Garcia Calavera

UK NINO – cum se face si cat dureaza?

UK NINO – How to get it and how long does it take to get it? ENGLISH Article

Observ ca e un topic cautat si in ciuda la Brexit (care se pare ca nu va mai fi), lumea inca vrea sa vina aici. NINO este echivalentul la CNP-ul nostru, si fara el practic nu existi in UK (Anglia , Scotia sau Irlanda de Nord). Prin el iti platesti taxele, impozitele si contributiile sociale, si fara el nu poti munci legal si nu poti beneficia de servicii sociale sau medicale. Va voi spune cum a decurs experienta mea si pasii necesari pentru obtinerea NINO (National Insurance Number) in UK.

Imediat cum ati ajuns in tara si aveti un telefon de UK si o adresa unde puteti primi in siguranta posta (nu conteaza ca e doar temporara), puneti mana pe telefon si sunati la 0800 141 2075 . Banuiesc ca stiti Engleza, daca nu, macar sa aveti pe cineva langa sa va ajute. Sa aveti pregatite din timp si la indemana, adresa , codul postal, numarul de telefon si numele complet dictat pe litere. Dupa ce intrati in legatura directa cu un functionar, va va intreba:

 1. Din ce tara veniti? Romania , Uniunea Europeana. Asta va salveaza de orice alta intrebare legata de dreptul de a fi rezident si de a munci aici.
 2. Cand ati ajuns in tara? ……. Eu am pus data cand m-am mutat in chiria temporara.
 3. Cat aveti de gand sa stati in tara? …… Hmmm, pentru totdeauna daca merge treaba…
 4. De ce aveti nevoie de un numar NINO? …… Asta e importanta: Pentru ca urmeaza sa incep munca sau si mai bine: am inceput deja munca si imi cere angajatorul urgent. Se poate munci aici si fara NINO dar veti fi impozitat la regim de urgenta cu procentul maxim aferent grilei. Nu va faceti griji, orice bani care vi se iau in plus, va vor fi returnati repede odata ce vi se elibereaza numarul NINO si sunteti incadrati in grila de impozitare corespunzatoare. Angajatorului ii este suficient initial hartia de confirmare care o veti primi ce dovedeste ca ati aplicat pentru NINO.
 5. La ce adresa locuiti? Puteti pune momentan adresa unde stati acum, chiar daca e un share house. Important e sa aveti acces la posta si sa luati primul plic care va confirma ca ati inceput procesul de aplicare pentru NINO. Acea hartie va trebui angajatorului si va trebui sa o prezentati cand mergeti la interviul programat. Chiar daca va schimbati adresa intre timp, nu e nici o problema cat timp aveti acces la posta si la acel plic de confirmare. IMPORTANT e ca la interviu indiferent ca v-ati mutat sau nu, sa prezentati o dovada a adresei de rezidenta. Voi zic mai multe despre asta dedesubt.
 6. Sunteti singur sau ati venit cu cineva ? (sotie , copil) Daca mai adaugati pe cineva, va trebui sa aibe un numar de telefon propiu si va trebui sa raspunda la aceleasi intrebari. Posibil sa vrea sa vorbeasca cu acea persoana la telefon (in cazul meu nu a fost necesar deci depinde de noroc).

Odata ce intrebarile au fost puse, daca totul e in regula veti fi programat la un interviu la cel mai apropiat oficiu Job Center Plus. In functie de zona si de numarul de aplicatii, poate dura intre 2 si 8 saptamani pana la interviu. Veti afla exact data si ora in plicul de confirmare. In acest timp va sugerez sa va rezolvati cu adresa de rezidenta. Dupa cum ziceam si mai devreme, este obligatoriu sa aduceti la interviu macar o hartie care sa dovedeasca ca locuiti la adresa data la telefon sau la noua adresa daca v-ati mutat. Tine loc de dovada de adresa doar:

 • Contract de chirie care sa contina numele si adresa. Daca sunteti doi e imperativ sa fie numele la amandoi pe contractul de chirie! Daca ati luat o camera la share house la comun si ati facut prin agentie imobiliara, acea hartie data de ei e de ajuns. Daca ati facut direct cu propietarul sau prin baietii de pe fb, nu veti avea nici o hartie;
 • Factura de gaz, curent sau apa. Daca sunteti doi e imperativ sa fie numele la amandoi pe factura de utilitati. Vorbiti cu compania de utilitati sa va puna pe amandoi pe factura si pe contract. Tineti cont ca in share house nu veti avea asa ceva pentru ca toate utilitatile sunt pe numele propietarului;
 • O hartie de la banca (bank statement) , sold bancar, welcome letter, etc, cu adresa si numele dumneavoastra. S-ar putea sa nu fie de ajuns doar asta;
 • Hartie de la angajator care garanteaza ca locuiti la adresa indicata. Aceasta hartie oricum va trebuie pentru a o prezenta la banca sa va faceti cont bancar si card asa ca de ce sa nu o aduceti si la interviu. Ea e foarte usor de obtinut, si orice agentie de recrutare poate sa o ofere pentru noii candidati;
 • Fluturas de salariu cu numele si adresa;
 • Hartia primita de la Council Tax cand va inregistrati sa platiti taxele locale (nu veti avea asa ceva daca stati in share house la comun);
 • Nu se considera dovada de rezidenta: contract de telefonie mobila, talonul masinii sau hartiile de asigurare auto.

Dupa o saptamana – doua veti primi hartia ce confirma ca ati aplicat de NINO care arata cam asa:

Asteptati calmi si suportati efortul financiar suplimentar pana la data interviului , unde mergeti cu aceasta hartie, dovada de identitate (pasaportul e cel mai bun) , dovada de adresa de rezidenta despre care am vorbit deja si preferabil un contract de munca sau fluturas de salariu daca aveti pentru a dovedi ca nu ati venit sa stati degeaba pe aici si ca platiti taxe. Vi se poate oferi la interviu si un interpret daca nu stiti foarte bine engleza. ATENTIE Interviul nu va garanteaza succesul aplicatiei pentru NINO. Daca nu puteti dovedi clar ce faceti aici in tara si de ce ati venit, puteti fi refuzat destul de usor.

La sfarsitul interviului daca totul e ok, vi se va comunica cam cat dureaza pana veti primi plicul cu numarul oficial. In cazul nostru a durat cam inca 6 saptamani datorita numarului mare de aplicatii. Preferabil ca in aceste saptamani sa nu va mutati de la adresa data la interviu (nu cea data la telefon), este foarte important sa intrati in posesia acelui plic.

Dupa multe asteptari veti primi si plicul cu numarul NINO. Comunicati cat mai repede numarul catre angajator si luati legatura cu departamentul de taxe HMRC pentru a va recupera banii platiti in plus. Eu i-am recuperat la primul salariu dupa ce am primit NINO si am sunat la HMRC, dar poate dura si cateva luni.

Succes si daca va pot ajuta cu ceva, va rog lasati un comment sau luati legatura pe pagina mea de fb. Daca ti-a placut acest articol , vezi si alt articol despre viata in strainatate din lista de dedesubt , de asemenea vezi si pagina site-ului de Fb GarciaCalavera.com  , care daca va place ii puteti da un like.

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte articole din Romania: 

Vezi si alte calatorii:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.