UK Cum sa iei permis de rezidenta Settled sau Pre Settled Status

UK Residence – How to apply for Settled or Pre Settled Status

Corona Virus e in toate stirile acum, dar haideti sa nu pierdem esentialul pe termen lung. Cine nu are Settled sau Pre Settled Status, dupa 31 Decembrie 2020 nu va mai avea dreptul de a locui si munci in UK. Desi oficial guvenul UK a spus ca termenul limita pentru aplicare este de 30 Iunie 2021, asa ca nu stie nimeni sigur ce se va intampla dupa revelion.

Acum in 2022 , evident nu se mai poate aplica decat daca ati fost si puteti dovedi ca ati fost in UK inainte de 31 Decembrie 2020 sau aveti rude de gradul 1 deja stabilite aici. Vedeti AICI cine poate aplica acum dupa Brexit. Pentru cei ce pot aplica haideti sa vedem cum se obtine rezidenta dedesubt.

Procedeul e simplu si rapid. Va trebuie doar o adresa de email, un numar de telefon mobil de UK, un telefon cu camera care suporte aplicatia EU Exit: ID Document Check , pasaport electronic (cu chip), numarul NINO si posibil vi se cere si un act de dovada rezidentei (factura de utilitati, extras bancar, formularul P60 daca sunteti self employed). Se poate face si fara aplicatia de pe telefon, dar asta presupune sa trimiteti actele in original prin posta, un procedeu care dureaza mult mai mult si este si mai riscant. De asemenea recomand neaparat folosirea pasaportului cand aplicati. Puteti face si cu buletinul dar am auzit multe cazuri cand au fost intarziati destul de mult cu acordarea de Settled Status mult datorita procedurii de verificare a Cartii de Identitate Romanesti.

Prima parte consta in verificarea identitatii cu ajutorul aplicatiei. Se deschide aplicatia, urmatii pasii usori de acolo:

 • Va trebui sa faceti o poza clara la pagina cu date a pasapaportului.
 • Dupa vi se va cere numarul de telefon mobil, pe care veti primi un SMS cu un cod de verificare;
 • Activati functia de NFC a telefonului Smart, dupa puneti telefonul cu ecranul in sus pe pasaport pentru a scana datele electronice de pe Chipul Pasaportului. Daca nu nimeriti din prima Chip-ul, miscati usor telefonul lipit de pasaport in sus si in jos;
 • In urmatorul pas aplicatia va cere sa va faceti un Selfie (o poza propie) folosind camera frontala a telefonului. In interfata de camera a aplicatiei probabil veti observa ca imaginea este alungita, dar nu va faceti griji, veti avea ocazia sa vedeti poza finala si sa confirmati daca va place sau doriti sa faceti alta.
 • Intrati pe email si gasiti emailul de verificare trimis de aplicatie. Dati click pe link-ul de verificare a email-ului dumneavoastra pentru a confirma ca este e-mailul vostru. Mergeti inapoi in aplicatie.
 • Va vor fi afisate datele recuperate de pe chip-ul pasaportului, verificati-le cu atentie si cand sunteti multumiti, apasati butonul Submit.
UK settled status

Asta a fost prima parte a procesului, mai departe mergeti pe site-ul indicat si de aplicatie (adica AICI) pentru a finaliza procesul de obtinere Settled Status in UK. Aici avem urmatorii pasi:

 • Confirm what would would like to do / Confirmati ce doriti sa faceti mai departe: apasati butonul de continuare “Continue your application for EU Settlement Scheme” – Continue
 • Completati toate cele 5 sectiuni ale aplicatiei, prima si ultima sectiune, respectiv “Identity” si “Digital Photo” , ar trebui sa apara deja ca “Completed”, fiind completate prin intermediul aplicatiei.
 • Sectiunea 2: “Application Type” -Aici avem intrebarile: Do you have dual nationality? (Aveti nationalitate dubla?) , Do you have any previous nationalities? (Aveti nationalitate dubla?) , Do you have a document certifying UK permanent residence? (Aveti deja un document ce atesta statutul de rezidenta permanenta in UK – valabil doar pentru cei din afara UE), Have you been granted indefinite leave to Remain (ILR) – Aveti permis de sedere indefinita in UK? – La fel, valabil doar pentru cei din afara UE. Dupa ce ati raspuns la intrebari apasati pe butonul “Continue
 • Sectiunea 3: Residende in UK , sau dovada de rezidenta in UK. Prima intrebare va fi: Are you in the UK now? (Sunteti in UK acum?) ; What is your address in the UK? postcode (Care este adresa dumneavoastra in UK, completati post code-ul si dupa alegeti numarul strazii; Have you used any other names? (Ati avut alte nume sau prenume in trecut?); Do you have a National Insurance Number (NINO) / Aveti numaru de asigurare NINO? Daca raspunsul e YES (Da), care este numarul? . Verificati raspunsurile si apasati Continue
 • Sectiunea 4: Criminal Convictions. (cazier si condamnari). Avem aici intrebarile: Have you ever been convicted of a criminal offense or arrested or charged with an offence? (Ati fost vreodata condamnat sau acuzat pentru o crima sau ofensa? Asta include orice violare a legii in orice alta tara, nu doar in UK! ; Mai departe avem intrebarea : Have you ever supported, encouraged or been involved in: terrorist activities , war crimes, an extremist organisation? (Ati vreodata implicat , ati incurajat sau ati sponsorizat activitati teroriste, crime impotriva umanitatii sau ati fost parte dintr-o organizatie extremista?); Dupa ce ati raspuns apasati butonul Continue.
 • Odata ce toate sectiunile sunt trecute cu semnul “Completed” , apasati butonul “Confirm and Continue
 • Veti fi pus sa alegeti raspunsuri personalizate la 3 intrebari de securitate. Va trebui sa tineti minte raspunsul la aceste intrebari in caz ca trebuie sa reveniti la aplicatia dumneavoastra. Intrebarile sunt de genul: Care a fost prima scoala la care ati mers? sau In ce oras s-au cunoscut parintii?. Alegeti 3 seturi, una din fiecare set, si completati un raspuns memorabil. Veti avea nevoie de raspunsuri daca va trebui sa reveniti la aplicatie.
 • La final aveti o mica declaratie pe propie raspundere in legatura cu autenticitatea datelor, veti si intrebat “Did you have any help completing your application?” (V-a ajutat cineva sa completati aplicatia?)
 • Ultima intrebare: What status you can apply for? (Pentru ce fel de status aplicati?) urmata de “How long have you lived in the UK?” (De cat timp sunteti in UK?) cu raspunsurile “5 years or more sau Less than 5 years(5 ani sau mai mult sau Mai putin de 5 ani). Ziceti adevarul! Va poate verifica foarte usor de cand sunteti in tara si va poate refuza usor aplicatia daca mintiti.
 • Confirm and submit. Veti fi dus la o pagina cu mesajul “Aplication submited” , si veti avea acolo un numar unic application number. Acest numar va fi important de pastrat. Ori notati numarul, ori asteptati sa vina mailul de confirmare care contine acest numar. Veti primi separat si un mail de confirmare a adresei de email.

Asta a fost tot, toata procedura de obtinere Settled Status in UK a durat mai putin de 10 minute. Acum asteptati sa vi se proceseze aplicatia. Veti primi raspunsul pe email. Daca ati completat tot cum trebuie, nu veti fi refuzat. Nevasta mea a primit raspuns dupa doar 2 zile, dar eu inca astept dupa 2 saptamani pentru ca se pare ca am tras lozul necastigator. Am citit pe internet ca poate dura si o luna pentru ca au foarte multe cereri. Din pacate din cauza pandemiei cauzata de Corona, linia telefonica de contact este inchisa, doar pe email se poate comunica. Iar pe email pana acum am primit doar raspunsuri automatizate cu explicatii generice referitoare la timpii de procesare a aplicatiilor. O sa va tin la curent cand imi vine raspunsul. Oricum ar fi, e important si suficient sa aveti mailul de confirmare ca ati aplicat macar.

Edit: Dupa 6 saptamani in care le-am trimis 3 mail-uri si i-am sunat de 2 ori, mi-a venit in sfarsit si mie raspunsul, respectiv mi s-a acordat PRE SETTLED Status. Macar e valabil 5 ani din ziua in care ai primit raspunsul.

Nu e complicat nu? Succes atunci. Daca aveti intrebari suplimentare legate de statutul de rezidenta Settled Status in Anglia UK, va astept la sectiunea de comentarii sau mesaj pe pagina de fb GarciaCalavera.com. Daca va place pagina ii puteti da un like si share la articol pentru a ajuta si pe altii in aceasta situatie.

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte calatorii:

Vezi si alte articole din Romania: 

Published by

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.