Garcia Calavera

UK Cat costa viata in Anglia? – Ce salariu iti trebuie pentru un trai decent?

UK Cost of living in England – What salary do you need for a decent living? English Article HERE

Cat costa viata in Anglia? Salariile sunt mai mari ca in Romania dar si costurile, e adevarat ca unii fac foamea pe aici? …in cazul unora da, dar majoritatea o duc bine. Costul vietii in Anglia e destul de bun fata de salarii, desi Lira Britanica a scazut de cand cu Brexit-ul… Am stabilit deja in articolul anterior ca mancarea costa in UK cam la fel cat costa si in Romania, asa ca din start sunteti in avantaj in Vest. Hai sa vedem ce costuri si cheltuieli avem in Anglia:

 1. Cazarea: de departe cea mai mare cheltuiala va fi asigurarea unui acoperis deasupra capului. Daca nu cumva veniti cu vreo 150-200 de mii de lire la voi ca sa va cumparati propia casa (vedeti articolul Cat Costa o casa in Anglia in 2022 pentru referinta), veti sta ca majoritatea in chirie. Asta depinde foarte mult de zona unde sunteti. In general in Sudul Angliei (Londra, Southampton) , si mai ales in Londra, chiria unei case costa dublu sau triplu fata de o casa similara in Nordul Angliei (Liverpool, Manchester, Leeds, Sheffield, Doncaster, Hull, Newcastle). Daca in Nord gasesti lejer o casa propie la 600-700 lire pe luna, in Londra pe site-ul www.rightmove.co.uk , singura casa propie de inchiriat intr-o zona decenta pana intr-o mie de lire pe luna era in Brentwood (la o ora de mers cu masina sau cu trenul+metrou de centrul Londrei)

Pentru o casa propie cu parcare propie, in cartier bun relativ aproape de centru si de munca, in Nord platim pana in 600 de lire pe luna, o casa similara costa in Londra minim 1450 pe luna dar se gasesc si apartamente cu o camera de tip studio la 800 lire pe luna. Ca sa fie clar pentru toata lumea: Studio inseamna ca te dai jos din pat si esti in bucatarie , sa nu intelegeti altceva!

Studio in Londra la 800 de lire pe luna / Studio to rent in London for 800 pounds/month

In Birmingham o casa decenta in zona ok te ajunge cam 900 lire pe luna, 800-900 in Manchester, iar in orase ca Liverpool, Leeds sau Hull se gaseste si la 600-700 lire pe luna. Dar asta nu e tot, dupa cum ziceam si in articolul anterior in care comparam Franta cu Anglia, UK este una din putinele tari din Europa, unde impozitele locale sunt platite de chirias, nu de propietar. Asa ca la preturile mentionate mai devreme adaugati in medie cam inca 130 de lire pe luna, pentru asa numita “Council tax”.

Pentru un trai decent si sa nu fiti stransi cu banii, ca regula generala oriunde ati fi in lume, costul chiriei (sau al ratei la banca pentru casa), nu trebuie sa depaseasca o treime din venitul combinat al familiei. Asa ca pentru Nordul Angliei vorbim de posibilitatea de a sta in casa propie intr-o zona ok daca aveti un venit lunar NET in casa de 1800-2400 lire, ceea ce e destul de realizabil chiar si pe posturi cu salarii mai mici.

In Londra in schimb fara un venit combinat lunar de 3000 de lire in casa, va fi foarte greu sa stai in casa propie.

Salariul minim pe economie national este din Aprilie 2022 crescut la 9.5 lire pe ora daca ai minim 22 de ani varsta (9.18 pentru varste intre 21-22 ani, si 6.83 lire pe ora pentru varste intre 18-20 de ani), adica la 40 de ore pe saptamana iei un salariu NET de aproximativ 1420 lire, dar tineti cont ca e destul de greu sa prinzi un loc de munca ce iti asigura aceste ore in fiecare saptamana. (calculator salariu net UK aici).

Diferenta de salarii in Londra este minuscula fata de alte orase. De exemplu un lucrator comercial in Londra ia o lira in plus pe ora fata de alte orase, ajungand la o medie de 1542 lire venit lunar net), asa ca multi pur si simplu nu isi permit sa stea in casa propie si sunt nevoiti sa stea intr-o casa la comun (share house), mai ales daca mai trimit si ceva bani acasa.

Intr-o astfel de casa poti inchiria o camera pentru 400-600 de lire pe luna, nu trebuie sa iti faci griji de impozit local (council tax), si deobicei si utilitatile sunt incluse in chirie. Dezavantajul e bineinteles ca va trebui sa imparti spatiile comune precum bucataria, frigiderul, baia, holul, internetul, cu pana la inca 9 alte camere, in care stau deobicei cupluri, cupluri cu copii, sau si mai rau: diferite specimene din Europa de Est, Africa sau Orientul Mijlociu. Dupa cum va puteti imagina, nu e chiar un trai de invidiat.

2. Utilitati in casa: curent + gaz + apa + licenta TV = 120 lire pe luna. (iarna e mai mult). Daca aveti copii bineinteles ca e mai mult de atat.

3. Transport: Varianta A: Un abonament lunar pe autobuz sau tramvai in orice alt oras decat Londra, costa cam 70 lire, dar deobicei transportul in comun in orasele mici lasa mult de dorit, vine rar si nu prea te duce unde ai treaba. Asa ca daca stati in afara Londrei, probabil veti avea masina propie. O masina se gaseste pentru orice buget aici. (de la 500 de lire in sus). Singurele cheltuieli care le veti avea vor fi asigurarea (cam 500 de lire pe an pentru un sofer experimentat, dar poate fi DUBLU sau TRIPLU pentru un sofer tanar!) si vinieta (Road Tax) – medie de 200 lire pe an. Adica cam 58 de lire pe luna; La asta adaugam si benzina , macar 60 de lire pe luna. Deci avem cam 130 de lire pe luna cheltuieli pentru transport;

Varianta B: daca stati in zona Londrei, si munciti in Londra, trebuie sa fii un pic nebun si destul de bogat sa mergi la munca cu masina. Pe langa traficul infect, avem si taxa de mers prin centrul Londrei (Congestion Charge) care costa 15 lire pe zi, iar parcarea macar 15-20 lire pe zi. Asa ca probabil veti apela la transportul in comun, respectiv metrou, tren si autobuz. Reteaua de transport in comun din Londra este foarte extinsa si foarte bine pusa la punct, dar in acelasi timp este si foarte scumpa. Cam cea mai scumpa din Europa de Vest.

London Underground UK

In Londra, un abonament care iti da acces la autobuz, tren suburban si metrou costa in functie de cate zone traversezi. Daca locuiesti in oraselul mentionat mai sus Brentwood unde e chiria mai accesibila, adica in zona 9 care este cea mai indepartata de centrul Londrei, si muncesti in centru, abonamentul te va costa numai putin de 361.4 lire pe luna! Daca iti permiti chirie mai scumpa sau te multumesti sa stai intr-un cartier de Libanezi si Indieni si sa stai intr-o zona mai apropiata, gen zona 4 pe langa stadionul Wembley, atunci abonamentul lunar te va costa doar 199.3 lire pe luna, fantastic nu? Pentru tarife si zone intrati pe site aici.

4. Telefon – la Gifgaff sau Lebara , se gasesc cartele cu 2 sau 4 Gb de internet si apeluri nelimitate pentru 11 Lire/Luna

5. Mancare si costuri zilnice: sa zicem ca nu mananci doar conserve si nu faci ciorba si fasole pentru toata saptamana acasa. Noi mergem cam de 2 ori pe luna la supermarket si umplem cosu pana la refuz cu legume, carne pentru congelat, lapte la carton, apa plata, ceva dulce, ceva berica sa tina 2 saptamani si din cand in cand si ceva ce lipseste prin casa. Un astfel de cos e cam 140-150 de lire, deci vorbim de vreo 300 de lire pe luna pentru mancare si costuri zilnice (in cuplu). (10 lire pe zi, ceea ce e rezonabil)

6. Distractie si ceva relaxare. Sa zicem si ca nu trimiti toti banii acasa si ca nu esti un depresiv patetic fara viata sociala. Asta presupune sa iesi cu colegii sau prietenii in oras odata pe saptamana sa mancati si sa beti ceva. O masa in oras la restaurant te ajunge cam 30 de lire de persoana, Mai stai la cateva pahare la bar dupa, inca 15 lire de persoana. Odata pe luna te duci si la film cu popcorn, adica inca vreo 15 lire de persoana. Deci ar fi vreo 200 lire pe luna pentru distractie, dar hai sa zicem ca nu iesi in fiecare weekend, te limitezi si tu la fiecare al doilea weekend pentru ca probabil vei fi prea rupt de oboseala sa iesi saptamanal. Asa ca bugetul de distractie s-a injumatatit si e acum 100 lire pe luna.

Pub in Chelsea Londra UK

7. Optionale: abonament la sala fitness 26 lire/ luna, cablu TV Romanesc (prin satelit sau internet) 10 lire/luna.

8. Gradinita: ee aici s-a terminat distractia. UK Anglia , nu doar ca are cele mai scumpe trenuri din Europa, dar are de asemenea si cele mai scumpe gradinite. Media pe tara pentru a iti lasa copilul la gradinita cu program intreg (50 de ore pe saptamana) este vreo 950 de lire pe luna. Dar exista si varianta cu program part time (25 de ore pe saptamana), care costa cam 600 lire pe luna.

Dar exista si un suport din partea statului. Cuplurile care pot dovedi ca muncesc amandoi se pot califica in anumite conditii pentru a primi 30 de ore gratuite pe saptamana la gradinitele autorizate, platind doar diferenta din buzunar. Deci sa zicem ca munciti, si platiti doar o diferenta de 150-300 de lire din buzunar. Costul gradinitei se calculeaza folosind o formula foarte complicata bazata pe contributii lunare voluntare. Deci sa zicem o medie de 430 lire pe luna.

Deci cat costa viata in Anglia pe luna pentru o persoana singura?:

 • Cazare (camera in Londra sau casa propie oriunde in alta parte): 600 lire + impozit local Council Tax 130 Lire (nu se aplica daca inchiriezi camera la share house);… Sau apartament studio in Londra 900 lire + impozit local Council tax 100 lire; …sau casa propie intr-o zona decenta a Londrei: 1400 lire pe luna;
 • Utilitati in casa: curent + gaz + apa + licenta TV = 150 lire (nu se aplica daca inchiriezi camera la share house);
 • Transport: masina asigurare+benzina 150 lire/luna sau 200 lire/luna metrou in Londra;
 • Telefon: 11 lire/luna;
 • Mancare si alte costuri zilnice: 150 lire;
 • Distractie si ceva relaxare : 100 lire;

TOTAL CHELTUIELI:

 • 1291 Lire (In Anglia) ; sau 1010 Lire la share house;
 • 1010 Lire in Londra daca stai la share house;
 • 1611 lire in Londra daca stai in apartament studio propiu;
 • 2091 Lire in Londra daca stai in casa propie;

Deci daca faci munca de jos in Londra si castigi in mana 1542 lire, si stai intr-o camera la share house, ti-ar ramane 532 lire de cheltuiala sau de trimis acasa. Daca castigi in Londra 2000 de lire salariu net, probabil ti-ai permite sa stai singur intr-o garsoniera de tip studio. 2000 de lire in mana in Londra, nu e ceva extraordinar, dar nici nu se obtine prea usor.

In Nordul Angliei in schimb, daca iei un 1500 de lire in mana iti permiti sa stai la casa propie, fara sa depinzi de transportul in comun, si iti mai raman si 400 de lire in buzunar de cheltuiala, de pus deoparte sau de trimis acasa. (mai adaugi 100 daca stai la apartament si nu la casa).

Haideti sa vedem cat costa viata in Anglia si cheltuielie pentru un cuplu cu copil mic in Anglia:

 • Cazare: (camera in Londra sau casa propie oriunde in alta parte): 600 lire + impozit local (Council Tax) 130 Lire (nu se aplica daca inchiriezi camera la sharehouse);… Sau apartament studio in Londra 800 lire + impozit local (Council tax) 100 lire; Sau varianta decenta pentru copil: casa propie 1450 lire + impozit local (Council tax) 130 lire;
 • Utilitati in casa: curent + gaz + apa + licenta TV = 180 lire (nu se aplica daca inchiriezi camera la share house);
 • Transport: asigurare masina +benzina 150 lire/luna (pe masina) x 2 = 300 lire sau 200 lire/luna x 2 = 400 lire metrou in Londra;
 • Telefon: 11 lire/luna x 2 = 22 lire/luna;
 • Mancare si alte costuri zilnice: 150 lire x 2 = 300 lire;
 • Distractie si alte cheltuieli copil: 200 lire;
 • Gradinita (*cu reducere daca muncesc ambii parinti): 450 lire

TOTAL CHELTUIELI Cuplu cu copil mic:

 • 2032 Lire (In Anglia);
 • 1872 Lire in Londra daca stai la share house;
 • 2352 Lire in Londra daca stai in garsoniera de tip Studio;
 • 3032 lire in Londra daca stai in casa propie in oras (scadem 150 lire daca locuiesti intr-o zona limitrofa Londrei);

Deci dupa cum observam, in Nordul Angliei, daca muncesc ambii parinti pe minim pe economie la un job cu program intreg, ati avea macar 2840 lire venit net in casa, si tot ati ramane cu vreo 800 de lire de pus de o parte sau pentru casa sau vacanta, ceea ce nu e rau deloc.

In Londra in schimb eu unul nu as recomanda nimanui sa stea cu copilul la share house sau intr-o garsoniera studio, dar sunt constient ca unii stau si asa. In capitala unde pe munca de jos sa zicem ca ati avea macar 3000 de lire venit combinat in casa daca muncesc ambii parinti cu norma intreaga, v-ar ajunge sa stati intr-o casa propie decenta, in zona ok cu scoli bune, dar ati fi foarte stramtorati si nu ati putea pune nimic de o parte pentru zile negre. Ca sa numai zic de riscul de a fi evacuat daca ramaneti in urma cu chiria datorita unor cheltuieli neprevazute. Dar vorbim de Londra totusi, si daca unul din parinti ar castiga macar 2000 de lire , si celalalt 1500 , ar fi in casa 3500 de lire, si dupa cheltuieli ar ramane vreo 600 de lire de pus de o parte, ceea ce nu ar fi prea rau.

Voi ce parere aveti? Daca am ratat vreun aspect important la cheltuielie cu copilul ma scuzati, dar inca nu am copil. Lasati-mi un comentariu sau mail si voi adauga in articol.

Daca v-a placut articolul sau aveti intrebari suplimentare va astept la sectiunea de comentarii sau mesaj pe pagina de fb GarciaCalavera.com. Daca va place pagina ii puteti da un like si share la articol pentru a ajuta si pe altii in aceasta situatie.

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte articole din Romania: 

Vezi si alte calatorii:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.