Garcia Calavera

Dupa sase ani pe mare

AFTER SIX YEARS AT SEA English article HERE

Dupa sase ani pe mare m-am ales cu multe fire albe, o masina, un teren, cateva amintiri bune si foarte multe rele. Dedic acest articol tuturor tinerilor ce se gandesc sa plece pe mare.
Primul voiaj l-am facut in 2010, eram in ultimul an de facultate si am fost printre putinii norocosi care si-au inceput cadetia din timpul facultatii …daca ma gandesc mai bine, am fost printre putinii norocosi care si-au inceput cadetia in general.

Eram bucuros cand am plecat, era prima aventura in viata, prima oara cand plecam de acasa pentru o perioada asa mare, prima oara cand mergeam in America iar pe biletul meu de avion scria Los Angeles. Los Angeles nu am apucat sa il vad atunci, am vazut doar autostrada de la aeroport la vapor. Entuziasmul a disparut in mai putin de o saptamana, cand am realizat ca imi voi petrece urmatoarele sase luni dormind intr-un pat ingust, intr-o cabina ingusta, pe un vapor cu o punte ingusta unde aproape toti abuzeaza de tine, unde muncesti absolut in fiecare zi si unde fiecare isi vede doar de basca lui.

[citeste mai departe dupa poze]

viata pe mare
timp personal la nava

Am ales cariera asta mai mult pentru a vedea lumea decat pentru bani. Dar am realizat repede ca lumea o vezi doar prin aeroporturi, sau chiaun de somn la manevra, sau in reprize foarte scurte de 6 ore daca iti sacrifici orele de somn si daca te mai tin picioarele. Cand nava e in port, echipajul la punte deobicei munceste in ture de 6 ore munca cu 6 ore liber si repetat. Iti trebuie vointa foarte mare sa mai faci si altceva decat mancat, spalat si intins putin in cele 6 ore libere.  Iar porturile deobicei se rezuma la o mare de containere insiruite pe cheu, deobicei undeva departe, la o cursa de taxi de 25 de dolari de oras. Exista si exceptii bineinteles. Porturi ca Hong Kong sau Singapore unde portul este practic in centrul orasului. Sau daca esti norocos poti sa stai o luna intr-un santier naval, sau sa stai mult si bine degeaba cu motorul stricat sau fara marfa undeva frumos. Uneori ai norocul sa prinzi hotel cand te duci sau cand scapi de la nava. Atunci intr-adevar poti sa iesi sa vezi orasul. Dar din motive economice asta se intampla rar. Se mai intampla si sa prinzi porturi unde se sta mai mult, unde se lucreaza incet datorita organizarii. Dar acest stil e deobicei specific tarilor de lumea a treia. Aici nu vrei sa stai mult si sigur nu vrei sa iesi la oras decat daca ai tendinte sinucigase sau o atractie pentru pericol.

Honk Kong entrance

In anii astia am invatat, deobicei pe calea grea, ca dreptatea la vapor nu exista, ca oricate drepturi si buna credinta ai avea tot ti-o iei. Ca sa supravietuiesti si sa te ridici in rang, trebuie sa fii mai curva ca restul din jur si sa calci pe capete. Si am realizat ca intr-un mediu izolat daca ii dai puterea unui dereglat mintal care a avut o copilarie nasoala, se va crede stapan pe plantatie si va fute pe toti pentru ca nu e nimeni in jur sa il tina sub control.

Dar acest mediu izolat da nastere si la lucruri bune: legi unele prietenii care intr-un mediu de birouri nu s-ar intampla. Aparent daca petreci cateva luni, zi si noapte intr-un spatiu restrans cu aceiasi cativa oameni, ori vei deveni foarte bun prieten cu ei, ori vei gasi o mie de moduri de a ii omori in somn si arunca cadavrul in ocean noaptea fara sa te vada nimeni. Daca nu esti rasist probabil vei deveni, pentru ca majoritatea de la bord sunt. Asta porneste si de la companiile de shipping care isi atribuie rangurile si iti fac durata contractului si salariul in functie de nationalitatea ta.

Numai exista de mult onoare in meseria asta, practic toata viata vei fi un mercenar in cautare de conditii si plati mai bune. Daca inainte fiecare tara avea propia flota comerciala cu echipaj national, acum te vei trezi ca faci revelionul undeva in Africa de Vest printre pirati, in compania sarmei ghimpate, inconjurat de Rusnaci si Filipinezi pe o nava Germana, ce naviga sub pavilion Liberian. Ce frumoasa e globalizarea nu-i asa?

nationality doesn’t matter, on board we’re all in the shit

Si dupa exista si cealalta viata: viata de la uscat. Concediul tau dintre voiaje care poate fi mai scurt sau mai lung, nu este doar un concediu, ci practic este viata ta veche de dinainte sa te apuci de navigat. Viata de care incerci cu disperare sa te agati dar cu fiecare voiaj devine tot mai distanta si neimportanta pentru tine. Dupa 6 luni pe mare aterizezi in tara pentru doua – trei luni si pur si simplu nu stii ce se intampla in jurul tau. Ai ratat ziua de nastere a mamei tale, ai ratat nunta celui mai bun prieten al tau, ai ratat ultimele filme … ai ratat multe. Si pana te dezmeticesti si incepi sa te adaptezi cat de cat in societate, iti suna telefonul sa te anunte ca trebuie sa iti faci bagajul si sa pleci iar.

Acum imagineaza-ti cum e sa si incepi o relatie serioasa in conditiile astea. Daca nu cumva ai facut nunta la 20 de ani sau esti consolidat cu iubita din liceu de multi ani, vei realiza cat de al naibii de greu e sa incepi si mai ales sa intretii o astfel de relatie. Fii pregatit sa te confrunti cu situatii de genul: pleci in voiaj si te intorci sa afli ca iubita ta e deja mutata si insarcinata cu altul. Dar partea buna e ca datorita acestor situatii iti vei forma caracterul si vei face fata mult mai usor pe viitor in viata. Si mai ales, vei stii sa selectezi si sa pretuiesti pe cine ai langa tine si pe cine ti-a ramas alaturi.

Anii in care ai avut de suportat la foc continuu munca zilnica cu multe ore, de dormit haotic si pe apucate, de mancat pe apucate mancare de standarde dubioase, de suportat schimbari bruste si extreme de temperatura, anii de locuit intr-un loc care vibreaza si se balangane constant si isi schimba fusul orar uneori chiar si zilnic, de stat intr-un loc unde singurul comfort disponibil il gasesti in alcool si tutun si unde cafeaua in cantitati mari este cel mai bun prieten al tau,  isi vor pune amprenta asupra organismului tau. Daca ai reusit sa scapi de accidente fizice serioase, fii sigur ca vei plati intr-un alt mod. Numeroasele fire albe aparute pe cap nu sunt decat sindromul de suprafata.

[citeste mai departe dupa poze]

Exista totusi si partea buna la care se gandeste toata lumea: banii! Daca stai izolat pe o puscarie plutitoare inseamna ca nu prea ai pe ce sa cheltui banii castigati si vrei, nu vrei ii pui deoparte. Daca te duce putin capul si nu ii spargi pe toti pe un BMW cand ajungi acasa, poti in cateva voiaje sa iti cumperi un apartament, teren sau o casa cu banii jos. Astfel, in timp ce prietenii tai se chinuie cu rate la banca timp de 30 de ani, tu ai ocazia sa nu iti bati capul cu asa ceva. Dar dupa cum spuneam si mai devreme, vei plati sigur in alte moduri, fie ca e cu timpul tau, cu sanatatea sau cu fericirea ta. Se merita pretul asta? ….Asta tu decizi.

Desi teoretic tu muncesti afara pentru o firma straina si nu platesti taxe in Romania, statul Roman reuseste sa te scuteasca deobicei de vreo 1000 de dolari dupa fiecare voiaj prin intermediul veritabelelor institutii Ceronav si ANR.

Poate ca sunt subiectiv acum si exista la alte vapoare, la alte companii viata mai buna la bord. Eu va vorbesc din experienta mea de pe containere, departament punte. Dar un lucru este in comun la toate: timpul petrecut pe mare nu ti-l da nimeni inapoi.

Daca ti-a placut acest articol da-i share, vezi si alte articole despre viata in strainatate din lista de dedesubt, de asemenea vezi si pagina site-ului de Fb GarciaCalavera.com, care daca va place ii puteti da un like pentru a fi la curent cu viitoarele articole.

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte articole din Romania: 

Vezi si alte calatorii:

Alternative tourismDetroit , Georgia , Burning gate of Turkmenistan , North Korea , Pripyat & the alienation zone   , Nouadhibou graveyard

Cum traieste cealalta jumatate:  Karachi ,  Guayaquil  , Lagos

57 comments

    1. totul este adevarat, tot cam prin asa ceva am trecut si eu doar ca mult mai rau,prin Africa si Nigeria,cu pirati si alte intamplari de ca…. din care am ramas traumatizat si am renuntat la vapor dupa 3 ani si nici nu mas mai intoarce in viata asta sau in alta!Sanatate maxima tuturor

  1. Este perfect detaliat si adevarat subiectul… Insa ,cam asta inseamna Capitalism. Munca in afara granitei. Nu este deloc lumea care ne imaginam din camera noastra s au de la terasa cu prietenii.
    Cand suntem acasa si ne facem toate planurile alea…. care devin atat de stupide si straine cu fiecare an trecut. Eu lucrez ca bucatar in Londra si ma regasesc in marea asta de iluzii. Orele nesfarsite din timpul lucrului cam 6 zile pe saptamana, de dimineata pana noaptea la 10-11. Aniversari si sarbatori atat ale tale, cat si a familiei pierdute la munca. Aceasi poveste similara pentru fiecare dintre noi care cautam soarele de pe strada noastra in alte tari s au mari. Normal ca platim cu prietenii si relatii. Din motive evidente. Lumea se schimba iar timpul este ireversibil pana acum. Nu mai recunoastem de multe ori nimic cand venim acasa…la ce folos sa vi cu niste bani, cand ai tot mai multi straini in jurul tau? Hai sa zicem ca vi cu te miri ce avere si iti iei detoate ( ca asa am fost noi obisnuiti:) Faptul ca nu te mai regasesti pe tine si judeci atat de logic si prudent. Nu te face mai destept si mai fericit. Din contra, devi cel mai bun prieten fals al strainului tau☺. Mai bine prost la tine acasa, fericit cu ce ai si visaror la lumea perfecta dincolo de granita. Decat lucid si disciplinat. Cautand motive si judecand in jurul nostru doar ca sa ramanem noi cu mintea intreaga. Fara sa admitem ca am pierdut ce era mai important, anume ….timpul potrivit🙂

    1. Pff m ai lasat masca ..mult adevar graiesti !! Timpul potrivit , a devenit moneda cu care le platesti pe toate .

  2. Foarte bine conturat acest articol
    Ai perfecta dreptate viata unui navigator nu mai este de multa vreme ceva placut
    La containere rar se întîmplă sa poți iesi in oras si atunci o faci pe fuga
    Porturile se succed foarte repede

  3. Foarte adevarat este tot ce ai scris aici..am facut 3 voiaje..si tot ceea ce ai scris aici este adevarat..numai cine nu ajunge acolo nu isi da seama cum este cu adevarat

  4. Articolul e adevarat, dar sincer e inutil sa va plangeti! Eu nu navig, m-a tentat, dar inainte de a da la facultate mi-am imaginat ca viata aia nu e pentru mine. Am facut inginerie mecanica, am lucrat o perioada scurta pe platforma, iar acum sunt in afara tarii, lucrez onshore, un program haotic de 11-12 ore, sambata 6 ore, duminica liber. La fel ma regasesc in articol, insa exista un mare dar… Am trait pe pielea mea momentul cand lucram in tara ca inginer, luam 2000 lei, stres, si ma intalneam cu prieteni navigatori, ma uitam cu invidie la mercedes-ul lui, in timp ce eu ma chinuiam sa platesc 5 ani rate la un logan sh. Peste tot exista avantaje si dezavantaje. Chiar am patit si faza suprema, cand venind din rotatie, prietena din liceu mi-a zis ca nu mai merge, iar dupa 2 saptamani era deja logodita. Asta e viata, e greu oricum o iei. Si o viata banala, cu un salariu de 2000 lei, nu e chiar o solutie

    1. Nu are rost sa te plangi acum, ca viata asta nu e pentru tine; vrei Mercedes ca al prietenilor tai sau nu? Treaba cu prietena din liceu ti se poate intampla si fiind pe uscat, iar in rest ai pomenit doar de bani…cine a scris articolul s-a referit la toate punctele de vedere, nu doar bani.

    2. Salut!
      Am citit postarea ta pe o parte ai dreptate si ma refer la realizari sunt mult mai rapide daca muncesti in afara tari, dar sa muncesti 10,12 ore pe zi pt 2500 $ mi se pare prea mare sacrificiul te costa mult in viata ta privata te schimba mult pt ca vei primi multe dezamagiri, stai linistit ca si cu Loganul agatai fete si de fapt nu ne trebuie 15 femei doar una si buna, mai bine linistit acasa cu femeia ta poti avea o viata sanatoasa si armonioasa.
      Mult succes in continuoare dar bani nu sunt totul, cu cat sunt mai avuti cu atat ne pierdem capul numai dupa femei panarame si ele stiu cum sa faca ca sa te aiba, sanatate numai bine.

    3. “Articolul e adevarat, dar sincer e inutil sa va plangeti! Eu nu navig, m-a tentat, dar inainte de a da la facultate mi-am imaginat ca viata aia nu e pentru mine. Am facut inginerie mecanica, am lucrat o perioada scurta pe platforma, iar acum sunt in afara tarii, lucrez onshore, un program haotic”.
      No comment

  5. Eu m-am lasat dupa primul voiaj de 6 luni, facut in timpul facultatii. Mi-am spus ca este mai bine sa renunt cat de repede pot si sa am timp sa ma reprofilez, avand in vedere ca oricum nu as fi facut meseria asta pentru mai mult de 5 ani.
    Cand te dai jos de pe vapor dupa 6 luni, asa cum ai zis si tu, 2-3 luni esti ca un salbatic. Ti se pare totul neimportant si de rahat si parca nu mai intelegi societatea deloc.
    Sa faci o meserie strict pentru bani si sa renunti total la 8 luni din viata in fiecare an pentru asta este o optiune destul de proasta. Pacat ca nu ne dam seama decat dupa ce facem 4 ani de facultate si plecam in primul voiaj.

  6. Articolul este un caz particular ,nu trebuie sa fie o regula.Eu navig 4 on 4 off in Europa ,telefon non-stop,internet non stop si da,pe nave tip container.Totul se va schimba in momentul in care ajungi C/O,va garantez,stresul se reduce in functie de cat de bine pregatit esti si cat de sociabil poti sa fii.Nu trebuie sa fii curva,am dispretuit mereu aceasta maniera la bordul navei ! . Ce-i drept m-am chinuit dar totul a meritat .Imi urasc meseria de pe containere. A devenit rutinizata,globalizata.In schimb timpul petrecut acasa cu familia este magica. Mi-am platit casa in 3 ani de navigat 4 cu 4.Acum strang bani pentru batranete si imobiliare. Eu zic ca se poate munci si trai armonios in acelasi timp.Celor tineri : Lasati caterincile,cluburile,drogurile,alcoolul ,panaramele ca intr-un final cei care invata ,sunt seriosi ,echilibrati si corecti vor reusi in viata.E drept ,trebuie sa te si distrezi ,dar timpurile nu sunt la fel ca acum 10,15 ani ,se misca prea rapid si pana te dezmeticesti esti deja in urma cui mult.Faceti-va planurile din timp ,impuneti-va limite si fiti corecti, restul va veni de la sine.Succes !

    1. In situatia de fata, cazul tau este unul din cele putine particulare, daca ti-ai aranjat de asa natura incat sa iti fie bine. Un voiaj de genul am prins si eu, in care aveam telefon, net si ieseam mereu in oras, dar a fost unul singur si atat. In rest, daca mai stateam 1 an ajungeam si C/O, dar deja simteam ca ma plafonez mult prea tare si nu mai suportam rutina si multe altele. Numai bine

    2. Felicitari ! Ai punctat foarte bine timpul te intrece daca nu alergi odata cu el .

    3. Bravo frate!
      In sfârșit cineva care are si capul pe umeri, nu copii frustrați.
      Da’ ce va închipuiți ca viața in general si viața pe mare in particular este o plimbare in parc?
      Am muncit in România pe un salariu mai mult decât onorabil dar totuși nu reușeam să-mi pun la un loc banii pentru o casa.
      Am muncit in străinătate, muncean 10-12 pe zi, eram tratat ca un străin, timp de 11 luni pe an ca sa vin acasa pentru o luna si sa constat ca prețurile creșteau continuu si tot nu reuseam sa ma adun pentru a cumpara un apartament.
      Pe mare muncești 6-8 luni pe an iar celelalte 6-4 luni esti tu însuți. Precum “aham” bine zice daca te duce capul si ai caracterul potrivit ai posibilitatea in 3-4 ani să-ți iei o casa apoi să-ți permiți hobby-uri la care alții doar visează. Astea se fac prin anumite sacrificii dar daca ai răbdare sa treci peste anii grei de ucenicie vin si beneficiile.
      Da, viața pe mare e grea, cum bine zice autorul care naviga doar de 6 ani dar nu e o viața pentru oricine si nu e de azi așa ci dintotdeauna. Citiți vechi cărți despre navigație si navigatori si vedeți cât de ingrata si plină de frustrări a fost mereu meseria asta (contracte de +3 ani, lipsa mancarii proaspete timp de luni de zile, dormitoare comune, boli, lipsa medicamente, decese) apoi uitati-va la MLC 2006 sa va dați seama cât de mult a avansat viața la bordul navei.
      Cei care vor sa se apuce de meseria asta trebuie sa se uite înăuntrul lor si să-și dea seama daca chiar sunt făcuți pentru meseria asta. Apoi o data luată decizia sa lase smiorcăielile si sa ia viața in piept ca bărbații.
      Pentru ca este o meserie pentru bărbați cu caracter puternic.
      Părerea mea…

  7. Salut…bine zis …aham… Sa comentat numai despre lucrurile rele care se pot întâmpla la bordul navelor…..eu într-un singur an de când am devenit ofițer mi-am cumpărat apartament…în ce domeniu poți lucra sa îți poți permite…sai este mai bine sa muncești acasă pe 1500 de lei și sa îți cumperi un apartament în rate în 35 de ani?….Apropo…viata la vapor ți-o faci singur și depinde de pregătirea fiecăruia….dacă ești slab nu ai ce cauta în meseria asta…sa fie clar.

  8. Este un articol bun ! Dar de ce nu încercați altceva , voi , toți cei care va plângeți ? Eu am făcut 2 contracte de cadet pe containere si am plecat la pasagere . Acum sunt bine mersi pe yahturi , muncesc intr-un cadru civilizat , curat , bine plătit , prin locuri frumoase . Este adevărat ca n-am BMW dar am un apartament si nu-s nici îndatorat la bănci . In concluzie , încercați si altceva , alte orizonturi , nu va mai plângeți de mila unul altuia . Cei dinaintea noastră au îndurat mai mult . Multă bafta !

  9. AM NAVIGAT DIN 1986 PANA IN 2008. NU AM AVUT ASA STRES , PAR ALB , ACCIDENTE, ETC. CU PRIETENA S-A REZOLVAT INAINTE DE PRIMUL VOIAJ. AM NAVIGAT PE NAVE PETROLIERE SI LPG. Nu am avut nici un stres. Daca ar fi sa dau inapoi timpul tot asta as alege. Pana prin 1999 a fost viata. Atunci s-a implementat ISM-ul. Dupa 2001 s-a trecut la restrictii destul de severe!

  10. Meseria de marinar este una grea pentru oameni puternici si echilibrati. Daca pentru a fi deasupra trebuie sa fii “curva”, atunci pleaca repede din bransa, pentru ca nu esti facut pentru asta. Pacat pentru cei care aproba ceea ce a scris acest baiat. Nici macar el nu stie de ce pleaca pe mare, ba ca pentru a vedea lumea, ba ca pentru a munci, ba pentru bani… Din ce am citit eu eu a plecat sa incurce lumea si sa arunce cu vorbe urate despre cei care au impartit acea “punte” cu el. Poate ca de aceea viata e urata pe mare, pentru ca exista astfel de oameni!!

    1. Cred ca am explicat foarte bine de ce plec pe mare , din acelasi motiv pentru care pleaca si restul de 90% din cititori care ma aproba , aparent doar tu nu ai inteles despre ce e vorba in articol. Deobicei viata grea la bord ti-o fac cei care arunca cu noroi , asa cam cum faci tu aici, eu cat stau la bord nu ma cert cu nimeni, si mi se cere ajutorul des atat la probleme profesionale cat si personale. Dar tu evident stii mai bine dupa attitudinea ta. Numai bine si voiaje usoare in continuare tie si echipajului care te prinde la bord.

      1. Am citit cu destul de mare atentie articolul tau. Poate ca tu nu stii ce ai scris si mai ales de ce ai scris toate acestea. Pe de alta parte este dreptul tau ca si al meu sa avem pareri diferite. Ceea ce eu nu inteleg este de unde stii tu de ce pleaca pe mare 90% dintre marinari!! Mai mult, cu ce noroi am aruncat eu, tu ai pus in discutie cuvantul “curva”, tu ai spus ca nu te-au agreat colegii de nava, tu ai acuzat ca esti un neinteles si nu eu. Comentariile rautacioase si nejustificate tu le editezi pentru ca asa gandesti – deci Doamne fereste sa ma “prinzi” pe vreo nava, probabil ar fi ultima pentru mine din cate inteleg.

        1. Si tot nu ai inteles despre ce e vorba se pare. Nu am editat nici un coment pana acum dar ma tenteaza sa sterg toata mini comversatia asta pentru ca vad ca continui sa o tii pe a ta. Numai imi bat capul oricum.

          1. Ai dreptate, te deranjeaza sa ti se spuna adevarul. Stii ceva lasa-te de meseria asta nu e de tine si mai mult cei care pleaca impreuna cu tine risca mult. Bafta!

          2. O sa ma apuc de trolling pe net ca tine. Succes in continuare , ca vad ca esti bun la asta

        2. “Ceea ce eu nu inteleg este de unde stii tu de ce pleaca pe mare 90% dintre marinari!” – poate ca a discutat cu suficienti colegi de breasla ca sa ajunga la aceasta concluzie. Probabil ca frustrarea altora e mare…

      2. Si apropo citeste si ce a scris George Biz mai jos ca sa vezi ca spui si neadevaruri!

    2. “Meseria de marinar este una grea pentru oameni puternici si echilibrati” – ai vorbit ca sa nu taci.
      “Nici macar el nu stie de ce pleaca pe mare, ba ca pentru a vedea lumea, ba ca pentru a munci, ba pentru bani” – a explicat in articol, daca citesti in diagonala, lansezi ineptii.

  11. Pentru salariile din marina mi-as vinde si $ufletul :)) Stiu in ce m-am bagat, stiu ca nu o sa am timp de relatii romantice sau alte bazaconii dar cu banii aia ti-o tragi cu cate curve vrei tu si iesi mai ieftin oricum. Daca vrei sa fii neaparat familist meseria asta nu e de tine, te lasa fufa cu buza umflata cat ai zice ‘whore’ :))
    Daca nimeresti pe nu stiu ce chinezarie de tinichea normal ca o s-o duci greu. De-aia e important sa inveti pe rupte nu pentru note ci pentru tine si sa stapanesti limba engleza ca sa te poti angaja inca din cadetie la o companie serioasa gen NYK sau Maersk.

  12. Se vede dupa primul contract pe mare de cand esti cadet daca esti facut pt asta sau nu. Am facut primele 2 contracte de cadet pe containere, un contract de cadet la histria si unul de ofiter, dupa care 2 la greci tot pe tancuri, iar acum de 2 ani sunt pe pasagere la al 4-lea contract. Viata nu e chiar asa de neagra ca in articolul tau pt toti navigatorii si sa nu crezi ca daca esti pe pasagere e raiul pe pamant, depinde foarte mult si compania la care lucrezi, dar la 28 de ani pot sa spun ca tot ce am facut a fost prin fortele proprii si seriozotate. Statul si ceronavul nu iti iau 1000 $ dupa contract, daca stii sa citesti bine ism-ul companiei, CBA-ul vei vedea ca in globalizarea asta cu care traim toti poti sa beneficiezi de rambursari, iar acum cu amendamentele de la Manila din 2010 le faci odata la 5 ani pe toate si nu platesti mai mult de 8700 de lei, iar timp dr 5 ani nu iti mai ia nimeni baniim Incearca si altceva daca vezi ca pe containere nu e ce vrei, mergi la alta firma, dar cert e un lucru, banii care ii faci pe mare la varstele noastre nu numai ca iti ajung sa duci o viata de boier acasa, dar si in Europa. Si acum uite-te la cei 3 milioane de romani care sunt plecati de acasa de ani de zile, ei vin doar de sarbatori acasa, ca, concediile poate si le mai petrec si pe afara si nu vin numai in tara, pe cand noi venim acasa cateva luni bune. Nu o sa ma laud cu realizarile care le-am facut pana acum, dar chiar si in IT sau finainte acasa la Bucuresti, Cluj sau Iasi tot ni as fi avut ce am acum, iar tu mai uiti o chestie, suntem tineri si tot portul va fi al nostru peste cativa ani ca lumea de acolo imbatraneste si cat crezi ca o sa mai tina de locurile de pilot sau capitani de remorchere? Te-ai interesat ce salarii au oamenii prin porturi sai chiar si un instructor la ceronav? Inca odata salariile de acolo sunt mult mai bune decat prin tara. Iar aia cu “sa fii curva” e rezolvarea, sincer pai chiar asa iti bati joc de anii tai si de intelectul tau sa fii un marinar curva… atunci sa nu te miri ca poate mai tarziu cand o sa fii in management vei avea in echipaj oameni langa tine care vor gandi despre tine cum gandesti si tu despre ei. Asa la inchiere bun cart inainte marinare.

    1. Ba nu, nu se vede din primul contract nimic.
      Si un itist din cluj castiga intr-un an cat castigi tu in 6-8 luni pe mare.
      “pe care” “pe care” “pe care” “pe care” “pe care” “pe care” “pe care” “pe care” “pe care” !!!

    2. “Se vede dupa primul contract pe mare de cand esti cadet daca esti facut pt asta sau nu.” – nope!
      la primul contract deabia inveti sa umbli pe vapor; propozitia e valabila dupa vreo 3 contracte: primul contact cu aceasta viata nu e mereu relevant.

  13. Daca plecam cu al de voi la razboi suntem pierduti, numai fetele se plang in halu asta, va place sa stati in spatele unui birou si cate 8 ore in fata calculatorului facand practic nimic. Munciti acasa pe 1200 lei daca nu va convine viata de marinar, nu va obliga nimeni sa faceti propriile alegeri in viata voastra.

    1. Ia uite vitejii unde erau. Daca citeai mai cu atentie articolul ai fi inteles ca tocmai despre a alegere era vorba , poti sa iti rupi carca pe mare pe bani sau poti sa stai in tara la birou pe 1200 de lei. Sau poti sa pleci afara la birou pe 1200 de euro , ca doar suntem in UE acum. Alagerea e a ta!

      1. Hai nu te mai plange ca iti rupi carca pe mare ca nu esti marinar sau timonier, esti ofiter… nu vinde gogosi patiserului…. si pana la urma trb sa accepti si astfel de comentarii, nu trb sa raspunzi asa in 2 peri. Vrei sa scapi de tot ce ai spus mai sus, cine te opreste din a nu mai naviga?

        O faci sa sune ca si cum este cea mai grea meserie din lumea asta..m chiar nu te-a imbarbatat deloc viata pe mare?

        1. Si ofiterul baga aceleasi ore ca timonierul , chiar mai multe. Ti-am raspuns pe acelasi ton cu care am fost intampinat. Fiecare interpreteaza articolul cum vrea si poate pana la urma, nu voi incerca sa te comving ca nu asta am vrut sa zic eu. O zi buna si voiaje usoare in continuare.

          1. Vezi ca eu ti-am lasat un comentariu mai sus, cel de mai devreme a fost raspuns la ultimul…. ai avut tu nesansa sa navigi unde nu trebuie… de curiozitate, cu cate companii ai navigat?

        2. “Hai nu te mai plange ca iti rupi carca pe mare ca nu esti marinar sau timonier,” – comment tipic de nebrevetat frustat care are impresia ca duce tot vaporul in spate. OK, esti ofiter, respectele mele.

          1. “George Biz says:
            November 2, 2017 at 5:56 pm
            Unde navigi si de cat timp, stimabilule?”

            Onorabile! navig pe marile si oceanele planetei de cand am obtinut brevetul de of. mar III. E OK?

  14. Garcia, cand tu erai anul IV eu eram anul II in academie…E bine de atunci am vrut sa plec in voiaj sa imi fac cadetia si am incercat la majoritatea firmelor prin teste, interviuri , pile si de cele mai multe ori se terminau cu replici de genul : “Nu luam romani ,lucram cu filipinezi “,”noi nu lucram cu academia”, etc,etc. Asta nu m-a facut sa cedez….si am luptat sa plec in voiaj pana in momentul cand terminasem facultatea de 1 an.Atunci mi-am dat seama ca nu mai pot astepta promisiunile si programarile firmelor de crewing si am venit in Olanda .Muncesc ca marinar si pt moment invat germana pt a deveni capitan pe ape interioare. Nu am apucat sa plec pe mare dar din povestile colegilor, prietenilor si membrii familiei care au prins voiaje bune si rele pot spune ca ai mare dreptate, dar si unii colegii de mai sus au. Nu iti convine la containere incerci altceva, schimbi firma, vrei sa fii familist te lasi de meserie si te apuci de altceva, munca grea va fii peste tot, depinde de tine ce drum alegi…Parerea mea este ca ai scris un articol foarte bun si tinerii care au de gand sa plece pe meseria asta ar trebuii sa se gandeasca bine daca pot faca fata stresului, lipsa familiei ,a vietii sociale etc, pentru niste bani.
    Sper sa ai voiaje usoare si oameni de incredere pe langa tine.

    App pentru cei care se bat cu pumnul in piept ca si-au luat apartamente din cateva voiaje fara banci , bv voua dar nu va mai bateti joc de cei de acasa care “muncesc pe 1200 de lei si isi cumpara casa in rate pe 30 de ani” treaba lor…fiecare cum isi asterne asa doarme. Eu nu muncesc pe mare si mi-am cumparat casa , masina si facut nunta din banii mei fara banca,( lucru pe care colegii mei de facultate nu l-au facut ,se chinuie sa plece ofiteri chiar si acum) dar nu ma mai laud si cred ca in aceeasi situatie sunt sute de romani care muncesc in afara.

  15. Si uite asa se lasa de navigat si se angajeaza la ceronav sau in port devenind rusinea societatii din cauza spagii pe care o pretind. Ma copii si eu sunt cadet dar plec de jos si tineti minte de la un cadet: daca am invatat ceva pe mare e ca NIMIC BUN NU VINE USOR.puneti osu la treaba ca tara asta n a fost construita de plangaciosi.

  16. Dar timpul pierdut pe mare , ajungând la 30 40 de ani si întrebându-va ” unde mi s-a dus viata ? ” , cum il recuperați ? Banii , masina , casa nu va înapoiaza acest lucru . Banii nu aduc fericire , ci familia , văzând propriul copil cum creste , ajutându-l cand învață sa scrie , învățându-l primul mers pe bicicleta , oferindu-i sfaturi . Banii sunt doar o fericire de scurta durata , in schimb timpul se scurge cu fiecare zi ce trece . Eu unul as prefera sa muncesc pe 1200 1500 lei sau sa plec in străinătate , sa savurez fiecare secunda si minut alături de copilul meu si soția mea . Stiu ca o sa ziceți ” dar cu ce il crești ? Trebuie sa te gândești si la viitorul lui ” . Da este adevărat nu neg , dar cine are cap si face economii impreuna cu soția lui , nu se arunca la Nike , adidas etc si se rezonează la “nefirma” poate sa isi permită in limita bunului simt .

  17. O parere personala :
    – meseria asta a ajuns sa fie ridicata in slavi de cei ce nu au avut nici o sansa in viata prin alte metode, deoarece din ce am observat in ultimele voiaje cam orice copil cu o nota de trecere 5 poate ajunge comandant intr-o zi daca isi vinde viata la puscarie suficient de mult, nimic rau in asta dar totusi las-o mai incet….

    -apoi ne scuzam ca unii nu sunt suficient de barbati ca sa practice navigatia, spuneti-mi voi mie cat de barbat sa fii sa alegi calea “usoara” de a pleca pe mare si a-ti lasa familia singura acasa 8 ani din 12, pentru ca mai apoi sa te afisezi cu un aer de superioritate eventual si o masina premium dar la mana a doua incercand sa dai lectii de viata, in timp ce altii isi cresc copii cu dragoste si atentie si prezenta .

    – apoi va scuzati ca pentru un trai mai bun al familiei plec pe mare si ma sacrific eu maximus decimus al fregatelor, de fapt daca intradevar vroiai sa te sacrifici faceai ceva acasa o meserie care sa iti permita un venit decent care sa asigure familia decent, crezi ca un iphone 7 si o masina la 18 ani sunt lucruri atat de importante in viata ?

    -am intalnit si oameni sinceri si corecti pe mare si romani si alte nationalitati, sa zic asa un procentaj de 20%, de restul imi este scarba in toata puterea cuvantului.

    -cei ce vreti sa apucati calea asta eu va zic feriti-va! ,doar ca nu aveti gratii acolo, iar pentru cei care nu aveti incotro feriti-va de banci mai ceva ca de o boala crunta, strangeti bani si luati-va cash casa sau pentru ce a-ti plecat, femeia poate sa mai astepte.

    Multa sanatate

    1. @Andrei – ai consumat energie cat pentru un cross-country ca sa zici nimic:
      1. esti nebrevetat frustrat: “deoarece din ce am observat in ultimele voiaje cam orice copil cu o nota de trecere 5 poate ajunge comandant intr-o zi”
      2.”daca intradevar vroiai sa te sacrifici faceai ceva acasa o meserie care sa iti permita un venit decent care sa asigure familia decent” – explica, te rog unde e greseala?
      3.”cei ce vreti sa apucati calea asta eu va zic feriti-va! ,doar ca nu aveti gratii acolo, iar pentru cei care nu aveti incotro feriti-va de banci mai ceva ca de o boala crunta, strangeti bani si luati-va cash casa sau pentru ce a-ti plecat, femeia poate sa mai astepte.”- care e legatura intre a naviga si a avea un income decent (sau nu) si imprumutul la banci?

      1. Am asteptat ceva vreme sperand sa apari, chiar ma gandeam unde este si acel orb cu aere de inteligent.

        1.Sunt brevetat si te asigur ca nu sunt frustrat.
        2.Ce nu ai inteles ? Citeste din nou ce am scris.
        3.Legatura, legatura … fratilor care nu aveti incotro mergeti pe mare asta este…dar nu faceti rate la banci pentru ca va veti semna singuri sentinta si nu veti mai putea sa va lasati acasa niciodata.

        Iar tu prietene esti mancat de meseria asta..succes.

  18. nu a zis nimeni ca e usor, dar de ce ati plecat pe mare pe un salariu de cateva ori mai mare decat acasa pe uscat? cati marinari au credite la apartament pe 30 de ani?

    1. din pacate multi , am cunoscut la bord destui ofiteri cu rang inalt care au credite deoarece nu sunt in stare sa isi manajeze propiile finainte , sa puna deoparte , sau au neveste care toaca banii mai repede decat se produc.

  19. Am un ap. cu 2 camere luat cu credit si am avut 3500E vreo 5 ani iar de vreo 3 ani am 7000E.
    Depinde de fiecare cam pentru ce naviga. Sunt unii care au un scop anume..strans bani de apartament, pt a tine copiii in facultati in tari straine, pt a-si contrui vile etc…..Avand un scop clar se pot strange bani, altfel..nu prea.
    in voiaj se strang fff mult frustrari si ajungem acasa ca scapatii cheltuind haotic daca nu exista o motivatie clara pt meseria asta.
    SI conteaza si pe cine ai acasa…enorm. Cel mai bine e sa nu ai nevasta/relatie lunga si serioasa.
    Cred ca meseria asta e ok doar pentru aventurieri si singuratici. Faci bani si dupa aceea vii acasa si te distrezi si pleci in voiaj fluierand ca nu lasi in urma copiii si nevasta plangand.
    In cocluzie am exemple in familie de oameni chibzuiti, strangatori, care s-au aranjat (mai multe apartamente) pana in 35 de ani dar si contra-exemple, care nu s-au ales cu mare lucru.

  20. Articol bun, putin cam melodramati, dar atinge destul de bine realitatea de pe “balta”, cu bune si rele. Omul isi impartaseste opiniile. Fiecare este subiectiv in aprecieri.

    Ca opinie personala : daca la punte e greu ce sa mai vorbim de masina!… si da dupa cativa ani cand pasiunea se mai domoleste marianaria la o judecat simplista poate fo connsiderata si puscarie pe bani.

    In rest o meserie trebuie facuta si din dragoste, si cu dragoste:

    Steve Jobs:

    “Is Life only about Success, Wealth, Fame? The only Way to do great work it is to love what you do!”

    Numai bine si voiaje cat mai bune la toti.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.