Garcia Calavera

Vacanta in Las Palmas – Gran Canaria – Spania

VACATION IN LAS PALMAS – GRAN CANARIA 2020 – English Article HERE

In Ianuarie 2020, nu cu mult timp inainte sa inceapa criza provocata de virusul Corona, am apucat o vacanta de vis in Las Palmas, capitala insulei Gran Canaria. Gran Canaria face parte din arhipelagul Insulelor Canare, alaturi de Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, La Gomera, La Palma si El Hierro. Insulele Canare desi sunt geografic localizate in Africa, fac parte din Spania si UE asa ca nu trebuie sa va faceti griji in privinta actelor.

Am ales aceasta destinatie tropicala iarna, pentru a scapa de frigul din Europa. Canarele au fost binecuvantate cu o clima excelenta, protejata de curenti ce ii asigura tot anul temperaturi nu mai mici de 20 de grade iarna si nu mai mari de 29 de grade vara, dar si o medie de 320 de zile insorite din 365 ale unui an.

Avionul se apropie de Aeroportul International Gran Canaria, si pe geam se vede ceva neasteptat pentru o insula micuta din largul Africii: un oras dezvoltat, un port mare si autostrazi. Desi insula are numai 47 de kilometri dintr-un cap in altul, are pe ea numai putin de 146 kilometri de autostrada, numeroase sectiuni fiind construite pe teren muntos si cu pasaje supra si subterane. Datorita locatiei strategice intre Europa, Africa si America de Sud, portul din Las Palmas inregistreaza peste un milion de containere transbordate anual, o cifra ce bate lejer la fund multe porturi din Europa.

Gran Canaria infrastructure

De la aeroport gasim usor statia de autobuz, si luam din statie bilete pentru autobuzul 60 care ne duce direct in centrul orasului Las Palmas, la statia Santa Catalina. Calatoria costa 3 Euro de persoana si dureaza cam 45 de minute. De aici mai avem foarte putin de mers pe jos pana la cazarea situata pe faleza plajei Las Canteras. Noi am platit pe aceasta cazare situata excelent, 300 de Euro pentru 6 nopti pe Booking.com. Craciunul a fost destul recent asa ca tot orasul inca este imbracat in haine de sarbatoare dar cu o tenta locala tropicala.

Las Palmas Gran Canaria

Dupa scurta plimbare suntem intampinati de faleza si plaja urbana Las Canteras, una din principalele atractii ale orasului. Aceasta faleza care se intinde pe trei kilometri pe toata coasta de Vest a orasului este pur si simplu superba si este o placere sa te plimbi pe ea si sa savurezi un pahar de Sangria la una din numeroasele terase, in timp ce privesti apusul Soarelui. In zilele cu vizibilitate buna se poate vedea si Insula Tenerife de pe faleza. Recomand sa va luati cazarea in aceasta zona, fiind foarte aproape de plaja, de zona de distractie si de mijloace de transport in comun. Plus ca e o placere sa te trezesti si sa iti bei cafeaua pe fundalul sunetelor de valuri ale plajei.

Urmatoarea zi, odihniti si cu forte proaspete am pornit pe jos sa exploram capitala Las Palmas. Daca centrul este dominat de port, plaja si numeroase cladiri turn, pe masura ce ne departama de centru, suntem intampinati de istoria coloniala a insulei. Spaniolii au cucerit insulele in urma cu 500 de ani, iar trecutul a fost pastrat cu meticolozitate. Insula se numeste Gran Canaria (Insula Mare) nu datorita faptului ca ar fi cea mai mare insula (Tenerife ia acest titlu) , ci datorita “marii cuceriri” , fiind cea mai grea si lunga campanie de cucerire dintre insule datorita reliefului muntos ce permitea bastinasilor sa se retraga si sa se ascunda. In drum spre centrul istoric (orasul vechi), ne oprim pe dealul Mirador de Agustin Castillo. Din varful lui avem o priveliste foarte frumoasa spre orasul nou. Plimbarea pana sus se face printr-un parculet frumos ornamentat. Recomand urcusul, doar sa va luati la voi apa. Partea de sus e inca in amenajare si nu veti gasi nimic deschis.

Continuam spre centrul istoric al orasului si ajungem pe Strada Pietonala Calle Triana, o strada frumoasa plina cu magazine si terase care inca are straiele de sarbatoare. De aici doar traversam strada si am ajuns in zona istorica care se intinde in jurul Catedralei Sfanta Ana si a pietei cu acelasi nume. Cladirile si arhitectura au fost foarte bine pastrate iar strazile inguste asigura destula umbra sa te poti plimba si la amiaza. Din pacate am ajuns in zona un pic dupa ora 12 ziua, asa ca aproape tot era inchis in zona. In caz ca nu stiati, in Spania ca si in alte tari Mediteraneene, in jurul orei 12 pana pe la 4 dupa amiaza, toate magazinele se inchid si toata lumea isi savureaza siesta de dupa amiaza pentru a evita arsita din mijlocul zilei.

Din fericire muzeele si atractiile turistice sunt deschise, recomand neaparat o vizita in Catedrala Sfanta Ana, se poate urca si pe acoperis pentru a savura privelistea, dar adevarata frumusete este in curtea interioara a catedralei si in micul muzeu al anexelor.

Urmatoarea zi am decis sa iesim din oras si sa vedem o parte din insula, asa ca am luat autobuzul spre oraselul Arucas. Oraselul era relativ bogat la vremea lui, fiind prosper datorita minelor de marmura si plantatiilor de zahar. Aceasta prosperitate i-a permis sa isi construiasca a doua cea mai inalta biserica de pe insula si un centru istoric foarte frumos. Din nefericire pentru ca noi nu avem capacitatea de a ne trezi dimineata in vacanta, pana am ajuns in orasel era iar ora pranzului si totul era inchis. Am gasit din fericire o terasa, dar chiar si acolo nu am putut sta mult datorita arsitei mult mai palpabile decat pe coasta. Ne-am suit inapoi in autobuz si am mers la urmatorul orasel care ni s-a parut interesant pe harta, numit Firgas. Drumul intre cele doua era foarte abrupt si ingust, Firgas fiind situat sus in munti. Principala atractie a satului este un izvor care curge in trepte prin centrul …dar care momentan era in renovare si nu curgea. Asa ca dupa cateva poze ne-am suit inapoi in autobuz si ne-am intors in Las Palmas unde am coborat la capatul opus al falezei. Plimbarea prin cele doua orasele merita dar va recomand sa veniti ori dimineata pana in pranz, ori dupa amiaza dupa ora 4.

Oarecum dezamagiti de explorarea pe cont propiu, am hotarat sa apelam la experti si am rezervat locuri la un tur complet al insulei pentru urmatoarea zi. Turul numit “Lazy Wednesday” se face cu microbuz cu aer conditionat, acopera toata insula si iti ocupa majoritatea zilei. El costa 35 de euro de persoana. Traseul si privelistile sunt frumoase, dar ghidul a facut ca toata experienta sa fie de nota 10. Am oprit la cafea in satucul Santa Brigida, am urcat pe muntele cel mai inalt al insulei la 1949 metri pe varful Los Nieves de unde am putut admira si insula Tenerife, vizitat oraselul San Bartolome, oprit in satul Fataga la un restaurant traditional cu mancare foarte buna si cu preturi decente, am vazut “marele canion” al insulei Degollada de La Yegua, si terminat turul la dunele de nisip Maspalomas. Pentru o insulita atat de mica am ramas surpsinsi sa vedem atat de multe microclimate. Jos pe plaja era temperat, in satele din interiorul insulei era foarte cald, iar sus pe munte cam tremurai de frig. De la ghidul nostru carismatic am aflat si cateva lucruri despre istoria locului si despre viata pe insula. Spania vrea sa isi tina teritoriile insulare indepartate fericite, asa ca pentru a compensa cu salariile relativ mici de pe insula, locuitorii au avantaje precum transportul subventionat cu 75% intre insule si mama Spanie cu avionul sau vaporul, pentru a le permite accesul la educatie si sanatate celor de pe insule. Astfel pentru ei o calatorie intre insule costa doar 10 euro, iar un bilet de avion catre Spania poate sa inceapa de la 15-20 de euro.

Turul a fost excelent si mi-ar fi parut rau daca il ratam. Insula are de oferit mult mai multe decat plaja si distractie. Tot de la ghid am inteles si de ce totul este asa ieftin aici. Pentru a incuraja investitorii straini si turistii sa vina, tot arhipeleagul este trecut in regim de zero taxe. Este in esenta un urias duty-free fara supra taxe sau accize la alcool si tigari. Astfel o bere in alimentara costa 0.5 Euro (la jumatate fata de cat costa in Spania continentala), si pretul la alimente este simtitor mai mic decat pe continent. Frumos nu?

In ultima zi am vizitat si Acvariul “Poema del Mar” din Las Palmas, care desi este dragut si interesant, nu pot sa zic ca a meritat cei 25 de Euro de persoana pentru bilet.

Gran Canaria Aquarium

In concluzie, chiar daca iarna apa e cam rece de facut baie, a fost o vacanta de vis, care ma bucur ca am apucat sa o facem. Cu atat mai mult acum cand stim ce a urmat sa se intample in lumea larga la doar o luna dupa ce ne-am intors noi in Anglia. Speram la cat mai multe si la anul. πŸ™‚

Tu ce parere ai? Lasa-mi opinia la sectiunea de comentarii sau mesaj pe pagina si voi tine cont la viitoarele articole. Daca ti-a placut acest articol da-i share. Vezi si pagina de fb GarciaCalavera.com , care daca va place pagina ii puteti da un like pentru a fii la curent cu viitoarele articole.

Vezi si alte calatorii:

Vezi si alte articole despre viata in strainatate:

Vezi si alte articole din Romania: 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.