PRAGUE DREAM VACATION ENGLISH ARTICLE HERE
Praga , un oras unde mi-am dorit de mult sa ajung. Ma uitam pe pozele altora si mi se parea unul din cele mai frumoase locuri din lume, acum ca am vazut pot sa zic cu mana pe inima ca asa e. Orasul ofera peisaje superbe , arhitectura si piete grozave , o bere de nota 10 si baruri in care se fumeaza, si toate acestea la preturi aproape identice cu cele din Romania.
Din Romania nu exista zbor low cost direct catre Praga, dar biletul la Czech Airlines nu este prea scump, respectiv 150 de EUR de persoana luat cu o luna inainte , iar hotelul de 3 stele luat prin TUI ne-a costat doar 121 EUR pentru 7 nopti si pe langa faptul ca a fost foarte decent avea si micul dejun inclus in pret.
De la aeroportul Václav Havel spre centrul orasului Praga se ia autobuzul AE (Airport Express), cursa dureaza cam 40 de minute si biletul il cumparati direct din aeroport si costa 60 de coroane cehe (CZK) adica 10 RON de persoana. Ar fi bine sa veniti cu putina valuta Ceha din tara ca sa puteti cumpara biletul, pentru a evita casele de schimb valutar din aeroport. Veti cobori la gara centrala “Praha hlavní nádraží” , care este un complex urias supra si subteran, unde aveti acces la autobuze , metrou , trenurile S si mai ales la tramvaie. Spun mai ales tramvaie pentru ca acestea sunt principalul si cel mai usor mod de transport in oras. Toata capitala este impanzita de linii de tramvai , si acestea vin cam din 3 din 3 minute , au statii dese si benzi dedicate, si cam jumatate din ele sunt de ultima generatie fabricate in tara de Skoda. Bilete pentru tramvaie se gasesc la orice chiosc de tigari sau alimentara si sunt impartite in functie de durata de timp. Un bilet de 30 de minute costa 24 CZK (4 Lei), iar unul pe 24 de ore costa 110 CZK (18 Lei) si poate fi folosit din momentul validarii pe orice linie si de cate ori vreti pana la momentul expirarii.



Dupa cazare ne-am indreptat spre piata centrala din orasul vechi care arata foarte frumos. Aici desi era o zi de luni si erau zero grade afara, era plin de turisti veniti din toate colturile lumii, majoritatea se stransesera in fata Ceasului Astronomic de pe Turnul Primariei vechi, ceas care la ore fixe isi schimba comfiguratia. Recomand neaparat o vizita sus in turnul Primariei pentru a savura privelistea centrala superba. Tot aici veti gasi si Catedrala Doameni Noastre cu turle negre gemene impunatoare , folosita azi doar ca sala de concerte. Tot orasul vechi este plin de cladiri frumoase, strazi inguste cu piatra cubica care se intersecteaza in piete. E fara rost sa zic ca accesul auto e sever restrictionat in centrul orasului si asta e foarte bine. De fapt in general in oras masina vine cam pe ultimul loc , majoritatea strazilor au trotuare generoase, benzi dedicate de tramvaie si peroane , si restul de o banda sau maxim doua pe sens pentru circulatia auto, poate ar trebui si pe la noi sa vada autoritatile modelul acesta. Din piata am mers printre stradute spre faleza raului Vlatva spre podul Carol, cel mai vechi din oras, un pod pietonal din piatra, ornat cu multe statui, construit de insusi Carol, regele Sfantului Imperiu Roman in secolul 14. Podul este unul din multele ce leaga partea comerciala a orasului de malul deluros pe care este situat Castelul Praga, folosit si astazi de Presedintele Republicii. Podul are doua turnuri , noi l-am vizitat pe cel dinspre Orasul Vechi , care pe langa privelistea frumoasa din varf avea si o camera cu diferite obiecte recuperate de pe albia raului. Tot de aici, sub pod va puteti imbarca pe un vaporas al companiei Venice Prague , pentru a face un tur de 45 de minute pe rau si pe canale. Turul a costat 290 CZK (48 Lei) de persoana si include ghid audio (in cazul nostru Soferul barcii Pavel care era bun la toate) ,o bautura la alegere, un snack si intrare gratuita la muzeul podului.









Dupa atata plimbat am cautat un local cu mancare traditionala si am gasit. Bucataria traditionala Ceha seamana cu cea a vecinilor nemti si unguri, noi am gustat costitele de porc , ciolan de porc afumat cu varza dulce si cartofi , gulas picant de vita , o varietate de carnati grosi foarte suculenti, toate servite obligatoriu cu garnitura de mustar si hrean razuit si toate merg de minune cu bere Ceha. O masa in oras in doua persoane costa cam 80-100 de lei cu tot cu bautura , ceea ce zic eu ca e foarte bine, tinand cont ca la Brasov lasam intr-un loc asemanator cam 120-130 lei pentru aceasi masa. De asemenea prin oras snack-ul cel mai des intalnit este carnatul servit cu o bucata de paine si mustar, gasit la orice toneta mobila cu carnati. Aveti grija poate fi destul de picant.
Si ca sa se incheie seara bine, ne-am mutat la un bar in care era permis fumatul (ca na la astia, mai spre vestul Europei, nu sunt asa tampiti sa il interzica total pentru toti), pentru a gusta cateva beri cehe, care sunt foarteeeeeee buneeee, prima care am nimerit-o a fost Velkopopovický Kozel , o bere neagra de care m-am indragostit. Berea , in functie de local si de bere costa deobicei intre 30 si 70 CZK (5 si 12 Lei). Recomand neaparat fanilor: Prague Beer Museum, care este de fapt un bar care are un meniu foarte stufos de bere cu orice aroma si culoare posibila.
[Citeste mai departe dupa poze]


In zilele urmatoare am vizitat impunatorul castel Praga, unde tinand cont ca pe la 16:30 era deja intuneric ne-a luat o zi sa vedem tot. Merita aici vazuta Strada Artizanilor, ce cuprinde camarute recreate specifice diferitilor artizani, dar si numeroase camere cu armuri si arme medievale, aripa ce gazduieste bijuteriile regale , Catedrala Sf. Vitus (cea mai impunatoare de pe linia orizontului). Biletul cu acces complet 350 CZK (58 LEi) de persoana plus 50 CZK (8 Lei) taxa Foto, dar va puteti cumpara bilet personalizat cu acces doar la obiectivele care va intereseaza din castel. Dupa ce terminati turul castelului recomand sa stati pe acelasi mal si mergeti pe langa castel in Parcul Letenske, un parc inalt ce ofera cele mai bune privelisti cu orasul si podurile. Noi am prins spre seara cand s-au aprins luminile in oras si a fost de vis.
[Citeste mai departe dupa poze]



Ca sa nu ne plictisim doar in oras am facut si o excursie la castelul Karlstejn , un fel de Bran al lor , situat la 30 de Km de oras. In orasel se ajunge foarte usor cu trenurile Suburbane “S” care vin odata la 30 de minute in gara centrala. Dupa cum ziceam inainte gara este un complex subteran urias , iar biletele se cumpara de la nivelul cel mai de jos al complexului , sus fiind doar gara istorica si peroanele. De la gara Karlstejn se merge pe jos prin orasel , si urmeaza un drum la deal care mie personal mi s-a parut foarte enervant si lung, desi culmea ca la intoarcere a fost foarte scurt 🙂 Castelul Karlstejn se viziteaza doar cu ghid si biletul costa 270 CZK (45 Lei) de persoana. Castelul este frumos , dar oraselul in extrasezon pare destul de mort.
[Citeste mai departe dupa poze]



O alta zi am dedicat-o Muzeului Tehnic National , care iti ocupa lejer 3-4 ore din zi. Structura masiva desfasurata pe 4 etaje are pavilioane din orice domeniu al stiintei, mi-a placut in mod special pavilionul telecomunicatiilor mobile, pavilionul de fotografie si cel despre evolutia electrocaznicelor dea lungul timpului. Dar camera centrala atragea cele mai multe priviri , aici era un spatiu comun deschis unde pe fiecare etaj vedeai evolutia cu modele a bicicletei , motocicletei , avionului , masinii dar si trenuri , vapoare. Un muzeu frumos realizat care scoate in evidenta realizarile Cehilor si reuseste sa te tina interesat mult timp. Pretul unui bilet este de 190 CZK (32 Lei).
[Citeste mai departe dupa poze]



Merita facuta o vizita si la turnul TV Praga , care la 93 de metri inaltime ofera privelisti inedite si un ambient cu capsule suspendate in care te poti relaxa si admira privelistea.
[Citeste mai departe dupa poze]



Desi am stat 5 zile intregi in Praga chiar nu am stat degeaba , si de plictiseala nici vorba. As mai fi stat pe acolo asa cateva luni sau chiar ani, orasul e oricum plin de expati europeni si americani atrasi de costurile relativ mici de trai si de calitatea vietii relativ mare. Adica vorbim de o tara in care preturile sunt ca la noi, dar salariul mediu pe tara este dublu fata de Romania. Diferenta cred ca va dati seama unde se duce.
Daca ti-a placut acest articol , vezi si alt articol despre calatoriile noastre din lista de dedesubt , de asemenea vezi si pagina site-ului de Fb GarciaCalavera.com , care daca va place ii puteti da un like.
Vezi si alte calatorii:
- Doua saptamani in Hong Kong,
- Londra sau Paris? Care e cel mai bun oras de vizitat ca turist? ,
- Top 10 cele mai unice si interesante atractii din Romania ,
- Las Palmas – Gran Canaria 2020,
- Valletta – Malta ,
- Cracovia – Polonia ,
- TOP 10 cele mai frumoase si autentice orase din Europa ,
- Lisabona vacanta – Portugalia ,
- O saptamana in Londra – UK ,
- Saint Tropez – Franta ,
- Circuit Romania – 7 zile cu masina,
- Budapesta cu masina ,
- Praga – vacanta de vis ,
- Excursie Dobrogea: Enisala, Ibida, Histria ,
- Vacanta Madrid – Spania,
- Doua zile in Jacksonville SUA,
- Paralia – Grecia cu masina,
- Brasov 12.2014 ,
- Buzau quick stop ,
- Lepsa & Vrancea county ,
- Chisinau – Moldova ,
- Nesebar – Bulgaria cu masina ,
- Bucharest weekends 2014 ,
- Busan – Korea ,
- 40 de zile in Cluj Napoca ,
- Hunedoara Castle ;
- Singapore 2013 ,
- Brasov 02.2014 ,
- Istanbul 01.2014 ,
- Cluj Napoca 08.2013 ,
- Sibiu 07.2013 ,
- San Pedro – Africa ,
- Bucharest 2013 ,
- Varna 2012 ,
- Los Angeles 2012 ,
- Budapest & Viena ,
- Salerno ,
- Cluj Napoca 2012 ,
- Florenta – Italia ,
- Brasov 02.2012 ,
- Amsterdam – Olanda ,
- Antofagasta-Chile,
- Valencia- Spania ,
- Lima – Peru ,
- Bremen – Germania ,
- Istanbul 2009 ,
- Valletta – Malta ,
- San Juan- Puerto Rico ,
- Barcelona ,
- Singapore 2010 ,
- Los Angeles 2010 ,
- Transilvania road trip ,
- La Spezia – Italia ,
- Stramtoarea Bosfor Istanbul – de pe nava ,
- Sydney – Australia , Melbourne ,
- Auckland – Noua Zeelanda ,
- San Francisco – SUA ,
- Tauranga Noua Zeelanda
Vezi si alte articole despre viata in strainatate:
- Teapa in Anglia UK – Cum sa recunosti si sa te feresti de cele mai dese tepe
- Cum caut casa de inchiriat in Anglia? Cum faci ca sa fii sigur ca iti da casa?
- Ce zic cei intorsi din Anglia in Romania? E mai bine acasa in tara ta sau vor reveni in UK?
- Cat Costa o casa in Anglia in 2022 – Comparatie Nordul tarii fata de Londra si Romania
- UK – Cum sa iti schimbi permis de conducere Romanesc in permis de conducere Britanic UK
- Cum se compara taxele din Romania cu cele din Vest? Platim mai mult ca cei din Franta, Anglia sau Germania?
- Imigrare Anglia 2021 dupa Brexit cu Contract de munca sau Reintregire Familie – Cine poate si cum?
- Germania sau Anglia UK? – Unde e viata mai buna si de ce?
- Cum e cu Bicicleta in Anglia UK?
- Cat de socanta e vremea in Anglia UK pentru straini ca noi?
- UK – Cum sa iti schimbi Tax Code – castiga pana la 1000 de lire doar pentru ca esti casatorit
- UK – Care sunt cele mai socante chestii in Marea Britanie?
- UK – Imigrare pe baza de punctaj din 2021 – Cum functioneaza?
- Amintiri de la primul si ultimul voiaj pe nava scoala Albatros
- UK- Cat costa viata in Anglia? – Ce salariu iti trebuie pentru un trai decent?
- Care tara este mai buna de locuit UK Anglia sau Franta? De ce?
- UK – Cat costa mancarea in Anglia fata de Romania- e mai ieftin aici?
- UK cum sa iei permis de rezidenta SETTLED sau PRE SETTLED STATUS
- Ce zic Romanii din UK despre viata aici – despre Brexit si daca se mai merita sa vii in UK
- Casatorie in Anglia UK – Procedura si Transcriere Certificat Casatorie
- UK Cum sa obtii permis de conducere provizoriu Anglia
- Recalificare Profesionala Navigatori: Ce poti face la uscat daca te lasi?
- UK NINO – Cum se face si cat dureaza?
- Emigrare in Anglia – cat te costa sa te muti din Romania in Anglia
- Primele 30 de zile in Hull Anglia UK ca Expat
- Impresii dupa un an in Marseille Franta
- Cum sa faci PACS in Franta?
- Ghidul imigrantului de mutare in Franta
- Primele 48 de zile in Marseille Franta ca expat
- Dupa sase ani pe mare
Vezi si alte articole din Romania:
- Top 10 cele mai unice si interesante atractii din Romania
- Poze unice cu tramvaiul si troleibuzul Constanta in 1991
- De ce Romanii inca plang dupa comunism dupa 29 de ani?
- Poze unice cu ce a fost Constanta in 1991
- Macel spatiu verde Constanta
- Dupa sase ani pe mare
- Cursuri IMO 2016 sau jefuirea navigatorilor
- Vizita medicala obligatorie – o surpriza placuta
- Legea fumatului in Romania – greseala majora
- Propaganda ridicola a Constantei ,
- RATC Constanta- o mare rusine a orasului
- Cu masina la service
- ANR – SSO Endorsement
- Trenuletul din parcul Tabacarie
- Abuzul Vodafone
- Mafia Navigatorilor
- Brevet ofiter punte 2011- cat a ajuns toata afacerea
- Legi locale
- Taxi Constanta
- Birocratia 2
- Black Friday
- Policlinica 2
- ANR Bucuresti
- Bancile in RO
- Let’s do it Romania -But why?
- Rovinieta in oras
- Inmatriculare auto
- Aviz psihologic
- Proiecte abandonate dupa ’89 de incompetenti
- Sea service cadet
- Joburile in RO
- TVA-ul
Leave a Reply