Garcia Calavera

Cracovia Polonia – Vacanta surprinzator de placuta

Krakow Poland – Surprisingly Nice Vacation ENGLISH Article

Am auzit lucruri foarte bune despre Cracovia si am zis sa incercam si noi. Acest oras medieval votat cel mai frumos din Polonia si din regiune nu ne-a dezamagit deloc si pot zice ca a fost o alegere foarte buna de vacanta.

Polonia este foarte similara cu Romania, si peisajul pe aici chiar seamana cu ce vezi la noi la prima vedere. Aparentele dispar repede din momentul in care aterizezi pe aeroportul John Paul II  (denumit dupa Papa Polonez Ioan Paul al doilea). Aeroportul modern este foarte organizat si curat. De aici am gasit lejer statia de autobuz catre centru.

Un bilet dus de la aeroport costa 9 Zloti Polonezi (10 Lei) sau 16 Zloti (18 Lei) pentru un bilet dus intors. Exista tonomat de bilete in aeroport dar si in autobuz unde se poate plati Cash sau cu cardul. Frumos asa nu? Astept ziua sa vad si in Romania asa ceva.

Observati ca Zlotul Polonez are cam aceasi valoare ca Leul nostru, si preturile lor la baruri, restaurante si supermarketuri sunt foarte similare cu ale noastre. Diferenta se vede la salarii: daca in 2019 in Romania salariul mediu Net era undeva la 2700 Lei (570 Eur), in Polonia in 2019 media salariului Net era cam 3550 Zloti (adica 3991 Lei sau 836 Eur). Se vede diferenta nu? Deci orice pret il zic aici in Zloti, puteti considera lejer ca atata va fi si in Lei.

Diferenta se vede si la nivelul de civilizatie, infrastructura (ei au vreo 1600 km de autostrada fata de 849 ai Romaniei), dar mai ales la turism si abordarea fata de turisti. Te simti primit bine si incurajat sa explorezi cat mai mult in ritmul tau fara sa fii hartuit din toate partile sa cumperi ceva sau sa vizitezi.

Pentru cazare am inchiriat ca si in vizita de la Budapesta sau Lisabona, un apartament superb langa raul Vistula aproape de podul pietonal “Parintele Bernatek” de pe Booking.com , situat intr-o cladire veche cu tavan inalt in care grinzile de lemn se imbinau frumos cu interiorul modern. Apartamentul era foarte incapator pentru 2 cupluri si ne-a costat 198 de lire pentru 6 nopti, adica 34 de lire pe noapte (190 Lei) sau 17 lire de cuplu (95 de lei). O afacere foarte buna tinand cont eram la sfarsitul lui August.

Raul Vistula strabate orasul Cracovia si trece pe langa toate atractile orasului. Malurile raului au fost convertite in spatii pietonale insotite de piste de biciclisti iar in locuri au aparut localuri si barulete cu sezloange foarte hipsteresti.

Dupa ce trecem pe podul pietonal ajungem in Orasul Vechi, unde e plin de cladiri vechi specifice Imperiului Habsburgic, arhitectura care ne este cunoscuta si noua din orase precum Sibiu sau Cluj Napoca. Aici gasim numeroase biserici, cafenele ascunse prin ganguri, multe strazi pietonale, o gramada de turisti dar si multe strazi in santier. Orasul este in continuare in renovare, se inlocuieste tramvaiul, se renoveaza strazi si mobilierul urban, se refac fatadele cladirilor vechi, se dezgroapa zidurile antice si se conserva. Ceea ce e foarte bine, dar parca ar fi fost frumos sa fie deja gata. Macar avem motiv sa ne intoarcem sa vedem cum arata rezultatul final nu? 🙂

Tot aici gasim pe dealul cel mai inalt Castelul Regal Wavel care trebuie neaparat vizitat. Un pachet cu acces la toate exponatele costa 99 Zloti (23 EUR) vara dar daca nu doriti sa vedeti tot, va puteti alege individual la ce vreti sa intrati. Mai multe detalii pe site-ul castelului aici . Neaparat sa nu ratati Catedrala Wavel , privelistea din Bastionul Hotilor si pestera Dragonului.

Ne continuam plimbarea prin Cracovia pe frumoasa strada pietonala Grodzka, unde gasim numeroase magazine cu suveneruri dar si una din cele mai frumoase biserici catolice din oras, Biserica Sfintii Petru si Paul. Strada se termina in Piata Mare Rynek Glowny. Aici e kilometrul zero si punctul de atractie pentru turisti. Aceasta piata superba concureaza lejer cu ce vezi in Praga sau Vienna si aici gasim impresionanta Catedrala Sfanta Maria, Turnul Primariei in care se poate urca si Hala Pietei Centrale plina de tarabe cu diferite suveniruri. Toate obiectivele se pot vizita si va recomand sa nu ratati nici unul, mai ales ca preturile de access sunt relativ mici.

Tot aici gasim sub Hala Pietei Centrale unul din cele mai bune muzee din Cracovia: Muzeul de Istorie al Cracoviei. Acest muzeu este in sine o realizare mareata, pentru a il construi, s-a decopertat si dezgropat intreaga piata, vechile strazi, tuneluri si ziduri antice au fost cu atentie curatate si revitalizate, dupa care s-au instalat coloane metalice ce sustin intreaga piata de deasupra care o vedem astazi. Desi initial a fost un deranj mare pentru afacerile de la suprafata, efortul s-a dovedit a fi de succes, muzeul este astazi un motiv de mandrie pentru localnici si o atractie principala a orasului. Intrarea pentru adulti costa 21 de zloti (5 EUR) de persoana si merita.

Dupa atata plimbare ne oprim la una din numeroasele terase cu mancare traditionala poloneza sa bem si sa mancam ceva. Preturile sunt din nou foarte similare cu ce platesti la noi in centrul oraselor turistice: o bere intre 7 si 10 Zloti (2.3 EUR), recomand neaparat o portie traditionala de Ciolan intreg de porc cu cartofi la cuptor, sos de hrean cu varza sau castraveti murati ce costa cam 30 de zloti (7 EUR). O masa in doi cu mancat bine si baut, te ajunge cam 100 de zloti, deci dupa cum ziceam cam ca la noi.

Urmatoarea zi mergem prin Ghetoul Evreiesc (care nu iese in evidenta cu nimic fata de restul orasului) si ajungem la cealalta atractie principala a orasului: Fabrica lui Schindler. Pentru cine nu stie, Schindler a fost cel care prin intermediul fabricii sale din Cracovia a salvat de la moarte vreo 1200 de evrei chiar daca in proces a fost ruinat financiar. Astazi fabrica lui a fost transformata in muzeul “Cracovia sub ocupatia Nazista” si ofera privelisti despre cum era viata in timp de razboi din punctul de vedere al polonezilor si mai ales al evreilor persecutati. Intrarea costa 26 de zloti de persoana si turul dureaza cam 2 ore. Mai multe detalii pe site-ul muzeului aici.

Dupa fabrica am luat tramvaiul si am oprit aproape de Dambul Kropiek. Cu putin efort la urcus am ajuns si sus de unde se vede orasul foarte frumos. Nu ratati mare lucru daca nu mergeti aici, dar este o plimbare placuta si e o schimbare binevenit daca vreti sa mai vedeti si altceva decat betoane.

Urmatoarea zi am dedicat-o excursiei la lagarele de concentrare si exterminare Auschwitz si Birkenau. Daca ajungeti la Cracovia aceasta excursie este obligatorie, si orice om de pe lumea asta cred ca ar trebui sa vada macar odata aceste obiective. Sa speram ca genocidul, istoria si cruzimile lui Hitler nu se vor repeta niciodata. La Auschwitz se merge in tur organizat, si exista numeroase birouri si agentii de voiaj in Cracovia care organizeaza aceste excursii. Ei te iau din Cracovia cu microbuz cu Aer Conditionat, te duc, iti organizeaza si iti face turul, te transfera intre lagare, si te aduc inapoi in oras. Lagarul este la 70 de km de oras si dureaza cam o ora si jumatate sa ajungi acolo. Se fac tururi de dimineata sau de dupa amiaza si costa cam 150 de zloti de persoana (35 EUR).

Turul la Auschvitz desi la inceput puhoioul de lume iti da impresia ca ai venit la Disneyland, te lasa cu fiori pe sira spinarii cand auzi povestile si vezi in ce conditii de hambar erau tinuti acei oameni. Ca sa numai vorbim de camerele de gazare sau in care se sortau bagajele, incaltamintele sau parul tuns de pe prizonieri pe care nazistii il foloseau in diferite domenii sau experimente. Nu poti sa nu simti ceva ciudata cand ghidul te duce in acelasi loc unde un doctor nazist decidea instant cine e trimis la gazare si cine e pus la munca.

Printre altele merita mentionata si Gradina Zoologica din Cracovia care daca aveti o zi in plus o puteti vizita in padurea de langa oras (mai ales intr-o zi torida). In concluzie Cracovia a fost o surpriza placuta, vecinii nostri mi-au depasit asteptarile si probabil vom mai reveni sa vedem si alte zone. O vacanta in care raportul calitate/ pret este excelent. Recomand.

Daca ti-a placut acest articol da-i share. Vezi de asemenea si pagina de Fb GarciaCalavera.com , care daca va place ii puteti da un like si share la articol.

Vezi si alte calatorii: Doua saptamani in Hong Kong, Londra sau Paris? Care emai bun de vizitat? Las Palmas – Gran Canaria 2020Valletta – Malta , Cracovia – Polonia , TOP 10 cele mai frumoase si autentice orase din Europa ,Lisabona vacanta – Portugalia , O saptamana in Londra – UK , Saint Tropez – Franta ,  Circuit Romania – 7 zile cu masinaBudapesta cu masina , Praga – vacanta de vis , Excursie Dobrogea: Enisala, Ibida, Histria , Vacanta Madrid – SpaniaDoua zile in Jacksonville SUA,  Paralia – Grecia cu masina,  Brasov 12.2014 ,  Buzau quick stop ,  Lepsa & Vrancea county ,  Chisinau – Moldova ,  Nesebar – Bulgaria cu masina ,  Bucharest weekends 2014 , Busan – Korea ,  40 de zile in Cluj Napoca ,  Hunedoara Castle ;  Singapore 2013 ,  Brasov 02.2014 Istanbul 01.2014 , Cluj Napoca 08.2013 , Sibiu 07.2013 ,  San Pedro – Africa Bucharest 2013 , Varna 2012 , Los Angeles 2012 , Budapest & Viena , Salerno , Cluj Napoca 2012 Florenta – Italia , Brasov 02.2012 , Amsterdam – Olanda , Antofagasta-ChileValencia , Lima – Peru , Bremen – Germania , Istanbul 2009 , Valletta – Malta , San Juan- Puerto Rico , Barcelona , Singapore 2010 , Los Angeles 2010 , Transilvania road trip , La Spezia – Italia , Stramtoarea Bosfor Istanbul – de pe nava , Sydney – Australia , Melbourne , Auckland – Noua Zeelanda ,  San Francisco – SUA ,  Tauranga Noua Zeelanda

Vezi si alte articole despre viata in strainatate: Cat de socanta e vremea in Anglia pentru straini ca noi? , UK – Cum sa iti schimbi Tax Code – castiga pana la 1000 de lire doar pentru ca esti casatorit ,UK – Care sunt cele mai socante chestii in Marea Britanie? ,UK – Imigrare pe baza de punctaj din 2021 – Cum functioneaza? , Amintiri de la primul si ultimul voiaj pe nava scoala Albatros,UK- Cat costa viata in Anglia? – Ce salariu iti trebuie pentru un trai decent? ,Care tara este mai buna de locuit UK Anglia sau Franta? De ce? ,UK – Cat costa mancarea in Anglia fata de Romania- e mai ieftin aici? ,UK cum sa iei permis de rezidenta SETTLED sau PRE SETTLED STATUSCe zic Romanii din UK despre viata aici – despre Brexit si daca se mai merita sa vii in UK , Casatorie in Anglia UK – Procedura si Transcriere Certificat Casatorie , UK Cum sa obtii permis de conducere provizoriu Anglia , Recalificare Profesionala Navigatori: Ce poti face la uscat daca te lasi? , UK NINO – Cum se face si cat dureaza? , Emigrare in Anglia – cat te costa sa te muti din Romania in AngliaPrimele 30 de zile in Hull Anglia UK ca Expat, Impresii dupa un an in Marseille Franta , Cum sa faci PACS in Franta? , Ghidul imigrantului de mutare in Franta , Primele 48 de zile in Marseille Franta ca expat , Dupa sase ani pe mare 

Vezi si alte articole din Romania: Top 10 cele mai unice si interesante atractii din Romania ,Poze unice cu tramvaiul si troleibuzul Constanta in 1991De ce Romanii inca plang dupa comunism dupa 29 de ani? ,Poze unice cu ce a fost Constanta in 1991 ,  Macel spatiu verde Constanta,  Dupa sase ani pe mare ,  Cursuri IMO 2016 sau jefuirea navigatorilor Vizita medicala obligatorie – o surpriza placuta ,  Legea fumatului in Romania – greseala majora , Propaganda ridicola a Constantei , RATC Constanta- o mare rusine a orasului , Cu masina la service ,  ANR – SSO Endorsement ;  Trenuletul din parcul Tabacarie , Abuzul Vodafone ,  Mafia Navigatorilor ;Brevet ofiter punte 2011- cat a ajuns toata afacerea;  Legi locale , Taxi Constanta , Birocratia 2 , Black Friday , Policlinica 2 , ANR Bucuresti Bancile in RO , Let’s do it Romania -But why? , Rovinieta in oras Inmatriculare auto , Aviz psihologic , Proiecte abandonate dupa ’89 de incompetenti   , Sea service cadet , Joburile in RO , TVA-ul

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.