilerie , si mai ales situatiile de cacat cand o natie cu un singur oras isi trimite armata puternica la lupta , lasand orasul vulnerabil , moment in care vine repede un al treilea jucator si il cucereste , si fiind singurul si ultimul oras calculatorul declara game over si sterge natia din lista activa , ei bine acum chiar daca singurul si ultimul oras cade prada , armata plecata este in continuare pentru ceva timp activa si puternica si poate oricand sa isi recucereasca capitala , sau se indrepte spre alta regiune pentru a cuceri si stabili alta capitala.
Partea de actiune in timp real , este un adevarat deliciu vizual , grafica superba si orasele antice create cu detalii specifice timpului , detaliile oamenilor nu dezamagesc. Si bataliile in timp real au fost imbunatatite , dupa cum spuneam mai devreme acum daca o batalie are loc pe coasta si exista flote propii in apropiere acestea iau parte activa la batalie , debarcand pe cea mai apropiata plaja si alaturanduse armatei de sol, sau in cazul asediului unui oras , se creeaza un gameplay frumos , asediind zidurile orasului dintr-o parte si flota debarcand in portul orasului in paralel sau daca jucatorul inamic are si el flota se pot desfasura in paralel batalii pe uscat intre armate si in larg intre flote. Deasemenea unitatile de artilerie numai sunt niste chestii cu efect marginal , ci sunt capabile de a schimba total balanta puterii , decimand unitatile imfanterie incete si neajutorate intr-un mod devastator.
Daca jocul jucat la nivel “Normal” mie unul nu mi-a oferit prea mare bataie de cap , la very hard e o adevarata provocare , atat la batalii in timp real , dar mai ales la jocul global de sah de pe harta de campanie. Factiunile controlate de calculator prezinta un nivel ridicat de inteligenta , si vor sti cand sa atace , cand sa isi retraga armatele chiar si lasand prada un oras propiu doar pentru a cuceri altul mai important , pasul urmator fiind de a isi recuceri propiul oras in care armata imvadatoare e deja slabita dupa batalie. La fel si sistemul diplomatic este mult mai realistic , orice actiune de razboi sau comert sau alianta are consecinte diplomatice cu alte natii , creand prietenii sau noi dusmani , astfel ca inamicul inamicului va fi mult mai prietenos , iar prietenii inamicului vor crea aliante puternice si iti vor declara razboi foarte repede. Deasemenea optiunile de la masa de negocieri au fost imbunatatite , putand cere acum unei natii in schimbul unui acord de incetare al focului sa inceteze comertul , alianta sau se alature razboiului impotriva unei alte natii. Numai merge nici faza cu momitul de oferire a accesului militar pentru cateva ture in schimbul acordului de comert , acum trebuie sa fie reciproc. Deasemenea a fost introdusa optiunea Pactului de non-agresiune , un pas intermediar intre neutralitate si alianta. Comertul si tehnologiile cercetate in domeniul economic , tehnic si militar joaca in continuare roluri esentiale in joc. Rome 2 Total War este un joc deosebit , cu un grad mare de rejucabilitate , care iti consuma multe ore , si care poate sa creeze o stare de dependenta , chiar si dupa ce inchizi jocul te gandesti in continuare ceva timp cum iti vei face urmatoarea mutare si ce optiuni lasi deschise inamicului in urma mutarii. Asa ca mult succes si happy gaming , eu zic ca merita un 9.5 jocul asta.
Vezi si alte recenzii de jocuri / other game reviews : Sleeping dogs , BioShock Infinite ; Metro 2033 Last Light , Deus Ex Human Revolution , Medal of Honour 2010 , Call of duty – Modern warfare 2
Published by