Garcia Calavera

UK Cum sa obtii permis de conducere provizoriu Anglia

How to get your UK Provisional Learner Driving License – ENGLISH article

Obtinerea unui permis de conducere provizoriu Anglia pentru cei ce nu au este deseori o prioritate pentru toti care ajung aici. Fara el deseori nu poti aplica la multe locuri de munca si in general in tara asta este foarte greu sa iti rezolvi diferite treburi zilnice daca nu ai masina. De asemenea am observat ca naveta cu transportul in comun este mult mai scumpa decat mersul cu masina personala.

Daca ai permisul de conducere din Romania, treaba este simpla, trebuie doar sa il schimbi in permis de UK, iata aici procedura de schimbare din permis de conducere Romanesc in permis Britanic UK. Orice permis de UE este valabil si aici. Daca nu ai venit cu el din Romania, nu e nici problema, procedura de obtinere a unui permis nou este relativ simpla aici in UK.

Se aplica prima oara pentru Permis de conducere Provizoriu Anglia. Cu acest permis puteti conduce oriunde in tara cu exceptia autostrazilor (cele care incep cu litera “M”) si atata timp cat sunteti supravegheat din stanga de un sofer calificat si sunteti trecut ca sofer Learner pe asigurarea masinii. Soferul calificat care va supravegheaza trebuie sa fie de asemenea trecut pe asigurarea masinii, trebuie sa aibe minim 21 de ani si sa aibe carnet (UK sau UE) de minim 3 ani.

Soferul care conduce cu carnet provizoriu, trebuie obligatoriu sa aibe 2 semne patrate cu litera “L” rosie , puse undeva vizibil in partea din fata si in spatele masinii. Recomand pe cele magnetice pentru a nu ramane cu urme pe masina.

Cu acest carnet puteti conduce in scopul de capata experienta oricate ore doriti fara sa fiti nevoiti sa apelati la lectii costisitoare cu instructori de la scoli. Se poate aplica inca de la varsta de 16 ani pentru acest tip de carnet, dar soferul chiar daca trece toate examenele nu va putea conduce singur masina decat dupa ce face 18 ani.

Pentru a aplica de carnet provizoriu de conducere Anglia,UK intrati pe siteul: https://www.gov.uk/apply-first-provisional-driving-licence , aici vi se vor cere datele personale, numarul de asigurare sociala NINO, si adresele unde ati locuit in ultimii 3 ani. Pe undeva scria ca trebuie sa fii de minim 6 luni in tara ca sa aplici, noi nu am mintit pe site si am pus ca suntem in UK doar de 3 luni, si restul adreselor din Franta si Romania unde am locuit in ultimii 3 ani, si se pare ca nu am avut nici o problema. La finalul aplicatiei online va trebui sa platiti cu cardul o taxa administrativa de 34 lire.

Dupa maxim o saptamana veti primi acasa un plic cu confirmarea ca ati aplicat de permis provizoriu. In plic veti gasi un alt plic gol deja inscriptionat cu adresa de returnare, in care trebuie sa puneti un act original si o poza tip pasaport. Noi am pus buletinul intrucat nu recomand sa dati pasaportul care are o putere mult mai mare in strainatate. Plus ca buletinul este mic si subtire si nu bate la ochi in plic.

Dupa inca o saptamana daca totul este in regula, veti primi prin posta un plic cu noul permis provizoriu de conducere. Separat veti primi cam in acelasi timp inca un plic in care vi se returneaza actul original care l-ati trimis pentru confirmarea identitatii. Noi din fericire le-am primit in acelasi timp pe ambele.

Felicitari, acum ca ai permis de conducere provizoriu Anglia poti exersa cate ore vrei pe masina. Cand te simti pregatit si vrei sa aplici pentru permisul permanent treci la pasul urmator: programarea testului teoretic (sala la noi). Pentru programarea testului teoretic intri pe site-ul https://www.gov.uk/book-theory-test si iti alegi data cand vrei sa dai testul. Pentru programarea testului teoretic iti trebuie datele de pe permisul provizoriu, o adresa de email si un card pentru a plati online taxa de 23 de lire. Taxa se plateste la fiecare examinare in parte, asa ca va recomand sa invatati bine cand mergeti la test. Testul este compus din 2 parti: partea 1 cu 50 intrebari grila , din care trebuie sa raspundeti corect la minim 43 dintre ele. Urmeaza testul de perceptie a pericolelor (Hazard perception test) ce consta in vizualizarea a 14 video clipuri cu diferite situatii auto in care trebuie sa dai click in diferite momente cand observi un pericol in dezvoltare. In functie de cand dai click pe filmulet vei primi un punctaj intre 1 si 5 puncte. Trebuie sa obtineti minim de 44 din 75 de puncte pentru a trece examenul. Testul teoretic nu este o provocare majora, se poate lua lejer din prima incercare daca inveti putin. Exista pe internet numeroase site-uri cu modele de teste grila si filmulete de proba unde puteti exersa.

permis de conducere provizoriu Anglia

Dupa ce vei trece de testul teoretic, inainte sa parasesti sala ti se va da o hartie cu un numar marcat Reference Number care confirma ca ai trecut testul teoretic. Vei avea nevoie de acest Reference Number pentru a te programa la examenul practic. Inscrierea pentru testul practic se face pe siteul guvernului https://www.gov.uk/book-driving-test. Acest examen consta in proba de condus, alaturi de un politist. Acest domn iti va pune un GPS pe bord cu o destinatia setata de el, iar tu trebuie sa ajungi la destinatie folosindu-te de instructiunile vizuale si audio ale aparatului. Pe drum vei avea parte si de intrebari legate de functiile din bordul masinii dar si alte cerinte practice precum efectuarea unei parcari laterale sau de intoarcere a masinii. Examinarea costa 62 de lire, se achita online cu cardul in momentul in care se face programarea. Taxa de 62 lire se achita la fiecare examinare in parte! Dar partea buna e ca examenul teoretic numai trebuie dat iar daca pici la condus.

Nu e complicat nu? Succes atunci. Daca aveti intrebari suplimentare va astept la sectiunea de comentarii sau mesaj pe pagina de fb GarciaCalavera.com Daca va place pagina ii puteti da un like si share la articol pentru a ajuta si pe altii in aceasta situatie.

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte calatorii:

Vezi si alte articole din Romania: 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.