Garcia Calavera

UK – Cum sa iti schimbi tax code – Castiga 1000 de lire pe an doar pentru ca esti casatorit

UK – How to change your tax code and win an extra £1000 just because you are Married

Stiai ca prin simpla schimbare a tax code -ului poti castiga bani in plus in UK? Daca esti casatorit si unul dintre parteneri nu munceste sau castiga sub 12500 lire pe an, esti indreptatit sa pastrezi pana la 250 lire pe an din taxe. Adica in practica castigi 1000 de lire in plus pe ultimii 4 ani retroactiv.

Am fost foarte surprins sa vad pe diferite grupuri cu Romani in UK, anunturi ale unei firme sau indivizi care cereau bani pentru aceasta operatiune simpla de 5 minute care o poate face oricine. Iata cum:

In primul rand trebuie sa stiti ce tax code aveti acum. Codul il gasiti pe fluturasul de salariu. Majoritatea angajatilor sunt pe 1250L. Adica pe sistemul standard in care primii 12500 lire castigati sunt neimpozitati, si tot ce e peste aceasta suma (si doar ce este peste), se impoziteaza cu 20%. Cei care muncesc in regim propiu PFA (self employed) au alt sistem. Nu stiu exact cum functioneaza la ei dar stiu sigur ca pot beneficia si ei de aceasta reducere de taxe, dar procedura e un pic altfel.

Pe site-uri ca https://www.thesalarycalculator.co.uk/salary.php puteti vedea exact cat veti castiga daca va schimbati codul. La o persoana care castiga sa zicem 27000 de lire venit brut anual are codul standard 1250L. In mod normal, primii 12500 nu sunt impozitibili, deci va plati 20% impozit din restul de 14500. El va lua lua acasa dupa taxe 22000 lire anual sau 1833 venit net lunar dupa taxe.

Venit lunar net calculat pe codul standard 1250L UK

Daca partenerul lui castiga sub 12500 lire anual (de unde si tax code-ul 1250L), si apeleaza la alocatia de casatorie, se va face un transfer de 1250 lire din suma neimpozitabila de la partener catre tine. Adica in efect vei avea 13500 lire neimpozitabili, si vei plati 20% taxe din restul. In exemplul de fata, vor fi (12500+1250)=13750 neimpozitabili (de unde si noul tax code 1375M), si se calculeaza 20% din restul de 13250. Adica vei avea un castig net anual de 22250, cu 250 lire mai mult decat inainte.

Venit lunar calculat pe codul 1375M UK

Deci practic iti salveaza 250 de lire pe an, care iti intra tie in buzunar. Nu e mult nu? Nu e deloc, In Franta daca doar tu munceai asta in familie, era suma care o salvai la taxe lunar! Dar partea buna e ca se aplica cu pana la 4 ani in urma (din 2016). Deci daca in ultimii 4 ani, tu esti singurul sau singura care castiga bani in casa si nevasta sau sotul nu munceste sau castiga sub 12500 lire anual (adica in medie 1041 lire pe luna), poti cere si din urma. Se aplica retroactiv si puteti lua lejer pana la 1000 de lire. Si pana la urma si aia 250 de lire pe anul in curs, ii iei , nu ii dai nu?

Totul se poate face online si procedura e simpla si rapida. Se intra pe site-ul guvernului https://www.gov.uk/apply-marriage-allowance , si sub sectiunea Apply now, veti vedea butonul “Start now“.

Inainte sa incepeti trebuie sa aveti cont facut pe site-ul guvernului Britanic si sa aveti la indemana NINO , contul bancar si codul fiscal (Tax code). ATENTIE: persoana care are venitul cel mai mic aplica pentru a transfera din alocatia neimpozitabila celui care castiga mai mult in familie, nu invers!

Mai departe veti fi intrebat “Are you married or in a civil partnership?” adica daca sunteti casatoriti, raspundeti YES; Daca sunteti nascuti dupa 5 Aprilie 1935 (YES), Daca locuiti in Scotland (Scotia) – nu stiu cu ce difera exact;

Dupa care veti fi intrebati “Is your income less than £12,500 a year?” sau mai pe Romaneste: Castigati mai putin de 12500 pe an? De aceea e important sa aplice partenerul/a care castiga cel mai putin in familie, nu merge invers! Raspunsul trebuie sa fie Da (YES). Urmeaza intrebarea este “Is your partner’s income between £12,501 and £50,000 a year?” – adica Este castigul partenerului vostru intre 12501 si 50000 lire pe an? Si aici trebuie sa fie raspunsul YES sau da. Daca nu este, nu va calificati pentru aceasta alocatie. Ultima intrebare va cere sa confirmati daca vreti sa aplicati pentru Alocatia de Casatorie. (Do you want to apply for Marriage Allowance?)

Mai departe va trebui sa va logati in contul dumneavoastra. Procedura de creare a contului online pe site-ul guvernului Britanic la HMRC nu este chiar cea mai simpla, dar nici ceva prea complicat.

Vi se vor cere mai departe cateva detalii de baza despre partenerul Dumneavoastra (detaliile aplicantului vor fi stiute de cand ati creat contul pe site), precum nume, prenume, Numar NINO. In baza acestor detalii, ar trebui ca site-ul sa il identifice usor pe partener si sa vada codul lui de taxe, venitul sau si daca se incadreaza pentru a primi alocatia de casatorie. E practic imposibil sa fie frudat sistemul pentru ca site-ul face toate verificarile online.

Daca totul este in regula, vi se va confirma imediat ca cererea de aplicare pentru Marriage allowance a fost trimisa catre guvern. Noi am primit raspunsul ca cererea a fost aprobata in 4 zile. La urmatorul fluturas de salariu am vazut si suma promisa in plus, in cazul nostru calculata pe doi ani. Dupa schimbare, partenerul care castiga mai putin va avea noul tax code 1125N (adica are decat 11250 lire pe an neimpozitabili), iar partenerul care a primit alocatia va avea tax code 1375M , adica are 13750 lire pe an neimpozitabili.

Nu e nimic complicat nu? Daca aveti intrebari va astept la sectiunea de comentarii sau pe pagina de Fb GarciaCalavera.com. Daca v-a placut acest articol dati share pentru a ajuta si pe altii. Puteti intra si pe pagina de Fb GarciaCalavera.com  si da un like pentru a va abona la viitoarele articole . Va mutumesc.

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte articole din Romania: 

Vezi si alte calatorii:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.